Legender

No player photo found.
45
San
José
Pos:Høyreback
Høyde/Vekt:/
Født:27. oktober 1955
Periode:1976 - 1986
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

Isidoro San José Pozo vokste opp i den spanske hovedstaden, der han som ung spilte mye fotball i Madrids gater. Allerede som niåring deltok han på et prøvespill i Real Madrid-akademiet, og han ble hentet inn kun ni år gammel i 1964. Her presterte den unge høyrebacken svært godt, og han gikk gradene i klubben helt frem til 1974, da han fikk sin debut for førstelaget til Real Madrid. Den unge høyrebacken fikk sin debut for Los Blancos i Copa del Rey-kvartfinalen mot Granada i 1973/74-sesongen, og samme sesong spilte han også semifinalen i samme turneringe som Real Madrid vant 7-1 mot Las Palmas. Hovedpersonen selv har satt ord på følelsen av å debutere for førstelaget til Real Madrid våren 1974: «Alt jeg hadde drømt om disse årene ble plutselig gjort om til virkelighet«.

Real Madrid

Sommeren 1976 ble San José hentet opp til førstelaget til Real Madrid på permanent basis. Den spanske høyrebacken havnet midt imellom to forskjellige Real Madrid-epoker, «la Quinta del Buitre» og «Real Madrid de los yeyés». «la Quinta del Buitre» var den gylne generasjonen som kom opp til førstelaget til Real Madrid på midten av 1980-tallet, mens «Real Madrid de los yeyés» var Real Madrid-generasjonens om dominerte i Spania på 1960- og 1970-tallet, men slet med å hevde seg i Europa. 14. november 1976 fikk San José sin første offisielle LaLiga-kamp i Real Madrid-drakten, da han spilte i 2-2-kampen mot Real Sociedad hjemme på Santiago Bernabéu. 25. november 1979 ble imidlertid Real Madrid-høyrebacken stygt skadet i en seriekamp mot Sporting Gijón, for etter bare syv minutter havnet San José i klammeri med vertenes ving Enzo Ferrero.

Etter litt munnhuggeri så valgte Ferrero å stemple Real Madrid-backen rett i kneet, og San José ble liggende. Nevnte Enzo Ferrero ble naturligvis vist det røde kortet, og San José prøvde å spille videre. Høyrebacken maktet å fullføre ytterligere en halvtime før han måtte byttes ut etter 38 minutter. Enzo Ferrero var en lokal helt i Gijón, og hjemmefansen så på det som galskap å vise ut venstrevingen etter bare fem minutter. Det var under denne kampen ropet «Así! Así! Así gana el Madrid!» ble født, da fansen mente det var noe mistenksomt over dommer Ausocua Sanz’ avgjørelse. San José var ute av spill i rundt 14 måneder etter hendelsen med Ferrero, mye på grunn av at kneskaden han pådro seg var spesielt komplisert. Skaden han pådro seg heter Osteochondritis dissecans, noe som er at det et et fritt benlegeme inni kneet, og det var probelmatisk for San José å bli kvitt skaden.

San José var mer eller mindre fast på høyrebacken-plassen til Real Madrid i omtrent ti år. Som følge av skaden i oppgjøret mot Sporting Gijón var ikke høyrebacken en del av Real Madrid-troppen da Los Blancos kjempet om Europacup-trofeet i 1980/81-sesongen, der han satt på benken i finalen hor Liverpool vant 1-0. 1985/86-sesongen skulle bli San Josés siste sesong i Real Madrid-drakten, etter at han mot sin vilje ikke fikk forlenget sin kontrakt med hovedstadsklubben. Han var med på å vinne sin fjerde LaLiga-tittel i sin siste sesong i den helhvite drakten. 20. april 1986 spilte San José sin siste offisielle kamp for Los Blancos, da han ble byttet inn i 5-3-tapet borte mot Real Sociedad. San José forlot klubben han hadde vært i som niåring etter 271 offisielle kamper og syv scorede mål, og på merittlisten kunne man finne ni trofeer etter ti sesonger som en del av førstelaget til Real Madrid.

Etter Real Madrid

16. juni 1986 ble det bekreftet at San José hadde kommet til enighet med Mallorca om en to år lang kontrakt med øylaget. Allerede under hans presentasjon som Mallorca-spiller ble det mye snakk om måten han forlot den spanske hovdestaden på: «Det er ikke helt meg å holde nag ved noen fra Real Madrid, selv om jeg var enig i at jeg ikke fikk ny kontrakt. Klubben, eller presidenten mer konkret, gjør det han vil og syns passer. Jeg kan ikke gjøre så mye, jeg hadde ikke oppvisningskamp nedskrevet. Jeg syns jeg fortjener det, men dette er deres buisness. Jeg skal ikke lyve, nå ser det vanskelige ut å gjøre, siden jeg nå spiller for et annet lag og det ville ikke vært det lureste«. På samme pressekonferanse beskrev han hvorfor akkurat Mallorca stakk av med høyrebackens underskrift: «Mallorca har vært en av klubbene som interesserte seg først og det gjorde meg glad«.

San José fikk sin offisielle LaLiga-debut i Mallorca-drakten i 1-1-oppgjøret mot Barcelona hjemme på Lluis Sitjar 6. september 1986, men perioden som Mallorca-spiller skulle bli kort for den tidligere Real Madrid-backen. San José slet med å overbevise Mallorca-trener Serra Ferrer, og lite visste den tidligere Real Madrid-backen at hans 77 minutter i 3-1-tapet borte mot Atlético Madrid 4. januar 1987 skulle bli hans siste opptreden i Mallorca-drakten. Etter dette ble San José degradert til reservelaget av nevnte Ferrer, med beskjed om å jobbe seg tilbake til førstelaget. I juni tok San José til media for å beskrive situasjonen sin, der han sa at han var usikker på hva mer han skulle gjøre for å finne tilbake tilliten til Ferrer, samt at han ikke ønsket å forlate Mallorca og ikke ville skape problemer i laget, til tross for at han ikke spilte. San José maktet aldri å vinne tilbake tilliten til Serra Ferrer, og 1. desember 1987 annonserte han at han la opp som profesjonell fotballspiller og avbrøt sin kontrakt med Mallorca.

Landslaget

San José fikk sin debut for det spanske landslaget 30. januar 1977, da han hele oppgjøret i Spanias 0-1-seier borte mot Jugoslavia. Året etter spilte høyrebacken alle Spanias kamper under VM i Argentina i 1978, der La Roja røk ut i gruppespillet. Dette ble Real Madrid-backens eneste mesterskapsopptreden ikledd den spanske landslagsdrakten. San José fikk kun ytterligere tre landskamper, den siste av dem fant sted 10. oktober 1979, da han spilte 90 minutter i Spanias 0-1-tap mot Jugoslavia. Høyrebacken endte til slutt opp med å spille totalt 13 landskamper for Spania.

Etter karrieren

Etter å ha lagt fotballskoene på hylla opprettet San José et eget forsikringsselskap, i tillegg til at han opprettet sin egen fotballskole. Siden 1996 har han hatt hovedansvaret for fotballskolen til Maristas San José del Parque-skolen i Madrid. Den tidligere høyrebacken hadde også en periode i Real Madrid-akademiet, der han i sin tid blant annet var svært delaktig i at Jesé valgte Real Madrid som 14-åring i 2007. Den dag i dag jobber han som radio-kommentator, i tillegg til at han er trener for Real Madrids fotballskoler.

Meritter for Real Madrid

4 LaLiga

3 Copa del Rey

2 UEFA Cup

1 Copa de la Liga