Legender

No player photo found.
3
Sabino
Barinaga
Pos:Spiss
Høyde/Vekt:/
Født:15. august 1922
Periode:1940 - 1950
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Sabino Barinaga vokste opp i den baskiske byen Durango, som ligger snaut 35 kilometer sør-øst for storbyen Bilbao. Som liten gutt spilte ikke Barinaga noe organisert fotball, men han fikk en annen unik mulighet. Rett før den spanske borgerkrigen brøt ut i 1936 så flyttet Barinaga til Southampton, der foreldrene hans hadde skaffet han skoleplass på en privat skole. Her signerte han for Southampton etter å ha blitt oppdaget mens han spilte fotball med noen venner. Spanjolen fikk aldri noen kamper for førstelaget til Southampton, men han spilte en halv sesong for klubbens andrelag før utbruddet av andre verdenskrig. Her scoret Barianaga vanvittige 62 mål på 13 kamper.

Real Madrid

Da andre verdenskrig brøt ut så var den spanske borgerkrigen over, og Franco hadde kommet til makten i Spania. Barinaga returnerte til fedrelandet, der han blant annet prøvespilte for Athletic Club. Tilbudet fra baskerne var ikke godt nok for Barinaga, som til slutt skrev under for Real Madrid. Spissen fikk sin debut for Real Madrid i en seriekamp 28. april 1940, mot nettopp Athletic Club. Hans første sesonger i Real Madrid var vanskelige, og i 1941/42- og 1942/43-sesongene ble spanjolen lånt ut til Real Valladolid, som på dette tidspunktet spilte i Segunda División. Men han ble hentet tilbake til Real Madrid for å kunne delta for klubben i Copa del Rey, og etter returen fra Valladolid skulle Barinaga få sitt virkelige gjennombrudd i den spanske hovedstaden.

13. juni 1943 tok Barinaga del i en av Real Madrid-historiens mest bisarre oppgjør. Spissen scoret fire mål i Real Madrids 11-1-seier mot Barcelona i Copa del Rey, noe som er klubbens største seier gjennom tidene. I 1945/46- og 1946/47-sesongen var spanjolen med på å vinne Copa del Rey med Real Madrid, før han så skrev historie med Real Madrid 14. desember 1947. Klubbpresident Santiago Bernabéus prestisjeprosjekt sto klart, nye «Nuevo Estadio de Chamartín», eller slik den er kjent i dag: Estadio Santiago Bernabéu. I åpningskampen på det nye stadionet møttes Real Madrid og det portugisiske laget Belenenses. Barinaga scoret kampens første mål, og dermed også tidenes første mål på den nye stadion, i en kamp som Los Blancos til slutt vant 3-1.

Etter en ti år lang periode i Real Madrid-drakten, sett bort ifra låneoppholdet i Real Valladolid, forlot Sabino Barinaga den spanske hovedstaden etter 1949/50-sesongen. Spissen åmaktet aldri å vinne LaLiga i Real Madrid-drakten, men han kunne se tilbake på to triumfer i Copa del Rey. Han hadde scoret det første målet på Real Madrids nye stadion, og ville dermed være foreviget i Real Madrid-historien. I tillegg var han Real Madrids mestscorende spiller igjennom tidene da han forlot klubben, med sine 93 scoringer på 182 offisielle kamper.

Etter Real Madrid

Etter Barinaga forlot Real Madrid som 28-åring så skrev han under for Real Sociedad, hvor han tilbragte tre år. Planen hans da var å være nærmere hjembyen hans ettersom han så på Real Sociedad som hans siste klubb før han skulle legge opp som fotballspiller. Han spilte tre sesonger i Real Sociedad, før han så fikk en tung 1953/54-sesong. Her fikk ikke Barinaga spille noe som helst, før han så kom til enighet med La Real om å avbryte kontrakten i oktober 1953. Planen til Barinaga var da å legge opp som profesjonell fotballspiller, men han var ønsket av Real Betis, som på dette tidspunktet spilte i Tercera División. Dette endte med to sesonger i Real Betis, hvor laget rykket opp til Segunda División i hans første sesong, før Barinaga la opp som fotballspiller i 1955.

Etter karrieren

I hans siste sesong i Real Betis, i Segunda División, var Sabino Baringa spillende trener for storklubben. Dette var starten på en lang trenerkarriere for spilleren som på dette tidspunktet var tidenes mestscorende Real Madrid-spiller. Over en periode på over 20 år var Barinaga trener for en rekke klubber, både spanske og utenlandske, samt landslag. Han trente klubber som Málaga, Sevilla og Valencia, i tillegg til Real Madrid byrival Atlético Madrid. Dog så fikk spanjolen aldri muligheten til å trene Real Madrid. Barinaga vant ingenting som trener, men han ledet Málaga til opprykk til LaLiga i 1962. Hans beste periode som manager var for Valencia, der han begynte med å lede kystlaget til 20 av de 26 første mulige poengene i 1965/66-sesongen, men etter en svært skuffende vårsesong så havnet Los Che på 9. plass på tabellen, og Baringa fikk sparken.

I 1968 jobbet Barinaga som trener for den mexicanske storklubben Club América, men jobben hans varte kun i noen måneder. Hva angår landslagsjobber så ledet Barinaga Nigeria i et snaut år fra desember 1968 til november 1969. Spanjolen fikk også ansvaret for det marokkanske landslaget i en periode i 1972. Hans siste trenerjobb ble drøyt tre måneder ved roret for Real Oviedo fra mars til juni i 1978, da han fikk jobben med å redde klubben fra nedrykk fra Segunda División. Dette klarte imidlertid ikke Barinaga, og kontrakten hans ble dermed ikke forlenget. I sine eldre dager slet Barinaga med en hjertesykdom.

Sabino Barinaga gikk bort 19. mars 1988 i Madrid, 65 år gammel.

Meritter for Real Madrid

2 Copa del Rey