Legender

No player photo found.
43
Roberto
Carlos
Pos:Venstreback
Høyde/Vekt:/
Født:10. april 1973
Periode:1996 - 2007
Nasjonalitet:Brasil

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Roberto Carlos da Silva ble født i São Paulo, men vokste opp i Araras. Som mange barn i Sør-Amerika gjør den dag i dag, så vokste unge Roberto opp med gatefotball. Roberto Carlos, som ble kalt opp etter den kjente brasilianske sangeren med samme navn, spilte sine første organiserte fotballkamper i klubben União São João, etter å ha blitt avslått av São Paulo grunnet hans lave vekst. Her ble den unge brasilianeren en del av førstelaget allerede som 14-åring, og etter gode prestasjoner her fikk han et tilbud av Atlético Mineiro om å bli med på deres treningsleir i Europa i august 1992. Roberto Carlos var originalt sett med som en del av andrelaget til den brasilianske klubben, men etter gode prestasjoner på trening fikk han sjansen for førstelaget under treningsoppholdet. Carlos har senere utvist sin takknemlighet for muligheten han fikk sommeren 1992: «Jeg må takke Atlético Mineiro for at jeg kom meg til Spania, siden de ga meg muligheten til å være en del av laget i 1992«.Hans prestasjoner i Europa gikk ikke upåaktet hen hjemme i Brasil, og i 1993 skrev Roberto Carlos under for den brasilianske giganten Palmeiras.

Venstrebacken var en av flere prestisjefulle signeringer som storklubben gjorde dette året for å vinne den brasilianske toppdivisjonen for første gang på 16 år. Dette klarte de, og den angrepsvillige venstrebacken var en av lagets beste spillere da Palmeiras vant den brasilianske toppdivisjonen i 1993 og 1994. Etter strålende prestasjoner i Palmeiras-drakten ble brasilianeren hentet til Inter sommeren 1995, og italienerne betalte 3,5 millioner euro for brasilianerens tjenester. Her ble det imidlertid ingen god match mellom Roberto Carlos og Inter-manager Roy Hodgson, som mente at Carlos var alt for offensiv til å bli brukt som back. Carlos ble brukt både som venstreving og sentralt i banen, men han fant seg ikke til rette. Hovedpersonen selv har sagt følgende om sin tidligere sjef i Inter: «Roy Hodgson ødela meg. Det var ikke det at vi ikke kom overens, han skjønte bare ikke fotball«. Som følge av dette ba Roberto Carlos om å forlate Milano etter kun en sesong, og sommeren 1996 skrev den angrepsvillige venstrebacken under for Real Madrid, som betalte seks 6 millioner euro for den brasilianske landslagsspilleren.

Real Madrid

Sommeren 1996 hadde Real Madrid hentet Fabio Capello til den spanske hovedstaden, og Roberto Carlos har senere avslørt at den italienske manageren var en viktig faktor i at Los Blancos ble hans neste destinasjon etter fiaskoen i Inter: «Jeg dro til Madrid for Capello, han var den viktigste treneren i karrieren min«. 31. august 1996 spilte Roberto Carlos sin første kamp for Real Madrid, 1-1-kampen borte mot Deportivo La Coruña. Venstrebacken scoret Los Blancos’ scoring og i de påfølgende to neste kampene leverte han henholdsvis en målgivende og en scoring, og en ny stjerne var født i den spanske hovedstaden. Allerede i sin første sesong var Roberto Carlos med på å vinne LaLiga med Real Madrid, før han i 1997/98-sesongen skulle være del av et historisk Real Madrid-lag. Dette var sesongen Los Blancos endelig vant Champions League igjen etter 32 års ventetid, og i finalen mot Juventus skulle Roberto Carlos spille en viktig rolle. Venstrebacken var nemlig den som fremprovoserte scoringen som ble avgjørende for Los Blancos, da han fyrte av skuddet som Juventus-stopper Mark Luliano blokkerte. Ballen havnet til slutt hos Pedrag Mijatović, som satte inn den eneste scoringen i Real Madrids 1-0-seier over den gamle dame.

Det var ingen tvil om at Roberto Carlos var selvskreven i startelleveren til Real Madrid, og over de neste årene skule han sope opp trofeer ikledd den helhvite Real Madrid-drakten. Kun to år etter triumfen i Amsterdam mot Juventus skulle Roberto Carlos løfte enda et Champions League-trofé som Real Madrid-spiller. Den gang var det Valencia som ventet i Champions League-finalen på Stade de France, og etter en overbevisende 3-0-triumf kunne Real Madrid og Roberto Carlos nok en gang slippe jubelen løs. Den neste sesongen vant han sitt andre LaLiga-trofé, før han i 2001/02-sesongen skulle være involvert i en av tidenes vakreste Real Madrid-scoringer. Da Real Madrid nådde Champions League-finalen for tredje gang på fire år var det Bayer Leverkusen som ventet på motsatt banehalvdel, denne gang i Glasgow. Først slo venstrebacken den målgivende pasningen til Raúl som sendte føringen, før så det store øyeblikket kom. En lang ball ble slått mot en Roberto Carlos som kom i hundre ute på sin venstreside, og brasilianeren rakk akkurat ballen. Det resulterte i et høyt innlegg til Zinedine Zidane som sto rett ved 16-meteren, og franskmannen hamret ballen i mål på hel-volley, og denne scoringen sikret Real Madrid seieren og det 9. Champions League-trofeet.

Til tross for å være venstreback så ble Roberto Carlos kjent for sine enorme kvaliteter offensivt, og spesielt scoringsteften hans. I 2002 ble han kåret til banens beste i UEFA Super Cup-finalen mot Feyernoord, der han scoret et mål og hadde en målgivende pasning. I siste serierunde i 2002/03-sesongen scoret han også det viktige 2-1-målet som ga Real Madrid ledelsen i oppgjøret mot Athletic Club, en kamp Los Blancos vant 3-1 og hvor de sikret LaLiga-tittelen to poeng foran Real Sociedad. Mot slutten av hans periode som Real Madrid-spiller hadde Roberto Carlos enkelte turbulente perioder i den spanske hovedstaden, og etter at Los Blancos røk ut mot Bayern München i Champions League-åttendelsfinalen våren 2007 annonserte Real Madrid-legenden at den inneværende sesongen ville bli hans siste i den spanske hovedstaden. Roberto Carlos spilte sin siste kamp i Real Madrid-drakten 17. juni 2007, da han spilte i siste serierunde mot Mallorca. Los Blancos vant kampen 3-1, og Los Blancos avsluttet sine elleve år som Real Madrid-spiller med å løfte sitt fjerde LaLiga-trofé over hodet. Den brasilianske back-legenden forlot den spanske hovedstaden etter elleve år, 527 offisielle kamper, 69 scoringer og 14 trofeer.

Etter Real Madrid

19. juni 2007 skrev Roberto Carlos under på en tre år lang kontrakt med Fenerbache, klubben som hadde prøvd å hente han allerede tilbake i 2006. I Tyrkia ble venstrebacken en fanfavoritt, og dette til tross for at han ikke ledet det tyrkiskse gigantlaget til noen titler under hans periode i Istanbul. 4. januar 2010 ble det bekreftet at back-legenden returnerte til hjemlandet sitt, da han skrev under for den brasilianske storklubben Corinthians. Etter at Corinthians røk ut av Copa Libertadores i februar 2011 mottok den tidligere Real Madrid-legenden en rekke trusler, og som følge av dette kom han til enighet med klubbledelsen om å avbryte hans kontrakt. 11. februar ble det annonsert at han forlot Corinthians etter et drøyt år i klubben, mens dagen etter kom nyheten om at Roberto Carlos hadde skrevet under for den ny-rike russiske klubben Anzji Makhatsjkala.

Her skulle han tjene ti millioner euro over to år og det som var igjen av den russiske sesongen på dette tidspunktet. 30. september 2011 ble det bekreftet at Roberto Carlos skulle bli spillende trener for den russiske klubben. 12. februar 2012 ble Carlos hyllet på Santiago Bernabéu, og samme kveld som Real Madrid slo Levante 4-2 annonserte Roberto Carlos at han skulle legge opp som fotballspiller når 2012/13-sesongen var over. 9. mars spilte Roberto Carlos sin siste kamp som profesjonell fotballspiller, men i 2015 gjorde han et kort comeback. Dette var for den indiske klubben Delhi Dynamos Football Club, hvor Real Madrid-legenden totalt spilte tre kamper før han la opp definitivt som fotballspiller.

Landslaget

Roberto Carlos hadde en lang, og svært suksessfull, karriere for det brasilianske landslaget. Venstrebacken fikk sin debut med flagget på brystet allerede 26. februar 1992, da han spilte 90 minutter i vennskapskampen mot USA som endte med brasiliansk 3-0-seier. Den unge venstrebacken var en del av Brasil-troppen til Copa América i 1993, der han spilte alle Brasils kamper i mesterskapet der gultrøyene røk ut i kvartfinalen mot Argentina. Til VM i 1994 ble unge Roberto Carlos vraket fra Brasil-troppen, før han nok en gang var en viktig del av det brasilianske mannskapet under Copa América året etter. Her spilte venstrebacken nok en gang alle Brasils kamper i mesterskapet som gultrøyene tapte finalen mot Uruguay på straffesparkkonkurranse. I hans tredje Copa América opplevde Roberto Carlos endelig å vinne mesterskapet, da Brasil slo Bolivia 1-0 i finalen.

Sommeren 1997 scoret Roberto Carlos målet som av mange beskrives som en av de beste scoringene fra 1990-tallet. Brasil deltok i en vennskapsturierning i Frankrike, sammen med England og Italia. 3. juni 1997 skulle Brasil møte vertsnasjon Frankrike, og her skulle Roberto Carlos skrive fotballhistorie. Brasil fikk et frispark over 33 meter fra det franske målet, og Roberto Carlos stilte seg opp med sitt sedvanlige lange tilløp. Real Madrid-backen hamret til med venstrefoten, og ballen fikk en utoverskru verden sjelden har sett maken til. Ballen så ut til å gå langt utenfor målet, men den fikk en enorm skru og lurte seg inn i nettet, noe de færreste kunne forstå. Hans første VM med den brasilianske landslagsdrakten fant sted i samme land, Frankrike, i 1998. Der kom gultrøyene til finalen, men der ble imidlertid Frankrike noen numre for store, da vertsnasjonen vant hele 3-0. Etter en ny Copa América-tittel i 1997 skulle også Roberto Carlos få oppleve VM-suksess under VM i Sør-Korea i 2002.

Her spilte Real Madrid-venstrebacken seks av syv kamper i VM-sluttspillet, der Brasil vant det hele etter å ha slått Tyskland 2-0 i finalen. Hans siste VM ble VM i Tyskland i 2006, der Brasil tapte kvartfinalen mot Frankrike 1. juli 2006 etter en scoring av Thierry Henry. Det var Roberto Carlos som glapp i markeringen hvor nevnte Henry scoret det avgjørende målet, og han fikk på mange måter skylden for at Brasil røk ut av mesterskapet. Etter mesterskapet annonserte Carlos at han la opp på det brasilianske landslaget, med teksten: «Jeg gir meg på landslaget, men min kjærlighet for Brasil vil aldri dø«. I forkant av VM i Sør-Afrika i 2010 tilbudte Roberto Carlos seg å gjøre comeback på landslaget, sammen med Ronaldo, men ingen av de ble tatt ut i VM-troppen av Dunga. Den legendariske venstrebacken endte totalt opp med 112 offisielle landskamper for det brasilianske landslaget, hvor han scoret ti mål.

Etter karrieren

Etter å ha lagt fotballskoene på hylla i 2012 gikk Carlos over til en direktør-rolle i styrtrike Anzji Makhatsjkala, en rolle han hadde frem til mai 2013. Sommeren 2013 tok Carlos over som hovdetrener for tyrkiske Sivasspor, der han hadde hovedansvaret frem til desember 2014. I januar 2015 skrev han under for Akhisar Belediye som ny hovedtrener, og han var her frem til han gjorde sitt korte comeback for Delhi Dynamos Football Clubsommeren 2015. Roberto Carlos skrev under for den indiske klubben med rollen som spillende trener, og denne jobben hadde han frem til desember 2015. Siden 2016 har den brasilianske legenden vært en del av Real Madrid. Først som klubbambassadør, før han så har gått over til en rolle som kommentator for Realmadrid TV. Den dag i dag er kanskje Carlos mest kjent for sin rolle i Realmadrid TV, og han er blant annet til stede og laget TV-sending under hver Real Madrid-kamp på Santiago Bernabéu.

Meritter for Real Madrid

4 LaLiga

3 Champions League 

3 Supercopa de España

2 Interkontinental Cup

1 UEFA Super Cup