Legender

No player photo found.
27
Raymond
Kopa
Pos:Høyreving
Høyde/Vekt:/
Født:13. oktober 1931
Periode:1956 - 1959
Nasjonalitet:Frankrike

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Raymond Kopaszewski, senere omdøpt til Raymond Kopa, ble født i Nœux-les-Mines, nord i Frankrike. Kopa hadde polske aner, og besteforeldrene hans var fra Krakow, men de flyttet til Frankrike etter første verdenskrig, og her ble foreldrene til Raymond Kopa født. Da den unge franskmannen gikk på skolen forkortet han etternavnet sitt fra Kopaszewski til Kopa. Da han var 14 år fulgte han i hans bestefar, far og brors fotspor, da han begynte å jobbe i den lokale kullgruven. Her havnet unggutten i en ulykke som endte med at han mistet pekefingeren på den venstre hånda. Allerede som tiåring ble Raymond Kopa en del av det lokale laget i Nœux-les-Mines, her spilte Kopa frem til 1949. I 1949 ble det avholdt et nasjonalt prøvespill, det amatørspillere kunne komme og vise seg frem for landets profesjonelle klubber.

Her fattet den unge høyrevingen interessen til Angers, som på dette tidspunktet holdt til i Ligue 2. Etter to gode år i Ligue 2 så ble Raymond Kopa hentet til Stade de Reims, som var en av toppklubbene i Frankrike på dette tidspunktet. I 1952/53-sesongen var Kopa med å vinne Ligue 1 med laget fra nord-vest Frankrike. I 1954/55-sesongen var han også med å vinne Ligue 1, før Stade de Reims, med Kopa i spissen, kom seg til Europacupfinalen i 1955/56-sesongen. Her møtte de Real Madrid på Parc des Princes, og Los Blancos, ledet av Alfredo Di Stéfano, vant til slutt 4-3 etter blant annet en scoring av den argentinske målmaskinen. Tidligere den sesongen hadde Real Madrid fattet interesse for Raymond Kopa etter en landskamp mellom Spania og Frankrike, hvor MARCA hadde gitt franskmannen navnet «lille Napoleon».

Real Madrid

Sen-sommeren 1956 skrev 24 år gamle Raymond Kopa under for Real Madrid, blant annet etter at Alfredo Di Stéfano skal ha sagt følgende til klubbpresident Santiago Bernabéu: «Don Santiago, vi må hente dette fenomenet«. Kopa skal ha vært ønsket av Milan, Atlético Madrid og Barcelona, men det var Real Madrid og Santiago Bernabéu som kontaktet franskmannen først og fikk hentet han til den spanske hovedstaden. 22. september 1956 skrev Kopa under på sin Real Madrid-kontrakt, og i oktober samme år ble han presentert med en vennskapskamp mot det franske laget Sochaux. Den dagen sa hovedpersonen selv følgende: «Jeg er 25 år gammel, og jeg kunne ikke la denne muligheten gå fra meg, for hvem vet om jeg kunne fått en liknende sjanse i fremtiden?«. 25. oktober 1956 fikk Raymond Kopa sin offisielle debut for Real Madrid, da han scoret to mål i Los Blancos’ 7-1-seier over Real Jaén på Santiago Bernabéu.

Raymond Kopa kom ifra en stjernetilværelse i Stade de Reims til en tilværelse i skyggen på Santiago Bernabéu. Her hadde han den største av de alle, Alfredo Di Stéfano. I tillegg hadde Real Madrid den spanske lynvingen Paco Gento og målmaskinen Ferenc Puskas, så Raymond Kopa var ikke lenger den største stjernen av dem alle etter at han ikledde seg den helhvite drakten. Dette hindret allikevel ikke den franske høyrevingen i å prestere, og allerede i sin første sesong som Real Madrid-spiller var han med på å vinne både LaLiga og Europacupen i 1956/57-sesongen. Raymond Kopa ble med det den første franske spilleren til å vinne den prestisjetunge Europacupen. I Real Madrid ble Raymond Kopa en del av det Real Madrid-laget som vant fem strake titler i Europacupen. Den franske høyrevingen var en del av Los Blancos i tre av de, og i 1958 vant han Ballon d’Or som følge av sine strålende prestasjoner i den helhvite drakten.

Etter tre år i den spanske hovedstaden hadde Raymond Kopa vunnet tre Europacup-titler og to serietitler, og alt pekte mot at franskmannen skulle få et langt og innholdsrikt opphold i Madrid, men slik ble det ikke. 1959 ble nok et vellykket år på banen, men ikke på privaten for Raymond Kopa. Det året døde hans sønn etter en lang kamp mot kreft, i tillegg til at hans kone mistrivdes i Madrid og slet med å tilpasse seg den spanske livsstilen. Dette, i tillegg til at Kopa selv slet en periode med skade gjorde at han returnerte til Stade de Reims sommeren 1959, kun tre år etter å ha signert for Los Blancos. Den franske angrepsspilleren spilte sin siste offisielle kamp for Real Madrid 3. juni 1959, da Real Madrid vant Europacupfinalen nok en gang, mot nettopp Stade de Reims. Da kunne franskmannen se tilbake på 103 offisielle kamper, 30 scoringer og seks vunnede trofeer i Real Madrid-drakten.

Etter Real Madrid

Noe av det første Raymond Kopa gjorde etter han forlot Real Madrid var å gi et lengre intervju til den spanske storavisen MARCA. Her hadde franskmannen følgende å si ettre returen til hjemlandet sitt: «Jeg er glad, for i Frankrike har jeg familien min (…) men dette er når jeg ser det fra et personlig ståsted. Hvis jeg ser på det sportslige kan jeg ikke si det samme. Når det kommer til Real Madrid kan jeg ikke si så mye, jeg tror ikke det finnes en liknende klubb i verden«. I hans første sesong til bake i Stade de Reims var han med på å vinne Ligue 1, og han scoret 14 mål på 36 seriekamper. Kopa spilte totalt åtte sesonger for Stade de Reims etter han returnerte til klubben i 1959, og han vant totalt to Ligue 1-titler. I 1963/64-sesongen rykket Stade de Reims ned til Ligue 2, men til tross for dette ble Kopa værende i klubben. Den tidligere Real Madrid-spilleren bidro til at Stade de Reims rykket opp igjen til Ligue 1 i 1965/66-sesongen, men den påfølgende sesongen rykket de ned igjen. Dette ble også hans siste sesong, og Kopa la opp som 35-åring etter 1966/67-sesongen.

Landslaget

Raymond Kopa hadde også en lang og suksessrik karriere for det franske landslaget. Han fikk sin debut for Les Bleus 5. oktober 1952, da han spilte i Frankrikes 3-1-seier over Tyskland. Igjennom hans landslagskarriere deltok han i to VM-sluttspill, i 1954 og 1958. I VM i Sverige i 1958 gjorde Real Madrid-spilleren et meget godt mesterskap, der han scoret tre mål og ledet Les Bleus til semifinale. I semifinalen ventet imidlertid Pelés Brasil, som slo Frankrike 5-2 og senere vant hele mesterskapet. I bronsefinalen scoret imidlertid Kopa et av Frankrikes seks mål i 6-3-seieren over Tyskland. Raymond Kopa spilte sin siste kamp med flagget på brystet 28. april 1963, da Frankrike nok en gang tapte 5-2 mot Brasil, denne gang i en vennskapskamp. Den tidligere Real Madrid-spilleren endte til slutt på 45 kamper for det franske landslaget, hvor han scoret 18 mål.

Etter karrieren

I 1974 hadde Raymond Kopa en periode som rådgiver i den franske klubben Angers, klubben han spilte for fra 1949 til 1951. Her hadde Kopa rollen som rådgiver, samt at han var en del av styret i klubben. Kopa skjulte aldri sin kjærlighet til Madrid, vel byen som klubben. Han sa blant annet følgende under et av hans mange besøk i den spanske hovedstdaden etter karrieren: «Her stopper de meg for å si at de så meg spille. De husker meg. I Frankrike virker det ikke som de vet hvem jeg er«. I 2018 opprettet France Football Kopa-trofeet, et trofé som gis ut på lik linje som Ballon d’Or, men til en spiller under 21 år. Den første spilleren som vant dette trofeet var hans landsmann, Kylian Mbappé.

Raymond Kopa gikk bort 3. mars 2017 i Angers, 85 år gammel.

Meritter for Real Madrid

3 Europacup

2 LaLiga

1 Copa Latina