Legender

No player photo found.
20
Ramón
Grosso
Pos:Spiss
Høyde/Vekt:/
Født:8. desember 1943
Periode:1964 - 1976
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

Ramón Moreno Grosso ble født og vokste opp i Madrid, og allerede som fireåring var han medlem av Real Madrid. Som ung så gikk Ramón på en kristen skole i Madrid, i Chamartín-området, svært nære Estadio Santiago Bernabéu. Her gikk han i klasse med Luis Aragonés, som ledet Spania til EM-gull i 2008. Som 16-åring ble han en del av Real Madrid-akademiet i 1959. Etter å ha spilt for Real Madrids akademilag ble Grosso hentet opp til et Real Madrid-lag som var forgjengeren til Real Madrid C, som ble lagt ned i 2015. Her scoret Grosso vanvittige 71 mål på en sesong, og man kunne tidlig se at Madrid-gutten hadde en nese for mål. Etter dette ble han i 1963/64-sesongen lånt ut til Atlético Madrid, som trengte en målscorer. Etter en god sesong på utlån til Atlético Madrid så ble han hentet hjem til Real Madrid i forkant av 1964/65-sesongen.

Real Madrid

Grosso fikk den utakknemlige oppgaven med å erstatte Alfredo Di Stéfano da han returnerte til klubben i 1964. Argentineren hadde forlatt klubben og var tidenes mestscorende Real Madrid-spiller. Han overtok argentinerens draktnummer og hadde store sko å fylle. 13. september 1964 fikk Ramón Grosso sin offisielle debut for Real Madrid, da han spilte hele oppgjøret i en 1-2-seier mot Espanyol. I hans første sesong var Grosso med på å vinne LaLiga med Real Madrid, den femte strake serietittelen Los Blancos vant fra 1960/61-sesongen til 1964/65-sesongen. Den unge spissen var en av flere unge spanjoler som på dette tidspunktet, og da Real Madrid vant Europacupen for første gang på seks år i 1966 var det Ramón Grosso som spilte samtlige minutter på spissplass for Real Madrid da Partizan Beograd ble slått i Brüssel.

Ramón Grosso ble av mange omtalt som «sjelen» til «Real Madrid de los yeyés», som var en betegnelse på Real Madrid-laget fra 1960- og 70-tallet. Dette var en referanse til musikksjangeren «yé-yé» som oppsto i Sør-Europa i begynnelsen av 1960-årene, og det hadde sin inspirasjon fra det anglofile. Uttrykket «yé-yé» stammet fra det engelske uttrykket «yeah-yeah», og sjangeren hentet mye av sin inspirasjon fra amerikansk og britisk rock and roll. Grunnen for at Real Madrid på 1960- og 70-tallet ble kalt for «Real Madrid de los yeyés» var fordi de spilte fremadragende fotball, og vant nesten alt som kunne vinnes i Spania, men de klarte aldri å bli like suksessfulle i den prestisjetunge Europacupen i forhold til «Di Stéfanos Real Madrid».

Ramón Grosso spilte totalt tolv sesonger på førstelaget til Real Madrid, og til tross for at han aldri klarte å fylle de enormt store skoene til Alfredo Di Stéfano så ble han en klubblegende. Mot slutten av hans klubbkarriere så var han Real Madrid-kaptein, og hans gest mot Zoco har gått ned i historiebøkene. Da Real Madrid møtte Barcelona i Copa del Rey-finalen i 1973/74-finalen og vant 4-0, ba Grosso om å bli byttet ut til fordel for Zoco, slik at Real Madrid-legenden, som spilte sin siste kamp i karrieren, skulle få æren av å løfte trofeet når den tid kom. Ramón Grosso la opp som Real Madrid-spiller i 1976, etter 366 kamper go 75 scorede mål for Real Madrid. Spissen fikk være med å løfte elleve trofeer som Real Madrid-spiller.

Landslaget

Ramón Grosso fikk sin debut for det spanske landslaget 1. februar 1967, i en EM-kvalifiseringskamp mot Tyrkia som endte 0-0. Grosso scoret i returkampen mot tyrkerne, en kamp som endte med spansk 2-0-seier 31. mai samme år. 22. april 1970 spilte Grosso sin siste landskamp, da han spilte en omgang i bortekampen mot Sveits som endte med 0-1-seier til Spania. Spissen fikk aldri muligheten til å delta i et EM eller VM-sluttspill med flagget på brystet, men endte totalt opp med 14 landskamper og den ene scoringen mot Tyrkia.

Etter karrieren

Etter at Grosso la skoene på hylla så bla han værende i Real Madrid-akademiet, som trener. Sammen med Amancio så regnes Grosso som en av hjernene bak «la Quinta del Buitre», som var en gyllen Real Madrid-generasjon som kom frem på midten av 1980-tallet. I tillegg hadde Grosso perioder som assistenttrener for førstelaget til Real Madrid på slutten av 1980-tallet og starten av 1990-tallet. På sine eldre dager fikk Ramón Grosso påvist kreft, og han slet med dette helt frem til hans bortgang.

Ramón Grosso gikk bort 13. februar 2002 i Madrid, 58 år gammel.

Meritter for Real Madrid

7 LaLiga

3 Copa del Rey

1 Europacup