Legender

No player photo found.
38
Pirri
Pos:Midtbanespiller
Høyde/Vekt:/
Født:7. mars 1945
Periode:1964 - 1980
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

José Martínez Sánchez, bedre kjent som Pirri, ble født i den spanske byen Ceuta, nord i Afrika. Etter å ha spilt fotball i uorganiserte former så ble han en del av det lokale laget Club Atlético de Ceuta som 17-åring i 1962, hvor han skulle spille en sesong frem til han fylte 18 år. I 1963 reiste 18 år gamle Pirri inn til fastlandet, nærmere bestemt Granada. Her skulle unge Pirri begynte på medisin-studiene sine, og i tillegg skrev han under for Granada for å spille fotball på siden. Etter å ha spilt en god sesong for Granada i Segunda División fattet flere klubber interesse for den unge midtbanespilleren, med enorm målteft. Det hele endte med at Pirri skrev under for Real Madrid sommeren 1964, der han etter planen skulle bli en del av Plus Ultra, i dag kjent som Real Madrid Castilla. Allikevel så imponerte Pirri såpass at han allerede samme år fikk sin debut for førstelaget til Los Blancos, under ledelse av Miguel Muñoz.

Real Madrid

8. november 1964 fikk Pirri sin offisielle debut for Real Madrid, da han ble byttet inn til fordel for Ferenc Puskás i El Clásico, et oppgjør Los Blancos vant 4-1. Midtbanespilleren ble fort populær grunnet hans enorme arbeidskraft og oppofrende spillestil, for ikke å glemme hans anvendelighet på fotballbanen. Pirri var i all hovedsak midtbanespiller, men kunne også spille som libero, samt i en mer offensiv midtbanerolle. Til å være midtbanespiller så hadde også Pirri en nese for mål, noe som gjorde han til en av de beste midtbanespillerne i denne epoken. Allerede i hans første sesong i Real Madrid-drakten scoret den spanske midtbanespilleren ti mål i LaLiga, noe som gjorde han til sterk delaktig i at Los Blancos sikret serietittelen i 1964/65-sesongen. Kun to år etter han ankom den spanske hovedstaden var også Pirri i startelleveren da Real Madrid vant Europacupen for sjette gang etter å ha slått Partizan Beograd 2-1 i Brüssel.

Pirri var en av de største stjernene på Real Madrid-laget som ble betegnet som «Real Madrid de los yeyés» Dette var en referanse til musikksjangeren «yé-yé» som oppsto i Sør-Europa i begynnelsen av 1960-årene, og det hadde sin inspirasjon fra det anglofile. Uttrykket «yé-yé» stammet fra det engelske uttrykket «yeah-yeah», og sjangeren hentet mye av sin inspirasjon fra amerikansk og britisk rock and roll. Grunnen for at Pirris Real Madrid ble kalt for «Real Madrid de los yeyés» var fordi de spilte fremadragende fotball, og vant nesten alt som kunne vinnes i Spania, men de klarte aldri å bli like suksessfulle i den prestisjetunge Europacupen. Etter suksessen Real Madrid hadde hatt i denne turneringen på 1960-tallet så var det Europacup-trofeet som sto høyest blant Real Madrid-fansen, men her slet Los Blancos i denne perioden.

I 1976 fikk Pirri kapteinsbindet i Real Madrid, og da var han på toppen i sin karriere. En av Pirris mest ikoniske prestasjoner i Real Madrid-drakten fant sted i 1970/71-sesongen, da Real Madrid møtte Chelsea i finalen av cupvinnercupen. Midtbanespilleren spilte kampen med fatle etter å ha forstuet skulderen, men til tross for dette og enorme smerter så spilte spanjolen begge kampene mot Chelsea, hvor Los Blancos tapte 3-2 totalt. Tre år senere spilte han 90 minutter i Copa del Rey-finalen mot Barcelona, til tross for å ha brekt kragebenet etter en duell etter rundt ti minutter. Pirri har selv satt ord på beslutningen om å gjennomføre finalen som Los Blancos til slitt vant 4-0: «Dagen før finalen lå jeg i senga med feber. Legene sa jeg ikke kunne spille. Jeg våknet med 40 i feber, men bestemte meg for å spille finalen mot Barcelona. I det tiende minutt var jeg så uheldig at jeg brakk kragebeinet. Jeg spilte hele kampen med feber og et brukket kragebein«.

Tre sesonger scoret midtbanespilleren 15 mål eller mer i LaLiga, dette var sesongene 1970/71, 1975/76 og 1971/72. Pirri var en av Real Madrids viktigste spillere, og kaptein i klubben. 11. juli 1974 ble Pirri tildelt det som er den høyeste utmerkelsen en Real Madrid-spiller kan få, La Laureda. Dette er en utmerkelse kun to Real Madrid-spillere har blitt tildelt i historien, nemlig Pirri og Goyo Benito. Også her har Pirri satt ord på hvordan det foregikk da han mottok denne utmerkelsen av klubbpresident Santiago Bernabéu sommeren 1974: «11. juli, en måneds tid etter finalen, kom Santiago Bernabéu inn i garderoben for å gi meg La Laureda. Mange trodde at det var for kampen mot Chelsea, men slik var det ikke. (…) den var for finalen mot Barcelona i Copa del Rey«. Sommeren 1980 forlot Pirri den spanske hovedstaden etter 16 år som Real Madrid-spiller, hvor han hadde spilt 561 kamper, scoret 172 mål og vært med på å vinne 15 titler.

Etter Real Madrid

35 år gamle Pirri skrev sommeren 1980 under for mexicanske Puebla. Her skulle han gjøre ferdig medisinstudiene han hadde begynt på i Granada i 1963, samt spille sine siste fotballkamper. Etter å ha fullført medisinstudiene og spilt to sesonger for Puebla, la 37 år gamle Pirri opp som fotballspiller, og returnerte til den spanske hovedstaden.

Landslaget

Pirri hadde en lang og innholdsrik landslagskarriere. Midtbanespilleren debuterte med flagget på brystet under VM i England i 1966. Real Madrid-spilleren fikk sin debut i Spanias første gruppespillkamp mot Argentina, en kamp La Roja tapte 2-1. Til tross for dette så var det nevnte Pirri som scoret spanjolenes mål. Pirri spilte rødtrøyenes neste gruppespillkamp mot Sveits, før han satt på benken mot Tyskland da Spania røk ut i gruppespillet. Grunnet Spanias utfordringer med å kvalifisere seg til både VM og EM etter sluttspillet i 1966 skulle ikke Pirri ikle seg den spanske landslagsdrakten under et mesterskap før i 1978, da Spania kvalifiserte seg til VM i Argentina. Her spilte Pirri nok en gang to av gruppespillkampene, da Spania nok en gang røk ut før sluttspillet. Gruppespillkampen mot Sverige som endte med spansk 1-0-seier 11. juni 1978 ble Pirris siste opptreden i den spanske landslagsdrakta, og Real Madrid-legenden endte opp med totalt 41 kamper for Spania, hvor han scoret 16 mål.

Etter karrieren

Etter å ha lagt skoene på hylla så returnerte Pirri til Madrid, der han ble en del av støtteapparatet rundt førstelaget. I år 2000 hadde Pirri rollen som sportsdirektør i Real Madrid, frem til Jorge Valdano ankom klubben i september samme år. 21. august 2000 var imidlertid Pirri innblandet i en skandale. Den spanske storavisen AS publiserte det som ble kalt «Informe Pirri», noe som var et konfidensielt dokument med detaljerte beskrivelser av Real Madrid-troppen i forkant av 2000/01-sesongen. Her ble 19 av de totalt 33 Real Madrid-spillerne nevnt med negativt fortegn, og mange tolket det som at det ble stilt spørsmålstegn ved hvorvidt disse 19 spillernes fremtid lå i den spanske hovedstaden.

Eksempler på dette er at det sto at Míchel Salgado var dårlig teknisk, og at Fernando Morientes var i dårlig form. Etter navnet til Guti sto det følgende: «Han har ingen god holdning verken på eller utenfor banen«. Spillere som Raúl og Roberto Carlos derimot ble betegnet som henholdsvis «essensiell» og «uerstattelig«. Denne lekkasjen var noen mye av grunnen til at Pirri ble erstattet med Jorge Valdano i september 2000, og begrepet «Informe Pirri» har blitt brukt i Spania som en betegnelse på lekkasjene som kommer fra landets største klubber. Pirri har senere gått ut i media og beklaget seg for det hele, og sagt at formålet var å bygge opp igjen troppen etter en periode med mye skader.

Meritter for Real Madrid

10 LaLiga

4 Copa del Rey

1 Europacup