Legender

No player photo found.
34
Pedrag
Mijatović
Pos:Spiss
Høyde/Vekt:/
Født:19. januar 1969
Periode:1996 - 1999
Nasjonalitet:Montenegro

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Pedrag Mijatović ble født i Jugoslavia, i Podgorica som i dag er hovedstaden i Montenegro. Som ung ble Pedrag Mijatović tidlig en del av akademiet til Partizan Beograd. Her spilte han frem til sommeren 1988, da han ble lånt ut til Buducnost Podgorica i jakten på førstelagsfotball. Etter en god sesong på utlån, samt et imponerende U20-VM så var den unge spissen nære på å forlate Partizan Beograd. Han hadde blitt kjent som et av de beste balkanske talentene, og han var nære på å skrive under på en kontrakt med Hadjuk Split, ettersom kontrakten hans med Partizan Beograd var nære på å gå ut. Etter en samtale med klubbpresidenten i den i dag serbiske storklubben så ble imidlertid Mijatović værende i Beograd. Da unge Mijatović fikk sin debut for den serbiske storklubben var det mot klubben han spilte i den foregåeden sesongen, nemlig Buducnost Podgorica. Den unge spissen scoret, før han så gikk igjennom en lengre periode med måltørke.Litt etter litt fikk han mer og mer spilletid, og i 1991/92-sesongen fikk Pedrag Mijatović sitt virkelige gjennombrudd for Partizan Beograd.

Spissen ledet Partizan Beograd til seier i cupfinalen mot deres erkerivaler Røde Stjerne, og han ble i tillegg kåret til årets spiller i den jugoslaviske toppserien. Etter en ny god sesong i 1992/93-sesongen var interessen stor for den jugoslaviske spissen, og Atlético Madrid, Valencia og Juventus jaktet alle på målsniken. Det var imidlertid Spania og Valencia som ble destinasjonen for Mijatović, som skrev under for kystlaget for en sum på ti millioner euro sommeren 1993. I Valencia ble Mijatović en umiddelbar hit, og allerede i hans debut for Los Che scoret han to mål i 0-3-seieren mot Real Oviedo. Mijatović var Valencia viktigste spiller i denne perioden, og han scoret 65 mål på 122 offisielle kamper for Los Che. I 1995/96-sesongen ble han kåret til årets spiller i LaLiga, og Real Madrid fattet interessen for målsniken. Sommeren 1996 skrev Mijatović under for Real Madrid, og Los Blancos betalte 14 millioner euro for spissens rettigheter.

Real Madrid

31. august 1996 fikk Pedrag Mijatović sin offisielle debut for Real Madrid, da han spilte 79 minutter i Real Madrids 1-1-kamp mot Deportivo La Coruña. I den påfølgende serierunden scoret målsniken sitt første mål i Real Madrid-drakten, da han scoret et av Los Blancos’ tre mål i 3-0-seieren mot Hércules. I hans første sesong scoret han blant annet et av Real Madrids to mål i 2-0-seieren i El Clásico 7. desember 1996, og han var med på å vinne Real Madrids 27. LaLiga-trofé i historien. I den påfølgende 1997/98-sesongen skulle imidlertid Mijatović skrive seg inn i Real Madrid-historien. Real Madrid jaktet det etterlengtede syvende Champions League-trofeet, et trofé klubben ikke hadde vunnet siden 1966. Mijatović konkurrerte med Fernando Morientes om rollen som førstevalg på spissplass, og den tidligere Valencia-spissen var Jupp Heynckes’ foretrukne valg på spissplass.

Til tross for at Mijatović ikke hadde scoret et eneste mål i Champions League i 1997/98-sesongen så var det han som fikk tillit fra start i finalen mot Juventus i Amsterdam, som ble spilt 20. mai 1998. Etter 67 minutter slo Christian Panucci et langt innlegg mot Raúl, men ballen havnet til slutt hos Roberto Carlos. Brasilianeren hamret til med venstreslegga, men skuddet ble blokkert av Juventus-midtstopper Mark Luliano. Nevnte Mijatović plukket opp returen, passerte Juventus-keeper Angelo Peruzzi og plasserte ballen i det tomme nettet med venstrefoten. Mijatović scoret det som skulle vise seg å bli kampens første og eneste mål, og hans scoring sikret Real Madrid den syvende Champions League-tittelen etter 32 års ventetid. Den jugoslaviske spissen hadde skrevet seg inn i Real Madrid-historien med en av de viktigste scoringene i klubbens nyere historie.

Scoringen mot Juventus i Champions League-triumfen var utvilsomt Mijatović’ høydepunkt i Real Madrid-drakten. I den påfølgende 1998/99-sesongen røk Real Madrid ut i Champions League-kvartfinalen etter å ha tapt 3-1 sammenlagt mot Dynamo Kiev. Mijatović scoret Real Madrid eneste mål mot ukrainerne, men det er ikke til å skjule at denne sesongen ble skuffende for Los Blancos. Kvartfinale-exit i Champions League, samt 2. plass i LaLiga bak Barcelona gjorde at det sommeren 1999 ble en oppvask i Real Madrid-troppen. En av spillerne som ble ofret denne sommeren var nevnte Mijatović. Målsniken spilte sin siste offisielle kamp for Real Madrid 20. juni 1999, da han spilte 52 minutter i Los Blancos’ 3-1-seier over Deportivo La Coruña. Sommeren 1999 ble den tidligere Valencia-spilleren solgt videre til Fiorentina, etter tre år som Real Madrid-spiller. På disse tre årene hadde Mijatović spilt 118 offisielle kamper, scoret 36 mål og ikke minst sikret Real Madrid en Champions League-tittel.

Etter Real Madrid

Fiorentina betalte tolv millioner for å hente Pedrag Mijatović til Firenze, og 29. august 1999 spilte han sin første kamp i den lilla drakten. I Fiorentina skulle Mijatović ende opp med å spille i tre sesonger, hvor han scoret elleve mål på 63 kamper. Sommeren 2002 returnerte han til Spania og Valencia, men denne gang for å spille for Levante. På dette tidspunktet spilte Valencia-laget i Segunda División, og Mijatović endte opp med å spille 21 kamper for Levante, der han scoret tre mål. Denne sesongen havnet Levante på 4. plass i Segunda División, og de klarte akkurat å ikke rykke opp til LaLiga. 2002/03-sesongen ble Mijatović’ siste sesong på toppnivå, og han la opp etter en sesong som Levante-spiller.

Landslaget

Pedrag Mijatović fikk i løpet av sin aktive karriere spille for to landslag; Jugoslavia og Serbia og Montenegro. Mijatović fikk sin debut for det Jugoslaviske landslaget helt tilbake i 1989, og han spilte totalt 73 landskamper for landslaget som gikk under navnet Jugoslavia. I 1998 var han en del av det Jugoslaviske mannskapet som røk ut mot Nederland i åttendelsfinalen etter at Edgar Davids scoret det avgjørende målet to minutter på overtid. Under EM i 2000 røk Mijatović’ Jugoslavia nok en gang ut mot Nederland i åttendelsfinalene, men denne gang etter at nederlenderne vant 6-1 i Rotterdam. Under landslagsnavnet Serbia og Montenegro spilte Mijatović kun tre landskamper, og han spilte sin siste landskamp 11. juni 2003, da han spilte 68 minutter i Serbia og Montenegros 2-1-tap mot Aserbajdsjan.

Etter karrieren

Etter å ha lagt fotballskoene på hylla i 2003 ble Mijatović værende i Valencia, og han satset på en karriere som spilleragent. I forkant av presidentvalget i Real Madrid i 2006 ble det annonsert at Pedrag Mijatović var en del av kandidaturet til Ramón Calderón. Da sistnevnte vant valget fikk Mijatović jobben som sportsdirektør i Real Madrid. Denne jobben hadde han frem til 20. mai 2009, da han og klubben kom til enighet om å avbryte kontrakten hans. Etter perioden i Real Madrid var den tidligere Real Madrid-spissen en del av russiske Anzji Makhatsjkala, som tidlig på 2010-tallet blant annet hadde spillere som Samuel Eto’o og Roberto Carlos i klubben. Da den russiske milliardæren Suleyman Kerimov kom til klubben kontaktet han Mijatović, og den tidligere Real Madrid-spilleren skal visstnok ha spilt en avgjørende rolle for at klubben klarte å hente Sameul Eto’o fra Inter. Formelt sett hadde ikke Mijatović noen rolle i klubben, og man kan ikke tidfeste perioden han var i den russiske klubben.

Meritter for Real Madrid

1 LaLiga

1 Supercopa de España

1 Champions League 

1 Interkontinental Cup