Legender

No player photo found.
18
Paco
Gento
Pos:Venstreving
Høyde/Vekt:/
Født:21. oktober 1933
Periode:1953 - 1971
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Francisco Gento López vokste opp i tettstedet Guarnizo, rett utenfor Santander, nord i Spania. Faren til Francisco, bedre kjent som Paco, var trailersjåfør, og som 14-åring droppet Paco ut av skolen for å hjelpe faren sin med arbeidet og for å ta vare på kuene de hadde på det lille bruket der de bodde. Som 15-åring begynte den hurtige unggutten å spille på det lokale fotballaget Nueva Montaña i 1948, der han kombinerte fotball med friidrett. Det var på friidrettsbanen unggutten utviklet en enorm fart, som senere skulle bli en av hans store styrker på fotballbanen. Etter en periode hos Nueva Montaña så gikk Gento videre til Unión Club de El Astillero. Etter gode prestasjoner også her så ble unge Gento hentet til Sociedad Deportiva Royal Cantabria, som på denne tiden spilte i Tercera División og var et av reservelagene til storlaget Racing Santander.

Etter gode prestasjoner på Spanias tredje nivå så ble han hentet til Racing Santander i forkant av 1952/53-sesongen, og hans store barndomsdrøm gikk endelig i oppfyllelse. Den unge venstrevingen fikk sin debut 22. februar 1953, i en 3-3-kamp mot Barcelona, og han scoret sitt første mål for klubben i 1-1-kampen mot Real Sociedad 15. mars samme år. Denne sesongen fikk unge Gento kun ti opptredener for Racing Santander, og han scoret totalt to mål. Til tross for lite spilletid så fattet Real Madrid interessen for han, og klubbpresident Santiago Bernabéu hentet den 20 år gamle venstrevingen til den spanske hovedstaden sommeren 1953.

Real Madrid

I Real Madrid ble Gento en del av et stjernespekket mannskap, og samme år som 20-åringen ankom den spanske hovedstaden så kom også Alfredo Di Stéfano til Los Blancos. Paco Gento fikk sin Real Madrid-debut 13. september 1953, i en 2-0-seier mot Osasuna på Santiago Bernabéu. I hans første sesong i Real Madrid var han med på å vinne LaLiga, et trofé klubben hadde ventet på over 20 år. Gento slet imidlertid med å sette sitt avtrykk på Real Madrid i hans første sesong, og han slet med uttellingen hva angikk målpoeng. Også i 1954/55-sesongen vant Real Madrid og Paco Gento LaLiga, og den sesongen scoret blant annet Gento to mål da Real Madrid spilte 2-2 borte mot Barcelona i den 26. serierunden.

Paco Gento var en del av det Real Madrid-laget som fra 1955 til 1960 vant fem strake Europacuper, og Gento var svært toneangivende i at trofeene havnet i Madrid. I finalen mot Fiorentina i 1956/57-sesongen scoret han et av Real Madrids mål i 2-0-seieren, og i finalen mot AC Milan året etter var det nevnte Gento som avgjorde det hele da han scoret 3-2-målet i ekstraomgangene. I 7-3-seieren i finalen mot Frankfurt i 1959/60-sesongen slo Gento tre målgivende pasninger, i det som ble Los Blancos’ femte strake Europacup-tittel. Da Real Madrid omsider nok en gang vant Europacupen i 1965/66-sesongen så var også Gento med, og han var Real Madrid-kapteinen da Partizan Beograd ble slått 2-1 i Brüssel. Dermed vant han sin sjette Europacup-tittel, og han er fortsatt den dag i dag den spilleren som har vunnet flest Europacup-titler.

Venstrevingen var en del av Real Madrid-lagte som ble kalt «Di Stéfanos Real Madrid», i tillegg til at han også spilte for Real Madrid-laget som ble kalt «Real Madrid de los yeyés». Dette var en referanse til musikksjangeren «yé-yé» som oppsto i Sør-Europa i begynnelsen av 1960-årene, og det hadde sin inspirasjon fra det anglofile. Uttrykket «yé-yé» stammet fra det engelske uttrykket «yeah-yeah», og sjangeren hentet mye av sin inspirasjon fra amerikansk og britisk rock and roll. Grunnen for at Real Madrid på 1960- og 70-tallet ble kalt for «Real Madrid de los yeyés» var fordi de spilte fremadragende fotball, og vant nesten alt som kunne vinnes i Spania, men de klarte aldri å bli like suksessfulle i den prestisjetunge Europacupen i forhold til «Di Stéfanos Real Madrid».

Paco Gento ble kjent som en av verdens raskeste spillere, og hans enorme fart gjorde han til en pest og en plage å forsvare seg mot. Da den Interkontinentale cupen, i dag kjent som FIFA Club World Cup, for første gang ble avholdt i 1960 ble finalen avholdt mellom Real Madrid og uruguayanske Peñarol over to kamper. Den første kampen i Sør-Amerika endte 0-0, men i returoppgjøret på Santiago Bernabéu vant Real Madrid 5-1, og Gento scoret et av målene. Dermed ble Real Madrid det første laget som vant dette trofeet, og ble en av de første spillerne til å løfte det. Lynvingen spilte 18 sesonger på førstelaget til Real Madrid før han la opp som fotballspiller i 1973. Gento nådde akkurat 600 spilte kamper for Real Madrid, og han scoret 182 mål for Los Blancos. Han vant vanvittige 23 trofeer i løpet av sin tid som Real Madrid-spiller, og er tidenes mest meritterte Real Madrid-spiller. Gento skrev seg inn i Real Madrid- og fotballhistorien med gullskrift etter glimrende prestasjoner i den spanske hovedstaden igjennom tre tiår.

Landslaget

Paco Gento fikk sin debut for det spanske landslaget 18. mai 1955, i en vannskapskamp mot England som endte 1-1. Venstrevingen deltok i VM i 1962, der han spilte alle Spanias tre gruppespillkamper da La Roja røk ut av mesterskapet. Også under VM i 1966 spilte Gento, daværende landslagskaptein, to av Spanias tre gruppespillkamper da rødtrøyene nok en gang røk ut i gruppespillet. Lynvingen spilte sin siste kamp med flagget på brystet 15. oktober 1969, i en VM-kvalifiseringskamp mot Finland som Spania vant 6-0. Gento endte til slutt opp med 44 landskamper og fem scorede mål. Real Madrid-vingen ble også tatt ut på «verdenslandslaget» som skulle møte det engelske landslaget i forbindelse med det engelske fotballforbundets 100 års feiring i 1963.

Etter karrieren

Etter at han la skoene på hylla i 1973 så satset Gento på en managerkarriere, og i 1974 tok han over Castellón, men denne jobben hadde han bare noen måneder. I 1977 tok han over klubben CF Palencia, og han var her frem til 1980, da han tok over Granada. Gento var Granada-sjef i en sesong, der klubben endte på 10. plass i Primera División. Dette ble hans siste trenerrolle, og etter dette hadde Gento diverse roller innad i Real Madrid. I oktober 2017 ble han utnevnt til ærespresident i klubben. 18. januar 2022 sovnet Paco Gento stille inn blant sine nærmeste i Madrid.

Meritter for Real Madrid

12 LaLiga

6 Europacuper

2 Copa del Rey

2 Copa Latinas

1 Interkontinental Cup