Legender

No player photo found.
9
Paco
Buyo
Pos:Keeper
Høyde/Vekt:/
Født:13. januar 1958
Periode:1986 - 1997
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

Francisco Buyo Sánchez ble født i den lille spanske byen Betanzos, kun snaue 25 kilometer unna kystbyen La Coruña. Som unggutt spilte unge Paco både som keeper og høyreving på det lokale laget Ural Club de Fútbol, hvor han en periode var lagets toppscorer. I 1973 skrev under for den større klubben Betanzos CF, der han fastsatte sin posisjon på fotballbanen som keeper. Her spilte Paco Buyo kun i to år før Mallorca fikk øynene opp for keepertalentet, og i 1975 skrev en 17 år gammel Paco Buyo under for øy-laget, som på denne tiden spilte i Tercera División.

Etter en god sesong mellom stengene for Mallorca i Tercera División i 1975/76-sesongen så kom laget som var Buyos favorittlag fra barndommen på banen, nemlig Deportivo La Coruña, som på dette tidspunktet spilte i Segunda División. I 1978/79-sesongen ble keeperen lånt ut til Huesca, men dette var fordi Buyo måtte gjennomføre førstegangstjeneste i millitæret i dette området i denne perioden, og med et utlån kunne keeperen fortsette å spille fotball. Sommeren 1980 skrev Paco Buyo under for Sevilla, og han tok dermed steget opp til Primera División. Her ble han værende i hele seks år før Real Madrid hentet den 28 år gamle målvakten i 1986.

Real Madrid

Sommeren 1986 bekreftet Real Madrid at de hadde hentet Paco Buyo til Real Madrid, for en overgangssum på på 63 millioner pesetas. Atlético Madrid skal også ha vært interesserte i keeperen, men Buyo var tidlig ute i media for å få frem at han hadde avslått tilbudet fra byrivalen til Real Madrid. I Real Madrid dunket Buyo ut akademi-keeperen Agustín, og han ble Los Blancos’ ubestridte førstevalg mellom stengene. Keeperen kom til den spanske hovedstaden med kallenavnet «katten fra Betanzos», med referanse til hans fantastiske evner mellom stengene.

31. august 1986 spilte Buyo sin første offisielle Real Madrid-kamp da Real Murcia ble slått i seriepremieren med sifrene 1-3 på bortebane. Den sesongen spilte målvakten samtlige av Real Madrids 38 seierkamper, da Los Blancos vant LaLiga-trofeet for 22. gang, og Buyo kunne løfte sitt første trofé i Real Madrid-drakta. Buyo hadde mange minnesrike opptredener i Real Madrid-drakta, en av disse var i Europacupen i hans første sesong i klubben. Den gang vartet Buyo opp med en fantastisk opptreden i åttendelsfinalen mot Juventus. Real Madrid vant det første oppgjøret 1-0, mens de tapte returkampen med like siffer, men i straffekonkurransen vant Real Madrid etter at Buyo reddet to av straffene.

Paco Buyo vant det prestisjetunge Zamora-trofeet to ganger som Real Madrid-spiller, for første gang i 1987/88-sesongen da han slapp inn kun 23 mål på 35 kamper. Den andre gangen var i 1991/92-sesongen, da målvakten slapp inn 27 mål på 35 kamper. Buyos strålende prestasjoner i Real Madrid-buret fikk Johan Cruyff til å ønske seg Real Madrid-keeperen til Los Blancos’ store erkerival, Barcelona. Imidlertid ble det aldri noe mer enn løs interesse, og Buyo forble i Real Madrid og skrev seg istedet inn i klubbens historiebøker.

Paco Buyo klarte aldri å vinne Europacupen, eller UEFA Champions League etter 1992, i løpet av sin Real Madrid-karriere. Tre ganger kom Real Madrid seg til semifinalen med Buyo mellom stengene fra 1987 til 1990, men da sa det stopp mot henholdsvis Bayern München, PSV og AC Milan. Paco Buyo mistet aldri rollen sin som førstekeeper i Real Madrid før han la opp i 1997, etter elleve sesonger som Real Madrid-keeper. Da kunne den 39 år gamle målvakten se tilbake på en over 25 år lang karriere, med 454 offisielle kamper for Real Madrid hvor han vant 12 titler.

Landslaget

Paco Buyo gikk gradene i de aldersbestemte landslagene før han i 1983 fikk sin debut for førstelaget. Dette var i en EM-kvalifiseringskamp mot Malta som ble spilt 21. desember 1983, en kamp som La Roja vant hele 12-1. Paco Buyo fikk aldri noen vellykket landslagskarriere, og han spilte bare seks ytterligere landskamper. Buyo ble den evige reservekeeperen til Barcelona-målvakten Andoni Zubizarreta. Mannen fra Betaznos spilte sin siste landskamp i 1992, i en vennskapskamp mot USA som ble spilt 11. mars og som Spania vant 2-0.

Etter karrieren

Etter at Buyo la keeperhanskene på hyllen i 1997 så jobbet han noen år som trener i Real Madrid-akademiet, før han var en av flere som grunnla et større selskap som jobbet med salg av kunstgress i Spania. I 2008 returnerte han til trenerbenken i akademiet til Real Jaén, men dette varte kun en kort periode. I tillegg har Buyo jobbet med den kommersielle delen av fotballen, blant annet i en lengre periode som fotballekspert for den qatarske tv-kanalen Al-Jaazera. I tillegg har Buyo spilt futsal etter at han la opp som fotballspiller, der han blant annet sto på det spanske futsal-landslaget under VM i 2006 og EM i 2008.

Meritter for Real Madrid

6 LaLiga

2 Copa del Rey

4 Supercopa de España