Legender

No player photo found.
33
Miguel
Muñoz
Pos:Defensiv midtbane
Høyde/Vekt:/
Født:19. januar 1922
Periode:1948 - 1958
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Miguel Muñoz Mozún vokste opp i Salamanca i Madrid, det bystrøket som den dag i dag er et av byens mest fasjonable. Da Miguel Muñoz var 14 år gammel brøt den spanske borgerkrigen ut, og unge Miguel jobbet i denne tre-årsperioden som blant annet servitør for å tjene til livets opphold. Når krigen ble avsluttet i 1939 og general Franco kom til makten, begynte Miguel Muñoz å spille for diverse lokale lag fra der han bodde i Madrid. Muñoz spilte for de lokale klubbene Imperio og Girod, før han skrev under for Logroñes mens han gjennomførte førstegangstjenesten i 1943. Her spilte han i en sesong før ferden gikk videre til Racing Santander i 1944.

Etter to sesonger i Santander hadde Real Madrid fattet interessen for midtbanespilleren i 1946. Interessen ble imidlertid aldri formalisert, og istedenfor å sette seg på toget til den spanske hovedstaden så byttet Miguel Muñoz ut Santander med Vigo, da han skrev under for Celta Vigo. Det så ut som Real Madrid-toget hadde gått for Muñoz’ del, men slik var det ikke. I Vigo var midtbanespilleren en del av det beste Celta Vigo-laget i historien, og i 1947/48-sesongen kom Muñoz’ Celta Vigo seg til finalen i Copa del Rey, der de møtte Sevilla. Her ble det Andalucía-laget som stakk av med seieren etter å ha vunnet 4-1, men Miguel Muñoz scoret Vigo-lagets mål i finalen. Etter to strålende sesonger i den lyseblå-drakten banket Real Madrid nok en gang på døren til Miguel Muñoz. Denne gangen skulle imidlertid overgangen formalisere seg, og klubbpresident Santiago Bernabéu fikk midtbanespilleren han hadde ønsket seg i lang tid.

Real Madrid

Da han ankom den spanske hovedstaden så ble Miguel Muñoz både hjertet og lungene i Real Madrid-mannskapet. Miguel Muñoz’ store forse på fotballbanen var hans enorme fysiske egenskaper. Han kunne dekke mye rom, jobbet knallhardt for laget og ga aldri opp. Han var ingen teknisk begavet midtbanespiller, men med sin kompanjong på midtbanen, Zárraga, ble dette en fryktinngytende midtbaneduo. Etter en periode fikk Miguel Muñoz kapteinsbindet i Real Madrid, og han gikk fra å være en viktig spiller til å være en uvurderlig spiller – både på og utenfor banen. Midtbanespilleren måtte vente til 1953/54-sesongen før han kunne løfte sin første tittel i Real Madrid-drakten, da Los Blancos vant LaLiga for første gang på over 20 år.

I 1955/56-sesongen ble imidlertid Miguel Muñoz historisk. Et Real Madrid som da hadde hentet stjerner som Alfredo Di Stéfano og Paco Gento skulle delta i den første utgaven av Europacupen, der Real Madrid møtte Stade de Reims i finalen på Parc des Princes i Paris. Her ledet Miguel Muñoz Los Blancos til en 4-3-seier, og Madrid-mannen ble dermed den første kapteinen til å løfte trofeet i turneringen som senere har fått navnet UEFA Champions League. Miguel Muñoz ble Madrid-alibiet i et ellers stjernespekket Real Madrid-lag som erobret Europa på slutten av 1950-tallet med internasjonale stjerner som Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskás og Raymond Kopa.

Miguel Muñoz ble Real Madrid-kapteinen som løftet de tre første Europacup-titlene som klubben vant. I 1956, 1957 og 1958 var det han som var kapteinen da Real Madrid vant Europacup-finalene mot henholdsvis Stade de Reims, Fiorentina og AC Milan. 1957/58-sesongen skulle imidlertid bli Muñoz’ siste sesong i den helhvite Real Madrid-drakten. Det siste midtbanegeneralen gjorde i Real Madrid-drakten var å løfte Europacup-trofeet etter Los Blancos’ triumf mot AC Milan i Brüssel. Den da 36 år gamle spanjolen spilte ikke kampen, men fikk æren av å løfte trofeet etter at Real Madrid slo AC Milan 3-2 etter ekstraomganger. Miguel Muñoz la skoene på hylla etter ti år som Real Madrid-spiller, hvor han spilte 275 offisielle kamper, scoret 24 mål og ni trofeer.

Landslaget

Miguel Muñoz fikk en beskjeden karriere for det spanske landslaget. 20. juni 1948 fikk den defensive midtbanespilleren sin debut med flagget på brystet, da han fikk spille i en vennskapskamp mot Sveits som endte 3-3. Real Madrid-spilleren spilte totalt syv landskamper, og deltok ikke i noe mesterskap for La Roja. Hans siste landskamp fant sted 8. november 1953, da han spilte 90 minutter i Spanias 2-2-kamp mot Sverige.

Etter karrieren

Selv om Miguel Muñoz hadde en innholdsrik og historisk karriere som Real Madrid-spiller, så er han mest kjent for arbeidet han gjorde for klubben etter å ha lagt skoene på hylla. Etter at han la opp som fotballspiller i 1958 så siktet den tidligere Real Madrid-kapteinen seg inn på en trenerkarriere, og allerede året etter at han la skoene på hylla var han tilbake i klubben, denne gang som trener for Plus Ultra – i dag kjent som Real Madrid Castilla. Muñoz gjorde en god jobb for Los Blancos’ andrelag, og etter at Luís Carniglia fikk sparken våren 1960 så fikk Muñoz hovedansvaret for førstelaget. Kun måneder etter at han tok over ansvaret for førstelaget så ledet han Real Madrid til sin femte strake Europacup-tittel etter at Los Blancos vant 7-3 mot Eintracht Frankfurt i Glasgow.

Miguel Muñoz ble en umiddelbar suksess i den spanske hovedstaden, og årene etter at Real Madrid-legenden tok over Los Blancos vant Real Madrid nesten alt som kunne vinnes. I 1965/66-sesongen var det Muñoz som ledet Real Madrid da hovedstadslaget hentet Europacup-trofeet tilbake til Madrid seks år etter sin siste triumf. I 1969 tok Miguel Muñoz over det spanske landslaget, i tillegg til at han ledet Real Madrid. Dette ble imidlertid ikke langvarig, og samme år forlotm han stillingen. Muñoz ledet Real Madrid i over 15 sesonger, og i 1974 forlot han den spanske hovedstaden. Da hadde han ledet Real Madrid til blant annet fem strake serietitler fra 1961 til 1965, og i hans siste sesong ledet han Real Madrid til en Copa del Rey-tittel. Totalt hadde Muñoz vært med på å løfte 23 titler igjennom sine år i den spanske hovedstaden som spiller og trener, og han hadde skrevet seg ned i Real Madrid-historien som en av de aller viktigste enkeltpersonene i klubbhistorien.

Etter et friår etter å ha forlatt Real Madrid sommeren 1974, så tok Muñoz over Granada sommeren 1975. Muñoz ble imidlertid kun værende i Andalucía-klubben i en sesong, etter å ikke ha klart å redde Granada fra nedrykk i 1975/76-sesongen. Sommeren 1977 tok Muñoz over Las Palmas, som han ledet til Copa del Rey-finalen i sin første sesong. Der tapte imidlertid kanaritrøyene 3-1 mot Barcelona. Muñoz ble værende i Las Palmas i ytterligere et år frem til 1979, da han forlot øylaget for å ta over Sevilla. I Sevilla gjorde Muñoz en solid jobb og ledet Andalucía-klubben to to 8. plasser og en 7. plass på de tre sesongene han hadde hovedansvaret for Andalucía-klubben.

Etter at Spania skuffet under VM på hjemmebane i 1982, ble Miguel Muñoz ansatt som ny hovedtrener for La Roja. Muñoz var hovedtreneren da det spanske landslaget spilte en av historiens mest bisarre kamper. For å kvalifisere seg til EM i 1984 måtte Spania utlikne Nederlands målforskjell, og vinne med elleve scoringer i sin siste kvalifiseringskamp, der de møtte Malta. I den siste kampen vant Spania vanvittige 12-1 mot Malta, og Real Madrid-spiller Santillana scoret blant annet fire mål. Under EM i 1984 gjorde Spania er godt mesterskap, der de kom seg helt til finalen. Etter å ha kvalifisert seg fra en meget jevn gruppe så slo de ut Danmark i semifinalen etter straffesparkkonkurranse. I finalen kom imidlertid Spania til kort, da Frankrike ble for sterke og vant 2-0 i Paris,

Under VM i Mexico i 1986 kom Spania seg til kvartfinalen. I åttendelsfinalen hadde Danmark blitt slått med vanvittige 5-1, hvor Real Madrid-spissen Emilio Butragueño hadde scoret fire av målene. I kvartfinalen mot Belgia røk imidlertid La Roja ut etter å ha tapt mot Belgia på straffesparkkonkurranse. EM i Tyskland i 1988 ble imidlertid av det skuffende slaget for det spanske landslaget. Etter å ha vunnet den første gruppespillkampen mot Danmark så tapte de begge de påfølgende oppgjørene mot Italia og Tyskland, og røk ut av mesterskapet i gruppespillet. Etter dette mesterskapet trakk Muñoz seg fra jobben som spansk landslagssjef, og på sine eldre dager slet Muñoz med helsen, og spesielt hjerteproblemer.

Miguel Muñoz gikk bort 16. juli 1990 i Madrid, 68 år gammel.

Meritter for Real Madrid

13 LaLiga (9 som trener)

5 Europacup (2 som trener)

2 Copa Latina

2 Copa del Rey (som trener)

1 Interkontinental cup (som trener)