Legender

No player photo found.
32
Miguel
Ángel
Pos:Keeper
Høyde/Vekt:/
Født:24. desember 1947
Periode:1968 - 1986
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Miguel Ángel González Suárez, populært bare kjent som Miguel Ángel, vokste opp i Ourense, nord-vest i Spania. Unggutten var interessert i ballspill helt siden han var ung, men det var ikke fotball han startet med. Som ung spilte Miguel Ángel håndball og basketball, og han begynte faktisk ikke å spille fotball før han var 18 år gammel. Da unge Miguel Ángel spilte for det lokale laget Ourense fattet Real Madrid interessen for keeperen, etter å ha spilt en treningskamp mot laget fra nord-vest Spania. Etter den gode prestasjonen mot Los Blancos, samt etter at hovedstadsklubben hadde sendt speidere for å speide på Miguel Ángel ble han hentet til Los Blancis i 1967. I Real Madrid hadde han Antonio Betancort og Mariano García Remón foran seg i køen, og av den grunn ble han umiddelbart lånt ut til Castellón i 1967/68-sesongen.

Real Madrid

Til tross for en god sesong på utlån til Castellón i Segunda División så hadde ikke situasjonen i den spanske hovedstaden endret seg når Miguel Ángel returnerte til Real Madrid sommeren 1968. Antonio Betancort, som hadde vært med å vinne Europacupen, var fortsatt i klubben, i likhet Mariano García Remón. Som følge av dette så fikk Miguel Ángel nesten ikke spille i de fem sesongene etter at han kom tilbake til klubben sommeren 1968. Han fikk sin offisielle debut for Los Blancos 11. oktober 1970, da han voktet buret i 1-1-kampen hjemme mot Sporting Gijón. Lykken hans skulle imidlertid snu i 1973/74-sesongen, da Miguel Muñoz forsvant fra klubben. Luis Molowny tok over som Real Madrid-trener, og ga Miguel Ángel tillit mellom stengene. I Copa del Rey-finalen mot Barcelona i 1974 var det nemlig Miguel Ángel som voktet buret, i oppgjøret Los Blancos vant 4-0.

Sesongen 1974/75 ble Miguel Ángel det udiskutable førstevalget mellom stengene i Real Madrid-målet, en rolle han skulle ha i over ti år. I 1975/76-sesongen vant han Zamora-trofeet, etter å ha sluppet inn 23 mål på 32 kamper. Den sesongen var Miguel Ángel også med på å vinne en av de totalt åtte LaLiga-titlene han skulle vinne som Real Madrid-spiller. Miguel Ángels strålende prestasjoner i Real Madrid-målet gjorde at han fikk kallenavnet «katten», med referanse til hans enorme rekkevidde og fantastiske reflekser. Miguel Ángel hadde også sine problemer med skader, og en av de mest alvorlige skadene han hadde kom i 1978/79-sesongen. Fra 21. januar 1979 spilte ikke Miguel Ángel frem til april 1980. En skade man trodde var en avrevet menisk i høyrefoten hans, viste seg å være en korsbåndsskade i tillegg til å være en meniskskade. 31 år gamle måtte under kniven og gjennom en lang opptreningsprosess, men han kom seg tilbake på banen etter 16 måneder ute av spill, i april 1980.

Litt etter litt fant han tilbake til sin gamle form, i tillegg til at han var i kapteinsteamet på førstelaget. Da den lovende akademi-keeperen Agustín Rodríguez kom opp til førstelaget fikk Miguel Ángel en mentorrolle, og han ble utfordret om plassen som førstekeeper. I løpet av sin karriere i Real Madrid vant Miguel Ángel nesten det som vinnes kunne i Real Madrid-drakten, sett bort ifra den prestisjefulle Europacupen. Real Madrid hadde vunnet fem strake Europacup-titler på 1950-tallet, da med Alfredo Di Stéfano i spissen. Det Real Madrid-laget som Miguel Ángel var en del av kom seg til finalen i turneringen i 1981, men der ble Liverpool for sterke og vant 1-0 etter en sen scoring.

I 1983/84-sesongen vant 36 år gamle Miguel Ángel tilbake rollen som førstekeeper etter at Agustín Rodríguez og Mariano García Remón hadde spilt over en lengre periode, og hans rutine ble en av nøklene til oppblomstringen av «la Quinta del Buitre» på midten av 1980-tallet. Med et ellers ungt lag var rutinen til Miguel Ángel gull verdt. I 1984/85-sesongen pådro målvakten seg en ny alvorlig skade, denne gangen et skulderbrudd. Kontrakten hans gikk opprinnelig ut sommeren 1985, men klubben valgte å forlenge den ytterligere en sesong for å gi målvakten en mulighet til å komme seg tilbake fra skaden. Dette klarte imidlertid ikke målvakten fra nord-vest Spania. Miguel Ángel kom seg aldri tilbake på banen og spilte ikke en eneste kamp for Real Madrid i 1985/86-sesongen. 30. juni 1986 gikk kontrakten hans med Real Madrid ut, og han forlot klubben etter vanvittige 18 år som Real Madrid-spiller. Miguel Ángel endte opp med å spille totalt 346 offisielle kamper for Real Madrid, og han var med på å vinne 16 trofeer ikledd den helhvite Real Madrid-drakten.

Landslaget

Miguel Ángel fikk sin debut for det spanske landslaget 12. oktober 1975, i en EM-kvalifiseringskamp mot Danmark som endte med spansk 2-0-seier. Real Madrid-keeperen var førstekeeper for Spania under VM i Argentina i 1978, der La Roja røk ut i gruppespillet. Under VM-sluttspillet i Spania fire år senere var Miguel Ángel nok en gang i Spania-troppen, men denne gang som reserve, og han spilte ikke en eneste kamp. Real Madrid-målvakten endte opp med totalt 18 opptredener med flagget på brystet, og spilte sin siste landskamp 13. desember 1978, i en 5-0-seier over Kypros.

Etter karrieren

Etter at han la hanskene på hylla i 1986 så hadde Miguel Ángel flere forskjellige roller i Real Madrid. Først hadde han stillingen som førstelagsdelegat, en jobb Chendo innehar den dag i dag. Etter dette hadde han en periode som keepertrener for førstelaget, før han så tok over stillingen som direktør for Real Madrids treningsanlegg, Ciudad del Real Madrid, bedre kjent som Valdebebas. Den dag i dag er Miguel Ángel pensjonert, etter lang og tro tjeneste i Real Madrid.

Meritter for Real Madrid

8 LaLiga

5 Copa del Rey

2 UEFA Cup

1 Copa de la LigaAngel