Legender

No player photo found.
31
Míchel
Salgado
Pos:Høyreback
Høyde/Vekt:/
Født:22. oktober 1975
Periode:1999 - 2009
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Miguel Ángel Salgado Fernández, bedre kjent som bare Míchel Salgado, vokste opp i byen Nieves, som ligger rett ved grensen til Portugal. Salgado spilte sine første organiserte fotballkamper for det lokale laget SD Cristo de la Victoria, før han så ble en del av akademiet til Celta Vigo. 22. januar 1995 fikk 19 år gamle Míchel Salgado sin offisielle debut for Celta Vigo, da han ble byttet inn i oppgjøret mellom Real Madrid og Celta Vigo på Santiago Bernabéu, en kamp som endte med 4-0-seier til Los Blancos. I forkant av 1996/97-sesongen ble han lånt ut til UD Salamanca i jakten på mer førstelagsfotball. Etter en god sesong for Salamanca i LaLiga returnerte høyrebacken til Vigo i forkant av 1997/98-sesongen, der han skulle få sitt virkelige gjennombrudd. Etter to gode sesonger i Celta Vigo-drakten hadde Míchel Salgado imponert stort, og Real Madrid jaktet på høyrebacken. Det hele endte med at Real Madrid og Celta Vigo kom til enighet om en overgang for høyrebacken sommeren 1999, og Míchel Salgado gikk til Los Blancos for den nette sum av tolv millioner euro.

Real Madrid

21. august 1999 fikk Míchel Salgado sin offisielle debut for Real Madrid, da han spilte 64 minutter i Los Blancos’ 1-2-seier borte mot Mallorca. I Real Madrid-drakten skulle Salgado utvikle seg til å bli en av verdens beste høyrebacker, og overgangen hans var en umiddelbar suksess. Allerede i hans første sesong var han med på å vinne Champions League, og han slo den målgivende pasningen til Fernando Morientes da sistnevnte scoret et av Real Madrids tre mål i Champions League-finalen mot Valencia. I den påfølgende sesongen var høyrebacken med på å vinne LaLiga for 28. gang for Real Madrid, og han kunne for første gang i sin karriere løfte LaLiga-trofeet. Hans kanskje beste sesong i Real Madrid-drakten var 2001/02-sesongen. Da var han nok en gang med på å vinne Champions League med Real Madrid, i tillegg til at han spilte totalt 54 kamper for Los Blancos den sesongen.

I den spanske hovedstaden ble Míchel Salgado en fanfavoritt. Midt under Galáctico-perioden så var Míchel et spansk alibi i det ellers internasjonale Real Madrid-laget, samt at hans hardtarbeidende spillestil gjorde han til en spiller som ble svært godt satt pris på av det ellers kravstore Santiago Bernabéu-publikumet. I 2006/07-sesongen begynte det å butte imot for Míchel Salgado. Til tross for å ha vært det ubestridte førstevalget på høyrebacken siden hans ankomst i 1999, så begynte han å slite med skader. Salgado spilte kun 16 av 38 seriekamper denne sesongen, men han spilte den høydramatiske seriefinalen mot Mallorca på Santiago Bernabéu som Real Madrid vant 3-1, og som sikret at Los Blancos vant LaLiga for første gang siden 2003.

Da Míchel Salgado gav løs på sin niende sesong i Real Madrid-drakten var han allerede 32 år gammel, og mange var inneforstått med at dette kunne bli høyrebackens siste sesong i Real Madrid-drakten. Supercopa de España-triumfen mot Valencia sommeren 2008 skulle bli hans siste tittel som Real Madrid-spiller. Den sesongen ble nemlig Salgados siste sesong for Real Madrid, og han spilte sin siste offisielle kamp for Real Madrid 31. mai 2009, da han ble utvist etter 55 minutter i 1-2-tapet hjemme mot Osasuna i siste serierunde. Til tross for en kjip avslutning på en fantastisk Real Madrid-karriere så fikk han sin velfortjente hyllest fra Real Madrid-fansen, blant annet med et banner som sa følgende: «Ti år med Madridista-mot – Takk Míchel». Høyrebacken forlot den spanske hovedstaden etter ti år i klubben, 371 offisielle kamper, fem scorede mål og elleve trofeer.

Etter Real Madrid

Til tross for at de fleste visste at 2008/09-sesongen skulle bli Salgados siste sesong i Real Madrid, så var det ikke offisielt. Formelt sett så hadde høyrebacken en kontrakt med Los Blancos som strakk seg lenger enn som så, men etter at Real Madrid blant annet hentet Álvaro Arbeloa sommeren 2009 så ble det bekreftet 4. august samme år at Real Madrid og Míchel Salgado hadde avbrutt kontrakten etter felles enighet om dette. Senere i august samme år ble det bekreftet at Salgado hadde skrevet under på en toårskontrakt med Premier League-klubben Blackburn. Den tidligere Real Madrid-backen fikk sin debut for Premier League-klubben 12. september 2009, da han ble byttet inn i 3-1-seieren over Wolverhampton. Her ble den spanske høyrebacken værende i tre år før han var ferdig i klubben etter 2011/12-sesongen.

Salgado fikk totalt 73 offisielle kamper for Blackburn før han forlot klubben sommeren 2012. Salgado gikk aldri offentlig ut og bekreftet at han la skoene på hylla, og til tross for over seks år uten å ha spilt fotball så returnerte han til fotballbanen i 2018, 42 år gammel. Da den panamanske klubben Club Atlético Independiente de La Chorrera skulle spille sin siste seriekamp for sesongen så valgte de å hente Míchel Salgado, som spilte i klubbens siste seriekamp for sesongen. Her ble de tildelt tittelen etter å ha vunnet den panamanske toppdivisjonen, og Salgado fikk dermed enda et trofé til på merittlisten sin.

Landslaget

Míchel Salgado hadde også en lang og innholdsrik landslagskarriere. Høyrebacken fikk sin debut for det spanske landslaget i EM-kvalifiseringskampen mot Kypros, 5. september 1998. Salgado spilte hele oppgjøret i kampen som Spania tapte 3-2. I 2000 fikk han sin mesterskap-debut for Spania da han spilte alle kampene til La Roja i mesterskapet hvor de røk ut i kvartfinalen mot Frankrike. Grunnet skader fikk ikke Salgado deltatt i VM 2002 eller EM i 2004, men til VM i 2006 var han tilbake i den spanske troppen. Der hadde han rollen som backup bak Real Madrid-lagkamerat Sergio Ramos, men hans spilte Spanias siste gruppespillkamp mot Saudi-Arabia, en kamp La Roja vant 0-1. Salgado spilte sin siste kamp med flagget på brystet 6. september 2006, i en EM-kvalifiseringskamp mot Nord-Irland som Spania tapte 3-2. Míchel Salgado endte til slutt opp med 53 kamper for det spanske landslaget.

Etter karrieren

De siste årene har Míchel Salgado fortsatt holdt seg innenfor fotball-miljøet. I en lengre periode hadde han sin egen fotballskole i Dubai. 6 september 2018 ble det bekreftet at Salgado skulle være med i trenerteamet til Egypts herrelandslag, der han skulle ha en rolle som assistenttrener.

Meritter for Real Madrid

4 LaLiga

3 Supercopa de España

2 Champions League 

1 Interkontinental Cup

1 UEFA Super Cup