Legender

No player photo found.
53
Manuel
Velázquez
Pos:Sentral midtbane
Høyde/Vekt:/
Født:24. januar 1943
Periode:1965 - 1977
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

Manuel Velázquez Villaverde vokste opp i Chamartín i Madrid, og bodde kun 300 meter unna Santiago Bernabéu. Her spilte unge Manuel fotball i gatene, som så mange andre spanske barn på denne tiden, før han i 1958 ble hentet til akademiet til favorittklubben hans: Real Madrid. 15 år gammel ble han en del av akademiet til Los Blancos, der han gikk gradene frem til 1962. Da ble 19 år gamle Velázquez lånt ut til Rayo Vallecano i jakten på førstelagsfotball, og Madrid-laget holdt på dette tidspunktet til i Tercera División. Etter et en sesong i Vallecas ble den da 20 år gamle Manuel Velázquez sendt ut på et to års langt utlån til Málaga for å fortsette utviklingen sin. Málaga hadde rykket ned fra LaLiga i 1962/63-sesongen, og Madrid-gutten ble lånt inn for å forsterke et Málaga-lag som skulle tilbake til LaLiga. Etter en god sesong i 1963/64-sesongen så var Velázquez med da Málaga rykket opp igjen til LaLiga etter 1964/65-sesongen, og etter dette ble den unge midtbanespilleren hentet tilbake til den spanske hovedstaden.

Real Madrid

I Real Madrid ble den 23 år gamle midtbanespilleren konkurrenten til spillere som Zoco og Pirri. På denne tiden var det ikke tillat med innbytte under kampene, og av den grunn lot debuten vente på seg for Velázquez. Til tross for at Manuel Velázquez ble en formell del av førstelaget til Real Madrid sommeren 1965, så måtte han vente helt til 6. februar 1966 for å få unnagjort sin debut i Real Madrid-drakten. Den gang spilte midtbanespilleren i Real Madrids 1-1-kamp borte mot Espanyol. I Real Madrid hadde Velázquez fått draktnummer 10 og drøyt tre måneder etter hans debut skulle Velázquez spille i et historisk oppgjør. Los Blancos hadde spilt seg til finalen i Europacupen, i dag kjent som UEFA Champions League. Her hadde Velázquez spilt både kvartfinalen og semifinalen, før han så fikk tillit i finalen mot Partizan Beograd. Velázquez gjorde en god kamp, og var med på å løfte Europacup-trofeet etter at Partizan Beograd ble slått 2-1  i Brüssel 11. mai 1966.

Til tross for å ha vært med på å vinne Europacupen i Real Madrid så beskrives Manuel Velázquez av mange som hjernen bak «Real Madrid de los yeyés». Dette var en referanse til musikksjangeren «yé-yé» som oppsto i Sør-Europa i begynnelsen av 1960-årene, og det hadde sin inspirasjon fra det anglofile. Uttrykket «yé-yé» stammet fra det engelske uttrykket «yeah-yeah», og sjangeren hentet mye av sin inspirasjon fra amerikansk og britisk rock and roll. Grunnen for at Real Madrid ble kalt for «Real Madrid de los yeyés» var fordi de spilte fremadragende fotball, og vant nesten alt som kunne vinnes i Spania, men de klarte aldri å bli like suksessfulle i den prestisjetunge Europacupen. Etter suksessen Real Madrid hadde hatt i denne turneringen på 1960-tallet så var det Europacup-trofeet som sto høyest blant Real Madrid-fansen, men her slet Los Blancos. Dette var en betegnelse som beskrev Los Blancos spesielt på 1970-tallet, og ettersom Velázquez nådde sitt beste nivå i den helhvite drakten på dette tidspunktet så beskrives midtbanespilleren som en av hjernene bak dette Real Madrid-mannskapet.

Midtbanespilleren, som var kjent for en fabelaktig teknikk og eleganse, var med på å vinne tre strake LaLiga-titler fra 1967 til 1969, og han skulle være med på å vinne ytterligere tre LaLiga-titler ikledd den helhvite drakten. 1976/77-sesongen skulle vise seg å bli 34-åringens siste sesong i Real Madrid-drakten. Hans siste offisielle kamp i den spanske hovedstaden fant sted 8. mai 1977, da han spilte 90 minutter i 3-1-seieren over Racing Santander. Etter dette fikk midtbanespilleren en kamp hvor han ble hedret for hans nesten 20 år lange Real Madrid-karriere, og oppvisningskampen ble spilt mot Eintracht Frankfurt. Her spilte Velázquez før han ble byttet ut, der han overga sitt draktnummer til Vicente de Bosque, som overtok hans draktnummer i Real Madrid. Manuel Velázquez forlot den spanske hovedstaden etter tolv år på førstelaget til Real Madrid, hvor han hadde spilt 402 offiiselle kamper, scoret 59 mål og vært med på å løfte ti trofeer.

Etter Real Madrid

Grunnen til at Manuel Velázquez måtte forlate Real Madrid var en skade han hadde pådratt seg i 1976/77-sesongen. Etter å ha forlatt den spanske hovedstaden prøvde midtbanespilleren å få bukt med skadeproblemene, og han skrev under for canadiske Toronto Blizzard i januar 1978. Oppholdet i Canada ble imidlertid av det korte slaget for Real Madrid-legenden, og etter seks måneder i Toronto så la Manuel Velázquez fotballskoa på hylla, 35 år gammel.

Landslaget

Manuel Velázquez hadde en beskjeden karriere i den spanske landslagsdrakten. Real Madrid-spilleren fikk sin debut for Spania 1. februar 1967, da han spilte i EM-kvalifiseringskampen mellom Spania og Tyrkia som endte 1-1. Midtbanespilleren fikk aldri representere Spania i et større mesterskap grunnet at La Roja slet med å kvalifisere seg til EM og VM på dette tidspunktet. Velázquez hadde også en lengre periode borte fra landslaget, og han spilte ingen kamper for Spania fra 1969 til 1975. Han fikk sin siste opptreden ikledd den spanske landslagsdrakten 17. april 1975, da han spilte en omgang og scoret Spanias mål i EM-kvalifiseringskampen mot Romania som endte 1-1. Manuel Velázquez endte totalt opp med ti landskamper for Spania, hvor han scoret to mål.

Etter karrieren

Etter å ha lagt fotballskoene på hylla så flyttet Manuel Velázquez fra den spanske hovedstaden og tilbake til Málaga, der han hadde spilt to sesonger fra 1963 til 1965. Spanjolen hadde trivdes svært godt på den spanske solkysten, og i forhold til mange andre som ønsker å bli værende i fotball-sirkuset etter å ha lagt opp, så hadde ikke Velázquez dette ønsket. Den tidligere midtbaneeleganten trakk seg vekk fra fotball-verdenen, og levde et normalt arbeiderklasseliv i Málaga etter at fotballkarrieren var over.

Manuel Velázquez gikk bort 15. januar 2016 i Fuengirola, 72 år gammel.

Meritter for Real Madrid

6 LaLiga

3 Copa del Rey

1 Europacup