Legender

No player photo found.
47
Manuel
Sanchís
Pos:Midtstopper
Høyde/Vekt:/
Født:23. mai 1965
Periode:1983 - 2001
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

Manuel Sanchís Hontiyuelo vokste opp i Madrid, der hans far, som også heter Manuel Sanchís, også spilte for Real Madrid allerede da sønnen hans ble født. Som sønn av en Real Madrid-spiller hadde unge Manuel, ofte kalt Manolo, en flott barndom. Tolv år gammel deltok han på prøvespill for å bli en del av Real Madrid-akademiet i 1972, året faren hans la opp som fotballspiller. Real Madrid-trenerne så fort at unge Manolo Sanchís hadde et helt spesielt talent, og han ble raskt en del av akademiet til Los Blancos. Her gikk unge Sanchís gradene i klubben frem til han ble en del av Real Madrid Castilla i forkant av 1983/84-sesongen. Spanjolen var en del av «la Quinta del Buitre», som er en fellesbetegnelse på den svært lovende spanske generasjonen som blomstret frem i den spanske hovedstaden på midten av 1980-tallet. Til tross for at han formelt sett var en del av Real Madrid Castilla i 1983/84-sesongen så kjempet Sanchís seg inn i førstelaget til Real Madrid, og han ble hentet opp til det gjeve selskap av Alfredo Di Stéfano i desember 1983.

Real Madrid

4. desemnber 1983 fikk midtstopperen sin offisielle debut for Real Madrid, da han spilte bortekampen mot Real Murcia. Los Blancos vant oppgjøret 1-0, og det var debutant Sanchís som satte inn den avgjørende scoringen snaut ti minutter før slutt. To runder senere scoret 18-åringen nok et mål, da i 2-0-seieren over Real Valladolid. Manolo Sanchís debuterte for Real Madrid i serierunde 14 i 1983/84-sesongen, og han spilte 17 av de resterende 20 kampene for førstelaget under Alfredo Di Stéfanos ledelse den sesongen. Til tross for dette så skuffet Los Blancos på banen denne sesongen, og sommeren 1984 mistet Di Stéfano jobben som Real Madrid-trener, og inn kom en annen Real Madrid-legende: Amancio. Amancio regnes av mange som gudfaren til «la Quinta del Buitre», etter å ha vært Real Madrid Castilla-trener. Dermed var heller ikke Real Madrid-legenden fremmed mot å la unggutta få sjansen i 1984/85-sesongen, der Sanchís spilte 30 av 34 kamper.

Til tross for at Sanchís var med på å vinne UEFA Cupen i 1984/85-sesongen, der Sanchís spilte begge kampene i den sammenlagte 3-1-seieren over Videoton, så fikk Amancio sparken etter sesongen. Inn kom en annen tidligere Real Madrid-spiller, Luis Molowny. Det var under Molowny Sanchís skulle få være med på å løfte sitt første LaLiga-trofé i Real Madrid-drakten, da Los Blancos vant LaLiga i 1985/86-sesongen etter å ha havnet elleve poeng foran Barcelona. Samme sesong forsvarte hovedstadslaget UEFA Cup-tittelen etter å ha Köln 5-3 over to kamper, men Sanchís spilte ikke disse kampene på grunn av skade. Over de neste sesongene skulle Sanchís få ta del av et historisk Real Madrid-mannskap, som vant alt man kunne vinne innenfor Spanias landegrenser. Fra 1986 til 1990 var midtstopperen med på å vinne fem strake LaLiga-titler, og det var i denne tidsperioden «la Quinta del Buitre» virkelig blomstret frem og fikk sitt gjennombrudd. Som ung var Manolo Sanchís midtbanespiller, men han ble senere omskolert til høyreback før han så gikk videre til midtstopper-plassen. I tillegg var spanjolen kjent for å være atlet, og selv i godt voksen alder fikk han kamper for Real Madrid som både venstre- og høyrekant.

«la Quinta del Buitre» var i sin tid kjent for én ting: de maktet ikke å gjenskape Europacup-suksessen. Denne gylne generasjonen ble naturligvis sammenliknet med Real Madrid-generasjonen fra 1950-tallet, hvor Los Blancos vant fem strake Europacup-titler. Real Madrid-laget bestående av stjerner som Emilio Butragueño og Míchel maktet aldri å spille seg til suksess i Europa, men Manolo Sanchís var unntaket. Midtstopperen var den eneste av spillerne fra «la Quinta del Buitre» som i løpet av sin Real Madrid-karriere skulle få være med på å løfte det omdøpte Champions League-trofeet. Manolo Sanchís bar kapteinsbindet i Champions League-finalen der Real Madrid slo Juventus 1-0 i Amsterdam i 1998, og vant den gjeveste europacupen for første gang siden 1966. To år senere skulle Real Madrid-kapteinen nok en gang få smaken på Europa-suksess, da Real Madrid slo Valencia hele 3-0 i finalen på Stade de France. Den sesongen hadde den 35 år gamle midtstopperen slitt med skader og før semifinalen hadde ikke Sanchís spilt for Real Madrid i Champions League siden gruppespillet. I finalen ble Sanchís byttet inn med drøyt ti minutter igjen av kampen, og han bidro til å sikre 3-0-seieren, før han så løftet sitt andre Champions League-trofé som Real Madrid-kaptein.

Sesongen etter at han løftet sitt andre Champions League-trofé skulle bli hans siste i Real Madrid-drakten. Den da 36 år gamle midtstopperlegenden fikk kun fem opptredener i LaLiga den sesongen, og hans siste opptreden i Real Madrid-drakten fant sted 17. juni 2001, da han spilte hele oppgjøret i siste serierunde mot Real Valladolid med kapteinsbindet rundt armen. Los Blancos vant oppgjøret 2-1, og etter oppgjøret kunne Manolo Sanchís løfte sitt åttende LaLiga-trofé som Real Madrid-spiller. Den spanske midtstopperlegenden sa takk og farvel til karrieren som profesjonell fotballspiller etter nesten 30 år i klubben, 17 av de på førstelaget. Midtstopperen endte opp med 710 offisielle kamper for Los Blancos, i skrivende tid kun slått av Raúl og Iker Casillas med henholdsvis 31 og 15 kamper. Sanchís scoret 40 mål i løpet av sine sesonger i Real Madrid-drakten, og med sine 21 titler som Los Blancos-spiller så er han en av de mest meritterte spillerne i Real Madrid-historien.

Landslaget

Manolo Sanchís fikk sin debut ikledd den spanske landslagsdrakten 12. november 1986, da han spilte vennskapskampen mot Romania som Spania vant 1-0 på Benito Villamarín. To år senere var Real Madrid-spilleren en del av den spanske landslagstroppen under EM i Vest-Tyskland, der han spilte alle Spanias gruppespillkamper der La Roja ikke kom seg videre fra sin gruppe 1. To år senere spilte også Sanchís alle Spanias kamper under VM i Italia i 1990, der La Roja røk ut mot Jugoslavia i åttendelsfinalen etter ekstraomganger. Sanchís deltok aldri i enda et internasjonalt mesterskap med flagget på brystet, og 27 år gammel spilte han sin siste landskamp 11. mars 1992, da han spilte i vennskapskampen mot USA som Spania vant 2-0. Manolo Sanchís endte opp med totalt 48 landskamper, hvor han scoret et mål i EM-kvalifiseringen mot Østerrike i 1987.

Etter karrieren

Etter å ha lagt fotballskoene på hylla så trakk Manolo Sanchís seg vekk fra fotballen en periode. Nå for tiden jobber den tidligere midtstopperen som radio-kommentator for Cadena COPE under Real Madrid-kamper, samtidig som at han er en av de som stårbak mastergraden «A di Stefano». Dette er en mastergrad som man kan ta ved Universidad Europea i Madrid, og gradens fulle navn er «Máster Universitario en Dirección de Entidades Deportivas MBA». Sanchís var som sagt en av de som sto bak da denne graden ble utviklet, samtidig som at han den dag i dag er direktør på skolen for denne graden, samt at han holder enkelte av foredragene man går igjennom.

Meritter for Real Madrid

8 LaLiga

5 Supercopa de España

2 Champions League 

2 UEFA Cup

2 Copa del Rey

1 Interkontinental Cup

1 Copa de la Liga