Legender

No player photo found.
28
Manolín
Bueno
Pos:Venstreving
Høyde/Vekt:/
Født:5. februar 1940
Periode:1959 - 1971
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Manuel Bueno Cabral, bedre kjent som Manolín Bueno, ble født i Sevilla, men vokste opp i Cádiz. Som så mange andre på denne tiden så vokste Manolín Bueno opp på landet, og familien hans hadde en stor tomt. Her ble det konstruert en enkel fotballbane, der lille Manolín tilbragte alle døgnets tider. Her ble den unge spanjolen forelsket i lærkula Allerede som veldig ung var han ønsket av Sevilla, men faren hans ville heller at unge Manolín skulle spille sine første fotballkamper i Cádiz-drakten, og slik skulle det bli. Unggutten gikk hele veien igjennom Cádiz-akademiet, der han fikk sitt gjennombrudd i Segunda División i 1958/59-sesongen. Den sesongen scoret unggutten seks mål på 23 kamper, og Cádiz havnet på 7. plass. Sommeren 1959 ble den 19 år gamle venstrevingen hentet til Real Madrid, laget som hadde vunnet fire strake Europacup-titler.

Real Madrid

I Real Madrid fikk imidlertid Manolín Bueno en umulig oppgave, han skulle utfordre Paco Gento om plassen ute på venstrevingen. Den lynraske venstrevingen fra Galicia var nemlig verdens beste i sin posisjon på den tiden, og hadde vært en toneangivende spiller når Real Madrid hadde vunent de fire første Europacup-titlene fra 1955 til 1959. På dette tidspunktet var Manolín Bueno 19 år gammel, mens Paco Gento var 26. Klubbpresident Santiago Bernabéu så på gutten fra Andalucía som et fremtidsprosjekt og som en spiller som skulle holde Gento på tærne, men vingen som kom til klubben i 1953 hadde på sin side fortsatt mange år med fotball igjen. Kort tid etter at Manolín Bueno ankom den spanske hovedstaden fikk han sin uoffisielle debut for Real Madrid i en vennskapskamp mot Manchester United. I det oppgjøret scoret venstrevingen fire av Los Blancos’ seks mål da de røde fra Manchester ble beseiret 6-5.

Årene gikk, og til tross for at Manolín Bueno utviklet seg som fotballspiller, så holdt fortsatt Paco Gento nivået. Venstrevingen fra Cádiz hadde blitt det evige andrevalget på den posisjonen, og han måtte vente tålmodig mellom hver mulighet til å vise seg frem for det kravstore Madrid-publikumet. Utover 1960-tallet gikk så ble Manolín Bueno lei benketilværelse, og i Catalonia var det et visst lag i blå-rødt som desperat jaktet en venstreving. På dette tidspunktet kunne man ikke bytte inn spillere underveis i kampene, kun keeperen dersom han var skadet. Dette begrenset Buenos muligheter til spilletid. Manolín Bueno ventet på at tiden skulle hente inn Paco Gento, men slik ble det ikke. På dette tidspunktet var det mange spillere som Manolín Bueno; reserver som ikke fikk spille mye. For å holde disse fornøyde så pleide klubbpresident Santiago Bernabéu å arrangere vennskapskamper på Real Madrids treningsanlegg på torsdager, mot internasjonale motstandere eller lag fra Segunda División. Her ble de betalt 500 pesetas for seier, samt 100 pesetas for hver scoring. Mange av disse kampene endte med sifre som 9-0-seier. Av og til ba de største stjernene om å få spille, blant de Alfredo Di Stéfano.

I 1970/71-sesongen begynte imidlertid venstrevingen å se lyset i enden av tunellen. Det kom nemlig en ny regel: innbytte. Den sesongen deltok Manolín i hele 20 kamper i LaLiga, han hadde aldri tidligere deltatt i flere enn ti. På dette tidspunktet var Bueno 31 år gammel, mens Gento var 38 år gammel, men det var fortsatt sistnevnte som ble foretrukket på venstrevingen. Den sesongen skuffet Real Madrid stort, og klubbpresident Santiago Bernabéu var misfornøyd. Sommeren 1971 ble det en oppvask i Real Madrid-troppen, og både Paco Gento og Manolín Bueno forsvant fra klubben. Sistnevnte forlot Real Madrid etter tolv år i klubben. Tolv år der han var med på å vinne 13 titler totalt, selv om han kun fikk spille 119 offisielle kamper, der han scoret 27 mål.

Etter Real Madrid

Sommeren 1971 hadde Barcelona skaffet seg den etterlengtede venstrevingen sin, men Sevilla kom på banen. Andalucía-klubben ønsket Manolín da han gikk til Real Madrid i 1959, og nå kom sjansen nok en gang. Han skrev under for Sevilla, der han fra tid til annen ble bedt om å fortelle historier om Alfredo Di Stéfano og Ferenc Puskás i garderoben. Venstrevingen var med å rykke ned til Segunda División i sin første sesong, og han klarte heller ikke lede Andalucía-klubben til opprykk, og etter to sesonger i Sevilla-drakten var Manolín Bueno ferdig i klubben. Ferden gikk videre til Cádiz, som spilte i Tercera División. Her spilte Manolín Bueno i ytterligere to sesonger, uten lønn, før han la opp som fotballspiller i 1975.

Etter karrieren

Etter at fotballkarrieren var over så trakk Manolín Bueno seg vekk fra rampelyset. I motsetning til mange andre så hadde han ikke noe ønske om å jobbe innen fotballen, og han trakk seg tilbake. Venstrevingen hadde tjent godt, spesielt i Real Madrid, og kjøpte seg en leilighet i Cádiz. Den dag i dag er han stort sett til stede på hjemmekampene til Cádiz, mens han pleier å se Real Madrid-kampene på TV. Av og til tar han veien til Madrid for å se en Real Madrid-kamp på Santiago Bernabéu, og han har fortsatt god kontakt med spillerne han spilte med i den spanske hovedstaden.

Meritter med Real Madrid

8 LaLiga

2 Europacup

2 Copa del Rey

1 Interkontinental Cup