Legender

No player photo found.
35
Luis
Molowny
Pos:Spiss
Høyde/Vekt:/
Født:12. mai 1925
Periode:1946 - 1957
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Luis Molowny Arbelo vokste opp i Puerto de la Cruz på Tenerife, der han også la grunnlaget for fotballkarrieren hans senere skulle få, Som 15-åring var Molowny en av flere unge fotballspillere som reise på Tenerifes åpne prøvespill, men han fikk ikke komme videre til det neste steget. Dette stoppet ikke den unge fotballinteresserte spanjolen, som trappet opp på Tenerifes treningsanlegg for å bidra på prøvespillet. Luis Molowny tok på seg jobben som ballgutt, og stilte seg ivrig bak det ene målet hvor han løpte for å hente hver ball som ble skutt utenfor. Når han spilte ballene tilbake til prøvespillerne så bet Tenerife-trenerne seg merke i pasningsteknikken til den 15 år gamle spanjolen, og han ble invitert tilbake på prøvespill. Her presterte unge Luis bedre, og han fikk kontrakt med akademiet til Tenerife.

Formelt sett skrev Luis Molowny under for Club Santa Cruz, som spilte i den regionale førstedivisjonen. Her fikk han imidlertid kun spille vennskapskamper frem til han fylte 18 år, fordi regelverket var slik at spillere under 18 år ikke kunne delta i offisielle kamper. I 1943 fikk unggutten videre til Marino, et lag fra Las Palmas. Her spilte den unge spissen i tre sesonger, der han blant annet var med på å vinne det regionale mesterskapet på Gran Canaria. Sommeren 1946 var Atlético Madrid, Barcelona og Real Madrid alle på jakt etter den da 21 år gamle spissen. Atlético Madrid kom ikke til enighet med Marino, før Barcelona så sendte en representant med båt til Gran Canaria for å forhandle med Marino. Real Madrid-president Santiago Bernabéu befant seg i Barcelona på dette tidspunktet, og leste faktisk i en avis at Barcelona hadde sendt en representant til Gran Canaria for å forhandle med Marino for Luis Molowny.

Santiago Bernabéu reagerte raskt, skaffet en telefon og ringte til Madrid. Der ga han daværende Real Madrid-trener Jacinto Quincoces beskjed om å sette seg på det første flyet med destinasjon Gran Canaria. Det ble arrangert en treningskamp slik at Luis Molowny kunne vise seg frem for Real Madrid-treneren, som ikke ble overbevist. Quincoces skal ha gitt beskjed til Santiago Bernabéu om at han ikke var imponert, da skal han ha fått følgende svar: «Signer han og slutt å tull, så snakker vi senere«. Det hele endte med at overgangen gikk i orden, og Luis Molowny gikk fra Marino til Real Madrid for rundt 250.000 pesetas. Da Barcelona-direktøren senere ankom Gran Canaria ble han møtt av et brev, der det sto følgende: «Beslutningene tatt av Quincoces i forhold til signeringen av Luis Molowny har vært suksessfulle og avtalen er undertegnet».

Real Madrid

Luis Molowny fikk sin debut for Real Madrid i selveste El Clásico 1. desember 1946. Der scoret spissen på en heading åtte minutter før slutt og avgjorde kampen med stillingen 2-1. Allerede i sin første sesong i den spanske hovedstaden var Molowny med på å vinne Copa del Rey. Spanjolen spilte finalen som Los Blancos vant 2-0 mot Espanyol, og han kunne dermed løfte sitt første trofé som Real Madrid-spiller. Til tross for dette så slet Los Blancos i LaLiga, og det skulle gå mange år før Molowny kunne være med å løfte LaLiga-trofeet. I 1953/54-sesongen skulle det imidlertid lykkes for Real Madrid etter 30 intense serierunder. Real Madrid vant LaLiga for første gang på over 20 år da de havnet fire poeng foran Barcelona, og LaLiga-trofeet returnerte til den spanske hovedstaden.

Samme året som Real Madrid endelig vant LaLiga igjen, begynte en ny epoke i den spanske hovedstaden. Alfredo Di Stéfano hadde ankommet Madrid etter en heftig og omdiskutert drakamp mellom Real Madrid og Barcelona, i tillegg til lynvingen Paco Gento. Dette var starten på en ny epoke for Los Blancos, som to år etter å endelig ha vunnet LaLiga skulle skrive historie nok en gang. Da Europacupen for første gang ble arrangert i 1955/56-sesongen var det Los Blancos som skulle vinne turneringen som i dag går under navnet UEFA Champions League. I finalen ble Molowny vraket til fordel for Di Stéfano, men han var allikevel en av de som kunne være med å løfte trofeet etter at Los Blancos vant 4-3 mot Stade de Reims i Paris.

Med ankomsten til spillere som Alfredo Di Stéfano, Paco Gento og Raymond Kopa ble det mindre spilletid på mannen fra Tenerife. Allikevel ble Molowny en del av et historisk Real Madrid-lag, og han avsluttet sin Real Madrid-karriere med å løfte Europacup-trofeet hjemme på Santiago Bernabéu, etter at Fiorentina ble beslått 2-0 30. mai 1957. Etter elleve år som Real Madrid-spiller, hvor han hadde spilt 208 offisielle kamper og scoret 103 offisielle kamper, så forlot Molowny den spanske hovedstaden sommeren 1957. Spilleren hadde vært med på å skrive historie med Real Madrid, noe han skulle komme tilbake og gjøre i fremtiden. Sommeren 1957 returnerte Luis Molowny til Gran Canaria, da han skrev under for Las Palmas.

Etter Real Madrid

32 år gammel returnerte han til Gran Canaria, men perioden som Las Palmas-spiller ble ikke langvarende. Molowny spilte kun for Las Palmas i 1957/58-sesongen, der øylaget havet på 11. plass i LaLiga. Sommeren 1958 la han opp som fotballspiller, 33 år gammel.

Landslaget

2. april 1950 fikk Luis Molowny sin debut med flagget på brystet. Debuten hans fant sted i en VM-kvalifiseringskamp mot Portugal i Madrid, en kamp spanjolene vant 5-1. Real Madrid-spissen scoret et av Spanias mål, det skulle bli en av hans to scoringer ikledd den røde landslagsdrakten. Molowny var en del av det spanske mannskapet som deltok i VM i Brasil i 1950, der Spania havnet på fjerdeplass. Molowny spilte kun en kamp i dette mesterskapet, i gruppespillkampen mot Uruguay som endte 2-2. Dette var Spanias beste prestasjon i et VM frem til de vant mesterskapet i 2010. 8. november 1953 spilte Molowny sin siste kamp for La Roja, da han scoret i Spanias 2-2-kamp mot Sverige på San Mamés.

Etter karrieren

Da han la opp som fotballspiller satset Molowny umiddelbart på en karriere som fotballtrener. I 1960 fikk han ansvaret for ungdomslaget til Las Palmas, et lag han ledet til seier i den nasjonale ungdomsserien. I 1967 tok han over førstelaget til Las Palmas, hvor han klarte å holde øylaget i Primera División. Etter å ha ledet Las Palmas til en 9. plass på tabellen i 1969/70-sesongen så trakk Molowny seg fra jobben som hovedtrener for kanaritrøyene. I 1969 hadde Molowny en kort periode som landslagssjef for Spania, der han ledet La Roja i fire kamper som endte med to seire, et uavgjort og et tap.

I januar 1974 fikk Luis Molowny jobben med å erstatte Miguel Muñoz, som hadde vært Real Madrid-trener i over 15 år. Molowny fikk imidlertid kun beholde jobben ut sesongen etter å ha havnet på 8. plass i LaLiga. Molowny ledet dog Los Blancos til seier i Copa del Rey, der de helhvite fra Madrid slo Barcelona hele 4-0 i finalen på Vicente Calderón. Sommeren 1974 ble han erstattet av Miljan Miljanić, men i september 1977 fikk nevnte Miljanić sparken, og nok en gang fikk Luis Molowny jobben med å erstatte en Real Madrid-trener som hadde fått sparken etter skuffende resultater. I den nevnte 1977/78-sesongen vant Molownys Real Madrid LaLiga for 18. gang. Imidlertid så ble 1978/79-sesongen av det skuffende slaget, og sommeren 1979 fikk Molowny sparken etter en troféløs sesong.

Serbiske Vujadin Boškov erstattet Luis Molowny, men i mars 1982 skal det ha vært Boškov selv som trakk seg fra stillingen som hovedtrener i Real Madrid og foreslått Molowny som sin erstatter. Slik ble det, men også denne gangen ble Molownys periode som Real Madrid-trener av det korte slaget. Real Madrid endte opp med å løfte Copa del Rey-trofeet også den sesongen, da etter å ha slått Sporting Gijón 2-1 i finalen i Valladolid. Etter en skuffende start på 1982/83-sesongen fikk Luis Molowny sparken som Real Madrid-trener i november 1982, og ble erstattet av legenden Alfredo Di Stéfano. Etter at Amancio trakk seg som Real Madrid-trener i april 1985 ble Luis Molowny nok en gang hentet til den spanske hovedstaden for å få hovedansvaret for Los Blancos.

Den påfølgende sesongen ledet Luis Molowny Real Madrid til suksess både i LaLiga og UEFA Cupen. I LaLiga havnet Real Madrid elleve poeng foran Barcelona, og i UEFA Cup-finalen ble Köln slått 5-3 over to kamper. Dette skulle imidlertid bli hans siste sesong som Real Madrid-trener, da han trakk seg i etterkant av en suksessfull sesong og ble erstattet av Leo Beenhakker. Fra 1986 jobbet Luis Molowny som sportsdirektør for Real Madrid, før han i 1990 pensjonerte seg og flyttet tilbake til Gran Canaria. Luis Molowny kunne dermed se tilbake på fire etapper som Real Madrid-trener, hvor han hadde ledet Los Blancos til totalt ni titler.

Luis Molowny gikk bort 12. februar 2010 på Gran Canaria, 84 år gammel.

Meritter for Real Madrid

5 LaLiga (3 som trener)

3 Copa del Rey (2 som trener)

2 UEFA Cup (som trener)

2 Europacup

1 Copa Latina

1 Copa de la Liga (som trener)