Legender

No player photo found.
26
Juanito
Alonso
Pos:Keeper
Høyde/Vekt:/
Født:13. desember 1927
Periode:1949 - 1961
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Juan Adelarpe Alonso, bedre kjent som Juanito Alonso, vokste opp i den lille byen Fuenterrabía som ligger drøyt 20 kilometer unna San Sebastián. Som mange andre baskiske målvakter så tok han sine første steg innen fotballen på de baskiske strendene, der han spilte strandfotball og fikk jobben som målvakt. Endelsen «ito» i Spania brukes ofte som man i det norske språket bruker «lille». Juanito Alonso hadde en fire år eldre bror som også spilte fotball, nemlig Gabriel Alonso. Ettersom Juan var Gabriels lillebror så fikk han dermed kallenavnet «Juanito», eller lille Juan på norsk. Som 15-åring ble den unge målvakten en del av det lokale laget Kerizpe, hvor han spilte frem til han som 18-åring fikk et tilbud fra Deportivo Logroñés. Dette var et lag som på denne tiden holdt til i Tercera División, og 1946/47-sesongen ble hans første sesong på seniornivå da han voktet buret til laget som endte på 3. plass i sin gruppe.

Etter denne sesongen så fikk Juanito Alonso et tilbud om prøvespill hos Primera División-klubben Celta Vigo, men han klarte ikke overbevise Celta Vigo-trener, og tidligere Real Madrid-keeper, Ricardo Zamora. Den tidligere Real Madrid-keeperen, som i dag har et trofé oppkalt etter seg, skal ha sagt følgende da han ble konfrontert med Juanito Alonsos prestasjoner: «Denne gutten har jeg ikke bruk for. Han blir aldri keeper. Nei, aldri. Han er ikke interresant for Celta«. Da Juanito Alonso ble kalt inn til obligatorisk førstegangstjeneste så søkte han om tillatelse til å spille fotball for Racing de Ferrol, laget som var nærmest området der han skulle gjennomføre sin militære tjeneste. Racing de Ferrol spilte på dette tidspunktet i Segunda División, og Juanito Alonso spilte her i to sesonger, mens han gjennomførte førstegangstjenesten ved siden av. Etter to gode sesonger i Racing de Ferrol-buret, samt ferdigstilt førstegangstjeneste, så var Juanito Alonso klar for større utfordringer.

Real Madrid

Etter å ha gjennomført førstegangstjenesten i 1949 så skrev Juanito Alonso under for Real Madrid, og det var faktisk daværende Real Madrid-keeper José Bañón som anbefalte målvakten til de høye herrer på Santiago Bernabéu. Bañón måtte selv legge opp i etterkant av 1948/49-sesongen som følge av en lungesykdom, og Juanito Alonso ble hentet til den spanske hovedstaden, hovedsakelig for å være tredjekeeper. Grunnet skadesituasjonen til Aduato og García Martín, som begge var foran Juanito Alonso i rekken om spilletid, så fikk den baskiske målvakten sin debut for Real Madrid allerede i fjerde runde i LaLiga 1949/50, da han spilte hele oppgjøret mellom Real Sociedad og Real Madrid på Anoeta 1. september 1949, en kamp som endte 1-1. Allerede denne sesongens å kjempet Juanito seg inn mellom stengene, og han spilte seg til plassen som førstekeeper.

Juanito Alonso var kjent som en keeper som utstrålte enorm trygghet og ro, og han var kjent for å få de aller fleste redningene til å se ganske så enkle ut. Med hans 172cm så fikk han av og til problemer grunnet hans høyde, men han tilpasset spillestilen til høyden sin og endte opp med å bli regnet som en av sin epokes beste målvakter. Han var kjent for en arbeidsom spiller, svært profesjonell og svært treningsvillig. Fra 1951 til 1954 spilte Juanito Alonso sammen med sin bror, Gabriel Alonso, i Real Madrid. Juanito Alonso hadde plassen som førstekeeper over mange år, men dette var alt annet enn lett. Nesten hvert år på 1950-tallet så hentet Real Madrid inn nye keepere, men hver gang tok baskeren opp hansken og kjempet seg til tilliten som førstekeeper. Blant keeperne som kom til Los Blancos kjempe om førstekeeperplassen var spillere som Manuel Pazos González, Javier Bersaluce Bajo og Rogelio Antonio Domínguez.

Da det første formatet av det vi i dag kjenner som FIFA Club World Cup ble arrangert i 1952, under navnet «lille VM», ble Juanito Alonso avgjørende for Real Madrids suksess. Real Madrid vant finalen mot brasilianske Botafogo, mye takket være Alonsos mange redninger i oppgjøret. Los Blancos’ baskiske keeper fikk prisen som turneringens beste spiller, og den turneringen ble vendepunktet i hans Real Madrid-karriere hvor han ble mange fans’ favoritt etter triumfen. Da Alfredo Di Stéfano kom til klubben i 1953 så begynte også titlene å komme til den spanske hovedstaden, og i 1953/54-sesongen vant Real Madrid LaLiga for første gang på over 20 år. De påfølgende årene skulle Real Madrid vinne mangfoldige titler, og Juanito Alonso var den som voktet buret i tre av Real Madrids fem strake Europacup-titler fra 1955 til 1960, mens han var hindret fra å delta i finalene i 1959 og 1960.

I 1958/59-sesongen ble Juanito Alonso syk, da han ble diagnostisert med en lungesykdom. Den spanske målvakten ble som følge av dette nektet å spille den siste tredjedelen av sesongen. 6-1-seieren mot Real Sociedad på Santiago Bernabéu 22. mars 1959 ble målvaktens siste kamp på nesten ett år, og han var ikke tilbake på banen før 3-2-seieren mot Atlético Madrid 21. februar 1960. I El Derbi Madrileño pådro imidlertid keeperen seg en ny skade, da han i en duell med byrivalens spiss Abelardo pådro seg et skulderbrudd. Real Madrid svarte på skadeoppholdet med å forlenge kontrakten til Alonso, men målvakten kom seg aldri tilbake på banen for Los Blancos. I 1959/60-sesongen var målvakten med på å vinne Europacupen for femte gang, til tross for at han selv ikke kunne spille finalen. I 1960/61-sesongen vant han sitt femte LaLiga-trofé med Real Madrid, dette uten å spille en eneste kamp for Los Blancos.

Juanito Alonso fikk imidlertid en siste opptreden for Real Madrid, selv om det ikke var et offisielt oppgjør. Dette var da Los Blancos skulle hedre keeperen, og oppgjøret mellom Real Madrid og River Plate ble arrangert på Santiago Bernabéu 14. juni 1961. Real Madrid har ført opp at Juanito Alonso spilte for førstelaget fra 1949 til 1961, men keeperen spilte faktisk enda en sesong ikledd den helhvite drakten. I 1961/62-sesongen spilte Juanito sine siste offisielle fotballkamper, men disse kom ikke for Real Madrid, heller for AD Plus Ultra, bedre kjent som Real Madrid Castilla den dag i dag. Juanito Alonso fikk noen kamper for Real Madrids andrelag som da spilte i Segunda División før han la hanskene på hylla etter 296 offisielle kamper for Los Blancos og 13 trofeer.

Landslaget

Juanito Alonso fikk kun to offisielle landskamper for det spanske herrelandslaget, til tross for at han imidlertid fikk tre kamper for det spanske B-landslaget. 15. oktober 1998 fikk baskeren sin debut for det spanske herrelandslaget i vennskapskampen mot Nord-Irland. Året etter spilte han nok en vennskapskamp, denne gang mot Italia.

Etter karrieren

Etter at karrieren var over så hadde Juanito Alonso en kort periode der han satset på en trenerkarriere, selv om han aldri fikk noen særlig til karriere på trenerbenken. En periode på 1960-tallet trente han C. F. Pardiñas, som holdt til på regionalt nivå. Dette var imidlertid kun på hobby-nivå, for det Alonso satset mest på hotelkjeden som han skapte etter karrieren.

Juanito Alonso gikk bort 8. september 1994 i Fuenterrabía, 66 år gammel.

Meritter for Real Madrid

5 Europacup

5 LaLiga

2 Copa Latinas

1 Interkontinental Cup