Legender

No player photo found.
50
Juan
Santisteban
Pos:Defensiv midtbane
Høyde/Vekt:/
Født:8. desember 1936
Periode:1956 - 1964
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

Juan Santisteban Troyano vokste opp i tettstedet Coria del Río, drøyt ti kilometer unna bykjernen i Sevilla. Santisteban hadde en tøff oppvekst, og da han var fem år gammel mistet han faren sin som døde av lungebetennelse. Kun syv måneder senere døde moren hans av samme sykdom, og den unge spanjolen var dermed foreldreløs før han fylte seks år. Dermed ble Juan og hans bror tatt hånd om at deres bestemor på morens side, før unge Juan ble sendt til Madrid for å studere på skolen for barn som hadde mistet foreldrene sine, hvorav en av foreldrene var Guardia Civil. Faren til unge Juan var Guardia Civil, og derfor ble ungutten en del av denne skolen, hvor det var hard disiplin. Santisteban har selv satt ord på perioden på denne skolen, der han var frem til han var 16 år gammel: «Disiplinen var forferdelig, og det var mye sult i Spania på slutten av 40-tallet. Vi var rundt 800 gutter på skolen, og ingen av oss hadde en anelse om hvordan kjøtt smakte».

Den unge Sevilla-gutten bemerket seg imdlertid positivt på skolen, spesielt på skolens fotballag. Her skal læreren hans, Ignacio Martínez, ha bitt seg merke i unggutten, og han ordnet et prøvespill hos selveste Real Madrid. Dette prøvespillet gikk imidlertid ikke så bra, og unge Juan skal ha blitt sendt hjem med følgende beskjed: «Kompis, du trenger ikke komme tilbake«. Tre måneder senere ble imidlertid Juan Santisteban kalt tilbake av Real Madrid og av akademisjef Miguel Malvo, der han skrev under for tre sesonger i den helhvite drakten i 1952. Her gikk den unge midtbanespilleren rett inn på Real Madrid Juvenil, før han senere var innom Real Madrid Castilla og et Real Madrid-lag som tidligere het Real Madrid Amatør. Dette laget var det siste steget før førstelaget, og et Real Madrid-lag hvor unggutta skulle få smaken på seniorfotballen.

Real Madrid

Høsten 1956 fikk Juan Santisteban sine første kamper for Real Madrid. Den unge midtbanespilleren spilte blant annet i presentasjonskampen til stjernekjøpet Raymond Kopa, der Real Madrid slo Schouax hele 14-1 på Santiago Bernabéu, mens han offisielle debut i den helhvite drakten kom fem dager tidligere mot Osasuna, da Los Blancos tapte 2-0 i Pamplona. Hans andre offisielle kamp i Real Madrid-drakten skulle bli El Derbi Madrileño, der ungguttens tilstedeværelse var en eneste stor overraskelse. Hovedpersonen selv har beskrevet tiden før kampen der han fikk beskjeden om at han skulle spille byderbyet mot lillebror: «Hele verden var sikker på at Muñoz og Zárraga skulle spille på midten. Når vi var i garderoben spurte Villalonga meg: «Hvordan går det?». «Bra» svarte jeg. «Da får du ta på deg skoa, du starter» svarte han«.

1. november samme år spilte den unge midtbanespilleren sin første kamp i Europacupen, da han spilte 90 minutter i Real Madrids 4-2-seier over Rapid Wien. Etter oppgjøret sa 20 år gamle Santisteban følgende til media: «Med de lagkameratene jeg har går jeg til enden av jorden. Ikke bare lærer de meg, de løfter meg frem. Alfredo (Di Stéfano) er en mester, og med han kunne hvem som helst spilt fotball». Juan Santisteban var en del av det historiske Real Madrid-laget som dominerte i Europacupen på slutten av 1950-tallet og starten av 1960-tallet, men under finalen i 1957 var ikke den unge midtbanespilleren med i troppen. Året etter skulle imidlertid Juan Santisteban få sjansen i Europacup-finalen, da den unge midtbanespilleren spilte samtlige 120 minutter i finalen mot AC Milan som Los Blancos vant 3-2.

Høsten 1959 skulle imidlertid Santisteban pådra seg en skade som var starten på slutten for Real Madrid-karrieren hans. Under en treningsøkt pådro han seg alvorlig muskelskade, og han måtte opereres to ganger for å komme seg tilbake fra skaden. Da Miguel Muñoz – Santistebans tidligere konkurrent på midtbanen – ble Real Madrid-sjef i 1960 forværret tingene seg for midtbanespilleren. Som følge av skadeproblemene og den dårlige formen Santisteban var i, så ble han degradert til Real Madrid Castilla. Som følge av dette ble han lånt ut til den italienske klubben Venezia, der hans spilte fra 1961 til 1963. Sommeren 1963 ble han hentet tilbake til Real Madrid, men han slet med å vinne tilbake tilliten i Real Madrid-laget. 26. april 1964 spilte Juan Santisteban sin siste offisielle kamp i Real Madrid-drakten, da han spilte i Los Blancos’ 1-0-seier over Real Oviedo. Dette var i siste serierunde, og etter dette kunne midtbanespillere løfte sitt fjerde LaLiga-trofé i Real Madrid-drakten. Santisteban forlot den spanske hovedstaden etter 115 offisielle kamper over åtte år på førstelaget, der han scoret fire mål.

Etter Real Madrid

Etter å ha forlatt Real Madrid sommeren 1964 benyttet Sansisteban muligheten til å få bukt med skadeproblemene en gang for alle. Han besøkte en velkjent spansk doktor innen dette feltet, og etter å ha brukt god tid på å komme seg etter rehabiliteringen skrev Santisteban under for Real Betis sommeren 1965. Den tidligere Real Madrid-spilleren startet sin karriere i Real Betis-drakten godt, men da Ernesto Pons kom til klubben midtveis i sesongen ble Santisteban satt på benken. Midtbanespilleren ble bare værende i hjembyen sin i et år før han i 1966 mottok et lukrativt tilbud fra USA og laget Baltimore. Her ble Santisteban værende i to sesonger, før han la opp som fotballspiller i 1968. Santisteban hadde muligheten til å forlenge oppholdet sitt i USA, men hjemlengelsen var for sterk og han vendte snuta hjem til Spania etter sitt to år lange eventyr i USA. Santisteban har satt ord på hvorfor det ble akkurat USA, samt mulighetene som åpnet seg der: «Jeg hadde så godt som lagt opp, så ringte Puskás meg og spurte om jeg kunne være med på en kamp med spanjoler mot amerikanere i by-universitetet. (…) De tilbudte meg til og med jobb som fotball-lærer, men jeg takket nei».

Landslaget

Juan Santisteban hadde en kort karriere for det spanske landslaget. Real Madrid-midtbanespilleren fikk sin debut med flagget på brystet i oppgjøret mot Tyrkia på Santiago Bernabéu 6. november 1957, en kamp som Spania vant 3-0. Hans karriere ikledd den spanske landslagsdrakten ble kun to år lang før han i 1959 spilte sin siste av totalt syv kamper med flagget på brystet. Av de kampene vant Spania fire kamper, to kamper endte uavgjort og La Roja tapte kun en gang.

Etter karrieren

Etter at han la skoene på hylla så satset Juan Sansisteban på trenerkarrieren. Etter å ha tilbragt åtte av sine spillerår i Real Madrid så skulle også Sansisteban tilbringe ytterligere tolv år i klubben, men som trener. Her hadde han diverse roller, alt fra trener for Real Madrid Castilla til assistenttrener. Sansisteban var blant annet assistenten til Alfredo Di Stéfano under hans periode i Real Madrid. I 1988 forlot Sansisteban den spanske hovedstaden etter en uenighet over veien videre, og hans neste destinasjon ble det spanske fotballforbundet. Her hadde den tidligere Real Madrid-midtbanespilleren rollen som hovedtrener for blant annet U17, U19 og U23-landslaget, men han kom seg aldri til jobben som hovedtrener for det spanske herrelandslaget.

Den tidligere Real Madrid-spilleren har vunnet Europamesterskapet med det spanske U16-, U17- og U19-landslaget. Juan Sansisteban har opp igjennom årene hatt mange tilbud om å trene LaLiga-lag, men han har selv satt ord på hvorfor han aldri gjorde dette: «(…) Jeg fikk noen tilbud om å trene Primera-lag, men jeg sa alltid nei, fordi jeg ikke følte meg klar. Jeg var assistent for flere hovedtrenere, og jeg syns det så vanskelig ut å lede et profesjonelt lag. Men å jobbe med unge spillere er fantastisk«. På et eller annet tidspunkt har Juan Sansisteban vært treneren til spillere som Juan Mata, Thiago Alcántara og Fernando Torres. Sansisteban var en del av det spanske fotballforbundet i over 20 år, og han har ledet spanske aldersbestemte landslag til 17 finaler og vunnet 12 titler.

Meritter for Real Madrid

4 Europacup

4 LaLiga

1 Interkontinental Cup

1 Copa Latina