Legender

No player photo found.
24
Juan Antonio
Ipiña
Pos:Sentral midtbane
Høyde/Vekt:/
Født:23. august 1912
Periode:1939 - 1949
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Juan Antonio Ipiña Iza vokste opp i den lille baskiske byen Ortuella, som ligger 14 kilometer unna Bilbao. Juan Antonio var den sjette gutten av en søskenrekke på syv, og da han var 14 år gammel begynte han å jobbe i en mine der faren hans jobbet. Som ung var Juan Antonio svært interessert i idrett, og han brukte enhver pause på å drive med friidrett og basque pelota, for ikke å glemme favorittidretten hans: fotball. Det lokale laget med samme navn, Ortuella, ble hans første organiserte fotballag. Unggutten spilte så hos flere lokale lag, før et av regionens store lag fattet interessen for den da 21 år gamle midtbanespilleren. I 1933/34-sesongen ble Juan Antonio Ipiña hentet til Real Sociedad, der han scoret åtte mål i sin første sesong. Etter to gode sesonger i Real Sociedad så ble han hentet til den spanske hovedstaden av Atlético Madrid. Ipiña rakk å spille 22 offisielle kamper for Los Rojiblancos før den spanske borgerkrigen brøt ut.

Real Madrid

Etter at den spanske borgerkrigen var over i 1939 så ble Juan Antonio Ipiña hentet til Real Madrid, et Real Madrid-lag som måtte bygges opp etter krigen. På det daværende tidspunktet var besto Real Madrid-stallen kun av fire spillere, og midtbanespilleren ble hentet inn for å stabilisere Real Madrid igjen etter den nasjonale tragedien. Den økonomiske situasjonen til Real Madrid hadde det slik at klubben nesten ikke kunne betale sine spillere, men Ipiña var unntaket. Den baskiske midtbanespilleren ble sett på som en spiller for fremtiden, en spiller som kunne bringe suksess til Santiago Bernabéu, og han fikk dermed mer betalt enn resten av troppen.

Ipiñas fantastiske evner med ballen i beina gjorde han til en av stjernene i Real Madrid på dette tidspunktet, og han fikk sin offisielle debut for Los Blancos 3. desember 1939 da han spilte alle 90 minuttene i Real Madrid 1-3-tap hjemme mot Sevilla. Midtbanespilleren ble umiddelbart gitt kapteinsbindet i Real Madrid, mye ettersom han var en av de eldste spillerne i troppen. Et Real Madrid i en oppbyggingsfase etter borgerkrigen slet i LaLiga på 1940-tallet, og Juan Antonio Ipiña måtte vente helt til 1946 med å løfte sitt første trofé som Real Madrid-kaptein. Den gang gikk Los Blancos hele veien i Copa del Rey, som på dette tidspunktet het Copa del Generalísimo, navngitt etter general Franco. I finalen mot Valencia vant Los Blancos 3-1, og Ipiña kunne løfte sitt første trofé som Real Madrid-kaptein.

Året senere forsvarte Real Madrid tittelen i Copa del Rey, da de denne gangen slo Espanyol i finalen med sifrene 2-0 etter ekstraomganger. Samme år var det Ipiña som var Real Madrid-kapteinen som tok i mot portugisiske Os Belenenses i det som var åpningskampen av Nuevo Estadio de Chamartín, i dag kjent som Estadio Santiago Bernabéu. 37 år gamle Juan Antonio Ipiña la opp som Real Madrid-spiller sommeren 1949, etter ti år i klubben, 302 offisielle kamper og ti scorede mål. Baskeren blir regnet som den første store Real Madrid-kapteinen, og han bar armbåndet for Los Blancos i mesteparten av hans ti år i den spanske hovedstaden.

Landslaget

Juan Antonio Ipiña fikk en beskjeden karriere med flagget på brystet. Midtbanespilleren debuterte for Spania i en kamp mot Østerrike 19. januar 1936. Midtbanespilleren endte kun opp med totalt seks landskamper, og han spilte sin siste kamp med flagget på brystet 23. juni 1946.

Etter karrieren

Etter at midtbaneeleganten la skoene på hylla så satset han på en karriere som hovedtrener, og i 1950 fikk han sin første jobb. Da tok han over Real Valladolid, som på dette tidspunktet spilte i Primera División. I 1952/53-sesongen ledet han sitt kjære Real Madrid, som da endte på tredjeplass i LaLiga. Året etter mistet Ipiña hovedansvaret for laget, og han ble heller en del av et større støtteapparat. Ipiña fikk tittelen klubbsekretær, José Villalonga fikk ansvaret for det fysiske nivået til spillerne, mens Enrique Fernández fikk det taktiske ansvaret. Sommeren 1958 tok Ipiña over Sevilla, men denne jobben hadde han kun et år etter at Andalucía-klubben havnet på 13. plass i Primera División. Hans siste jobb som trener ble klubben han drømte om å spille for som liten, nemlig Athletic Club. Juan Antonio Ipiña trente baskerne i 1961/62-sesongen, der de endte på 5. plass i Primera Division.

Juan Antonio Ipiña gikk bort 7. september 1974 i Bilbao, 62 år gammel.

Meritter for Real Madrid

2 Copa del Rey