Legender

No player photo found.
56
José María
Zárraga
Pos:Sentral midtbane
Høyde/Vekt:/
Født:15. august 1930
Periode:1951 - 1962
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

José María Zárraga vokste opp i det lille tettstedet Getxo, som ligger drøyt ti kilometer nord for Bilbao. Unge José María, som var den fjerde og siste sønnen til paret Valentín og María, startet sin fotballkarriere i det lokale laget Club Deportivo Ibarra. Her startet baskeren som kantspiller, før han senere i karrieren skulle bli omskolert til sentral midtbanespiller. Sommeren 1948 forlot han Club Deportivo Ibarra og skrev under for Arenas Club de Guecho, som også hørte til i hjembyen hans. Arenas Club de Guecho var et historisk lag etter at de i 1919 hadde vunnet Copa del Rey, men Zárraga skulle ikke bli værende her lenge. Etter å ha fått sitt gjennombrudd i Tercera División så fattet Zárraga interessen til flere av Spanias største klubber, og sommeren 1949 skrev unggutten under for Agrupación Deportiva Plus Ultra, i dag kjent som Real Madrid Castilla.

Real Madrid

José María Zárraga ble værende på andrelaget til Real Madrid i drøyt to sesonger, og fikk sin debut for Los Blancos 14. oktober 1951. Der spilte baskeren som høyreving i Real Madrids 3-1-seier over Valencia på Santiago Bernabéu. Etter å ha fått sin debut som høyreving så spilte Zárraga ytterligere en kamp ute på høyrekanten i den påfølgende seriekampen mot Real Valladolid, før han så ble omskolert til sentral midtbane. Det var mye tilfeldighet bak posisjonsendringen til Zárraga, som selv ville spille på høyrekanten. Los Blancos kom plutselig inn i en kinkig situasjon med flere skader på midtbanen, et ledd der Real Madrid egentlig var godt besatt. Løsningen på dette ble at Zárraga ble testet ut sentralt på midtbanen, og her imponerte baskeren. Fra og med 2. desember 1951, der baskeren scoret i Real Madrids 3-1-seier over Celta Vigo, så spilte Zárraga samtlige av Los Blancos’ 17 gjenværende LaLiga-kamper sentralt på midtbanen. Under hans tidlige epoke som Real Madrid-spiller så dannet José María Zárraga en midtbaneduo sammen med klubbkaptein Miguel Muñoz, som senere skulle bli hans sjef etter at han la fotballskoene på hylla.

Midtbaneduoen Zárraga – Muñoz ble historisk under hans første år i Real Madrid, før han så dannet duoen på midtbanen sammen med Juan Santisteban etter at nevnte Muñoz la fotballskoene på hylla. I 1953/54-sesongen var Zárraga med på å vinne sitt første LaLiga-trofé med Real Madrid, før han så skulle være en del av et historisk Real Madrid-mannskap. Under sin periode i den spanske hovedstaden kunne Zárraga se at spillere som Alfredo Di Stéfano, Raymond Kopa, Ferenc Puskás og Paco Gento ankom den spanske hovedstaden, og den baskiske midtbanegeneralen ble en del av det historiske Real Madrid-laget som vant de fem første Europacupene som ble arrangert fra 1954/55- til 1959/60-sesongen. Zárraga var en av få som spilte samtlige av de fem finalene som ble spilt mellom 1955 og 1960, og han scoret sågar i finalen mot Eintracht Frankfurt 18. mai 1960, en kamp som Los Blancos vant hele 7-3. Etter at Miguel Muñoz la fotballskoa på hylla så ble også José María Zárraga utnevnt til Real Madrid-kaptein, og de to siste Europacup-trofeene kunne baskeren løfte med kapteinsbindet rundt armen.

Den store stjernen da Real Madrid vant fem strake Europacup-titler var uten tvil Alfredo Di Stéfano, og José María Zárraga har selv satt ord på argentinerens viktighet for mannskapet som i dag refereres til som «Di Stéfanos Real Madrid»: «Uten Alfredo hadde ikke Real Madrid vært det samme. Med han virket det som om vi spilte med tre spillere ekstra«. Den tidligere høyrevingen ble kjent som en enormt løpssterk midtbanespiller, og mannsmaskeringen han utførte på Raymond Kopa under Copa Latina-finalen mot Stade de Reims i 1955 står igjen i historien som en av Zárragas mest imponerende prestasjoner i Real Madrid-drakten, der han plaget franskmannen som i 1956 forlot Reims til fordel for nettopp Los Blancos. José María Zárraga ble værende i Real Madrid frem til 1962, da han løftet sitt siste trofé med kapteinsbindet om armen i den helhvite drakten.

25. mars 1962 spilte baskeren sin siste offisielle opptreden for Real Madrid mot Atlético Madrid, i en kamp som Los Blancos tapte 1-0 på bortebane. José María Zárraga endte totalt opp med 303 offisielle kamper, syv scorede mål og hele 15 trofeer i Real Madrid-drakten før han 32 år gammel la opp som fotballspiller sommeren 1962. 19. september 1962 fikk baskeren en kamp til hans ære, da Real Madrid møtte Manchester United ie i en vennskapskamp for å hedre karrieren til midtbanespilleren som hadde vært i klubben i 13 år. Etter oppgjøret skal klubbpresident Santiago Bernabéu ha satt ord på betydningen som Zárraga hadde hatt for Real Madrid: «Han har vunnet så mange titler så at når vi ramset de opp så ble vi imponerte. Vi se på til José María Zárraga som det ekte eksemplet for alle spillerne som kommer til klubben vår«.

Landslaget

José María Zárraga fikk en beskjeden karriere ikledd den spanske landslagsdrakten. Han fikk sin debut for det spanske landslaget 18. mai 1955, da han spilte i 1-1-kampen mot England på Santiago Bernabéu. Det spanske landslaget slet stort med å kvalifisere seg til internasjonale turneringer på dette tidspunktet, og som følge av dette fikk ikke Zárraga muligheten til å ikle seg den røde drakten under et internasjonalt mesterskap. Midtbanegeneralen endte opp med totalt åtte opptredener for La Roja, og han spilte sin siste kamp for Spania 24. november 1957, i La Rojas 1-4-seier borte mot Sveits.

Etter karrieren

Etter å ha lagt fotballskoa på hylla så satset José María Zárraga på en karreire på trenerbenken. Allerede året etter at han la opp skaffet han seg det nasjonale trenerbeviset, der han var den beste i sin årgang. Zárraga gikk rett inn i trenerteamet til Real Madrid, ledet av hans tidligere midtbanekompanjong Miguel Muñoz. I forkant av 1963/64-sesongen forlot Zárraga støtteteamet til Real Madrid etter et kort opphold, for så å ta over Segunda División-laget Málaga. Andalucía-laget hadde rykket ned fra LaLiga sesongen i forkant, og den tidligere Real Madrid-spilleren fikk ansvaret med å lede kystlaget opp til LaLiga igjen. Til tross for at Zárraga ledet Málaga til sin første cuptriumf i den regionale cupen i historien, så fikk ikke baskeren fortsette i jobben sin, men han var ikke ferdig i solbyen av den grunn. Til tross for at Zárraga ikke fikk fortsette som manager så var både ledelsen, fansen og spillerne fornøyde med baskeren, og Málaga lagde en stilling med tittelen «teknisk direktør», en rolle Zárraga fikk sommeren 1964.

Zárraga ble ikke værende lenge som teknisk direktør i Málaga, og allerede året etter tok han over Real Murcia, som hadde rykket ned fra LaLiga i 1964/65-sesongen. I løpet av 1968/69-sesongen var Real Madrid-legenden tilbake på Málaga-benken da han erstatter den sparkede Málaga-treneren Otto Bumbel. Zárraga ledet laget i de seks siste serierundene, men klarte ikke redde kystlaget fra nedrykk til Segunda División. Etter sin periode i Real Murcia så trakk Zárraga seg vekk fra trenerbenken, og satset heller på en rolle som speider. I denne rollen startet han i Málaga, før han også hadde en periode som speider for Valencia. Sommeren 1975 gikk Zárraga videre til Alavés, der noe av det første han gjorde var å hente Jorge Valdano til klubben. Argentineren ble en braksuksess for Segunda División-laget, og senere skulle spissen gå videre til Real Madrid, der han også senere ble hovedtrener.

José María Zárraga ble værende i jobben som speider i Alavés frem til 1981/82-sesongen, der han 51 år gammel valgte å trekke seg tilbake fra fotballsirkuset. Etter å ha trukket seg tilbake fra fotballen så flyttet Zárraga tilbake til Madrid, der han levde livet ut. 2. oktober 1993 fikk Zárraga hjerneslag, og han ble innlagt ved en klinikk i den spanske hovedstaden. 25. april 1995 ble Zárraga hedret med en oppvisningskamp mellom Alavés og Real Madrid. Los Blancos ble ledet av nevnte Jorge Valdano, som tiltalte Zárraga som «maestro». Det møtte opp over 15.000 mennesker for å se oppgjøret som endte 1-1. Hovedpersonen selv hadde havnet i rullestol etter hjerneslaget i 1993, og av den grunn så var det sønnen hans som mottok en plakett til ære for hans far, en plakett som han mottok av Alfredo Di Stéfano.

José María Zárraga gikk bort 3. april 2012 i Madrid, 81 år gammel.

Meritter for Real Madrid

6 LaLiga

5 Europacup

2 Copa Latina

1 Interkontinental Cup

1 Copa del Rey