Legender

No player photo found.
10
José Antonio
Camacho
Pos:Venstreback
Høyde/Vekt:/
Født:8. juni 1955
Periode:1974 - 1989
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv og karriere

José Antonio Camacho Alfaro ble vokste opp på den spanske solkysten, rettere bestemt i den lille byen Cieza, som ligger drøyt 40 kilometer unna Murcia. José var den beste fotballspilleren av totalt fem søsken, og hans første år gikk med til å spille fotball i Ciezas gater. Som seksåring flyttet hele familien hans til Albacete, men familien hadde et ønske om at José Antonio skulle få muligheten til å ta sin «fotballutdanning» hos det lokale storlaget Real Murcia, men etter et prøvespill her så fikk de beskjed om at José Antonio hadde et for smalt skulderparti, og han fikk ikke kontrakt.

Etter å ha spilt for det lokale laget Atlético Jareño så ble José Antonio Camacho en del av Albacete sitt ungdomsakademi. Her spilte den unge spanjolen som venstreving, og han ble etterhvert hentet inn til de spanske aldersbestemte landslagene. Her fikk han fantastiske skussmål, og hans gode prestasjoner her gjorde det lettere for han å komme seg inn på førstelaget til Albacete, som på dette tidspunktet spilte i en regional liga. Venstrekantens evner gikk naturligvis ikke upåaktet hen, og våren 1973 var han ønsket av både Real Madrid og Barcelona. Det var Los Blancos valget falgt på, og i mars 1973 skrev en 18 år gammel José Antonio Camacho under for Real Madrid, hvor han skulle spille for Real Madrid Castilla.

Real Madrid

Etter hans ankomst til den spanske hovedstaden så ble Camacho omskolert fra venstrekant til venstreback, og etter en god 1973/74-sesong på Real Madrid Castilla fikk venstrebacken etterhvert flere og flere muligheter til å trene med førstelaget til Real Madrid. Dette endte med at unggutten fikk sin debut for førstelaget til Real Madrid 14. april 1974, i en bortekamp mot Racing Santander som Los Blancos tapte 2-1. I forkant av 1974/75-sesongen ble Camacho hentet opp til førstelaget på permanent basis, hvor han spilte 12 av Real Madrids 34 seriekamper da Los Blancos vant LaLiga foran Real Zaragoza.

5. januar 1978 pådro Camacho seg en stygg kneskade, der han skadet både korsbånd og menisk. Denne skaden holdt venstrebacken ute i 20 måneder, og han måtte igjennom to operasjoner før han kom seg tilbake på banen. Etter å ha spilt 90 minutter i 2-0-seieren hjemme mot Racing Santander 1. januar 1978 så spilte ikke Camacho for Real Madrid før 9. september 1979, da han var tilbake igjen i startelleveren i 3-1-seieren hjemme mot Valencia. Siden den skaden så Camacho seg aldri tilbake, og han ble det udiskutable førstevalget på venstrebacken til Real Madrid.

Camachos fabelaktige defensive arbeid i kombinasjon med hans enorme fart gjorde han til en pest og en plage å møte, og dette var noe av grunnen til at han forsvarte plassen i Real Madrid-elleveren i lang, lang tid. Camacho ble aldri Real Madrid-kaptein, men han var igjennom en årrekke en del av Real Madrids kapteinsteam. Venstrebacken spilte 577 offisielle kamper for Real Madrid og scoret 11 mål, før han i 1989 hang skoene på hylla. Da kunne den 34 år gamle venstrebacken se tilbake på blant annet 9 LaLiga-titler og 5 Copa del Rey-titler etter sine 15 år som førstelagsspiller for Real Madrid.

Landslaget

José Antonio Camacho hadde også en innholdsrik landslagskarriere. Den tidligere venstrebacken fikk sin debut for La Roja 5. februar 1975, i en kamp som endte 1-1 mellom Spania og Skottland. Camacho spilte i VM-sluttspillene i 1982 og 1986, samt EM-sluttspillet i 1984 og 1988. Han vant ikke noe med landslaget men endte til slutt opp med 81 kamper med flagget på brystet etter å ha spilt sin siste landskamp i EM-kampen mot Tyskland, 17. juni 1988. Hans 81 opptredener for Spania var igjennom lang tid rekord for antall kamper for det spanske landslaget, før den ble slått av Andoni Zubizarreta.

Etter karrieren

Etter karrieren som fotballspiller var over så ble Camacho værende i Real Madrid som trener i akademiet. Han var assistenttrener for Alfredo Di Stéfano da han ledet Real Madrid fra 1990 til 1991. Camacho hadde også korte perioder som hovedtrener for Real Madrid, først i 1998 etter at Jupp Heynckes fikk sparken, deretter i 2004 etter at Carlos Quieroz forlot klubben. Han har i tillegg vært manager for en rekke andre klubber, deriblant Sevilla, Espanyol og Benfica. I 1998 fikk Camacho jobben som spansk landslagssjef i forkant av VM i Frankrike, og Camacho ledet La Roja i VM i 1998, EM i 2000 og i VM i 2002 før han trakk seg etter mesterskapet i Sør-Korea.

Hans siste jobb som manager var jobben som landslagssjef for Gabon, en jobb han fikk sparken fra 12, september 2018. Som manager har José Antonio Camacho møtt Real Madrid 17 ganger, flere enn noen annen klubb. Han har maktet å slå Los Blancos ved syv anledninger, mens han har tapt ved åtte anledninger. To ganger har det endt i poengdeling og Camacho har et poengsnitt på 1,35 poeng i sine oppgjør som manager mot Real Madrid.

Meritter for Real Madrid

9 LaLiga

5 Copa del Rey

2 UEFA Cup

2 Supercopa de España

1 Copa de la Liga