Legender

No player photo found.
52
Jorge
Valdano
Pos:Spiss
Høyde/Vekt:/
Født:4. oktober 1955
Periode:1984 - 1987
Nasjonalitet:Argentina

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Jorge Alberto Francisco Valdano Castellanos vokste opp i bydelen Las Parejas i Santa Fe. Etter å ha spilt fotball i uorganiserte former så ble 16 år gamle Jorge en del av akademiet til Newell’s Old Boys i 1971. Her steg den unge spissen raskt i gradene, og to år senere fikk 18 år gamle Jorge Valdano sin debut for førstelaget til Rosario-klubben. Jorge Valdano var dermed en del av Newell’s Old Boys-mannskapet som vant den argentinske toppdivisjonen i 1974, klubbens første seriemesterskap i historien. Etter gode prestasjoner for den argentinske klubben var flere klubber interesserte i den unge spissen, og Alavés, ledet av Real Madrid-legenden José María Zárraga, hentet 20 år gamle Jorge Valdano til klubben sommeren 1975. Alavés holdt på dette tidspunktet til i Segunda División, og etter fire gode sesonger på Spanias nest øverste nivå og 21 scoringer i Alavés-drakta, ble Jorge Valdano hentet til LaLiga-klubben Real Zaragoza sommeren 1979.

9. september fikk han sin debut for laget fra Zaragoza, i serieåpningen hjemme mot Barcelona. Argentineren scoret hjemmelagets andre mål i kampen som endte 2-2, og han fikk en strålende start på LaLiga-karrieren. Argentineren ble en braksuksess i Zaragoza, og i løpet av sin periode i Real Zaragoza-drakten så ble han lagets kaptein og den store stjernen på laget. Etter 143 kamper og 46 scoringer ble han sommeren 1984 jaktet av flere klubber, men klubben som stakk av med underskriften hans var Real Madrid. Det hadde vært en enorm drakamp mellom Los Blancos og Barcelona, og det var de helhvite fra hovedstaden som sikret seg spilleren som på mange måter var en av de første kontraktsløse spillerne i moderne fotballhistorie, hvor man ikke måtte betale noen overgangssum.

Real Madrid

I Real Madrid ble 29 år gamle Jorge Valdano det erfarne alibiet under eksplosjonen til «la Quinta del Buitre». Dette var en generasjon med svært lovende spanjoler som kom igjennom Real Madrid-akademiet på midten av 1980-tallet, hvor spissen Emilio Butragueño var regnet som det største talentet av dem alle. Som følge av en skade mistet Valdano seriestarten høsten 1984, men han fikk sin offisielle debut for Los Blancos 1. november 1984. I 2-0-seieren mot Real Valladolid spilte argentineren de første 45 minuttene, og han scoret sitt første mål i Real Madrid-drakten allerede fire minutter ut i oppgjøret. På hans første ti kamper i Real Madrid-drakten scoret Valdano ni mål, og han ble en umiddelbar suksess i den spanske hovedstaden. Allerede i hans første sesong i Real Madrid-drakten ble Valdano toppscorer i LaLiga, med sine 17 scoringer på 26 kamper.

Allerede i hans første sesong var Valdano med på å vinne UEFA Cupen, da han scoret et av Los Blancos’ mål i finalen mot Videoton som endte 3-1 sammenlagt. Den påfølgende sesongen kunne den argentinske spissen være med på å løfte LaLiga-trofeet også, da Real Madrid vant både LaLiga og UEFA Cupen i 1985/86-sesongen, der Valdano scoret to av målene i Los Blancos’ 5-3-sammenlagtseier over Köln i finalen. 1. mars 1987 spilte Jorge Valdano det som skulle vise seg å bli hans siste profesjonelle fotballkamp, da han spilte 90 målløse minutter i 0-1-seieren borte mot Sabadell. Kun dager etter det nevnte oppgjøret ble argentineren diagnostisert med Hepatitt B, noe som kan føre til leversvikt og alvorlig leverskade. Dermed ble 31 år gamle Valdano tvunget til å legge fotballskoa på hylla, etter tre sesonger som Real Madrid-spiller hvor han hadde spilt 120 kamper og scoret 56 mål.

Landslaget

Jorge Valdano hadde en innholdsrik karriere på det argentinske landslaget, og står skrevet ned i historiebøkene til det argentinske fotballandslaget med gullskrift. Den unge spissen spilte flere aldersbestemte landskamper i den argentinske landslagsdrakten, og han var blant annet med på å ungdoms VM i 1975. 14. april 1982 fikk Jorge Valdano sin debut i den stripete drakten, da han spilte 75 minutter i vennskapskampen mot Sovjetunionen som endte 1-1. Samme året var Valdano en del av den argentinske VM-troppen under VM i Spania, der fikk han spilletid som innbytter i Argentinas to første gruppespillkamper mot henholdsvis Belgia og Ungarn. Fire år senere skulle imidlertid Valdano være en av de største bidragsyterne til Argentinas triumf under VM i Mexico i 1986.

Allerede i den første gruppespillkampen mot Sør-Korea 2. juni 1986 scoret Valdano to da Argentina åpnet mesterskapet med en 3-1-seier. I den påfølgende gruppespillkampen mot Italia slo Valdano den målgivende pasningen da Diego Maradona utliknet til 1-1. I Argentinas siste gruppespillkamp scoret Valdano et av målene da Bulgaria ble slått 2-0. I sluttspillet skulle ikke Valdano finne veien til nettmaskene før finalen mot Tyskland, der Real Madrid-spissen scoret 2-0-målet i finalen som endte med argentinsk 3-2-seier. Som følge av diagnosen han fikk påvist våren 1987 så ble finalen mot Tyskland Valdanos siste opptreden i den argentinske landslagsdrakten, og han endte opp med totalt 22 kamper og elleve scoringer for Argentina.

Etter karrieren

Etter å ha blitt tvunget til å legge fotballskoa på hylla så satset Jorge Valdano mot en karriere på trenerbenken. I 1988/89-sesongen var Valdano en del av Real Madrid-akademiet mens han ferdigstilte trener-utdanningen sin. Våren 1992 fikk Jorge Valdano sin første trenerjobb, da han 13. april 1992 ble ansatt hos Tenerife med et mål om øyet: redde øylaget fra nedrykk. I siste serierunde skulle Tenerife få besøk av Real Madrid, som måtte vinne for å vinne LaLiga. Tenerife endte opp med å vinne oppgjøret 3-2 etter at Real Madrid ledet 0-2 før halvtimen var spilt. Tenerife sikret dermed LaLiga-plassen med tre poeng over nedrykksstreken, mens Real Madrid på sin side mistet ligatittelen i siste serierunde. Nøyaktig det samme skulle skje den påfølgende sesongen, da Real Madrid gjestet Estadio Heliodoro Rodríguez López i siste serierunde. Tenerife på sin side var på sikker grunn før siste serierunde, men Real Madrid måtte nok en gang vinne for å opprettholde avstanden på to poeng mellom Los Blancos og Barcelona.

Tenerife vant til slutt 2-0, og Real Madrid mistet nok en gang serietittelen etter en visitt på Estadio Heliodoro Rodríguez López i siste serierunde. Valdano ledet øylaget til 10. plass i LaLiga i 1993/94-sesongen, før han ble hentet tilbake til Estadio Santiago Bernabéu. Sommeren 1994 bestemte Real Madrid-president Ramón Mendoza at argentinske Valdano var treneren som skulle erstatte Vicente del Bosque, som hadde vært midlertidig Real Madrid-trener siden Benito Floro fikk sparken som Real Madrid-trener våren 1994. Jorge Valdano skulle også skrive trener-historie i Real Madrid, og han ledet Real Madrid til sitt 26. LaLiga-trofé. Noe av det viktigste argentineren gjorde i løpet av sin første sesong var å gi en 17 år gammel Raúl både sin debut for Real Madrid, men ikke minst også tillit. Raúl hadde visstnok et ønske om å returnere til Atlético Madrid etter å ha brutt igjennom i Real Madrid, men en samtale med nettopp Jorge Valdano skal på dette tidspunkt ha vært direkte avgjørende for at spissen ble værende hos Los Blancos.

Treneren som også hadde gitt Guti sin debut under 1994/95-sesongen fikk imidlertid sparken midtveis i 1995/96-sesongen. Etter en svak start på LaLiga-sesongen så toppet det hele seg etter hjemmetapet mot Rayo Vallecano 21. januar 1996, da Los Blancos på dette tidspunktet lå på 8. plass i LaLiga. Etter at Lorenzo Sanz hadde erstattet Ramón Calderón som president i Real Madrid i november 1995, og den nyinnvalgte presidenten valgte å sparke Valdano etter skuffende resultater. 25. november 1996 kom bekreftelsen på at Jorge Valdano hadde skrevet under for Valencia, et lag han ledet til 10. plass i 1996/97-sesongen. I september 1997 fikk Valdano sparken i Valencia etter en skuffende start med tre strake tap. Etter at Florentino Pérez vant presidentvalget i klubben ble Jorge Valdano hentet tilbake til klubben, denne gangen i rollen som sportsdirektør.

Valdano hadde rollen som sportsdirektør frem til 2004, da han forlot klubben. To år senere var imidlertid Valdano tilbake i Real Madrid, denne gang med arbeidsbeskrivelsen som direktør for mastergraden som Real Madrid står bak, som tilbys ved Universidad Europea i Madrid. Etter at Florentino Pérez returnerte til klubben i 2009 så fikk Valdano jobben som presidentdirektør i Real Madrid, en jobb han hadde frem til mai 2011. Siden den gang har Valdano jobbet i media, og han har blant annet jobbet for El País, MARCA, Cadena SER og La Sexta. Han har også brukt årene etter årtusenskiftet på å skrive fem bøker.

Meritter for Real Madrid

4 LaLiga (1 som trener)

2 UEFA Cup

1 Copa de la Liga