Legender

No player photo found.
11
Iker
Casillas
Pos:Keeper
Høyde/Vekt:/
Født:20. mai 1981
Periode:1999 - 2015
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

Iker Casillas Fernández vokste opp i tettstedet Móstoles, like utenfor Madrid. Lille Iker begynte å spille fotball i skolegården, og man kunne tidlig se at guttungen hadde et helt, helt spesielt talent mellom stengene. Allerede som tiåring fattet han interessen til Real Madrid, og i forkant av 1990/91-sesongen ble han en del av Real Madrid-akademiet. Her gikk han gradene før han ble kalt opp til en Champions League-kamp mot et norskt lag i november 1997. Real Madrid skulle møte lille Rosenborg på Lerkendal, og hadde andrekeeper Bodo Illgner og tredjekeeper Pedro Contreras på skadelisten. Derfor satt en 16 år gammel Iker Casillas og frøs på benken mens han så Rosenborg slå Real Madrid 2-0 i det som kanskje er en av de største idrettsprestasjonene gjort av et norskt fotballag. Real Madrid måtte sågar ringe til skolen til Casillas for å be om gyldig fravær slik at han kunne rekke flyet til Trondheim i forbindelse med kampen.

Real Madrid

I 1998/99-sesongen var Iker Casillas en del av Real Madrid C, et Real Madrid-lag som på den tiden holdt til i Tercera División. Casillas tilbragte denne sesongen på å vende seg til seniorfotballen, før han i forkant av 1999/00-sesongen ble en del av Real Madrid-troppen der planen nok var at 32 år gamle Bodo Illgner skulle fortsette som førstevalg mellom stengene. Målvakten fikk sin debut for førstelaget 12. september 1999, i en bortekamp mot Athletic Club som endte 2-2. 18-åringen vant imidlertid tilliten til daværende Real Madrid-trener Vicente del Bosque, og endte til slutt opp med å spille seg til førstekeeperrollen. Den sesongen spilte Casillas totalt 47 kamper for Real Madrid, og han ble tidenes yngste til å spille og vinne en Champions League-finale da Real Madrid slo Valencia 3-0 i Champions League-finalen i Paris og sikret Los Blancos’ åttende trofé i turneringen.

Iker Casillas sitt gjennombrudd i Real Madrid fant sted midt i en epokedefinerende periode for klubben. Florentino Pérez hadde vunnet presidentvalget i klubben sommeren 2000, og hans Gálactico-strategi ble innført. Derfor trodde enkelte at det spøkte for den lokale keeperen Casillas, men målvakten tok opp hansken og spilte 34 av 38 seriekamper da han løftet sitt første LaLiga-trofé som Real Madrid-spiller etter 2000/01-sesongen. 2001/02-sesongen ble derimot mer utfordrende for den unge keeperen, for etter en periode med svake prestasjoner så valgte Vincente del Bosque å vrake unge Casillas, til fordel for ti år eldre César Sánchez. Dette endte med at fra og med slutten av februar så spilte ikke Casillas en eneste seriekamp, ei eller fikk han delta i Real Madrids vei mot Champions League-finalen i Glasgow.

Men så skjedde det som skulle snu det hele på hodet. I Champions League-finalen mot Bayer Leverkusen, på stillingen 1-2 til Real Madrid så ble César Sánchez skadet og måtte forlate banen. Inn kom unge Casillas til sin andre Champions League-finale med 20 minutter igjen av kampen, til øredøvende rop fra Real Madrid-fansen som lød som følgende: «Iker! Iker! iker!». I de gjenværende 20 minuttene gjorde den unge målvakten flere gode redninger og var direkte avgjørende for at Real Madrid vant sitt niende Champions League-trofé, og bildene av en Iker Casillas som gråter av lettelse etter kampen er bilder som sent vil glemmes for enhver Real Madrid-supporter. Siden den kampen i Glasgow var Iker Casillas det ubestridte førstevalget i Real Madrid-målet i over ti år.

Etter oppgjøret i Glasgow så var Real Madrid-karrieren til Iker Casillas en eneste parade fra det ene trofeet til det andre. Til tross for Real Madrids Galáctico-strategi så ble han aldri byttet ut, og som et svar på meldingene om at han var en såkalt stjerne, en såkalt Galáctico svarte han følgende: «Jeg er ingen Galáctico, jeg er fra Móstoles«. Fra 2000 til 2010 vant Iker Casillas alt som vinnes kan på klubbnivå, og han ble på mange sett på som verdens beste keeper, om ikke tidenes beste keeper. Han vant Zamora-trofeer, gullhansken, ble kåret inn på årets lag av FIFA og var en av de største stjernene på et stjernespekket Real Madrid-lag.

Høsten 2009 gjorde Casillas kanskje sin beste redning i Real Madrid-drakten, da han reddet en «umulig» sjanse i en bortekamp mot Sevilla. Sommeren 2010 fikk Iker Casillas kapteinsbindet i Real Madrid etter at Raúl forlot klubben til fordel for Schalke, i tillegg til at Real Madrid hentet José Mourinho til klubben, mannen som hadde vunnet Champions League med Inter og slått ut Barcelona på veien. Real Madrid var inne i en vanskelig periode der de konkurrerte mot tidenes beste Barcelona-lag, og rivaleriet mellom klubbene har aldri vært så betent, og jevnt, som på dette tidspunktet. José Mourinho skulle lede Real Madrid tilbake til toppen, og Iker Casillas skulle være kaptein og hærfører på veien mot dette.

Real Madrid vant LaLiga i 2011/12-sesongen med 100 poeng og 121 scorede mål, begge to nye rekorder i LaLiga-sammenheng. I 2012/13-sesongen ble forholdet mellom Iker Casillas og José Mourinho så godt som ødelagt, da portugiseren vraket Real Madrid-kapteinen til fordel for Diego López. Casillas kom tilbake fra en bruddskade i fingeren men ble satt på benken, og Mourinho havnet på kant med flere i spillerstallen. Til slutt skulle visstnok Florentino Pérez ha fått valget mellom å beholde José Mourinho, eller kvitte seg med spillere som Iker Casillas, Sergio Ramos og Cristiano Ronaldo. Sommeren 2013 var portugiseren ferdig i klubben og inn kom Carlo Ancelotti, med et mål for øye: vinne det tiende Champions League-trofeet.

Carlo Ancelotti fortsatte imidlertid med keeper-prioriteringen til sin forgjenger, nemlig med Diego López som førstekeeper. López fikk tillit i LaLiga, mens Iker Casillas var førstekeeper i Champions League. I 2013/14-sesongen kom Los Blancos til Champions League-finalen, der ventet byrival Atlético Madrid. Iker Casillas tabbet seg ut da Diego Godín stanget byrivalene i føringen, og det så lenge ut til at klubblegendens tabbe skulle koste Los Blancos det etterlengtede tiende Champions League-trofeet. Men da Sergio Ramos utliknet på overtid og Real Madrid snudde oppgjøret kunne både Iker Casillas og alle andre Real Madrid-fans verden rundt slippe jubelen løs, det tiende Champions League-trofeet var på plass.

I den påfølgende 2014/15-sesongen vant Casillas tilbake plassen som førstekeeper da Diego López ble solgt til AC Milan og Keylor Navas ble hentet inn som reservekeeper. Imidlertid vant ikke Real Madrid noen trofeer denne sesongen, og Carlo Ancelotti fikk sparken. Sommeren 2015 ble Iker Casillas solgt til Porto, til tross for store protester blant fansen. Florentino Pérez hadde bestemt seg for at Real Madrid trengte nytt blod mellom stengene, og at klubben skulle hente David de Gea fra Manchester United, til tross for at dette ikke ble noe av. Iker Casillas måtte derfor bytte ut Madrid med Porto, og han forlot Los Blancos etter over 15 år i klubben, der han hadde vunnet alt som vinnes kan og spilt over 725 offisielle kamper, kun færre enn Raúl.

Etter Real Madrid

11. juli 2015 skrev Iker Casillas under på en kontrakt som strakk seg frem til 30. juni 2017 med den portugisiske storklubben Porto. Portugiserne hadde ikke trengt å betale overgangssum for Real Madrid-legenden, som gikk rett inn som førstevalg mellom stengene på Estádio do Dragão. Casillas vant sin første tittel med Porto etter at han var med på å vinne Liga NOS i 2017/18-sesongen. I tillegg var han med på å vinne den portugisiske cupen i både 2018 og 2019. Iker Casillas gjorde sakene sine godt i Porto, og 20. mars 2019 forlengte han kontrakten sin med portugiserne frem til 30. juni 2020.

1. mai 2019 kom imidlertid sjokkbeskjeden… Iker Casillas hadde fått hjerteinfarkt under en treningsøkt med Porto. Real Madrid-legenden overlevde hjerteinfarket, og kom med en beroligende beskjed om at han ikke måtte legge hanskene på hylla som følge av dette. Samtidig så bekreftet han at han måtte ha en lengre periode borte fra fotballbanen, og Porto meldte at han skulle få en rolle som direktør før han eventuelt kunne returnere til fotballbanen. Keeperlegenden returnerte imidlertid aldri til fotballbanen og måtte legge hanskene på hylla. Dermed fikk Casillas med seg 150 kamper i Porto-drakt før han annonserte at han ikke kommer tilbake til fotballbanen.

Landslaget

Iker Casillas er ikke bare en legende i Real Madrid-drakten, han er også en av de største spillerne som har spilt med den spanske nasjonaldrakten. Casillas fikk sin debut for La Roja 3. juni 2000 i en vennskapskamp mot Sverige i forkant av EM 2000, en kamp som endte 1-1. 2. september samme år fikk han sin debut i en offisiell kamp, denne gang i 1-2-seieren mot Bosnia i VM-kvalifiseringen til VM 2002. VM 2002 ble det første mesterskapet hvor Iker Casillas var førstevalget mellom stengene til La Roja, ettersom førstekeeper Santiago Cañizares ble skadet i forkant av mesterskapet. Spanjolen var dermed førstevalget i målet i EM 2004 og VM 2006, før den store spanske fotballoppturen startet i EM 2008.

Iker Casillas ble utnevnt til Spania-kaptein etter at Raúl ble vraket av Luis Aragonés i forkant av EM i Sveits og Østerrike sommeren 2008. La Roja spilte seg hele veien til finalen der Fernando Torres avgjorde det hele, og La Roja vant sitt første store trofé siden 1964. To år senere kom imidlertid det store høydepunktet i landslagskarrieren til Iker Casillas, da Spania vant VM etter en nervepirrende finale der Andrés Iniesta scoret i ekstraomgangene og avgjorde det hele. Alle spanjoler vil huske Casillas’ redning da Arjen Robben kom alene med Real Madrid-keeperen i andre omgangen, men Casillas kom vinnende ut av duellen og reddet VM-håpet til La Roja. Da EM 2012 kom så hadde Spania et enormt press på seg, men mannskpet til Vicente del Bosque forsvarte tittelen som verdens beste landslag da de forsvarte sin EM tittel fra fire år tidligere, da de slo Italia hele 4-0 i finalen. Casillas ble filmet da han ba dommeren kutte kampen før tiden, fordi han mente Italia «hadde fått nok».

VM 2014 ble en eneste stor skuffelse for både Spania og Casillas. Laget var i et genersjonsskifte, og mesterskapet i Brasil ble det siste mesterskapet med flagget på brystet for spillere som Iker Casillas, Xavi, Xabi Alonso og David Villa. Iker Casillas spilte sin siste landskamp for Spania 1. juni 2016, da han spilte en vennskapskamp mot Sør-Korea som Spania vant 6-1 i forkant av EM i Frankrike. I mesterskapet i Frankrike var Real Madrid-legenden med i troppen, men han ble sittende på benken igjennom hele mesterskapet. Casillas ga seg aldri formelt sett på det spanske landslaget, men han ble etterhvert vraket til fordel for keepere som David de Gea, Kepa Arrizabalaga og Pau López. Dermed endte Iker Casillas på 168 offisielle landskamper for Spania, samt to EM-gull og et VM-gull – alle som kaptein.

Etter karrieren

Samme dag som at Iker Casillas annonserte at han ikke kommer tilbake til fotballbanen så annonserte han at han stiller som presidentkandidat for presidentvalget i det spanske fotballforbundet som skulle avholdes sommeren 2020, der han skulle stille som motkandidat til Luis Rubiales.

Meritter for Real Madrid

5 LaLiga

4 Supercopa de España

3 Champions League 

2 Interkontinentale cuper

2 Copa del Rey

2 UEFA Super Cup

1 FIFA Club World Cup