Legender

No player photo found.
23
Hugo
Sánchez
Pos:Spiss
Høyde/Vekt:/
Født:11. juli 1958
Periode:1985 - 1992
Nasjonalitet:Mexico

Player Bio

Tidlig liv og karriere

Hugo Sánchez ble født og vokste opp i Mexico City, der han som elleveåring ble en del av ungdomsakademiet til Pumas UNAM i 1969. Syv år etter at han ble en del av akademiet fikk den unge spissen sin debut for førstelaget til Pumas UNAM, 18 år gammel. Sánchez ble byttet inn med 25 minutter igjen av oppgjøret mellom Pumas UNAM og Tigres de la UANL 23. oktober 1976, et oppgjør som endte med 1-0-seier til Pumas UNAM. 27. mars 1977 scoret Sánchez sitt første mål for den mexicanske storklubben, da unggutten scoret det eneste målet i Pumas UNAMs 1-0-seier mot América. Samme sesongen vant Pumas UNAM den mexicanske toppdivisjonen et poeng foran Cruz Azul, og klubben vant dermed sin første ligatittel i historien. Sommeren 1979 ble Sánchez lånt ut til MLS-laget San Diego Sockers, men han returnerte raskt til Pumas UNAM.

I Sánchez’ tredje sesong i klubben ble spissen toppscorer i den mexicanske toppdivisjonen med 26 scoringer. I 1980 var Sánchez med på å vinne den nord-amerikanske varianten av Champions League, der han scoret tre scoringer. I tillegg var spissen med på å vinne Copa Interamericana i 1981, en turnering der vinneren av den nord-amerikanske varianten av Champions League skulle møte vinneren av den sør-amerikanske ekvivalenten. Samme år tok Sánchez farvel med Mexico, da han satte kursen mot Spania. I hans siste kamp 9. august 1981 scoret Sánchez et av målene i Pumas UNAM 4-1-seier mot Cruz Azul, og storscoreren forlot hjemlandet sitt etter fem sesonger for Pumas UNAM hvor han hadde scoret 104 mål sine fem sesonger i den mexicanske toppdivisjonen.

19. august 1981 debuterte Hugo Sánchez for sin nye klubb, som holdt til i den spanske hovedstaden. Den mexicanske storscoreren hadde skrevet under for Atlético Madrid, og debuterte i en treningskamp mot Liverpool som Los Rojiblancos vant 2-1. Hans offisielle debut for de rød-hvite fant sted en måned senere, 19. september. Da spilte spissen hele kampen uten å score i Atlético Madrids 2-0-seier mot Athletic Club. Hans første scoring for Los Rojiblancos fant sted 30. november 1981, da han scoret kampens eneste mål i 1-0-seieren over Hércules. Den mexicanske spissen brukte litt tid på å venne seg til den spanske fotballen, men han fikk sitt definitive gjennombrudd i 1984/85-sesongen. Den sesongen vant han Pichichi-trofeet som toppscorer i LaLiga med 19 scoringer, og han vant Copa del Rey med Atlético Madrid. I Copa del Rey-finalen scoret Sánchez begge målene i Los Rojiblancos’ 2-1-seier over Athletic Club.

Sommeren 1985 var Hugo Sánchez ønsket av både Barcelona og Real Madrid, men hovedpersonen selv ønsket kun å spille for Los Blancos. Atlético Madrid ønsket imidlertid ikke å selge til sin argeste rival, men siden Sánchez hadde en kontrakt som gikk ut 30. juni 1986 så var det også en fare om at spissen skulle bli værende et år til, for så å gå gratis til Real Madrid. 9. mai 1985 fikk Sánchez et lukrativt kontraktstilbud fra Barcelona-president Joan Gaspart, og dette fikk Real Madrid til å sette fortgang i prosessen med å hente spissen til Santiago Bernabéu. Kvelden 10. mai satte den nyinnvalgte Real Madrid-presidenten Ramón Mendoza, Atlético Madrid-president Vicente Calderón og Hugo Sánchez selv seg sammen på en restaurant i Madrid der de spiste middag sammen. Her kom de frem til at Atlético Madrid skulle selge spissen tilbake til Pumas UNAM, som så skulle selge Sánchez til Real Madrid. På denne måten ville ikke overgangen bli sett på som en overgang mellom Atlético Madrid og Real Madrid.

Real Madrid

4. juli 1985 ble det offisielt at Hugo Sánchez gikk fra Atlético Madrid til Pumas UNAM, før Ramón Mendoza satte kursen mot Mexico for å ferdigstille de siste detaljene i overgangen 12. juli samme år. 15. juli ble kontrakten mellom Pumas UNAM og Real Madrid underskrevet i Mexico, og 19. juli ble Hugo Sánchez presentert som Real Madrid-spiller foran over 50.000 fremmøtte på Santiago Bernabéu. 1. september samme år fikk mexicaneren sin debut for Real Madrid, da han scoret Real Madrids 1-1-mål i 2-2-kampen borte mot Real Betis. I samme oppgjør ble Sánchez utvist etter 80 minutter for protester mot dommeren. I UEFA Cup-semifinalen mot Inter, hvor Real Madrid hadde tapt oppgjøret i Italia 3-1, viste mexicaneren seg å bli avgjørende da han scoret to og hadde to målgivende i 5-1-seieren på Santiago Bernabéu, som sikret Real Madrid en plass i UEFA Cup-finalen. Den vant Los Blancos over to kamper etter å ha slått Köln 5-3 totalt, og Sánchez scoret et av målene i 5-1-seieren i det første oppgjøret.

Dager etter at Sánchez hadde vært med å løfte sin første tittel i Real Madrid-drakten var han med på å vinne LaLiga med Real Madrid. Denne sesongen vant også spissen sitt første av totalt Pichichi-trofeer som han skulle vinne som Real Madrid-spiller, da han scoret 22 mål i LaLiga-sesongen 1985/86. 10. april 1988 scoret Sánchez det målet som på mange måter er hans mest ikoniske scoring i Real Madrid-drakten. I oppgjøret mellom Real Madrid og Logroñes på Santiago Bernabéu, som endte 2-0 til vertene, vartet Hugo Sánchez opp med et fantastisk brassespark da han scoret kampens første mål etter snaut ti minutter. I 1989/90-sesongen nådde Hugo Sánchez sitt maksnivå som Real Madrid-spiss, da han scoret 38 mål på 38 seriekamper. Han vant dermed gullstøvelen som den toppscoreren i de europeiske ligaene, og utliknet rekorden på antall scorede mål i en ligasesong i Spania som da var på 38, og som ble holdt av Telmo Zarra.

Fra 1985/86-sesongen til 1989/90-sesongen vant Real Madrid fem strake serietitler, mye takket være Hugo Sánchez’ målteft i denne perioden. Sánchez ble stjernen på Real Madrid som på denne tiden ble kalt «la Quinta del Buitre», som var en referanse til en gyllen Real Madrid-generasjon der unge Emilio Butragueño var den store stjernen. Mer rutinerte Sánchez tok presset vekk fra ungguttene, og leverte varene for Los Blancos. 1991/92-sesongen skulle vise seg å bli Sánchez’ siste sesong i Real Madrid, mye på grunn av vedvarende skadeproblemer. Denne sesongen spilte mexicaneren kun åtte seriekamper for Los Blancos, og han spilte sin siste kamp i den helhvite drakten 21. mars 1992, da han scoret den avgjørende scoringen i Real Madrids 1-0-seier mot Deportivo La Coruña. Hugo Sánchez forlot Real Madrid sommeren 1992 etter syv år i klubben, der han hadde spilt 282 offisielle kamper og scoret 208 mål. Han hadde vunnet fire Pichichi-trofeer ikledd Real Madrid-drakten, samt vunnet ti titler.

Etter Real Madrid

Sommeren 1992 returnerte Sánchez til Mexico, der han skrev under for det mexicanske storlaget América. Her spilte han i en sesong der han var med på å vinne den nord-amerikanske varianten av Champions League, der han scoret i finalen mot Alajuelense fra Costa Rica. Et år senere kom Sánchez tilbake til Spania, da han skrev under for Rayo Vallecano. Her scoret spissen 16 mål på 29 kamper i 1993/94-sesongen, men han klarte ikke hindre Madrid-laget i å rykke ned. Sánchez endte til slutt opp med 347 kamper i LaLiga og 234 mål, fordelt på tre lag. Han var tidenes mestscorende ikke-spanjol i LaLiga frem til 2014, da han ble passert av Lionel Messi. I 1994/95-sesongen gikk Sánchez til mexicanske Atlante, der han ble gjenforent med tidligere Real Madrid-trener Leo Beenhakker.

I 1995/96-sesongen byttet spissen ut Mexico med Østerrike, da han skrev under for LASK Linz. Her scoret spissen kun seks mål på totalt 20 seriekamper. Våren 1997 var Hugo Sánchez en del av det mexicanske laget Atlético Celaya under en turnering, da hans tidligere lagkamerater i Real Madrid, Emilio Butragueño og Míchel, begge spilte i denne klubben. 20. april 1997 scoret Sánchez sitt siste mål i en offisiell kamp i Atlético Celayas 3-1-seier mot Pachuca. 29. mai 1997 spilte Sánchez sin siste fotballkamp, da han tok del i en vennskapskamp mellom Real Madrid og Paris Saint-Germain. Kampen ble spilt for å ære Sánchez’ Real Madrid-karriere, og hovedpersonen selv scoret tre mål i oppgjøret som endte 4-1 til Los Blancos.

Landslaget

Hugo Sánchez fikk sin debut for det mexicanske landslaget 27. september 1977, da han ble byttet inn i en vennskapskamp mot USA som endte med mexicansk 3-0-seier. 9. oktober samme år scoret han sitt første landslagsmål i en VM-kvalifseringskamp mot Haiti. Sánchez endte opp med å delta i VM 1978, VM 1986 og VM 1994. Av forskjellige årsaker så spilte ikke Sánchez for det mexicanske landslaget fra 1986 til 1993. Sánchez’ siste landskamp var VM-gruppespillkampen mellom Mexico og Norge 19. juni 1994, da spissen spilte samtlige 90 minutter i Norges 1-0-seier. Spissen endte opp med 58 landskamper og 29 scoringer for Mexico, og han blir i dag regnet som tidenes beste mexicanske fotballspiller.

Etter karrieren

Etter at han la opp som fotballspiller så satset Hugo Sánchez på en karriere som hovedtrener. Fra 3. juni til 11. juni 2000 hadde Hugo Sánchez en kort periode som mexicansk landslagssjef på midlertidig basis, der han ledet laget til et tap og et uavgjort på to kamper. Han hadde en turbulent, men forholdsvis vellykket periode, som trener for Pumas UNAM fra 2000 til 2005. Sánchez ledet også det mexicanske laget Necaxa i drøyt tre måneder fra september til desember i 2006. Fra januar 2007 til mars 2008 så var Sánchez landslagssjef for Mexico, der han ledet landet til finale i Gold Cup i 2007 og semifinale i Copa América samme år. Mexicaneren hadde jobben som hovedtrener for Almería i et års tid fra desember 2008 til desember 2009, før han hadde en fire måneder lang periode som hovedtrener for mexicanske Pachuca fra juli til november 2012. Sánchez har flere ganger uttrykt et ønske om å trene Real Madrid, men foreløpig har han ikke fått tilbudet.

Meritter for Real Madrid

5 LaLiga

3 Supercopa de España

1 UEFA Cup

1 Copa del Rey