Legender

No player photo found.
21
Guti
Pos:Offensiv Midtbane
Høyde/Vekt:/
Født:31. oktober 1976
Periode:1995 - 2010
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

José María Gutiérrez Hernández, populært bare kalt Guti, ble født i den lille byen Torrejón de Ardoz, som ligger snaut 25 kilometer unna Madrid sentrum. Som mange andre spanske barn så begynte Guti å spille gatefotball i Torrejón de Ardoz, før han som niåring ble en del av Real Madrids akademi i 1985. Her ble den unge midtbanespilleren en del av Real Madrid Alevín-lag, og han gikk gradene i Real Madrid-akademiet frem til han ble en del av Real Madrid Castilla i forkant av 1995/96-sesongen. Den gang spilte Real Madrid Castilla i Segunda División, og Guti var en viktig del av dette mannskapet, og han presterte såpass godt at førstelagstrener Jorge Valdano ønsket å gi den 19 år gamle midtbanespilleren en mulighet.

Real Madrid

2. desember 1995 fikk Guti sin debut for Real Madrid, da han ble byttet inn i Real Madrids 4-1-seier mot Sevilla på Santiago Bernabéu. Den sesongen vekslet Guti mellom spill for førstelaget til Real Madrid og Real Madrid Castilla. 19-åringen scoret sitt første mål for Real Madrid 12. mai 1996, da han fikk sin første kamp fra start for Real Madrid og scoret 3-0-målet i Los Blancos’ seier over Real Valladolid. Sommeren 1996 ble Guti gjort til en permanent del av førstelaget, men hans første år som Real Madrid-spiller ble vanskelige og han slet med spilletid. Da Real Madrid hentet inn tidligere Real Madrid Castilla-trener og Real Madrid-spiller Vicente del Bosque som ny hovedtrener sommeren 1999, endret ting seg for Guti.

Med Vicente del Bosque ved roret så økte antall minutter for Guti, og i 1999/00-sesongen var han med å vinne Champions League for første gang, til tross for at han ikke var med i troppen i verken kvart-, semi- eller finalen. I 2000/01-sesongen så ble Real Madrid-spiss Fernando Morientes skadet, og Guti ble dyttet lenger frem i banen. Samme sesong fikk han også æren av å bære kapteinsbindet i to av Real Madrids gruppespillkamper høsten 2000. Den sesongen scoret han 14 mål i LaLiga som følge av posisjonsbyttet, og han var toneangivende i at Real Madrid kunne løfte sitt 28. LaLiga-trofé. Etterhvert som spillere som Zinedine Zidane og David Beckham ankom klubben så ble Guti henvist til benken, og ofte brukt i uvante posisjoner.

Da Zidane la opp som fotballspiller etter VM i 2006, så fikk Guti nok en gang tillit. Midtbanespilleren utviklet seg til å bli hjernen i Fabio Capellos Real Madrid-lag sentralt på midten. Midtbaneelegantens overblikk ga Real Madrid muligheten til å styre de fleste kampene, og snuoperasjonen mot Sevilla i 2006/07-sesongen, hvor Real Madrid vant 3-2 etter to målgivende pasninger av nettopp Guti, var en av nøkkelkampene som sikret for at Los Blancos vant LaLiga-tittlen denne sesongen. I 2007/08-sesongen ble Guti assistkongen i Real Madrid, med 18 målgivende pasninger i LaLiga denne sesongen. Den sesongen spilte også midtbanespilleren det som kanskje var hans beste kamp i karrieren, da Real Madrid slo Real Valladolid 7-0 og Guti var involvert i alle scoringene med to scoringer og fem målgivende pasninger.

I 2008/09-sesongen scoret Guti Real Madrids mål nummer 5000 i LaLiga, da han scoret 1-1-målet i Real Madrids 4-3-seier over Numancia 14. september 2008. I 2009/10-sesongen, som skulle bli hans siste Real Madrid-sesong, gjorde han noe de fleste Madridistaer sent vil glemme. I en bortekamp mot Deportivo La Coruña kom Guti alene mot keeper, men istedenfor å skyte så hæl-flikket han ballen bakover til Karim Benzema, som trillet ballen i det tomme målet. 8. april 2010 annonserte Guti at den inneværende sesongen skulle bli hans siste sesong i Real Madrid, og at han ville avslutte karrieren sin i utlandet. 16. mai 2010 spilte Guti sin siste offisielle kamp for Real Madrid, da han ble byttet inn i 1-1-kampen mot Málaga på Santiago Bernabéu.

25. juli 2010 annonserte han formelt at han forlot Real Madrid, etter 15 år på førstelaget til Los Blancos. På pressekonferansen sa Guti følgende: «Dette er slutten på en fantastisk periode for meg. Det har vært veldig bra, men nå er tiden inne for å gå plassen til yngre krefter. Jeg er veldig stolt over å ha spilt i denne klubben«. Guti rakk å spille totalt 542 offisielle kamper for Real Madrid, hvor han scoret 77 mål. Han var med på å vinne 15 trofeer i løpet av sin karriere i Real Madrid, og forlot Real Madrid som en ekte kulthelt.

Etter Real Madrid

26. juli 2010, kun en dag etter at han annonserte at han var ferdig i Real Madrid, ble det bekreftet at Guti hadde kommet til enighet med Besiktas over en toårskontrakt. 15. august samme år debuterte midtbaneeleganten for den tyrkiske storklubben, i en kvalifiseringskamp til Europa League mot HJK Helsinki. Spanjolen hadde den målgivende pasningen da tyrkerne vant 1-0, og i returoppgjøret scoret den tidligere Real Madrid-spilleren sitt første mål for tyrkerne da han scoret kampens andre av totalt fire mål, og Besiktas kvalifiserte seg for gruppespillet i Europa League 2010/11. Denne sesongen ble også Guti tyrkisk seriemester, før han 15. november 2011 avbrøt kontrakten med den tyrkiske storklubben. 21. september 2012 bekreftet Guti at, til tross for at han hadde fått tilbud fra enkelte klubber, han la opp som profesjonell fotballspiller.

Landslaget

Med landslagsdrakten ble Guti europamester etter at Spania vant U-18 EM i 1995, i tillegg til at Guti var med på å vinne U-21 EM i 1998. I 1999 fikk midtbanespilleren sin debut på det spanske herrelandslaget, da han 5. mai fikk spille andreomgangen i Spanias 3-1-seier over Kroatia. Midtbanespillere fikk imidlertid kun totalt 13 landskamper, hvor han scoret tre mål. Guti fikk aldri delta i et internasjonalt mesterskap med Spania. Real Madrid-legenden spilte sin siste kamp med flagget på brystet 9. septmeber 2005, da han scoret i Spanias 5-0-seier over San Marino.

Etter karrieren

Etter at han la fotballskoene på hylla høsten 2012 så satset den tidligere midtbaneeleganten på trenerkarrieren. Han ble en del av Real Madrid-akademiet i 2013/14-sesongen, der han tok over Real Madrids Alevín-lag, det laget han i sin tid hadde kommet til som niåring. I 2016/17-sesongen tok han over Real Madrid Juvenil A, der han ledet laget til skusess. Denne sesongen vant Real Madrid Juvenil A begge de nasjonale turneringene de var med i, samt at de også vant Copa del Rey Juvenil. Sommeren 2018 bekreftet Guti at han gikk til Besiktas, der han skulle være assistenttrener. Etter en sesong var Guti ferdig i denne rollen, og i november 2019 ble han ansatt som hovedtrener for Almería i Segunda División.

Meritter for Real Madrid

5 LaLiga

4 Supercopa de España

3 Champions League 

2 Interkontinentale cuper

1 UEFA Super Cup