Legender

No player photo found.
4
David
Beckham
Pos:Høyre midtbane
Høyde/Vekt:/
Født:2. mai 1975
Periode:2003 - 2007
Nasjonalitet:England

Player Bio

Tidlig liv og karriere

David Roberto Joseph Beckham vokste opp i den britiske hovedstaden London, der han spilte sine første fotballkamper i Chingford-parken nord i byen. Unge David hadde et brennende ønske og et mål om å bli fotballspiller, og han vokste opp som Manchester United-supporter som hans foreldre. Hans første fotballag var det organiserte laget Ridgeway Rovers, og allerede som 14-åring skrev han under for Manchester United. Etter å ha fulgt et spesielt treningsprogram fra de røde djevlene i to år så ble unge Beckham en del av Manchester-klubben da han fylte 16 år i 1991. Her ble han en del av den ekstremt talentfulle årgangen i Manchester, da han ble en del av årgangen med spillere som Ryan Giggs, Gary Neville og Paul Scholes. Dette Manchester United-mannskapet vant FA Youth Cup i 1992, og Beckhams gode prestasjoner gjorde at unggutten fikk sin førstelagsdebut under Sir Alex Ferguson 23. september 1992, da han ble byttet inn i ligacup-seieren mot Brigthon. Tre måneder senere skrev Beckham under på sin første profesjonelle kontrakt med Manchester United.

7. desember 1994 fikk Beckham sin debut i Champions League for Manchester United, da han scoret et av rødtrøyenes mål i 4-0-seieren over Galatasaray. Til tross for dette så røk imidlertid United ut av turneringen etter å ha havnet på tredjeplass i sin gruppe bak Göteborg og Barcelona. Etter å ha fått smaken på førstelagsfotball på Old Trafford så ble David Beckham lånt ut til Preston North End i januar 1994 på et kortidslån. Her scoret briten to mål på fem kamper før han returnerte til Manchester, der han fikk sin Premier League-debut 2. april 1995 i 0-0-oppgjøret mot Leeds. Sommeren 1995 forlot flere erfarne spillere Manchester United, men istedenfor å erstatte disse med dyre stjernespillere så valgte Sir Alex Ferguson å satse på den yngre generasjonen, blant disse den høyre midtbanespilleren David Beckham. Dette ble møtt med kritikk av både fans og omverdenen generelt, noe 3-1-tapet i serieåpningen, der Beckham scoret Uniteds mål, ikke gjorde ting enklere for unggutta fra Manchester.

Sir Alex Ferguson fikk imidlertid styr på skuta, og ledet Manchester United til både Premier League-, og FA Cup-seier i 1995/96-sesongen. Sommeren 1996 ble Beckham tildelt draktnummer 10 i Manchester United, nummeret som Mark Hughes hadde hatt. Han fikk en høyere status i klubben da han i serieåpningen mot Wimbledon 17. august 1996 da han scoret fra rundt 55 meter. Denne scoringen ble i 2016 kåret av Sky Sports til tidenes beste scoring i den første serierunden av Premier League. I 1996/97-sesongen ble det nok en Premier League-tittel og etter at David Beckham vant PFA Young Player Of The Year så byttet han draktnummer fra nummer 10 til nummer 7, etter at kulthelten Eric Cantona forlot klubben. I 1998/99-sesongen var Beckham en fast inventar på et historisk Manchester United-lag, da de røde djevlene denne sesongen vant en historisk trippel med triumf i Premier League, Champions League og FC Cupen.

Beckhams prestasjoner denne sesongen gjorde at han havnet på andreplass i FIFA World Player Of The Year i 1999, kun bak den brasilianske stjernen Rivaldo. På starten av 2000-tallet surnet forholdet med Sir Alex Ferguson, og i 2002/03-sesongen skulle forholdet nå toppen hva angår anspenthet. Etter en skade så hadde David Beckham mistet plassen sin til Ole Gunnar Solskjær, noe som gjorde at Beckham fikk mer tillit i cupene hvor han ellers hadde blitt hvilt. 15. februar 2003 skjedde det en hendelse som den dag i dag sees på som Beckhams bunnpunkt i Manchester United-drakta. Etter et tap mot Arsenal i FA Cupen så kastet Sir Alex Ferguson en sko i retning den britiske stjernen, og skoen traff Beckham i øye-regionen, noe som førte til at han måtte sy noen sting. Denne situasjonen satte fyr på spekulasjonene rundt en mulig overgang for David Beckham, og sommeren 2003 skulle midtbanestjernen forlate Manchester etter over ti år i klubben der han hadde spilt 265 Premier League-kamper og vunnet utallige trofeer, deriblant seks Premier League-trofeer.

Real Madrid

Real Madrid og Florentino Pérez meldte tidlig sin interesse for David Beckham, og sommeren 2003 skrev David Beckham under for Los Blancos. I forkant av dette så hadde både Real Madrid og Manchester United gått ut offisielt og sagt at de hadde kommet til enighet om en overgang for Beckham med en prislapp på rundt 37,5 millioner euro. Beckham var den fjerde Galáctico-signeringen etter Luís Figo, Zinedine Zidane og Ronaldo, og med å hente briten så fikk også Florentino Pérez skapt hodebry for Barcelona-president Joan Laporta. Katalaneren hadde vunnet presidentvalget i klubben denne sommeren, hvorav et av hans store valgløfter var å hente nevnte Beckham til Barcelona. David Beckham ble presentert foran over 500 journalister i Madrid, da han ble presentert med draktnummer 23. Beckhams eget favorittnummer var allerede i bruk av Raúl, og Beckham valgte dermed draktnummer 23 mye på grunn av respekten han hadde for basketballspiller Michael Jordan.

24. august 2003 fikk David Beckham sin offisielle debut for Real Madrid, da han spilte i den første av to Supercopa de España-finaler mot Mallorca. Los Blancos tapte oppgjøret på ferieøya 2-1, men Beckham slo den målgivende pasningen på Real Madrids scoring. Returoppgjøret vant Los Blancos 3-0 da David Beckham scoret det tredje målet i hans første oppgjør på Santiago Bernabéu som Real Madrid-spiller. David Beckham ble en umiddelbar suksess i den spanske hovedstaden, og scoret fem mål på hans første 16 kamper ikledd den helhvite drakten. David Beckham gjorde tingene sine godt på banen, men sees allikevel på som det største antiklimakset hva angår Florentino Pérez’ Galáctico-strategi. Briten presterte godt på banen, men det var samtidig hans enorme verdi hva angår det kommersielle som appellerte mest til Real Madrid-presidenten, og Beckham genererte enorme summer inn i klubbkassa til Real Madrid over de årene han var i den spanske hovedstaden.

Etter Supercopa de España-triumfen så skulle det imidlertid gå lang tid før David Beckham kunne løfte nok et trofé ikledd Real Madrid-drakten. Real Madrids Galácticos gikk inn i en svært skuffende periode der Los Blancos ikke vant et enste trofé på tre år. David Beckham ble av mange sett på som kroneksemplet på nedturen, mye på grunn av at signeringen av engelskmannen spilte en viktig rolle i at Claude Makélélé forlot den spanske hovedstaden sommeren 2003. Våren 2006 forlot Florentino Pérez stillingen som Real Madrid-president, mye grunnet de svake prestasjonene på banen. Sommeren 2006 var det Ramón Calderón som vant presidentvalget i den spanske hovedstaden, og han hentet inn e den rutinerte italieneren Fabio Capello, som også hadde ledet Real Madrid ti år tidligere, i 1996/97-sesongen.

Beckhams kontrakt skulle gå ut etter denne sesongen, 30. juni 2007. Etter svake prestasjoner høsten 2006 så var det store spekulasjoner rundt hvorvidt Los Blancos skulle forlenge kontrakten med den britiske stjernen, og 10. januar 2007 annonserte Real Madrid-sportsdirektør Pedrag Mijatović at David Beckham ikke kom til å bli værende i den spanske hovedstaden etter 2006/07-sesongen. Dagen etter annonserte Beckham selv at han hadde skrevet under på en fem år lang kontrakt med MLS-klubben LA Galaxy. 13. januar 2007 sa Fabio Capello at David Beckham hadde spilt sin siste kamp i Real Madrid-draken, men at han fortsatt kom til å trene med førstelaget. Dette skulle imidlertid kun vare i en snau måned, og allerede 10. februar 2007 var Beckham tilbake i startelleveren til Fabio Capello. Briten viste seg tilliten verdig med å utlikne på frispark etter 37 minutter.

Våren 2007 ble imidlertid en kamp om tilliten for Beckham, som spilte ti av Real Madrids 18 gjenværende seriekamper. Beckham kjempet seg imidlertid inn i Capellos mannskap mot slutten av sesongen, og spilte i de fire siste seriekampene den sesongen. Real Madrid skal sågar ha kontaktet LA Galaxy for å forhøre seg om muligheten for å beholde Beckham, men dette var ikke Los Angeles-klubben interessert i. 17. juni 2007 spilte David Beckham sin siste offisielle kamp i Real Madrid-drakten, da han startet i den siste seriekampen mot Mallorca. Los Blancos måtte vinne for å sikre seg sin første LaLiga-tittel på fire år, og Beckham spilte de første 66 minuttene før han ble byttet ut til fordel for José Antonio Reyes. Nevnte Reyes skulle vise seg å bli helten da han scoret to mål i oppgjøret som Real Madrid snudde fra 0-1 til 3-1-seier og Los Blancos sikret seg sitt 30. LaLiga-trofé. David Beckham forlot den spanske hovedstaden etter fire år i klubben, der han hadde spilt 159 offisielle kamper, scoret 20 mål og visstnok økt verdient til Real Madrid med over 600 millioner dollar ifølge det amerikanske buisness-magasinet Forbes.

Etter Real Madrid

David Beckhams overgang til LA Galaxy ble den første virkelige stjernen som tok turen fra Europa til Amerika, og senere skulle spillere som både Steven Gerrard, Andrea Pirlo og Kaká gjøre det samme. Britens overgang skapte dermed store overskrifter over hele verden, og han ble sett på som en gud i Los Angeles. Beckham ble nok en gang sett på som en spiller som skulle bidra minst like mye utenfor banen som på banen, da han ankom filmbyen med sin enorme stjernestatus, med oppmerksomheten som dette medførte seg. Etter en god start i Los Angeles så ble Beckham lånt ut til AC Milan i januar 2009, før han så returnerte til Los Angeles midtveis i MLS-sesongen sommeren 2009. Her ble Beckham møtt med kritikk av LA Galaxy-fansen, men etter gode prestasjoner i den andre halvdelen av sesongen så ble dette glemt av supporterne.

I januar 2010 ble Beckham nok en gang lånt ut AC Milan, med mål om å spille seg inn i Englands VM-tropp til VM i Sør-Afrika samme år. Den sesongen møttes AC Milan og Manchester United i åttendelsfinalen i Champions League, noe som ble Beckhams første gjensyn med de røde djevlene siden han forlot klubben i 2003. United vant imidlertid 7-3 sammenlagt og sendte italienerne ut av turneringen. I mars 2010 røk dog Beckham korsbåndet i en seriekamp mot Chievo Verona, en skade som gjorde at han mistet sjansen til å spille under VM i Sør-Afrika. Han var ute av spill i omlag fem måneder, og var tilbake i spill høsten 2010. I 2011 var Beckham jaktet av Tottenham, men LA Galaxy satte seg på bakbena. Det endte med at Beckham spilte nesten alle seriekampene da LA Galaxy vant MLS for første gang.

Etter en vellykket periode i Los Angeles så forlot David Beckham klubben i januar 2013, da han skrev under for Paris Saint-Germain 31. januar 2013. Her skrev den britiske superstjernen under på en fem måneder lang kontrakt, der lønna hans skulle gå til veldedighet for lokale barn i Paris. 16. mai 2013 annonserte David Beckham at den inneværende sesongen skulle bli hans siste sesong på toppnivå. I Paris Saint-Germains siste hjemmekamp denne sesongen ble Beckham tildelt kapteinsbindet, da han spilte 83 minutter i 3-1-seier hjemme mot Stade Brest. Etter å ha slått den målgivende pasningen på hjemmelagets andre scoring så ble Beckham ble byttet ut til øredøvende jubel fra de fremmøtte på Parc des Princes. Med øynene fulle av tårer så tuslet David Beckham av banen for aller siste gang, og han avsluttet sin spillerkarriere med å løfte Ligue 1-trofeet etter at PSG havnet tolv poeng foran Marseille.

Landslaget

David Beckham fikk en lang og innholdsrik karriere for det engelske landslaget. 1. september 1996 fikk unge Beckham sin debut for Three Lions, da han spilte hele kampen i 0-3-seieren borte mot Moldova i VM-kvalifiseringen. Under VM i Frankrike to år senere så var Beckham en del av troppen, og etter å ha sittet på benken i den første gruppespillkampen mot Tunisia så fikk Beckham tillit av landslagssjef Glenn Hoddle. I den siste gruppespillkampen mot Colombia så scoret Beckham Englands siste mål i 2-0-seieren som sirket de videre spill i turneringen. I åttendelsfinalen mot Argentina fikk unge Beckham tillit fra start, men Manchester United-spilleren ble utvist etter kun 47 minutter da Three Lions røk ut etter straffesparkkonkurranse.

Under EM i 2000 så spilte Beckham samtlige minutter for England, og han slo to målgivende pasninger i den første gruppespillkampen mot Portugal, en kamp som England tapte 3-2. I den påfølgend 1-0-seieren over Tyskland så slo Beckham nok en målgivende pasning på Alan Shearers avgjlrende scoring, men etter tap mot Romania i den siste gruppespillkampen så røk England ut etter gruppespillet. Høsten 2000 ble 25 år gamle David Beckham utnevnt til kaptein for det engelske landslaget, og VM i Sør Korea i 2002 skulle bli hans første mesterskap med kapteinsbundet rundt armen. Her slo Beckham den målgivende pasningen på Englands scoring i 1-1-åpningskampen mot Sverige, før mannen fra London scoret det avgjørende målet i den påfølgende 1-0-seieren mot Argentina. I åttendelsfinalen sto Beckham for to målgivende pasninger i Englands 3-0-seier over Danmark, før Three Lions ble slått ut etter å ha tapt 2-1 mot Brasil i kvartfinalen, et Brasil-lag som senere skulle vinne mesterskapet.

Under EM i Portugal i 2004 røk Three Lions nok en gang etter straffesparkkonkurranse, da David Beckham bommet på Englands første straffespark. Under VM i Tyskland to år senere så scoret Beckham det avgjørende målet i åttendelsfinalen mot Ecuador, noe som skulle vise seg å bli hans siste landslagsmål for England. I kvartfinalen røk hvittrøyene nok en gang ut mot Portugal etter straffesparkkonkurranse. Mesterskapet i Tyskland skulle vise seg å bli Beckhams siste mesterskap for Three Lions, etter å ha blitt vraket til EM i 2008 og mistet VM i 2010 på grunn av en skade. David Beckham spilte sin siste landskamp 14. oktober 2009 da han spilte en halvtime i 3-0-seieren over Hviterussland i VM-kvalifiseringen. Fotball-ikonet kunne se tilbake på en lang og innholdsrik landslagskarriere, hvor han hadde spilt 115 kamper for det engelske landslaget, scoret 17 mål og slått 39 målgivende pasninger.

Etter karrieren

Allerede i 2005 åpnet David Beckham sin første fotballskole i Los Angeles, i tillegg til å ha en filial i London. Denne fotballskolen ble lagt ned i 2009, men dette var utvilsomt et hint om hvor fremtiden til Beckham skulle ligge. Både under og etter karrieren hadde også Beckham flere prosjekter ved siden av fotballbanen, blant disse har han lenge vært ambassadør for UNICEF i tillegg til at han har spilt i flere filmer. Under OL i London i 2012 var også David Beckham ambassadør for mesterskapet, da han var en av flere som var med på å bringe den berømte OL-ilden til den britiske hovedstaden i forkant av åpningsseremonien. I mars 2013 fikk også Beckham jobben som ambassadør for kinesksk fotball, etter at fotballen i landet hadde fått mye kritikk i en periode, og Beckham ble hentet inn for å endre dette. 5. februar 2014 ble det annonsert at hadde kjøpt en plass i MLS-systemet for rundt 25 millioner dollar, og at han dermed skulle bli klubbeier i USA. Beckham satset på å etablere et lag i Miami, og håpet at laget skulle spille kamper allerede i 2016. Dette gikk imidlertid ikke etter planen og etter trøbbel med ferdigstilling av stadion så ble det annonsert først i januar 2018 at Beckhams klubb hadde blitt godkjent, og at de ville være en del av MLS i 2020-sesongen.

I mars 2019 avduket LA Galaxy en statue av David Beckham utenfor sitt stadion, og engelskmannen var den første fotballspilleren til å bli hedret med en statue av en MLS-klubb. 5. september samme år ble både navn og logo offentliggjort, der Club Internacional de Futbol Miami, ofte kalt Inter Miami, ble lansert. I januar 2019 ble det også offentliggjort at David Beckham hadde kjøpt seg inn i den britiske klubben Salford, i likhet med flere av hans tidligere lagkamerater fra Manchester United. Beckham kjøpte 10% av klubbaksjene og etter at det engelske fotballforbundet godtok kjøpet 31. januar så ble det offentliggjort at David Beckham var ny direktør i Salford, som holder til i League Two. 1. mars 2020 spilte Inter Miami sin første offisielle kamp i MLS, da de tapte 1-0 borte mot Los Angeles FC.

Meritter for Real Madrid

1 LaLiga

1 Supercopa de España