Legender

No player photo found.
12
Chendo
Pos:Høyreback
Høyde/Vekt:/
Født:12. oktober 1961
Periode:1982 - 1998
Nasjonalitet:Spania

Player Bio

Tidlig liv

Miguel Porlán Noguera, bedre kjent som Chendo, vokste opp i den lille solbyen Totana, som ligger drøyt 40 kilometer unna Murcia. Moren til Chendo ble kalt Chenda, og av den grunn fikk hennes sønn den maskuline varianten av kallenavnet. Chendo begynte å spille fotball i tidlig alder og var en del av skolelaget på skolen La Cruz de la Misión. Som 14-åring ble Chendo en del av ungdomslaget til det lokale laget Totana, og det var her en Real Madrid-speider Nito ble oppmerksom på høyrebackens ferdigheter. Dermed ble en 15 år gammel Chendo hentet på prøvespill til den spanske hovedstaden der han imponerte stort, og 1. september 1977 ble han formelt sett en del av Real Madrid-akademiet.

Real Madrid

Etter tre år i Real Madrid-akademiet ble Chendo hentet opp til Real Madrid Castilla i 1980, der han fortsatte å imponere. Etter to år som Real Madrid Castilla-spiller i Segunda División så hadde Chendo imponert såpass at Alfredo Di Stéfano, Real Madrid-manager på dette tidspunktet, hentet opp høyrebacken til førstelaget og 11. april 1982 fikk han sin debut for Real Madrid. Kampen ble spilt mellom Real Madrid og Castellón, og Chendo ble byttet inn i det 88. minutt i oppgjøret som endte med 1-2-seier til Real Madrid. Det spesielle med denne kampen var at det var streik denne dagen, og Real Madrid – som alle andre lagene som spilte denne dagen – ble tvunget til å stille med et tilnærmet rent andrelag.

I forkant av 1983/84-sesongen ble Chendo hentet opp til førstelaget på permanent basis, der han skulle utfordre den mer rutinerte høyrebacken San José. Tilfeldighetene ville ha det til San José skadet seg i midten av oktober 1983, og dermed fikk Chendo tilliten, først i seriekampen mot Salamanca, deretter i El Clásico på Camp Nou. Der gjorde den unge høyrebacken en særdeles god figur, og etter dette så han seg ikke tilbake. San José og Chendo fortsatte konkurransen om høyreback-plassen ut 1983/84-sesongen, men etter dette var Chendo det ubestridte førstevalget.

Fra og med 1984/85-sesongen var det ingen som spilte Chendo ut av Real Madrid-elleveren, og i hans første sesong som førstevalg på høyrebacken var Chendo med på å vinne UEFA Cupen med Real Madrid, der Los Blancos vant finalen 3-1 over to kamper mot Fehérvár. I den påfølgende sesongen var Chendo med på å vinne LaLiga for første gang med Real Madrid, et trofé Real Madrid vant hvert år fra 1985/86-sesongen til 1989/90-sesongen. I en tiårsperiode var Chendo det ubestridte førstevalget på høyrebacken, og leverte en rekke gode prestsasjoner, selv om han sjeldent stjal overskriftene.

Det gjorde han imidlertid etter oppgjørene mot Napoli i Europacupen i 1987/88-sesongen. På Napoli spilte han som av mange ble sett på som verdens beste på dette tidspunktet, Diego Maradona. Chendo leverte en fantastisk kamp og hadde fullstendig kontroll på argentineren, og kampen huskes best for øyeblikket da spanjolen slo luke på den argentinske superstjernen. Chendos prestasjoner over de to oppgjørene mot Napoli, som Real Madrid vant 3-1 sammenlagt, preget internasjonale sportsaviser i dagene etter kampene. På midten av 1990-tallet ble Chendo utfordret om plassen på høyrebacken da yngre krefter ble hentet til klubben, en av disse var Quique Sánchez Flores. Etterhvert ble også Fernando Hierro dyttet ut på høyrebacken grunnet hans offensive kvaliteter, noe som gjorde at det ble mindre og mindre spilletid på Chendo.

I hans siste sesong som Real Madrid-spiller så spilte høyrebacken bare totalt syv kamper. Allikevel var han en del av Real Madrid-laget som etter 32 års ventetid klarte å vinne Champions League i 1997/98-sesongen. Chendo spilte sin siste offisielle kamp for Real Madrid 2. februar 1998, da han ble byttet inn og fikk 13 minutter i 1-2-tapet mot Valencia på Santiago Bernabéu. Chendo la opp som Real Madrid spiller etter totalt 497 offisielle kamper, tre scorede mål og han kunne se tilbake på 18 trofeer som han hadde vunnet som Real Madrid-spiller. Chendo kom med følgende uttalelse da han la opp som fotballspiller i 1998: «Jeg drar med den gleden av å ha oppnådd ethvert barns drøm: komme til Real Madrid, bli her i mange år og avslutte karrieren min i denne klubben. Hva mer kan man be om?»

Landslaget

Chendo fikk sin debut for det spanske landslaget 22. januar 1986, da han ble byttet inn til den andre omgangen i 2-0-seieren mot Sovjetunionen. Samme året fikk Chendo spilletid i VM i Mexico, der han blant annet i kvartfinalen hvor Spania tapte mot Belgia på straffesparkkonkurranse. Til EM i 1988 ble Chendo vraket fra troppen, men han var med igjen til VM i 1990, der han spilte alle Spanias kamper frem til de røk ut i åttendelsfinalen mot Jugoslavia. Den nevnte åttendelsfinalen mot Jugoslavia, der Spania tapte 1-2 etter ekstraomganger, ble imidlertid Chendos siste landskamp, og Real Madrid-backen endte opp med totalt 26 kamper med flagget på brystet.

Etter karrieren

Etter at Chendo la opp som fotballspiller så har han hatt rollen som førstelagsdelegat. Han har jobbet under tre forskjellige presidenter og sammen med over 15 forskjellige trenere. Rollen hans består blant annet av rådgi de unge spillerne i vanskelige tider, samt være et kontaktledd mellom spillerstallen og Real Madrid-styret. 18. mai 2011 fikk Chendo sin siste opptreden for Real Madrid, 13 år etter sin siste offisielle kamp for Los Blancos. Real Madrid spilte en vennskapskamp mot et samlet lag fra Murcia, og med åtte minutter igjen av kampen ble Chendo byttet inn for Pepe, og han fikk bære kapteinsbindet. Den tidligere backen rørte ballen fire ganger på disse åtte minuttene og ble møtt med enorm jubel, i kampen som endte 2-2.

Rollen som førstelagsdelegat innebærer også at han er å se på Real Madrid-benken under kampene til Los Blancos, og han er et av flere ledd som godkjenner laguttaket når dette er klart, og sørger for at ingen i troppen er suspenderte eller liknende. Det stormet dermed rundt Chendo etter at Real Madrid ble kastet ut av Copa del Rey i 2015/16 etter å ha brukt suspenderte Denis Cheryshev i oppgjøret mot Cádiz. Chendo var en av flere som hadde gitt Rafa Benítez grønt lys til å bruke russeren, når han egentlig var suspendert etter å ha blitt utvist under utlånet til Villarreal. Det ble dermed spekulert i om Chendo måtte forlate klubben som følge av feilen, men han ble værende og har fortsatt den dag i dag rollen som førstelagsdelegat.

Meritter for Real Madrid

7 LaLiga

5 Supercopa de España

2 UEFA Cup

2 Copa del Rey

1 Copa de la Liga

1 Champions League