Martin Helleruds spesialer

Retroartikkel: Zinedine Zidane – Den undervurderte

Zinedine Zidane har akkurat ledet Real Madrid til sitt 34. LaLiga-trofé og snitter på ett trofé omtrent per 20 kamper han leder som Real Madrid-manager, men fortsatt er det flere ute i det ganske land som ikke plasserer franskmannen blant verdens beste trenere.

Artikkelen ble opprinnelig publisert 21. juli 2020. 

– Det var rett og slett en fullstendig håpløs kamp fra Real Madrid hvor både sjansene og innsatsen manglet. Muligens den dårligste kampen de har spilt de siste 50 årene var et faktum, og byrivalen banket Los Blancos. En meget pinlig oppvisning fra Real Madrid, og Zidane må virkelig ta tak i dette.

Dette var hvordan vår egen skribet, Michael Tholstrup, satte ord på begivenhetene da Real Madrid ble rundtspilt, ydmyket og avkledd av Atlético Madrid i New York for ganske akkurat et år siden. 27. juli 2019 tapte Los Blancos hele 7-3 mot Los Rojiblancos på MetLife Stadium, og det så mørkt ut for Zinedine Zidanes «Real Madrid 2.0».

I AKSJON: Zinedine Zidane gir sine instruksjoner til Real Madrid-spillerne under pre-season sommeren 2019.

I mars 2019 kom Zinedine Zidane tilbake til Real Madrid kun åtte måneder etter at han frivillig forlot klubben, angivelig fordi han ikke så på seg selv om den rette mannen til å lede Los Blancos til videre suksess. Spanjolen Alexis Martín-Tamayo, bedre kjent som MisterChip på Twitter, skrev blant annet følgende da Zizou returnerte til trenerbenken på Santiago Bernabéu 11. mars 2019.

– Det er umulig for Zidane å forbedre ettermælet sitt fra hans forrige periode. Han hadde legende-tittelen i boks for resten av livet, og dette setter han på spill i en kritisk situasjon. (…) Han trengte ikke gjøre dette. Det er den største madridismo-akten jeg har sett noen sinne.

Til tross for at mannen som hadde ledet Los Blancos til åtte trofeer på litt over to år var tilbake så ble 2018/19-sesongen en gedigen skuffelse, og den svake sesongavslutningen sådde tvil rundt Zinedine Zidanes evner som trener. Når man da fikk ydmykelsen av Atlético Madrid oppå det hele så stormet det til dels rundt franskmannen etter 7-3-tapet i New York, og prosjekt «Real Madrid 2.0» så mørkt ut.

Så kom seriestarten, hvor Real Madrid slo Celta Vigo 1-3 på Balaídos, et stadion der Real Madrid tradisjonelt sett har slitt de siste årene. Høsten 2019 ble imidlertid ikke rosenrød, og allerede i andre runde skuffet Los Blancos stort da de ikke maktet å sikre alle tre poengene i 1-1-kampen hjemme mot Real Valladolid.

September ble svært varierende, for først etter å ha spilt 2-2 mot Villarreal på Estadio de la Cerámica og nesten ha tapt en 3-0-ledelse i 3-2-seieren over Levante på Santiago Bernabéu så kom sesongens definitive bunnpunkt. I Champions League-premieren mot Paris Saint-Germain på Parc des Princes ble Real Madrid ydmyket etter alle kunstens regler og tapte 3-0.

Paris Saint-Germain - Real Madrid
MARERITT: Real Madrid fikk en marerittstart på Champions League-sesongen 2019/20, da Paris Saint-Germain vant den første gruppespillkampen 3-0 hjemme på eget gress i september 2019.

Etter marerittkampen på Parc des Princes så skulle Real Madrid gjeste Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, der Los Blancos karret til seg en 0-1-seier etter et hodestøt av Karim Benzema. Høsten ble på mange måter turbulent for Real Madrid og Zinedine Zidanes del, og det ydmykende tapet mot Paris Saint-Germain hang lenge igjen.

De tre siste LaLiga-kampene før jul endte i poengdeling mot henholdsvis Valencia, Barcelona og Athletic Club, og det var ikke før kalenderen viste 2020 at Zinedine Zidanes «Real Madrid 2.0» virkelig viste seg frem fra sin sterkeste side, først med en kruttsterk 0-3-seier borte mot hjemmesterke Getafe 4. januar.

Deretter ventet Supercopa de España, hvor Los Blancos reiste hjem fra Saudi-Arabia med trofeet i kofferten etter triumfer mot henholdsvis Valencia og Atlético Madrid i semifinalen og finalen. I Januar vant Real Madrid alle sine kamper, så være Supercopa de España, LaLiga eller Copa del Rey. Februar startet like bra, da Atlético Madrid ble slått 1-0 på Santiago Bernabéu.

 

Supercopa de España
JUBELRUS: Real Madrid feirer triumfen i Supercopa de España etter å ha slått Atlético Madrid i finalen i januar 2020.

Etter å ha slått Atlético Madrid 1-0 på Santiago Bernabéu 1. februar så gikk Los Blancos på et smertefult 3-4-tap hjemme mot Real Sociedad få dager etter, og Zinedine Zidane måtte nok en gang se sitt Real Madrid bli slått ut av Copa del Rey – den eneste turneringen han ikke har vunnet som Real Madrid-trener.

I slutten av februar skulle Real Madrid inn i nok en sesongdefinerende uke, på mange måter lik mars-uken i 2019 der Santiago Solaris Real Madrid tapte to ganger mot Barcelona og røk ut i Champions League mot Ajax. Først ventet Manchester City på Santiago Bernabéu 26. februar, før Barcelona gjestet den spanske hovedstaden kun dager senere.

Til tross for en god start på oppgjøret så tapte Real Madrid mot Manchester City, etter at de lyseblå snudde oppgjøret på kun fem minutter. Dermed var El Clásico fire dager livsviktig, og høyst sesongdefinerende. Der vartet Los Blancos opp med kanskje sesongens beste prestasjon, og slo erkerivalen 2-0 hjemme på eget gress.

Vinicius Jr
SCORING: Vinicius Jr feirer sin scoring i El Clásico i mars 2020, hans første scoring i en stor kamp for Real Madrid.

Real Madrid kom imidlertid raskt ned på jorda med et 2-1-tap borte mot Real Betis før verden sa stopp som følge av utbruddet av Coronaviruset. LaLiga ble satt på vent på ubestemt tid, og Real Madrid var en av hovedgrunnene etter at en spiller på klubbens basketballag hadde testet positivt for Covid-19.

Ikke før i starten av mai, nesten to måneder senere, var Real Madrid-troppen tilbake på treningsfeltet. Det ble knyttet stor spenning til hvordan Real Madrid og Zinedine Zidane ville løse det som skulle bli en svært hektisk serieinnspurt, ettersom de resterende elleve kampene skulle presses inn på bare fem uker.

Trening
CORONA-TRENING: Under strenge smittevern-restriksjoner gir Zinedine Zidane sine instruksjoner til spillerne under en treningsøkt i slutten av mai 2020.

Da LaLiga omsider startet opp igjen 9. juni ble mange overrasket. Zinedine Zidanes «Real Madrid 2.0» har uten tvil vært mer solide defensivt, men etter re-starten av LaLiga har Los Blancos vært en defensiv gigant. Med seriegull på spill spilte Los Blancos ti kamper, hvor de slapp inn kun fire mål og scoret 18.

Sannheten er at Zinedine Zidane tok over et skakkjørt Real Madrid, satte sitt ettermæle på spill, og ledet det tilbake til toppen – med stort sett samme tropp som den han forlot for nå over to år siden. Hvis man ser på spillerne i den antatt foretrukne elleveren til Zinedine Zidane så kan man argumentere for at man kun finner to nykommere: Eden Hazard og Thibaut Courtois.

Enkelte vil hevde at Ferland Mendy kan dyttes inn for Marcelo, eller at Federico Valverde av og til foretrekkes foran Luka Modric – som i El Clásico. Nettopp dette har utviklet seg til å bli en av de store styrkene til Zinedine Zidane i hans andre periode som Real Madrid-sjef: hans utforutsigbarhet.

Zinedine Zidane har sendt utpå et Real Madrid lag med fem sentrale midtbanespillere, uten vinger. Han har satt opp Los Blancos i en klassisk 4-3-3-variant og han har sågar lekt seg med en 3-5-2/5-3-2-variant, som i 2-1-tapet borte mot Real Betis. Allikevel har stort sett en faktor alltid vært ivaretatt, den defensive soliditeten.

TAKTIKER: Zinedine Zidane har vist seg fra en langt mer taktisk side under sin andre periode som Real Madrid-trener.

Thibaut Courtois ble den første Real Madrid-keeperen til å vinne Zamora-trofeet siden 2007/08-sesongen, og ikke siden 1980-tallet har Real Madrid sluppet inn så få mål som de 25 de slapp inn denne sesongen. I tillegg har Zinedine Zidane måttet være kreativ når det kommer den offensive konstellasjonen.

Det er ingen hemmelighet at Zinedine Zidane ville ha vekk waliseren forrige sommer, men høyrevingen ble værende. Inn kom Eden Hazard, som har hatt en meget skuffende start på livet i den spanske hovedstaden. Dermed har Zizou måttet være kreativ i angrepet sitt, når man i tillegg legger til at Marco Asensio var ute i elleve måneder med sin korsbåndsskade.

Dette har ført til at spillere som Vinicius Jr, Rodrygo og Lucas Vázquez har fått mer spilletid. I tillegg har han flere ganger operert med Isco i tillegg til ytterligere to angrepsspillere, for å sette opp den såkalte diamanten på midtbanen. Sannheten er at Zidane har hatt flere nøtter å knekke for å lede Real Madrid til seriegull i 2019/20-sesongen.

HYLLET: Zinedine Zidane ble hyllet etter den 34. LaLiga-tittelen var i boks.

Til tross for alt dette virker det ikke som at Zinedine Zidane nevnes i samme åndedrag som trenere som Pep Guardiola, Jurgen Klopp eller Mauricio Pochettino. Undertegnede mener at dette er på grensen til skandaløst, tatt resultatene tatt i betraktning. Det er grobunn for å argumentere for at Zidane kom til «dekket bord» da han først ble ansatt i 2016, men scenarioet har et helt annet i mars 2019.

Zinedine Zidane har ledet et Real Madrid fra bunnen av den dype dalen, til toppen av fjellet igjen. LaLiga-tittelen er igjen på plass på Santiago Bernabéu for 34. gang, og Los Blancos ser ut som et revolusjonert lag. Det gjenstår fortsatt et fjell å bestige denne sesongen, når Manchester City venter på Etihad Stadium 7. august.

Uavhengig av hvordan den kampen tørr jeg komme med følgende påstand:

Tatt prestasjonene og omdømmet hans i betraktning, er Zinedine Zidane en av verdens mest undervurderte managere.

Legg inn en kommentar