Shayan Jalilians spesialer Spesialer

Varanes nedadgående formkurve

Datoen viser 7.august 2020. Normalt sett er det en tid der Real Madrid gjør de siste forberedelsene før en ny sesong venter, men året 2020 har vært annerledes, på alle slags mulige måter. Denne kvelden i august, har Real Madrid rettet kursen mot den lyseblå delen av Manchester for å spille et enormt viktig returoppgjør i åttendelsfinalen i Champions League.

Real Madrid har i forkant av kampen et vanskelig utgangspunkt etter å ha tapt 1-2 på hjemmebane flere måneder i forveien før korona-pandemien satte fotballen på vent.

Kampen har knapt rukket å sette seg, før Manchester City går opp i ledelsen etter åtte minutter. Thibaut Courtois har av Zidane blitt instruert til å distribuere ballen kort til sine midtstoppere som faller dypt og nærmest ned til dødlinja for å motta ball. Det er akkurat det belgieren gjør når han slår en fin og rolige pasning til høyresiden, der Raphaël Varane står plassert.

Franskmannen har flere valg:

A) Ta et par touch innover i banen, og slå en pasning til Dani Carvajal som har gjort seg spillbar.

B) Slå den raskt til Courtois, som kan smelle ballen høyt og langt vekk fra farlig område.

C) Dunke den langt motsatt til Ferland Mendy som står upresset.

D) Gå innover i banen, ta flere dårlige og ubesluttsomme touch.

27-åringen valgte det dårligste alternativet, D. Manchester City skal ha kudos for sitt høye press. Tvert Varane gikk innover i banen og brukte lang tid, snappet Gabriel Jesus opp ballen og spilte den videre til Raheem Sterling, som enkelt kunne pirke City inn i ledelsen. Noen minutter senere utliknet Karim Benzema, og ga Real Madrid håp om at de nok en gang kunne snu en viktig kamp i Champions League. Los Blancos presset på i håp om å gå opp i ledelsen, da Varane skulle gjøre nok en skjebnesvanger feil.

TO TABBER: En lite minneverdig kveld for franskmannen mot City.

Med drøye tjue minutter igjen av kampen, ble det spilt en høy pasning i bakrom. Varane hadde kroppen mot mål, og kunne enkelt ha tatt ned ballen på brystet, eller slått den ut til et kast da han hadde Jesus i rygg. I stedet kom han på ny på halvdistanse, og en svak heading tilbake til Courtois ble enkelt snappet opp av Manchester Citys brasilianske spiss. 2-1 City. Game over.

Etter at exiten fra Champions League var et faktum, var den franske midtstopperen den første spilleren som kom ut av garderoben for å snakke med pressen. Han var tydelig preget, og tok selvkritikk for det han beskrev som to «ødeleggende feil»:

– Jeg vil gjerne vise meg frem. Jeg gjorde to ødeleggende feil i dag. Jeg beklager overfor mine lagkamerater, og jeg har det tungt nå. Det er ikke ofte jeg har opplevd lignende ting i karrieren min.

2020/2021-sesongen

Et mye omtalt problem i Real Madrid, er at mange mener at Varane rett og slett ikke klarer seg uten Sergio Ramos. De to har sammen levert på et skyhøyt nivå i en årrekke, men Varane har hatt en tendens til å slite uten sin kaptein. Det er oppsiktsvekkende at Real Madrid taper majoriteten av sine kamper når Ramos ikke er på banen. Mange har sett på Varane som klubbens fremtidige leder, men det ser ut som at han sliter med å ta det ansvaret og at det rett og slett er noe som ikke stemmer for han.

Denne sesongen har Real Madrid tapt fem kamper, og tre av de har vært uten Sergio Ramos. Det er ingen tilfeldighet. Varane gir laget veldig mye, noe vi kommer tilbake til senere i artikkelen, men samtidig ser det ut som at han enda er preget av det som skjedde på sensommeren mot Manchester City. Det gjelder i hovedsak hans ballbehandling, og de valgene han tar når han blir satt under press. Vi har sammenlignet tallene til Sergio Ramos og Raphaël Varane, levert av Wyscout.

Sergio Ramos balltap i snitt per kamp / prosent av de på egen banehalvdel: 6.06 / 40.9%
Raphaël Varane balltap i snitt per kamp / prosent av de på egen banehalvdel: 5.55 / 50%

Sergio Ramos langpasninger i snitt per kamp / prosent suksess: 7.45 / 75%
Raphaël Varane langpasninger i snitt per kamp / prosent suksess: 5.48 / 63.2%

Sergio Ramos pasninger i snitt per kamp / prosent suksess: 73.24 / 93.24%
Raphaël Varane pasninger i snitt per kamp / prosent suksess: 55.51 / 92.1%

Hva betyr disse tallene?

Før vi begynner å analysere og forklare de tallene som er nevnt over, må det sies at man har satt Varane opp mot det som trolig er verdens beste midtstopper for øyeblikket. Men det er akkurat der nivået skal ligge, og hvis man ser på franskmannen som klubens fremtidige leder og bauta i forsvaret, så er det legitimt og skulle sammenligne tallene opp mot snart 35 år gamle Ramos.

Sergio Ramos har, som vist i oversikten over, faktisk flere balltap enn Varane. Det finnes flere forklaringer på det. Først og fremst tar Real Madrid-kapteinen mye mer risiko i måten han spiller fotball på. Han spiller ofte på små marginer i det oppbyggende spillet, og har ofte også en tendens til å komme høyt i banen og bidra når Real Madrid skal angripe.

Men det som gjør disse tallene oppsiktsvekkende, er at 50 prosent av balltapene til Varane kommer på egen banehalvdel, mot Ramos’ 40.9 prosent. Et begrep som ofte blir brukt er at «tall lyver», men i dette tilfellet er det en god indikasjon på sesongen Varane har hatt hva angår distribusjon av ball. Senest onsdag kveld satte han laget i en vanskelig situasjon før det var spilt ett minutt, da han slo ballen rett i beina på en Granada-spiller, noe som førte til at de rødhvite nesten tok ledelsen i Madrid.

Videre ser vi at Ramos slår langt flere pasninger i snitt per kamp enn Varane. Real Madrid-kapteinen slår også i snitt to flere langpasninger per kamp enn franskmannen, og det med langt bedre suksessrate.

Sergio Ramos er enormt viktig for det oppbyggende spillet til Real Madrid. Han er kald og rolig med ball, og i situasjoner der han blir satt under press, løser han det ofte enkelt ved å vri over en langpasning, eller ved å spille seg ut av presset med enkle driblinger.

Franskmannen virker som nevnt, enda preget over det som skjedde i kampen mot Manchester City. De siste dagene og ukene har flere og flere bitt seg merke i det, og det er noe som gir grunn til bekymring. Tar man Sergio Ramos ut av Real Madrid, vil man se et lag som kommer til å slite og som ikke klarer å spille av presset i like stor grad som når kapteinen er på banen.

Det Varane trenger er å jobbe videre med denne delen av spillet sitt. Ferdighetene er der, det er det ikke noe å lure på. Varane har i en årrekke prestert på et høyt nivå for Real Madrid. Min teori er at det ligger i topplokket, og at det kommer til å bedre seg når han får mer selvtillit, og klarer å prestere i store kamper og kanskje også uten Sergio Ramos.

Hans styrker

Det vil være urettferdig og kun se på 27-åringens svakheter. Til tross for at han er inne i en svak periode, er han fremdeles Real Madrids nest beste stopper – med god margin. Dersom Real Madrid skulle ha spilt en viktig og avgjørende kamp i morgen, er det ingen som helst tvil om at Zidane ville ha ført opp hans navn som en av de første på lista.

Med 191 cm på strømpelesten og de lynhurtige beina, er han svært viktig for Real Madrid på flere måter. Først og fremst er han den høyeste spilleren blant Real Madrids utespillere, og er viktig når det kommer til offensive- og defensive dødballer. Han har ikke mange scoringer i karrieren sin, men åpner opp for at de andre på laget lettere kan komme til muligheter på dødballer, da motstanderne alltid må holde et øye med Varane. Defensivt er han også god til å rydde unna i egen boks.

Hans fremste egenskap er dog det lynhurtige tempoet han har i beina. Han har gang på gang vist at han kan parkere de aller fleste spillerne i verden i løpsdueller. Sergio Ramos har ikke det samme tempoet, og der har Varane en svært viktig rolle i laget. Når motstanderne kommer på kontringer, er det ofte franskmannen som rydder opp og som avverger muligheter med tempoet sitt.

Veien videre

Midtstopperen har en kontrakt som løper ut sommeren 2022. Enn så lenge har han ikke forlenget med klubben, da Real Madrid er i en vanskelig økonomisk situasjon og har andre prioriteringer (ref. Modric, Ramos, Lucas). Det er likevel rimelig å anta at dette er noe som kommer til å løse seg, og at Varane blir en viktig del av klubbens fremtid.

Ferdighetene og potensialet ligger der, så er det opp til han om han er villig til å ta det neste steget og bli en leder i klubben. Han må forbedre pasningsspillet sitt og valgene han tar, men det er ingen tvil om at han fremdeles gir utrolig mye til laget. Kanskje har han gått av å kjenne litt på benketilværelsen i kamper mot svakere motstand. Nacho har levert bra, og Militao venter også på sjansen sin.

Noen ganger trenger spillere å føle på det at de ikke er uerstattelige. Det kan gjelde Raphaël Varane.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.