Jone Warlands spesialer

Tabelltipset 22/23 (1.-5. plass)

Real Madrid Norge har tippet tabellen. Her er våre tips til hvem vi tror ender på 1.-5. plass!

Dette er en fortsettelse av tabelltipset del 1 og del 2, som tipper 11.-20. plass og 6.-10. plass, og som du kan finne ved å klikke her og her.

Siste artikkel ut i serien, og nå skal vi ta en titt på hvilke lag vi tror kommer til å ende på topp fem denne sesongen. Og vi sparker i gang med nummer fem.

5. plass: Real Betis

Real Betis har de siste årene virkelig vist at de mener alvor. Sevilla har fått seg en ny utfordrer om hvilken fotballklubb som skal forsvare byens ære. Betis gjorde sakene sine i serien i fjor, og endte på en meget sterk femte plass. Samtidig kom de seg videre fra en tøff gruppe i Europaligaen, og kronet sesongen med å vinne Copa del Rey i en tett finale mot Valencia. Det er ingen tvil om at Real Betis virkelig blir en kraft å regne med i årets sesong, og det er liten tvil om at klubben vil bygge videre på de siste årenes resultater.

På overgangsmarkedet har Betis forsøkt å styrke seg ved å hente inn spissen Willian José på permanent basis etter lånet fra La Real i fjor. Samtidig har de plukket opp lynvingen Luiz Henrique fra brasilianske Fluminese, en spiller det kanskje er verdt å holde et ekstra øye på denne sesongen. Likevel er de nok litt svekket av at Héctor Bellerín sitt lån er ferdig, og at han returnerer til Arsenal. Selv om Betis har sett meget sterke ut de siste årene, tror vi fortsatt det er et lite stykke opp til «gigantene» hva gjelder toppnivå, og vi plasserer dem derfor på en respektabel femteplass i årets sesong. Likevel tror vi de kan være med og gi kamp om fjerdeplassen også!

4. plass: Sevilla

Sevilla så lenge sterke ut forrige sesong, og var til og med med i tittelkampen da vi var et godt stykke ut i sesongen. Vi så dessverre det samme som vi har sett mange ganger tidligere, at de ser meget sterke ut på høsten, og på våren faller nivået og håpet om sjokktittel noe. Flere har knyttet disse svingende prestasjonene opp mot at de rett og slett ikke har en like god og bred stall som de tre lagene som oftest ender over dem. Samtidig har de befestet seg som den nærmeste utfordreren, og har hat et godt tak rundt fjerdeplassen de siste tre sesongene.

Sevilla er kanskje også det laget som ser mest svekket ut etter sommerens overgangsmarked. Begge midstopperne er forsvunnet, Jules Koundé til Barcelona og Diego Carlos til Aston Villa. Marcão har kommet inn for å tette hullet, men vi er redd for om hullet blir litt for stort. Alex Telles er også hentet inn på lån fra Manchester United, så får vi se om de har noe hell i å få karrieren hans på rett kjøl igjen. Og så må vi selvsagt ikke glemme at vår alles kjære Isco fortsetter karrieren i Sevilla. Vi får håpe han sparer Isco-discoen til andre motstandere enn Real Madrid. Til tross for at vi tror Sevilla stiller svekket sammenlignet med forrige sesong tror vi de også i år ender på en fjerdeplass, men at de vil få tøff motstand fra byrival Real Betis. Vi har også snakket med det siste medlemmet i LaLigaLoca-podcasten, Sevilla-supporter Magnar Kvalvik, og dette er hva han hadde å si før årets sesong:

Hvilke forventninger har du til årets sesong?
– Jeg har lave forventninger til Sevilla denne sesongen. De er litt som Monaco: I en periode handler de kjempesmart, bygger et solid lag med en blanding av ungt og gammelt, og presterer bra. Så kommer perioden der de selger kjernen av det laget de har bygget opp. De som var unge er i sin beste alder og lokkes av større klubber, de gamle eldest og må etter hvert erstattes. Dermed må klubben restarte med et par dårlige sesonger, bygge på nytt og komme sterkere tilbake etter noen år. Sevilla må igangsette restarten.

Hva tror du blir avgjørende for Sevilla for at de skal få en god sesong?
– Flere ting må klaffe samtidig: For det første må de treffe med midtstopperkjøpene sine umiddelbart. For det andre må de for guds skyld ikke ta mentaliteten fra vårsesongen med seg inn i den nye – fra og med januar så det ut som hele laget hadde forsont seg med at prosjektet de var en del av hadde feilet og gikk mot slutten. For det tredje må de gamle traverne Navas, Rakitic, Fernandinho, Papu Gómez etc. utsette alderdommen. Og for det fjerde må Lamela endelig slå til i Sevilla-drakt.

Hvor tror DU Sevilla ender på tabellen?
– Ikke nok med at jeg tror dette blir en restartsesong for Sevilla, tror jeg også de vil preges sterkt av at sesongen brytes opp av VM. Jeg tror dette vil oppleves som en unntakssesong for mange klubber, og innbiller meg at det blir større variasjoner mellom tabelltips og realiteter enn det som er normalt. Så når jeg skal prøve å forutse det uforutsigbare, lander jeg på Sevilla som den store, negative overraskelsen og plasserer dem helt nede på en 6. plass.

3. plass: Atlético Madrid

Atlético Madrid har sett sterke ut i preseason, og for mange er det kanskje ingen overraskelse. Hovedstadsklubben hadde en liten identitetskrise sist sesong, og klarte ikke å følge opp ligaseieren fra sesongen før. Likevel viste de at de har et skyhøyt nivå inne, og våren var knallsterk. Laget har en så sterk karakter, ledet av Diego Simeone, at det virker som at det nesten er umulig å knekke dem. Tredjeplassen i ligaen (som like så godt kunne vært en andreplass) ble fulgt opp med en sterk prestasjon i Champions League, som endte med en kvartfinalexit mot Manchester City.

Dessuten er Atlético styrket på overgangsmarkedet. Nahuel Molina er hentet inn fra Udinese, Samuel Lino kan være en spennende signering for fremtiden (han er lånt ut til Valencia), og Saúl er tilbake fra låneoppholdet i Chelsea. På salgssiden er det skjedd fint lite, med unntak av at kulthelten Luis Suárez´ kontrakt er gått ut, og han har forlatt klubben. Daniel Wass har også forlatt klubben for å dra tilbake til Brødnby i Danmark. Vi synes Atlético Madrid ser sterke ut i år, og de kan fint være med å kjempe om en plassering helt i toppen. Vi putter dem likevel på en tredjeplass, som vi tror er det mest sannsynlige resultatet. Vi har snakket med Alexander Larsen, som er leder for Atléticos norske supporterklubb om hans tanker før årets sesong:

Hvilke forventninger har du til årets sesong?
– Veldig usikker, faktisk. Jeg er ganske klar på at både Real Madrid og Barcelona må regnes som favoritter foran Atlético i år, selv om det verken plager meg eller Diego Simeone i det hele tatt. Barcelona har fått handle akkurat som de vil til tross for sine store problemer økonomisk, mens Atlético har så vidt fått handlet, men likevel fått inn en viktig brikke i Nahuél Molina. Behovet for en back var stort forrige sesong etter at Kieran Trippier forlot klubben i januar. Så, uten at jeg bryr meg i det hele tatt om resultatene i oppkjøringen, har Atlético likevel sett bra ut. Offensivt har det vært friskt, og den fysiske formen til spillerne virker å være meget god.

Hva tror du blir avgjørende for Atlético Madrid for at de skal få en god sesong?
– Unngå skader og kontinuitet. Forrige sesong var det altfor mange skader og endringer på laget, nærmest fra kamp til kamp. I tillegg var det vanskelig å vite hva som var Atléticos antatte beste ellever. Jeg synes også troppen i fjor var ganske ubalansert med altfor mange offensive spillere etter at Antoine Griezmann kom inn. Skal han takle å spille annenfiolin denne sesongen eller er det nærmest en plikt at han skal spille fra start? At forholdet mellom han og Simeone er godt, er ingen hemmelighet.

– Jeg synes også det er spesielt at det ikke er hentet inn en midtstopper i sommer, selv om Axel Witsel har vikarierer der en god del med bravur. Kanskje kan det være en god løsning siden det er en del gode alternativer på midtbanen nå. José Maria Giménez holder seg aldri skadefri en hel sesong, det gjør heller ikke Stefan Savic, mens Felipe ennå ikke har spilt i pre season og heller ikke er i nærheten av det nivået som kreves etter min mening.

Hvor tror DU Atlético Madrid ender på tabellen?
– Jeg har dem selv på tredje plass.

2. plass: Barcelona

Hvor skal man starte med Barcelona? Er de på vei mot sportslig suksess, eller finansiell undergang? Mye har vært skrevet om klubbens situasjon de siste månedene, og det er ikke helt lett å bli klok på det. Det som i hvert fall blir sikkert er at vi har en spennende sesongstart i vente! Barcelona har aktivert disse «spakene» eller «palancas» som det heter på spansk, i et håp om å bedre situasjonen i kystbyen. Friskt kapital har kommet inn for å heve lønnstaket og for å hente inn nye spillere som skal ta klubben tilbake til gamle høyder. Jeg tror de fleste Real Madrid-supportere synes det er sunt å ha en kompetitiv liga, og til en viss grad ønsker store signeringer til LaLiga, selv om det ikke er til Real Madrid, velkommen.

Likevel sitter vi med en liten bismak i munnen når man ser måten det er gjort på, og spesielt hvis man tenker på situasjonen med Frenkie de Jong og hans kontrakt. Begreper som «tisser i buksa for å holde seg varm» og «skittent spill» er blitt slengt rundt, og selv om det kanskje er grunn til å være en smule kritisk, er det til slutt ikke oss i Real Madrid det går utover. Det er derfor kanskje mest hensiktsmessig å observere på fra avstand, og holde tankene sine for seg selv – spesielt frem til man ser hva resultatene av dette blir.

I fjor var Barcelona en skygge av seg selv. De slet i ligaen, de slet i Europa, og det tok tid før Xavi klarte å få orden på mannskapet sitt. Til tider spilte de bra, og da var det til og med klassiske Tiki-taka-takter, men det var tydelig at stallen ikke holdt nivået det gjorde for noen år siden, og selv om det var viden kjent at klubben var i en trang finansiell situasjon, var det mange som mente stallen måtte forsterkes på overgangsmarkedet.

Og på overgangsmarkedet har det vært fyrverkeri denne sommeren. Lewandowski inn, Koundé inn, Raphinha, Kessié og Andreas Christensen. Ut har de kvittet seg med en del «daukjøtt», som også har vært en del av strategien for å øke lønnstaket sitt. Men så er det dette lønsstaket, da! Foreløpige rykter forteller oss at LaLiga-president Javier Tebas ikke godkjenner deler av den nye kapitalen, og at flere av spillerne de har hentet rett og slett står i fare for å ikke kunne registreres til seriespill! Lewandowski, Christensen og Raphinha var klare for kamp i går, men Koundé er fortsatt ikke registrert! Til slutt er det viktig å påpeke at det ikke alltid har fungert veldig bra å prøve å kjøpe seg til suksess (*kremt* vi ser på dere, PSG). Xavi må få mannskapet til å fungere sammen også, en oppgave som kan by på problemer og kan ta tid. Hvor denne sagaen ender skal bli spennende å se, men vi tar forbehold om at Barcelona-ledelsen finner en løsning, og tipper Barcelona på en andreplass denne sesongen. Vi har hørt med Jørgen Rørstad fra Blaugrana.no, som deler sine tanker om neste sesong:

Hvilke forventninger har du til årets sesong?
– Det er en god stund siden jeg har hatt de forventningene jeg nå sitter med før sesongstart. Barcelona viste jo siste halvdel av forrige sesong at toppnivået er mer enn godt nok, og at de kan få spillet til å klaffe over en lengre periode. I tillegg har de mildt sagt forsterket seg kraftig på overgangsmarkedet. Det kan potensielt bli ekstremt bra, men samtidig må man nok kanskje forberede seg på at det kan ta tid. Spennende blir det!

Hva tror du blir avgjørende for Barcelona for at de skal få en god sesong?
Forhåpentligvis kommer de godt i gang. Skal det bli seriegull må man aller helst henge med fra start, ergo må spillerne finne plassen sin i laget så fort som mulig. Samtidig har det vært veldig mye utenomsportslig de siste månedene, og jeg tror at klubben trenger ro. Men samtidig – skal man få arbeidsro er man nødt til å levere sportslig. 

Hvor tror DU Barcelona ender på tabellen?
Forrige sesong (første sesong uten Messi) fryktet jeg at det ble en kamp om å komme topp 4. Selv om det startet i den enden ble det en akseptabel plassering til slutt. Denne sesongen må jeg spå ligagull. Det er ingen tvil om at laget på papiret er godt nok, men spørsmålet blir om hvorvidt de evner å stabilisere toppnivået sitt over en lengre periode. Samtidig vet vi at Real Madrid kommer til å sanke mange poeng, så det kommer garantert til å bli jevnt. Det står med 99% sikkerhet mellom de to, og jeg tror at Barcelona endelig tar ligagullet tilbake.

1. plass: Real Madrid

Så var det førsteplassen. Kan Real Madrid virkelig forsvare en ligatittel for første gang siden 07/08-sesongen? Vi tror det. Forrige sesong var en mesterlig oppvisning i ligaen fra Carlo Ancelottis menn. Real Madrid tok føringen tidlig og så seg aldri tilbake. Det var nok en del som allerede før sesongen var forberedt på at dette skulle bli en slags ventesesong før laget skulle styrkes med blant annet Mbappé denne sommeren (hehe), og forventningene var ikke utrolig høye. Men det ble tidlig klart at et Real Madrid, med Benzema i føringen, skulle bli en ekte kraft å regne med. Viní så ut som en helt ny spiller, og sluttproduktet man så lenge hadde ventet på var virkelig på plass. Midtbanetrioen så ut som prima 2017-versjonen av seg selv igjen, Alaba og Militão strålte, og keeperkjempen Courtois stengte igjen buret for ALT. Dette laget hadde man knapt sett maken til på mange år, og energien i klubben var tilbake!

Så var det  denne overganssommeren da… Den store sagaen om Mbappé var heldigvis over før overgangsmarkedet var åpnet, og det var nå om og gjøre å se fremover, ikke bakover. Rüdiger var tidlig bekreftet klar, og skal gi kamp om plassene i forsvar. Så har Real Madrid hentet inn Tchouameni, en spiller de største klubbene i Europa har ligget langflate etter, og som man håper skal kunne skinne på midtbanen i årene som kommer. Ut av klubben har man kvittet seg med store lønningsposer fra spillere som har måttet slite for spilletiden de siste årene, som Bale og Isco. Ut forsvinner også en av de største legendene i Real Madrid sin historie, Marcelo. Tilstedeværelsen hans kommer nok til å bli savnet i garderoben.

Men det er grunn til optimisme i Madrid. Laget så kruttsterke ut forrige sesong, og har gjort det i sesongoppkjøringen også. Det er klart at noen av veteranene snart vil kjenne på at alderen sniker innpå dem, men da er håpet at unggutta kan komme inn i deres plass og skinne. Vi tror det kommer til å bli en hardere kamp om førsteplassen enn det var i fjor, men at Real Madrid har spillerne og kvalitetene til å bryte forbannelsen, og å gjenskape fjorårets suksess med nok et ligagull denne sesongen!

 

Tabellen vår ser dermed slik ut for 2022/2023-sesongen:
1. Plass: Real Madrid
2. Plass: Barcelona
3. Plass: Atlético Madrid
4. Pass: Sevilla
5. Plass: Real Betis
6. Plass: Real Sociedad
7. Plass: Villarreal
8. Plass: Athletic Club
9. Plass: Valencia
10. Plass: Celta Vigo
11. Plass: Osasuna
12. Plass: Rayo Vallecano
13. Plass: Espanyol
14. Plass: Getafe
15. Plass: Cadíz
16. Plass: Valladolid
17. Plass: Elche
18. Plass: Amería
19. Plass: Girona
20. Plass: Mallorca

Takk for at du leste Real Madrid Norges tabelltips. Er du enig i våre spådommer? Vi må også rette en stor takk til alle supporterne av de andre klubbene som har bidratt med å lage denne artikkelserien, det er herlig å få litt innspill fra supportere utenfor Real Madrid-sfæren også! Kos dere masse med sesongåpningen i kveld, og lykke til med sesongen til alle lag og supportere!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.