Kristian Schoutes spesialer

Skal Vinícius Jr. endelig ta steget?

Vinícius har levert en strålende start på sesongen, og han har allerede scoret flere mål i LaLiga enn han gjorde hele forrige sesong. Skal han endelig ta steget?
Dette er en kommentar som gir utrykk for skribentens meninger.

Da Vinícius først debuterte for Real Madrid i en alder av 18 år, var det tydelig at han hadde et unikt talent. Han har alltid hatt en fart og teknikk som få andre spillere i verden kan matche, og underholdningsverdien er betraktelig høyere med Vinícius på banen enn uten ham. Den fryktløsheten han viste da han først debuterte har han aldri mistet, og talentet hans har ingen betvilt. Men han har slitt med å ta det siste steget – steget som skal stille han opp blant de beste angrepspillerne i verden.

For det er ingen tvil om at Vinícius har potensialet til å bli en av verdens aller beste spillere. Likevel har han de siste sesongene nesten blitt latterliggjort for sine ekstremt dårlig valg foran mål. Det innebærer både dårlig pasningsvalg og ineffektiv avslutningsteknikk i de avgjørende øyeblikkene foran mål. Det var nok bare desto mer frustrerende for Real Madrid-fansen å se spillere rundt samme alder, som Ansu Fati, Mbappé og Haaland, banke inn mål for sine lag. Forrige LaLiga-sesong endte med fattige tre scoringer for Vinícius Jr. – like mange som han scoret sesongen før.

Mange har sagt at Vinícius ikke er langt unna å bli en av verdens beste spillere. Det eneste han har manglet er sluttprodukt, for det er ikke mange spillere i verden som er bedre enn han til å skape farligheter med en utrolig fart og teknikk. Men nå virker det som at han har tatt viktig steg i denne delen av spillet. Brasilianeren har scoret fire mål på de første fire kampene av årets sesong, og han har dermed allerede scoret flere mål enn han gjorde hele forrige sesong.

Saken fortsetter under bildet

ISKALD: Vinícius viste flotte avslutningsegenskaper da han scoret sitt fjerde mål like mange LaLiga-kamper denne sesongen.

Selv om det er for tidlig å si at Vinícius endelig har «lært seg» å score, og at han jevnlig kommer til å levere målpoeng, så har man likevel sett gode tendenser så langt denne sesongen. Scoringen hans i gårsdagens 5-2-seier mot Celta Vigo er et perfekt eksempel på det han har trent på i avslutningsøyeblikkene. Fra han mottok ballen brukte han tre touch – ett til å komme seg vekk fra forsvareren, ett til å sakke ned farten og legge ballen til rette, og ett til å plassere ballen enkelt forbi keeperen.

Dette høres kanskje helt grunnleggende ut, men det er en ro som Vinícius ikke har vist i disse situasjonene tidligere. Carlo Ancelotti fortalte pressen at han hadde bedt brasilianeren om å bruke færre ballberøringer, gjerne ett eller to, i avslutningsøyeblikkene. Det har Vinícius tilsynelatende tatt til seg. Hvis det er noe han kan levere på et stabilt nivå fremover, kan han fort bli en av verdens mest innflytelsesrike angrepsspillere.

I dag kom beskjeden fra Madrid om at Gareth Bale har pådratt seg en skade og vil være ute relativt lenge. Det betyr at Vinícius får én spiller mindre å kjempe med om en fast startplass. Eden Hazard leverte en god prestasjon i en slags fri høyrekant-rolle i går, i det som trolig var Ancelottis måte å bruke både Vinícius og Hazard i samme ellever. Det fungerte godt, og kombinasjonene mellom de tre fremme var til tider umulige for Celta-spillerne å følge. Dermed tyder alt på at Vinícius er det soleklare førstevalget på venstrekant, og nøkkelen blir å levere gode prestasjoner og målpoeng over tid.

Saken fortsetter under bildet

GODE KOMBINASJONER: Benzema og Vinícius Jr. kombinerte svært godt og var til tider umulig for Celta-forsvaret å følge.

At Vinícius tilsynelatende har tatt store steg i avslutningene sine kan være nøkkelen til Real Madrid-suksess denne sesongen. De siste sesongene har laget vært helt avhengige av at Karim Benzema scorer målene, og ingen spillere i troppen har vært i nærhetene av å matche franskmannen på målpoeng. Med Ancelotti bak roret virker som at angrepet flyter bedre og at laget skaper flere sjanser. Da er man helt avhengig av at sjansene omsettes til scoringer, og det har absolutt vært tilfellet så langt denne sesongen.

Det har alltid vært mye snakk om «hvis, hva om, når» med Vinícius Júnior, og det har til tider nesten vært frustrerende å se han spille. Han skaper alltid mye med sine strålende dribleraid, men det har alltid manglet noe i det avgjørende øyeblikket. Dersom Vinícius nå skal begynne å levere målpoeng på et stabilt nivå, er det faktisk ikke tak på hvor god og viktig han kan bli for Real Madrid denne sesongen. Da har Ancelotti nok en verdensklassespiller i troppen sin, som kan bli helt avgjørende for lagets suksess.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.