Mats Hermansens spesialer

Reality check

Etter det knusende 4-0 tapet for Barcelona er det naturlig å stille spørsmål. Hva kan gjøres annerledes og hvem skal man skylde på? (Dette er en kommentar som uttrykker skribentens meninger)

Ancelotti sa umiddelbart etter kampen at han tok ansvar for resultatet og at dette var en kamp der «alt» gikk galt. Noe rett skal han få. Barcelona var uhyre effektive. De hadde totalt 18 skudd i løpet av kampen og 10 av de var på mål. Her traff Real Madrid på 4 av 14 skudd totalt. Barcelona dominerte også ballbestittelsen med 60% av ballinnhavet. Dette var den første kampen på lenge der Barcelona faktisk lignet på Barcelona og Real Madrid ble straffet hardt. Men jeg lar ikke Ancelotti slippe så lett. Selvom sesongen totalt sett har vært bra, og gitt oss noen fantastiske øyeblikk, har Real Madrid så vidt valset rundt fallgruvene. Denne gangen slapp de ikke unna. Barcelona ga oss en kraftig reality check.

Rotasjon

Første punkt på agendaen er naturligvis rotasjonstaktikken til Ancelotti. Klubblegenden Guti kom med en interessant kommentar etter kampen. «Du har Jovic, Bale, Hazard og Isco og ingen av dem kan brukes?». Guti har helt rett. Ancelotti virker å ha bestemt seg. Han velger i steden å bytte inn Mariano, som knapt har reist seg fra benken denne sesongen. Men en ting må vi huske.  Bale skal naturligvis vekk når kontrakten løper ut, ingen vits å benytte seg av han. Hazard ble forsøkt solgt til sommeren og det samme vil nok skje kommende sommer. Jovic leverer sjeldent når han får muligheten og Isco er det nesten ingen som husker lenger. Men alt dette er Ancelotti sitt verk. Vi kjenner alle til kvaliteten Bale og Hazard kan tilby. Vi får nok aldri Isco tilbake i storformen han var i for noen år siden, men ballfølelsen og kreativiteten er der. Jovic er fortsatt ung, men læringskurven har stoppet helt opp etter vanvittig få muligheter. Det er kun plass til 11 spillere på banen samtidig, men for å konkurere på alle fronter og bevare kvaliteten gjennom hele sesongen, er man avhengig av alle 25. Benzema er ofte skadet for tiden og det vil fortsette med nåværende kampbelastning. Når man ser hvor avhengig laget er av Benzema, er dette skremmende. Asensio og Rodrygo leverer svakt denne sesongen, men vil aldri føle seg truet siden Bale sjeldent får muligheten. Om du har bestemt deg for å stenge døra permanent for Bale, bruk han i hvert fall som et pressmiddel mot de andre. Her har Ancelotti mye å lære. Se for deg dette scenarioet: Benzema og Modric er ute. Vi burde være livredde! Når spillere som Jovic og Isco aldri får muligheten til å komme i kampform, er de ubrukulige når de plutselig må inn å levere. Ved å rotere oftere ville man også spart de mest belastede spillerne for mye plager. Under Ancelotti sitt styre er det dessverre usannynlig at vi får en helt 100% uthvilt førsteellever. Det kunne vi trengt mot slutten av sesongen, spesielt i dette El-Clasico oppgjøret. Kan også slenge med en kommentar noen nevnte i medlemsgruppa. «Er det ikke trenerens jobb å gjøre alle spillerne sine bedre?». Tenk litt på den.

Individuelle prestasjoner

Dette har man nok lagt merke til lenge, men også under Ancelotti sin første periode som trener. Real Madrid, i hvert fall etter «Galacticos» perioden, er et lag som har vært definert av individer. Med så tunge navn i klubben er klubben mindre avhengig av et godt kollektiv, slik som Atletico Madrid og Villareal er gode eksempler på denne sesongen. Men i klubbens nåværende form er avhengiheten av enkeltspillere farlig. Benzema er en fantastisk spiss og er kanskje den beste spissen i Europa denne sesongen. Det han gjorde mot PSG var helt enestående, spesielt med tanke på at han sto for nesten alle målene selv. Men svakhetene blir så vanvittig åpenbare når han ikke spiller. Akkurat her gjorde Zidane en litt bedre jobb. Han forsøkte i større grad å minske viktigheten av Benzema, ikke bare for å spare han for belastning, men også for å få de andre i gang. Dersom Real Madrid går glipp av enten Mbappé eller Haaland neste sommer, som begge mest sannsynlig flytter på seg, står Real Madrid ganske tomhendte. Det er også ganske skummelt å hele tiden tenke at man bare kan fylle på med nysignerninger når du plutselig har behov for nytt blod. I steden kunne Jovic enten vært lånt ut allerede eller erstattet Benzema litt oftere, og ikke bare når han er skadet. Dermed ville Jovic hadde både mere futt og selvtillit når han først måtte ut. Real Madrid er heller ikke rustet til å leve av individuelle prestasjoner lenger, i hvert fall ikke per nå. Vinicius og Benzema kan gjerne avgjøre en kamp alene, men risken for å miste Benzema til en langvarig skade er altfor stor. Vinicius er heller ikke like jevngod som franskmannen og er dermed litt farligere å være avhengig av. Dette samme kan man også si om Modric. Både Valverde og Camavinga har gjort det bra denne sesongen, tross få muligheter. Poenget er uansett at laget sin triumf mot PSG var en ren inviduell prestasjon. Jeg er enig i at vi var det beste laget, men det var Benzema alene som tok oss videre. Dette fungerte bedre under Ancelotti sin første periode, men da kunne man også argumentere for at Real Madrid hadde det beste angrepet i verden. Det har vi ikke lenger, dessverre.

«Hensynsløs» taktikk

Var det en ting som var sikkert når Ancelotti tok over var det at Real Madrid ville score masser av mål. Zidane sin andre periode var preget av forsiktighet og overtenking av kamper. Vi husker jo alle semifinalen mot Chelsea der Vinicius var dyp høyrekant og Valverde var back? Slik er det i hvert fall ikke med Ancelotti. Laget fosser fremover og tar vanvittig med sjanser. I den andre kampen mot PSG straffet dette seg hele 3 ganger, men 2 mål ble korrekt annullert. Dette ville kanskje ikke skjedd med Zidane sin fremgangsmåte, men da ville kanskje ikke Benzema scoret 3 mål heller. Mot Barcelona så vi litt av det samme. Selvom 2 av målene kom som følger av tapende hodedueller, skapte Barcelona vanvittig med muligheter med å slå baller i bakrom. Real Madrid har rett og slett blitt et lag som enkelt kan kontres ut og når man snart skal ut mot Chelsea vil dette være en svakhet London-klubben er en mester på å utnytte. Der Zidane var litt for tilbakeholden og Ancelotti er litt for hensynsløs, kunne det kanskje vært mere riktig med en mellomting. Håper uansett at Ancelotti lærer noe av dette til neste kamp.

Men dette skal ikke være en artikkel for «henge ut» Ancelotti. Real Madrid leder ligaen med 9 poeng, slo ut verdens dyreste tropp fra Champions League, samt vi har levert noen ekstremt dominerende prestasjoner denne sesongen. Totalt sett er dette absolutt godkjent så langt. Jeg kaller heller ikke for oppsigelsen til Ancelotti. Mannen virker å være høyt respektert blant spillerne og skviser ut det aller beste fra Vinicius, Modric og Benzema. Men han vil nok heller aldri endre seg. «You can’t teach an old dog new tricks» er det noe som heter. La oss bare håpe at Barcelona tapet ga Ancelotti en skikkelig reality check, for det gjorde det for meg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.