Shayan Jalilians spesialer Spesialer

Real Madrids skjulte helt

De fleste har sett han på diverse bilder, men de færreste vet hvor viktig han er for Real Madrid. Florentino Pérez, som er Real Madrids myteomspunne president, er en av de mektigste mennene i fotballen. Men han står ikke ene og alene for driften og de hundrevis av viktige avgjørelsene som tas hver eneste dag i verdens største fotballklubb. Hans høyrehånd er Jose Angel Sanchez, en mann som har vært i Real Madrid i snart 21 år. Man ser aldri «JAS» gjøre intervjuer og TV-opptredener, men det har blitt vanlig å se han når Real Madrids nye signeringer presenteres på spektakulært vis, og man har ofte sett spanjolen avbildet sammen med klubbpresident Pérez i diverse settinger. Men han er langt fra en statist i klubben. Sanchez har vært – og er – ekstremt viktig for den spanske hovedstadsklubben. Spanjolen jobber i det skjulte, men har kontakter og kompetanse som er helt avgjørende. Men hvordan fikk Real Madrids nåværende daglige leder en så viktig og ettertraktet jobb? Det skal vi ta en dypere titt på i denne artikkelen.

Jose Maria Garcia er en tidligere spansk journalist, som ikke hadde mye til overs for Florentino Pérez, da han stilte opp til presidentvalget i Real Madrid i 2000. Garcia sa den gang i et intervju at «Florentino Pérez er en av de mest korrupte presidentene i spansk fotball». Det gikk ikke ubemerket hen, og i kulissene jobbet Jose Angel Sanchez, som den gang var daglig leder i SEGAs avdeling i Sør Europa, for å overtale den spanske journalisten om å legge vekk disse anklagene. Det klarte han, og det har senere blitt spekulert i at det var det som gjorde at Pérez fikk opp øynene sine for den daværende 33-åringen.

Sanchez er født og oppvokst i Segovia, og har utdanning innenfor filosofi. Han gjorde seg tidlig bemerket på grunn av sin kompetanse innenfor markedsføring, økonomi og kommunikasjon. 53-åringen har som nevnt erfaring fra SEGA, og jobbet også en periode med å markedsføre El Corte Ingles, som er den største varehuskjeden i Spania. Michael Reschke, en tysk fotballdirektør, har tidligere beskrevet hvordan Real Madrids daglige leder er som person: «Han har en god blanding av det å være vennlig, kompetent og autoritativ. Han klarer å skape en god atmosfære, og har unike evner innenfor det han driver med».

Men nok om det. Da Florentino Pérez til slutt vant presidentvalget i 2000, bestemte han seg altså for å ansette Jose Luis Sanchez i Real Madrid. Det tok ikke lang tid før duoen gjorde seg historisk, som de to mennene som sto bak Real Madrids nye «galactico-politikk». Det gikk ut på at de skulle hente flere av verdens beste spillere, deriblant Zinedine Zidane, Ronaldo, Figo, David Beckham m.fl. Jose Luis Sanchez har alltid vært svært opptatt av økonomi, og mente at dette var veien å gå for at Real Madrids inntekter skulle økes. Straks fylte Real Madrid opp samtlige seter på Santiago Bernabéu, salg av drakter føyk til himmels og Los Blancos’ inntekter mangedoblet seg de påfølgende årene.

Prestasjonene på banen sto dog ikke alltid i stil med klubbens økonomi og status, og i 2005 trakk Florentino Pérez seg som president. Det er naturlig å tro at det også ville bety slutten for Jose Angel Sanchez i Real Madrid, men slik ble det ikke. Den påfølgende presidenten Ramon Calderon ønsket å ha med seg Sanchez videre, uten at forholdet til Pérez ble dårligere av den grunn. De holdt kontakten, og ifølge flere rapporter oppdaterte Sanches stadig sin tidligere leder om situasjonen i klubben. I 2009 vendte Florentino Pérez tilbake i Real Madrid, og det skulle vise seg å bli starten på en av klubbens mest historiske æraer.

Det startet med et pang, da Real Madrid hentet inn spillere som Cristiano Ronaldo, Kaka, Xabi Alonso og Karim Benzema. Sanchez skal ha vært en av pådriverne for å øse ut rundt 95 millioner euro, som Manchester United den gang krevde for Cristiano Ronaldo. Klubbens daglige leder var også den som ansatte Juni Calafat i 2014, en mann som har et stort kontaktnettverk i Sør-Amerika. Calafat er speideren som har bistått Real Madrid med å hente inn spillere som Fede Valverde, Vinicius Jr., Rodrygo Goes – og Martin Ødegaard. Sammen har de også de siste sesongene gått mer i retning det å hente unge, fremadstormende talenter, kontra å øse ut enorme summer på den ene store stjernespilleren etter den andre. «JAS» har hatt rollen med å overbevise mange spillere om at Real Madrid er den riktige klubben å velge, og det sies at hans karisma og personlighet smitter over på mange som jobber med ham.

Det har dog ikke alltid vært fryd og gammen for Jose Angel Sanchez i Real Madrid. Han har tidligere fått mye kritikk for at De Gea-overgangen gikk i vasken etter den mye omtalte «faksmaskin-hendelsen». Los Blancos klarte også å bruke Denis Cheryshev i en Copa del Rey-kamp, til tross for at han egentlig var suspendert. Det førte til at Real Madrid ble diskvalifisert fra Copa del Rey, noe Sanchez sies å ha fått skylden for. Flere av klubbens medlemmer mener visstnok også at han har for mye makt i klubben.

Men det betyr ingen verdens ting. Jose Angel Sanchez har vært – og er – enormt viktig for Real Madrid, og er Florentino Perez’ mest betrodde partner i klubben. Sanchez nyter også stor respekt fra mange andre høytstående menn i ulike klubber i Europa, og det er det som er grunnen til at Real Madrid – i motsetning til Barcelona – har et veldig godt forhold med klubber som Bayern München, Paris Saint-Germain og de store engelske klubbene. Hans kunnskaper innenfor markedsføring, økonomi og kommunikasjon har vært til stor nytte for Real Madrid, og jobben han legger ned har bidratt med å gjøre Real Madrid til en svært godt drevet klubb.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.