Martin Helleruds spesialer

Prosjekt Ancelotti…?

Real Madrid har hentet tilbake mannen som ledet klubben til den etterlengtede La Décima tilbake i 2014, men er egentlig Carlo Ancelotti den rette mannen til å ta Los Blancos et steg videre?
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Antonio Conte hadde blitt nevnt, Raúl hadde blitt nevnt og Mauricio Pochettino. Men de færreste hadde trukket Carlo Ancelotti opp av hatten før det spanske radioprogrammet El Larguero meldte om dette mandag kveld. Dette ryktet materialiserte seg fort i løpet av tirsdagen og under et døgn etter at El Larguero meldte dette så ble Carlo Ancelotti bekreftet klar som Real Madrid-manager.

Italieneren forlater dermed jobben som Everton-manager for å fullføre et av oppdragene han aldri fikk til under sin første periode som Real Madrid-trener, nemlig vinne LaLiga. 61-åringen har vunnet seriegull i England, Tyskland, Frankrike og Italia, men han mangler fortsatt den spanske pokalen.

Jeg må imidlertid si at jeg har mine tvil rundt Carlo Ancelotti, og om han virkelig er den rette for å lede Real Madrid inn i fremtiden. Hvis jeg skal lyttet til hjertet så er jeg over meg av begeistring for at han er tilbake i den spanske hovedstaden, og frustrasjonen fra da han fikk sparken i 2015 sitter enda godt i. Men hvis jeg skal lytte til hjernen så blir jeg derimot veldig usikker…

LA DECIMA: Carlo Ancelotti var treneren som til slutt sikret Los Blancos det sagnomsuste tiende Champions League-trofeet etter tolv års ventetid i 2014.

Carlo Ancelotti kom til Real Madrid sommeren 2013 etter det som hadde vært en meget kaotisk 2012/13-sesong. Stjernespillere som Iker Casillas, Cristiano Ronaldo og Sergio Ramos vurderte alle å dra etter en kaos-sesong med José Mourinho ved roret, og da var Ancelottis stødige hånd og rolige lederskap nettopp det datidens Real Madrid-tropp trengte.

Det scenarioet er veldig ulikt den dag i dag, og dagens tropp er av en helt annen kvalitet enn den troppen Ancelotti fikk og jobbe med for åtte år siden. I dag står Real Madrid overfor et generasjonsskifte og spillere som var bærebjelker under Ancelottis første periode har enten forsvunnet eller står ved dørstokken til utgangsdøren.

Carlo Ancelotti har kjent for å være en god leder blant stjerner, en leder som gir dem arbeidsro og som gir den et stødig råd ved behov. Dette var en lederstil som fungerte med den daværende Real Madrid-troppen, som hadde stjernespillere som Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos og Luka Modric i sin beste alder, men vil det fungere med dagens mannskap?

GODT FORHOLD: Carlo Ancelotti er kjent for å ha et godt forhold til sine spillere, og han fikk blant annet ut det beste av Cristiano Ronaldo under sin første periode som Real Madrid-trener.

Jeg er usikker på om dagens Real Madrid-tropp trenger en leder som Carlo Ancelotti. Den dag i dag har man spillere som Vinicius Jr, Federico Valverde og Éder Militão. Dette er unge spillere som fortsatt har langt igjen til sitt absolutte toppnivå, og de trenger en helt annen veiledning enn hva 26 år gamle Sergio Ramos, 29 år gamle Luka Modric og 28 år gamle Cristiano Ronaldo trengte i sin tid.

Det er primært utviklingen til de yngre spillerne som bekymrer meg hva angår ansettelsen av Carlo Ancelotti, og jeg er meget usikker på om spillere som de overnevnte, i tillegg til Martin Ødegaard, Brahim Díaz, Antonio Blanco og Miguel Gutiérrez, vil få den nødvendige tilliten de trenger for å utvikle seg, eller om man kommer til å satse på aldrende og skadeplagede veteraner.

For å se den positive siden så fikk Carlo Ancelotti ut det absolutte toppnivået av James Rodríguez i en rolle som offensiv midtbanespiller, en rolle som også er favorittrollen til Martin Ødegaard. Dette kan potensielt bety at nordmannen vil få en reel sjanse i Los Blancos i sin absolutte favorittposisjon, da sannsynligvis som andrevalg bak Eden Hazard.

GODT FORHOLD: Florentino Pérez og Carlo Ancelotti hadde et godt forhold sist italieneren var i Madrid, før klubbpresidenten sparket Ancelotti etter 2014/15-sesongen.

En annen faktor som bekymrer meg er at det virker ikke å være noen rød tråd, eller noe prosjekt om du vil, i den spanske hovedstaden. At man ikke hadde noen definert plan B da Zidane trakk seg er forståelig, men at man velger å gå tilbake til Ancelotti tar ikke jeg som det noe utelukkende positivt, som jeg ser mange gjør.

Carlo Ancelotti gjorde en fantastisk jobb da han var Real Madrid-trener sist og han hadde et godt forhold til Florentino Pérez. Italieneren ledet Los Blancos til enorm suksess i sin første sesong med sin karismatiske lederstil, men ikke alle var like fornøyde og i løpet av 2014/15-sesongen var blant annet Gareth Bale misfornøyd med italieneren. Dette har Ancelotti tidligere uttalt seg om dette og hvordan det påvirket forholdet til Florentino Pérez, som senere den sesongen sparket 61-åringen.

– Florentino Pérez sa til meg at agenten til Bale hadde ringt han. Jeg hadde byttet han ut, og agenten hans klaget blant annet fordi Bale ville spille sentralt. Presidenten spurte meg hva jeg hadde tenkt til å gjøre, og jeg svarte «ingenting». Siden den gang ble aldri forholdet mitt til presidenten det samme.

FEIRING: Carlo Ancelotti blir overrumplet av Real Madrid-spillerne under pressekonferansen etter den berømte finaleseieren mot Atlético Madrid i 2014.

Inntrykket jeg sitter med er at Carlo Ancelotti er en kortsiktig løsning, en løsning man har fått for fordi man ikke fant eller turte å satse på noe nytt og nyskapende. Det kan godt være at Zidane sin offentlige kritikk av klubben har påvirket i den retning at man ikke ønsket en trening med sterke meninger mot styret, men det blir rene spekulasjoner.

Jeg forventer ikke at Ancelotti kommer til å bli nevneverdig støttet med spillere, og jeg er i all hovedsak redd for at Florentino Pérez har valgt å ansette den treneren han vet kommer til å skape minst hodebry for han. Ancelotti kommer ikke til å skape noe rabalder i media, ham kommer ei heller til å trekke seg midt i sesong fordi han ikke får det som han vil.

Det kan godt være jeg tar feil, og at Carlo Ancelotti blir en dundrende suksess. Han er pragmatisk trener som kan variere formasjoner og spillsystemer, og man må bare håpe at han finner en løsning som også inkluderer Real Madrids yngre spillere. Jeg gleder meg virkelig til å se Carlo Ancelotti tilbake i Real Madrid, og jeg håper at han gjør mine tvil til skamme.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.