Martin Helleruds spesialer

Petter Veland-spesial: Overganger

Tradisjonen tro har vi satt oss ned med Petter Veland i forkant av sesongstarten i LaLiga.

På fredag sparkes LaLiga i gang når Athletic Club får besøk av Barcelona, og lørdag 17:00 skal Real Madrid sette i gang sin LaLiga-sesong med en tøff bortekamp mot Celta Vigo på Balaídos. Tradisjonen tro har vi i Peña Madridista Noruega gjennomført et lengre intervju med LaLiga-guru Petter Veland. Dette intervjuet blir delt opp i tre deler, hvorav denne første delen er overgangsbasert. Neste del, som kommer i morgen vil omhandle Martin Ødegaard, som denne sesongen skal spille LaLiga-fotball for Real Sociedad, mens den siste delen vil omhandle litt diverse snakkiser fra sommeren, forventninger til sesongen og litt om Zinedine Zidane.

Hva er dine tanker rundt overgangsvinduet til Real Madrid, i forhold til konkurrentene sine?

Starten var veldig lovende. Real Madrid begynte tidlig, og det startet jo med Éder Militão allerede i vår. Så kom Jovic, så kom Mendy, også var man veldig sikre på Hazard veldig tidlig, til tross for at det tok litt tid før den ble formalisert. Rodrygo ble jo klar for et år siden. De var veldig tidlig ute, så man fikk veldig tidlig et inntrykk av at det som skjedde under forrige sesong skulle ikke under noen omstendighet kunne skje igjen. Pérez bruste med fjærene og skulle vise at dersom Real Madrid hadde en skuffende sesong så skulle man vise markedskrefter og at man er attraktive selv om det ble en troféløs sesong. Men så går jo tiden… Det er kanskje litt det samme inntrykket man har av Real Madrids overgangssommer 2019, som man hadde med Barcelona sin sesong i 2018/19. De vant LaLiga for tidlig, så når serien var ferdig så hadde man feiret ferdig det og nesten glemt at man ble seriemester, og man fokuserte kun på at man ikke vant Champions League. 

Real Madrid fremsto som en tidlig overgangsvinner. Fordi man hadde gjort store overganger, lovende overganger. Man hadde fått inn en som kunne pushe Marcelo, en som kunne pushe Benzema. Eden Hazard er et storkjøp. Så kommer treningskampene, og det er ikke alle som får til ting umiddelbart, de taper 7-3 mot Atlético Madrid, usikkerheten fra forrige sesong er der fortsatt, man fikk ikke Pogba og man er med i kampen om Neymar. Så blir fokuset litt mer på at man ikke har fått inn den store stjernen på midtbanen, som man kunne ønsket, og da blir fokuset litt negativt.

Akkurat nå er jeg litt usikker, for jeg venter litt på den siste signeringen, som fort kan komme. Det kan være Van de Beek, det kan være Eriksen. Noe som igjen da gjør at man avslutter på en positiv måte. Akkurat nå virker det som at startelleveren som Zidane kommer til å starte med består av ti spillere som var der forrige sesong, pluss Eden Hazard. 

Hvilken av ny-signeringene tror du vil bli husket best om 15-20 år? 

Oi… Akkurat nå er det ingen tvil om at Eden Hazard er den store stjernen. Men han er litt oppi årene sammenliknet med både Mendy, Jovic, Rodrygo og Militão. Jo mer jeg tenker over den Eden Hazard-overgangen isolert sett så kan jeg ikke skjønne at den ikke skal bli fantastisk. Jeg klarer ikke finne noen grunner for at han ikke skal fungere utrolig godt i Real Madrid. Med tanke på at han er så god som han er, med tanke på den fotballen Real Madrid spiller, det ønsket han har hatt om å komme dit og den linken Zidane-Hazard; den tror jeg kommer til å bli veldig, veldig bra.  Men han er ikke i det alders-segmentet som gjør at han kan være der i 10-15 år. Om 15 år kan det hende at Rodrygo har slått igjennom og blitt så god som man håper og tror. Men akkurat nå er det Eden Hazard som er den store.

Eden Hazard er ankommet, og blir på mange måter Cristiano Ronaldos erstatter, et år forsinket. Åssen rolle tror du han får i Real Madrid-laget denne sesongen?

Han kan absolutt bli et referansepunkt i Real Madrid, men på en annen måte enn Cristiano Ronaldo. Eden Hazard blir referansepunktet for å få ting til å skje, for å slå den avgjørende pasningen, eller den tredjesiste pasningen. Han blir et referansepunkt som boksåpner, pådriver og han som tar overgangene. Cristiano Ronaldo var på mange måter slik i begynnelsen av sin Real Madrid-karriere, men kanskje mer at han var pådriveren for at ting skjedde for seg selv. Mot slutten av Real Madrid-oppholdet var han referansepunktet for at det ble en hel haug av scoringer der han var aller sist på ballen ved de fleste anledningene. Jeg tror for eksempel en spiller som Karim Benzema kan nyte godt av at Eden Hazard har kommet til Real Madrid. Kanskje kan han fortsette å score lile mange, eller kanskje enda flere scoringer enn det han gjorde forrige sesong. Benzema var kanskje den eneste som ikke tok et steg tilbake med sine prestasjoner forrige sesong, snarere tvert imot. 

Jeg tror Eden Hazard kan få Vinicius til å blomstre og han kan få Rodrygo til å blomstre. Så jeg tror Hazard er en spiller som kan gjøre veldig mange rundt seg bedre, i tillegg til at han vil bidra med veldig mange målpoeng. Men han kommer aldri i verden til å ha like mange målpoeng som Cristiano Ronaldo, rett og slett fordi portugiseren scorer et helt vanvittig antall mål, så det er en veldig utakknemlig oppgave og bli stemplet som en erstatter for han, selv om veldig mange gjør det. Han har fått draktnummer syv, han er en Gálactico-signering og han kommer fra Premier League, så det er mange likheter sånn sett. 

Det har vært krystallklart at Zinedine Zidane har et brennende ønske om å hente Paul Pogba, og det virker litt som om at der han eller ingen, for Zidane. Hvorfor? Og si hvis Pogba hadde blitt klar for Real Madrid i morgen, hvem ville han erstattet?

Paul Pogba har nok noen egenskaper som Zinedine Zidane mener de er helt avhengige av å ha for å være konkurransedyktige over 38 kamper og gjennom gruppespill og sluttspill i Champions League. Jeg tror det har litt med den fysiske tilstedeværelsen å gjøre. Pogba er ikke noe fysisk beist, som vipper av alt og alle i duellene, men han har en enorm tilstedeværelse, lange steg og han er vanskelig å ta ballen fra så han er veldig god på det aspektet. Han slår gode pasninger og har god teknikk, og han har en god skuddfot når han velger å teste den. Han er også en type som kan få spillere rundt seg til å vokse, og i likhet med Eden Hazard så har han gitt et inntrykk der det ser ut til at målet hans er å komme seg til Santiago Bernabéu, og skjer det ikke i år så prøver han nok igjen neste år, og at det er der han vil ende opp til slutt. 

Det er veldig viktig å ha spillere som har lyst til å spille for Real Madrid. Det har på mange måter alle, men enkelte går dit for pengene og muligheten til å vinne trofeer, mens for eksempel Eden Hazard går dit i tillegg på grunn av noe emosjonelt. Kanskje kan det ha litt å si at han er landsmann, men jeg tror det er å dra det langt. Det er nok ikke så 2+2 med at Zidane er fransk og Pogba er fransk. Zidane har jo franske der fra før i Varane, Mendy og Benzema. Zidane snakker jo både italiensk, fransk og spansk, så han mangler ikke akkurat noen å kommunisere med. Jeg tror det er utelukkende sportslig; hva er det Real Madrid har? Hva er det Real Madrid ikke har? Hvordan vil Pogba passe inn der? Helt perfekt. Får jeg ikke inn han, så er det ikke så nøye, tror jeg Zidane tenker. 

Jeg er litt fristet til å si Modric. Fordi jeg føler at alderen er i ferd med å innhente han i større grad enn Toni Kroos. Forrige sesong ble jeg fryktelig skuffet over Toni Kroos, kanskje enda mer enn over Luka Modric. Fordi jeg føler at veldig mange av de som vurderte Luka Modric ved sesongstarten i fjor kanskje overvurderte han litt etter VM. Luka Modric var fantastisk og en av hovedårsakene til at Kroatia gikk så langt, men jeg føler at han fikk litt for stor del av æren for det. Med den midtbane-konstellasjonen de hadde så snakket alle om Modric, mens ingen snakket om Rakitic. Og så skulle Luka Modric plutselig vinne Ballon d´Or og det var liksom ikke måte på hvor god han var og forventningene var der etter, derav ble skuffelsen der etter. Luka Modric var fortsatt en av verdens beste midtbanespillere, misforstå meg rett, men til tider var han ikke helt til å kjenne igjen. Han mistet ballen på måter som han ikke hadde for vane å miste ballen på tidligere, og han virket rett og slett litt usikker. 

Når Luka Modric spiller fotball og har selvtillit så er det ingen som klarer å ta ballen fra han, men når han ikke har den samme selvtilliten så blir han litt skjør. Det skal sies at dette er lettere å vise med bilder enn å forklare med ord, men den midtbane-konstellasjonen som Real Madrid hadde fra 2014 til 2018 så var Kroos – Modric helt fantastiske og ytterst essensielle, men begge har kanskje vippet over det absolutte toppunktet. Måtte jeg satt ut en av de to, så måtte det vært Modric, på grunn av det langsiktige. Han er eldst, og han virker mest ferdig. Pogba kan dra av en mann, sånn som Modric, men som Kroos ikke kan gjøre på samme måte. Kroos er mer den balanserende midtbanespilleren som holder flyten og rytmen i spillet.  

Sirkus Neymar: Hvor ender han opp? Hvis han går til Real Madrid, vil det bli Figo-tilstander? Hvis han går til Barça, blir det mulig å konkurrere mot den angrepsrekka de da kan mønstre? Vil hans overgang vekk fra PSG få eventuelle konsekvenser for en fremtidig Mbappé-overgang for Real Madrid sin del?

For å ta det første først, jeg tror han havner i Barcelona. Jeg tror Real Madrid har en genuin interesse, men jeg tror de er med i kampen om Neymar vel så mye for å sørge for at Barcelona må blø økonomisk. Dersom PSG kan vise frem håndfaste bevis i samtalene med Barcelona: «Se her, så mye er Real Madrid villige til å gi. Vi kan ikke gi han til dere for dette». Jeg tror Florentino Pérez har en våt drøm om å se Neymar i hvitt, men jeg tror Neymar er såpass ute etter å returnere til Barcelona. Jeg tror hans hjerte fortsatt ligger der og jeg tror han angrer noe enormt på den overgangen til Paris Saint-Germain. Det å kunne returnere til Messi og til Suárez, som han har relasjoner med fra før av, jeg tror det betyr mye for han. Rent personlig så tror jeg at det å flytte tilbake til Barcelona er noe han ønsker også, han kommer til et miljø han kjenner, han har bodd der tidligere og har fortsatt hus der og familien har slått seg til ro der. Jeg tror Real Madrid absolutt har hatt et ønske om å signere Neymar, men akkurat nå tror jeg de fortsatt er med i kampen for å presse opp prisen. 

Det er en klassisk rivaleri-teknikk. Dette baserer jeg litt på magefølelse og litt på intuisjon, men også på måten Madrid-baserte journalister agerer på sosiale medier og artiklene de skriver. Man har kanskje tre-fire kilder på Barcelona-siden som melder det samme, så kommer plutselig en MARCA-artikkel fra José Félix Díaz som mener at Neymar koster 250 millioner euro. Så mye koster han neppe, men han skriver det på mange måter på æren. I presse-Spania fungerer det litt slik: «Skriver du dette nå, så får du litt inside-info neste gang», og jeg tror dette er tilfellet med denne artikkelen, for eksempel. Hadde han blitt Real Madrid-spiller så hadde det absolutt blitt Figo-tilstander. Det tror jeg også Neymar er klar over og at det er en av årsakene for at Neymar foretrekker en retur til Barcelona fremfor en overgang til Real Madrid. I Real Madrid hadde han måttet levere umiddelbart for å bli akseptert, som en tidligere Barcelona-spiller. Han ville blitt utsatt for et vanvittig press, og de El Clásico-kampene som han hadde måttet spille mot Barcelona tror jeg han hadde gruet seg noe helt enormt til. 

Ja, man kan konkurrere mot en slik angrepsrekke. Da Messi, Suárez og Neymar spilte sammen i sin første periode var de langt fra uovervinnelige. Nå har de riktignok Griezmann, Dembélé og Coutinho i tillegg, så det er åpenbart et luksusproblem. Men i ordet luksusproblem så ligger det også et problem. Hvis Valverde får alle disse stjernene, klarer han å holde alle sammen fornøyde med henhold til spilletid gjennom sesongen? Blir laget balansert nok? Det motstanderen klarte å ta Barcelona på sist Neymar var der var jo balansen i laget, da midtbanen ble på mange måter ofret, til tross for at det var en midtbane bestående av Xavi, Iniesta og Busquets. Den klisjeen om at angrep vinner fotballkamper mens forsvar vinner titler er der for en grunn. Blir man for offensivt anlagte så ser det nok veldig pent ut i målprotokollen mot Osasuna hjemme og borte mot Granada, men er det lurt i viktige Champions League-kamper mot for eksempel Liverpool eller Bayern München? Det vil tiden eventuelt vise. 

Jeg tror at enda en av årsakene til at Real Madrid ikke henter Neymar er at deres målsetning over lengre tid har vært å lokke Mbappé til Madrid. Jeg er litt spent på hva en eventuell Neymar-overgang bort fra PSG vil bety for Kylian Mbappé. På en måte er det positivt for han, fordi da er han den klart største stjernen i klubben, med alt det medfører. På en annen måte så blir jo PSG svekket sportslig av at Neymar forlater klubben. Man har større sjanse for å vinne Champions League med Neymar på laget enn uten, i PSG sitt tilfelle. PSG vil jo få inn enormt mye penger nå, og skulle det ha vært noe som helst behov for å selge for deres del så er det borte for mange år fremover. Det behovet har gått fra å være fraværende til fullstendig urealistisk, med et økonomisk perspektiv. Det kan jo også sende et signal til Mbappé om at PSG-prosjektet kanskje ikke blir det han så for seg da han signerte. Kanskje Mbappé selv tenker «Jeg har enda større muligheter for å vinne Champions League et annet sted og bli en enda større stjerne ved å gå til Real Madrid. Hvis Neymar får gå, hvorfor skal ikke jeg få gå?». Jeg er litt spent på hva det har å si på sikt om en sommer eller to. 

Financial Fair Play: Hvordan ligger Real Madrid an med FFP nå? Hvordan kan for eksempel Barcelona bruke penger som de har gjort de siste sesongene?

For å ta Real Madrid først, slik jeg forstår det. Financial Fair Play er slik at man ikke kan bruke mer enn x antall millioner euro mer enn du selger for innenfor et bestemt tidsrom. Hvor mye den x´en består av baserer seg på det totale bildet, inntekter, gjeld og slike faktorer. Det er et veldig komplisert system som jeg tror enkelte klubber sliter med å ha 100% kontroll på. Her rådfører man seg, klubbene har kontakt med UEFA jevnlig for å vite hvordan man ligger an. Klubber som Real Madrid og Barcelona har full kontroll. De har advokater og økonomer som jobber fulltid kun med dette, for å sørge for at man holder seg innenfor de økonomiske retningslinjene som er satt. Man vet jo at potensiell straff kan være utestengelse fra Champions League. Nå fikk, igjen, en stor klubb kun bot for overtredelse av FFP-reglementet. Det ble spekulert i at Manchester City skulle få en straff i form av å ikke være med i Champions League, men det endte igjen kun med en bot. På et eller annet tidspunkt så må UEFA begynne å straffe Financial Fair Play-regelbrudd med suspensjoner. At klubber som Manchester City får en bot har ingenting å si, den betaler de med glede, det samme gjelder Real Madrid og Barcelona. Får de kun bøter for å gå utenfor FFP-reglementet så er ikke det så viktig, men blir de utestengt fra Champions League derimot, så er det en straff man føler. 

Slik overgangsvinduet står nå for Real Madrids del, så har jeg fått en forståelse igjennom media at de fortsatt må selge James Rodríguez, Gareth Bale eller kanskje en tredjemann, for å dekke inn kostnadene de har hatt til nå. Men det er ikke så A4 at man tar antall millioner som er rapportert som spillerkjøp denne sommeren, minus det man har tjent på salg. Det er sånn at det går over en periode, og det er slik at alle spillerkjøp blir fordelt over antall år kontrakten strekker seg. Så hvis man kjøper en spiller for 100 millioner euro, og han signerer en femårskontrakt, så er det 20 millioner euro hvert år. Det gjør slik at dette året er det da kun 20 millioner som går inn i FFP-systemet, slik jeg har forstått det. 

Når det gjelder Barcelona så er det ikke nødvendigvis overgangssummer som er bekymringen, der går det på lønn. Hvor mye av budsjettet som blir brukt på lønn? Utenifra så er jo også litt av utfordringen om man kan stole på tallene som blir rapportert i media. Barcelona og Real Madrid er medlemsstyrte klubber, som er pliktige til å oppgi alt fordi at medlemmene skal ha fullt innsyn. Hvert eneste år kommer både Real Madrid og Barcelona med detaljerte og åpne økonomiske rapporter, for å vise at man har kontroll på slikt som Financial Fair Play. Men så sies det at det er en litt intern bekymring blant økonomene i Barcelona med tanke på hvor lenge man kan holde på på denne måten. Man gir Messi så mye penger, ved å eventuelt gi Neymar så mye penger, de gir så mye til Griezmann og De Jong som har kommet denne sommeren og Suárez tjener helt vanvittig med penger. Samtidig så øker jo også inntektene for hver sesong som går, så de har mer å rutte med for hver sesong og derfor kan de også gi mer i lønn for hver sesong. Det er nok noe man ofte glemmer. 

Men til syvende og sist så sprekker den økonomiske inntektsboblen. I form av TV-avtaler, som for eksempel Premier League, der må det snart nås et tak, fordi de TV-selskapene som kjøper rettighetene må til slutt kreve for mye penger av tv-seerne for å tjene sine kroner. På ett eller annet tidspunkt kommer tv-seerne til at nok er nok og at man ikke kan betale mer. Frem til nå så er det veldig mange TV-selskaper som har tatt den sjansen, men til syvende og sist så vil man nå et tak. Jeg kan ikke se for meg at noen i Barcelona-styret hadde gitt grønt lys til å hente Neymar, om de visste at det medførte en risiko for at klubben kan gå konkurs, eller at de blir straffet av Financial Fair Play. Kall meg gjenre naiv, men det tror jeg ikke. 

Hvis du skulle endret på noe av det Real Madrid har gjort på overgangsmarkedet denne sommeren, hva ville det vært?

Jeg skal prøve å være litt realistisk her, fordi om jeg hadde vært Real Madrid-president og kunne velge fritt så hadde jeg valgt Mbappé, Pogba og så videre, men det ligger ikke så mye realisme i det akkurat nå. En som er tilgjengelig, som kun har et år igjen av kontrakten med klubben sin og som har vært åpen på at han ønsker nye utfordringer er Christian Eriksen. Jeg hadde hentet han. Litt uavhengig av det, men en slik overgang hadde jo bekreftet det; jeg vet ikke hvorfor jeg tenker slik og jeg har ingen logisk forklaring på det, men jeg har kun en magefølelse; et eller annet sier meg at Isco ikke er Real Madrid-spiller 2. september. Jeg vet at det er langt høyere prosentsjanse for at jeg tar feil enn at jeg tar rett, men det er et eller annet som sier meg: «Isco? Nei.»

Legg inn en kommentar