Martin Helleruds spesialer

Petter Veland: – Per nå så tror jeg at han blir

LaLiga-premieren nærmer seg med stormskritt og i den anledning har vi tradisjonen tro gjennomført et lengre intervju med Petter Veland!

Denne uken sparkes LaLiga i gang og lørdag klokken 22:00 blåses sesongen i gang for Real Madrid sin del når de gjester Alavés på Estadio Mendizorroza. I den anledning har vi i Peña Madridista Noruega tradisjonen tro gjennomført et lengre intervju med Norges LaLiga-orakel, Petter Veland. Intervjuet er delt opp i totalt tre artikler og i denne artikkelen tar vi for oss Real Madrids stoppersituasjon anno august 2021, hvordan Carlo Ancelottis Real Madrid vil bli seende ut og fremtiden til Martin Ødegaard.

Alt peker mot at Real Madrid angriper den nye sesongen med tre midtstoppere i David Alaba, Éder Militão og Nacho. Jesús Vallejos fremtid er usikker og det ryktes at Mario Gila og Víctor Chust fra Real Madrid Castilla skal bidra med dybde når dette er nødvendig. Er dette godt nok for å konkurrere på alle fronter?

– Hvis man ser hver spiller hver for seg, og sammenlikner med det lag som Manchester City, Bayern München og Juventus så syns jeg Real Madrid kommer dårligere hvis man skal se på det slik. Det som riktignok har vært den store styrken til Real Madrid siden de solgte Cristiano Ronaldo for tre år siden er jo det defensive. Der har de tatt massive steg over disse tre årene der de har vært veldig solide defensivt og sluppet inn betraktelig færre mål i forhold til sesongene i forveien.

– Real Madrid har fortsatt store deler av dette gode forsvaret igjen, når man i tillegg tar med i beregningen at man har Casemiro foran forsvaret igjen. I tillegg har man spillere som Luka Modric og Toni Kroos som selv om de ikke er noen utpregede defensive spillere så bidrar de defensivt i den forstand med at de har ballen så mye og at de sjeldent mister den i farlige situasjoner og det er sånn sett ganske sjeldent at Real Madrid faktisk forsvarer seg.

VIKTIGE: Selv om de ikke er utpregede defensive spillere så gjør Luka Modric og Toni Kroos en viktig jobb defensivt med sin enorme trygghet med ballen i beina.

– Dersom jeg hadde vært sportsdirektør i Real Madrid og hatt den riktige pengesummen tilgjengelig så ville jeg hatt to planer, den ene ville naturligvis vært Kylian Mbappé og dersom det ikke går, gjør et forsøk på å hente Erling Braut Haaland. Det er offensivt behovet er desidert størst og det må scores mye mer mål. Hadde ikke det løst seg så ville jeg hatt en klar plan hva angår midtstoppere, og sett til spillere som Pau Torres, Jules Koundé eller kanskje Kalidou Koulibaly. Men alle rapportene som kommer fra Madrid tyder på at planen er å angripe den nye sesongen med de midtstopperne de har til disposisjon per dags dato. 

– Fjerdemann blir Jesús Vallejo, dersom han ikke blir solgt. Dette er en spiller som ikke en gang spiller på det spanske OL-landslaget. Der ble han byttet inn som høyreback når Óscar Gil er suspendert og Óscar Mingueza er skadet. Han var ikke spesielt god for Granada forrige sesong og i Wolves fikk han ikke spille i det hele tatt. De gangene han har fått sjansen for Real Madrid så har han hatt et så voldsomt tenningsnivå som også har ødelagt for han.

SLITT: Jesús Vallejo har spilt en håndfull kamper for Real Madrid og slitt med å vise seg tilliten verdig.

– Man vet heller aldri hvordan disse Real Madrid Castilla-spillerne tar nivået når de får muligheten. For alt vi vet kan Mario Gila være en fremtidig landslagsspiller som får 100 landskamper for Spania over de neste 15 årene. Hva vet vi? Vi kan se han for Real Madrid Castilla og vi kan se han i treningskamper og i de få sjansene han har fått på førstelaget til nå, men vi vet egentlig ingenting. Kanskje er det en høstsesong som skal til for å se om for eksempel Gila har det mentale, om han har det fysiske og om han har ferdighetene med ball til å kunne bli en fullverdig Real Madrid-midtstopper. 

– Det kan godt være at man tar den prøveperioden på et halvt år nå, før det så åpner et nytt overgangsvindu i januar. Da vil utkjøpsklausulen til Jules Koundé fortsatt være den samme så fremt han ikke har gått til Chelsea, det samme gjelder Pau Torres. For å konkludere så skulle Real Madrid hatt inn en fjerde stopper, i en ideell verden. Men samtidig forstår jeg fra et klubbperspektiv at de vil gi for eksempel Gila sjansen.

ALTERNATIV: Jules Koundé er et av flere alternativ som har blitt nevnt i forbindelse med Real Madrids mulige stopperjakt.

Tror du spillere som Vinicius Jr, Marco Asensio og Rodrigo vil utmerke seg mer under Carlo Ancelotti i forhold til det de gjorde under Zinedine Zidane?

– Jeg har tidligere kalt Marco Asensio for «Ballon d’Or-materiale». Jeg får benytte sjansen til å påpeke at Asensio har sendt Spania til OL-finale, nå som jeg har muligheten. Jeg har ikke mistet troen på han. Det er ikke fordi jeg ikke er villig til å innrømme mine feil, fordi jeg har tatt feil mange ganger. Jeg trodde han skulle være en verdensstjerne i mye større grad enn det han er den per august 2021. Dersom Asensio får en god sesongstart, holder seg skadefri og får spille jevnt og trutt så tror jeg han kan være en av de faktorene som gjør at Real Madrids kommende sesong blir bedre enn den foregående. Han er definitivt en av de spillerne som har mest å gå på.

– Det samme kan man på mange måter si om Vinicius Jr også, i tillegg til Rodrygo. Man kan egentlig si det om enhver spiller i Real Madrid. Det er en av to grunner til at du befinner deg i Real Madrid: enten er du vanvittig god eller så har du et vanvittig potensiale. Litt for mange har samtidig ikke hatt den ønskelige utviklingen. Dersom Real Madrid kjøper spillere i alderen til for eksempel Rodrygo, så henter man de for det langsiktige. Da har man en forventning om at utviklingen går oppover, og ikke rett frem.

UNDERPRESTERT: Marco Asensio er en av flere spillere som underpresterte for Los Blancos forrige sesong og som må vise seg tilliten verdig under Carlo Ancelotti.

Hvilken konkrete endringer tror du Carlo Ancelotti vil bringe til Real Madrid?

– Hvis man setter seg ned med lupe og analyserer kamper for å se på presshøyde, antall spurter og slikt så vil man alltid finne konkrete forskjeller i forhold til Zinedine Zidane sitt Real Madrid. I og med at det er så få endringer i spillerstallen, med Ramos og Varane ut og David Alaba inn. Derfor tror jeg det er litt begrenset hvor mye forskjell man kommer til å se. Det er ikke nødvendigvis fordi jeg ikke tror at Ancelotti kommer til å ha et klart stempel på laget sitt, men mer fordi Zinedine Zidane ikke hadde et klart stempel på laget sitt.

– Under Zidane var det veldig pragmatisk og man så annerledes ut nesten hver helg ut ifra hvilken motstander som sto på motsatt banehalvdel. Hvis man skal se litt større på det så hadde Zinedine Zidanes Real Madrid en god defensiv struktur, og man tok ikke så mye risiko i spillet sitt. Det kan fort endre seg litt under Ancelotti og at man kanskje får en mer offensiv tilnærming. Kanskje man snur trekanten på midten og bruker en 10’er, noe Zidane nesten aldri gjorde. 

– Jeg tror egentlig ikke at Real Madrid som kollektiv kommer til å se så veldig annerledes ut. Dersom de skal gjøre det bedre denne sesongen så må det enten komme inn en x-faktor som Mbappé eller Haaland, som gjør laget bedre. Ellers så er det enkeltspillere som tar nye steg i forhold til forrige sesong, les Eden Hazard.

STOR JOBB: Carlo Ancelotti har en stor jobb foran seg etter at Real Madrid ikke vant et eneste trofé forrige sesong.

Martin Ødegaard forlot klubben midtveis i forrige sesong, og det er fortsatt vage rykter om at han ikke skal være fornøyd med å ikke være lovet en plass i startelleveren til Real Madrid. Hva tenker du om Ødegaard og hans fremtid i klubben?

– Frem til det motsatte er bevist eller at det kommer tyngre rykter så går jeg ut ifra at Martin Ødegaard skal spille i Real Madrid denne sesongen. Jeg har lest vage artikler i AS og MARCA om Ødegaard, og etter å ha fulgt spansk sportspresse i nærmere 20 år så biter jeg meg merke i hvordan man formulerer seg og skriver. Som regel når det skrives med forbehold som nå, så har det vist seg at det ikke er noe i det.

– Hvorfor skjer det nå? Man får et inntrykk som journalist og som supporter om at det er mye som skjer i Real Madrid hele tiden. Det er feil. Det skjer ekstremt mye i Real Madrid hele tiden. Da tenker jeg ikke nødvendigvis på at det skal komme nyheter hele tiden, men folk snakker sammen. Man kan ha fire personer i et sportslig utvalg der man har fire forskjellige meninger om en enkelt spiller.

RYKTER: Det går for tiden vage rykter om at Martin Ødegaard vurderer å be om å forlate klubben i jakten på mer regelmessig spilletid.

– Det er veldig mange som mener noe, og det at en person mener noe betyr ikke nødvendigvis at det kommer til å skje. Men den ene personen har kanskje en litt større agenda enn de fire andre, slik at han går til en journalist og snakker. Når da den journalisten hører dette fra en person som han vet er velinformert. Da kan denne journalisten føle at han har nok kjøtt på beinet til å skrive en sak. Blir det en sak så leser folk det, og folk tror det de leser. Dette er bare et tenkt eksempel på hvor mye det kan bli av veldig lite i Real Madrid. 

– Disse ryktene om at Ødegaard skal ha kommet med krasse krav om lovnader om spilletid kom etter treningskampen mot Rangers der Martin Ødegaard var svak – i likhet med alle andre Real Madrid-spillere. Real Madrid som kollektiv var dårlige og nesten ingen enkeltspillere sto frem. Det var en dårlig kamp av Real Madrid og stort sett alle spillerne. Jeg har også registrert at det sirkulerer et klipp der Ødegaard scorer på trening, men ingen ferier som de gjør når andre spillere scorer. Det kan virke litt rart der og da, men det betyr ikke at det nødvendigvis ligger noe i disse ryktene om at han ikke skal være helt tilfreds. Vi kan for eksempel ikke vite at dette klippet ikke er redigert eller om det er postet av noen med en spesiell agenda. Det er så ekstremt mye vi ikke vet…

SVAK: Martin Ødegaard var svak da Real Madrid møtte Rangers 25. juli og har siden den gang høstet kritikk i spansk presse.

– Jeg er en av mange som videreformidler rykter når det kommer fra journalister som jeg mener har en viss form for troverdighet. Men det er en ekstrem jungel der ute som det er vanskelig å manøvrere seg i. Det er heller ikke slik at hvis en kilde blir klassifisert som «troverdig», så vil det si at han har rett hele tiden, på ingen måte. I januar hadde man situasjonen der Ødegaard til slutt valgte å gå til Arsenal, men i begynnelsen der var det også rykter om en retur til Real Sociedad. Da er fotballsupporteres tankegang såpass enkel at de som rapporterte om interessen fra Real Sociedad, blir stemplet som «ikke troverdig». Akkurat der og da så var det faktisk en mulighet.

– Basert på det jeg leser og basert på det jeg hører så er det ingenting som tyder på at Martin Ødegaard er på vei bort fra Real Madrid. En annen faktor som det blir snakket veldig lite om er at fotballjournalistaer får sin informasjon fra veldig mange forskjellige hold. Det kan være fra klubb, fra spilleren selv, fra agent, fra familie, men de kan også få informasjon fra lagkamerater av aktuelle spillere. Eksempelvis spillere som kniver om samme posisjon, så kynisk er fotballbransjen.

KONKURRENTER: Isco blir av mange sett på som en direkte konkurrent av Martin Ødegaard.

– Jeg sier ikke at det er tilfellet her, men det er enda en potensiell faktor som kan spille inn. Man må lese litt mellom linjene og prøve å tenke seg til hva som kan være grunnen til at dette kommer akkurat nå. Med alle disse brikkene og ta hensyn til så faller de ikke på plass i den forstand at Martin Ødegaard skal forlate Real Madrid. Per nå så tror jeg at han blir og at det ikke ligger noe særlig i disse ryktene. 

– Fremtiden hans lengre frem i tid vil naturligvis avhenge veldig mye av hvordan han presterer i høst. Jeg tror det blir en veldig definerende høst for hans fremtid i Real Madrid. Både med tanke på hva han selv ønsker og hva klubben ønsker. Jeg tipper at klubben i utgangspunktet er interesserte i å forlenge kontrakten hans, utelukkende fordi at da har de bedre kort på hånda ved et eventuelt salg fordi at en spiller med fire år igjen på kontrakten er verdt mer enn en spiller med ett år igjen på kontrakten. Det koster ikke Real Madrid noe særlig å forlenge kontrakten med Martin Ødegaard med mindre han plutselig ber om en vanvittig lønnsøkning, noe jeg ikke tror er tilfellet.

TO ÅR IGJEN: Martin Ødegaard har to år igjen av kontrakten og alt peker mot at han i løpet av noen måneder enten forlenger kontrakten eller slår igjennom i Real Madrid.

– Hva Martin Ødegaard selv tenker vet jeg ikke. Men hvis det nå blir en høst med noen få sjanser fra start, noen innhopp her og der og dermed en lik høst som i 2020 så skal man ikke se bort ifra at han ser slik som at han har gitt det et ærlig forsøk både en, to og tre ganger, men det går ikke – la oss prøve noe nytt. Da skal man heller ikke se helt bort ifra at januar 2022 kan være vel så aktuelt som sommeren 2022, fordi da har han halvannet år igjen av kontrakten i forhold til ett. 

– Real Madrid er jo en klubb som siden Bosman-dommen kom i 1995 har vegret seg veldig for å satse for fullt på spillere som har mindre enn to år igjen av kontrakten. Unntaket har kommet de seneste årene men det tror jeg delvis har med pandemien å gjøre i kombinasjon med dårlig planlegging. Benzema, Modric, Ramos og Varane sto ganske plutselig der med ett år igjen av kontrakten. Hva har skjedd? Modric og Benzema er to lojale fyrer som aldri skaper noe trøbbel og de har forlenget sine kontrakter. Sergio Ramos forlater klubben og Raphaël Varane selges til Manchester United. Så får vi se hva som skjer med de andre, deriblant Martin Ødegaard som nå har to år igjen av kontrakten.

NYTT FORSØK: Høsten 2021 blir et nytt forsøk i den helhvite drakten for Martin Ødegaard, etter at høsten 2020 ble preget av skader og lite spilletid.

Luka Modric overrasket mange med å levere nok en stabilt god sesong i 2020/21, og mange hadde trodd at Ødegaard skulle få flere sjanser i nettopp Modric sin rolle. Kroaten fyller 36 i september, tror du dette blir hans siste sesong i Real Madrid?

– På generelt grunnlag ønsker jo spillere ofte å ha med seg et siste mesterskap i karrieren, og Modric har enda ikke lagt opp på det kroatiske landslaget. Jeg ser ikke på det som veldig usannsynlig at han vil være med under VM i Qatar om halvannet år, isåfall må han jo holde det gående inn i 2022/23-sesongen. Da enten for Real Madrid eller en annen klubb. 

– Jeg tror han fortsatt kommer til å være en maktfaktor i Real Madrid også den kommende sesongen. Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal starte for et toppet Real Madrid den kommende sesongen også, annet enn alderen. Men der har han allerede motbevist oss ganske mange år på rad. Samtidig så kommer man etterhvert til det punktet der han får knekken, han nærmer seg for hver dag som går. Jeg er glad i Modric og håper at han holder koken i alle fall frem til 2023.

NY SESONG: Luka Modric gyver løs på sin niende sesong i den spanske hovedstaden i disse dager, til tross for at han fyller 36 år i september.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.