Intervjuer

Petter Veland: – Ødegaard er ingen uskyldig part

Vi har intervjuet Petter Veland angående Martin Ødegaards utlån til Arsenal, der vi snakket om hvordan man kom til det punktet at nordmannen ville forlate klubben, fremtiden til 22-åringen og klubbvalget.

Det er i dag to uker siden Real Madrid offentliggjorde at Martin Ødegaard ble lånt ut til Arsenal for resten av sesongen. Etter en lenger periode uten spilletid så ønsket nordmannen seg vekk i jakten på mer spilletid, og valget falt på Arsenal. Vi har snakket med Petter Veland om utlånet og fremtiden til den norske midtbaneeleganten.

I fjor sommer ble utlånet til Real Sociedad avbrutt, men Ødegaard ville altså vekk fra Real Madrid allerede i januar, kun måneder etter. Hvordan lot det seg gjøre?

– Det er en konsekvens av mange forskjellige ting, men hovedgrunnen er jo at han ikke fikk den tilliten av ZInedine Zidane som han mente at han hadde gjort seg fortjent til. Han har ikke fått den spilletiden han føler at han må ha for å utvikle seg videre fra det punktet han er på i karrieren. Det er fordi han ikke har tatt muligheten i tilstrekkelig grad når han først har fått den. Zidane ga han muligheten de første to kampene, det gikk helt greit, men ikke mer enn det. I etterkant så har det vært både skader av forskjellige slag og forkjølelse og slikt, og når han da først har vært ute så har gamlegutta tatt kommandoen og derfra og inn så ble det vanskelig frem til det endte med at han ba om å få dra på utlån.

Veldig mange kritiserte Zidane for å ikke bruke Martin Ødegaard, men kan man kritisere Ødegaard også?

–  Definitivt, Ødegaard er ingen uskyldig part i denne saken. Det er to sider av denne saken, du har Zidane sitt perspektiv som helt sikkert vil forsvare hans egne valg, som alle fotballtrenere. Det bunner nok ut i at Zidane ga Ødegaard sjansen i de to første seriekampene, uten at det ga noen gode svar. Han har fått bedre prestasjoner og følt seg tryggere med å kjøre den gamle, rutinerte trioen på midten. Valverde har jo vært foran Ødegaard i køen hele tiden, også har det på mange måter vært litt Isco og Ødegaard som utfordrere, og ingen av de har tatt tilstrekkelig vare på mulighetene. Ødegaard kan legge mye av skylden på skader og sykdom, men sannheten er at han heller ikke har levert godt nok de gangene han har fått muligheten.

PRE-SEASON: Martin Ødegaard under pre-season i august 2020.

Har Martin Ødegaard vært for utålmodig?

– Jeg ser at blant annet Jorge Valdano og andre høytstående kommentatorer i MARCA, som skriver kronikker, hinter mot at de synes at Martin Ødegaard har vært litt for utålmodig, og at når han først møter litt motstand og oppoverbakke så velger han å dra. Det er jo ikke så enkelt og svart/hvitt at man enten blir værende og kjemper videre eller så gir man opp og har vært for utålmodig. Dette er forskjellig fra case til case, og for eksempel Isco og Mariano ble værende, mens Jovic og Ødegaard valgte å dra. Det er forskjellige årsaker bak hvert og ett av disse valgene, men Ødegaard har alltid vært opptatt av ordet “utvikling”, og han har stått litt på stedet i hvil, eller kanskje tatt et lite steg bakover fra januar 2020 til januar 2021. Når det da åpnet seg en mulighet for å dra til Arsenal så mente han at det var det beste å gjøre, for hans utvikling. 

Real Madrid nektet å inkludere noen kjøpsopsjon, og Ødegaard skal etter planen tilbake til Madrid til sommeren. Ser du noen fremtid i Real Madrid for Martin Ødegaard?

– Generelt så legger jeg ikke så mye i at Real Madrid ikke ville inkludere noen kjøpsopsjon i denne avtalen, fordi det gjør de ikke uansett. Det har vel knapt skjedd i Real Madrids klubbhistorie at de har inkludert en kjøpsopsjon i en leieavtale, det er rett og slett en måte de ikke driver på. Det betyr ikke at man ikke kan selge spillere til klubber de er utlånt til, det har både skjedd før og kommer garantert til å skje igjen. Men da setter man seg ned ved forhandlingsbordet etter sesongen dersom man finner ut av at det er det beste for alle parter. Det er jo ikke sånn at til tross for at Arsenal ikke har fått inkludert noen kjøpsopsjon i låneavtalen med Real Madrid så er ikke sjansen tilstede for at Martin Ødegaard blir Arsenal-spiller på permanent basis. Hvis Ødegaard selv til det om fire måneder, Arsenal har økonomi til det og den som er trener i Real Madrid når det valget skal tas mener det er en god avtale så kan det naturligvis bli en realitet.

– Det åpenbare svaret mitt på om jeg ser en fremtid i Real Madrid for Martin Ødegaard er ja. Den kjedelige forklaringen på det er at han har en kontrakt som strekker seg frem til 2023, og så lenge han har det så har han en fremtid i klubben. I hvor stor grad det er reelt å tro at Martin Ødegaard er Real Madrid-spiller 1. september 2021 avhenger av så mange faktorer at det blir på samme måte som å tippe hvor mange millimeter regn det blir i Kragerø i løpet av august. Det er enormt mye som kan skje innen den tid. Hvem er trener i Real Madrid? Hvem er trener i Arsenal? Hvordan gikk leieoppholdet til Martin Ødegaard? Hvem andre midtbanespillere er fortsatt i Real Madrid? Hvem andre har man eventuelt hentet til klubben i hans posisjon? Hvordan har utviklingen hans vært i Arsenal? Det er så ekstremt mange ting som kan spille inn der.

ENESTE FORSTERKNING: Martin Ødegaard, som her hilser på Florentino Pérez under sesongens første pre-season-trening, ble det eneste nye ansiktet i Real Madrid-troppen til 2020/21-sesongen.

Hva tenker du om at valget falt på Arsenal, når han blant annet kunne gått tilbake til Real Sociedad?

– Ut ifra de valgene han hadde, som virket å være Ajax, Real Sociedad og Arsenal så forsvant jo Ajax ganske tidlig, fordi matchingen der ikke er sterk nok på kort sikt når man har røket ut av Champions League og Eredivisie er ikke blant de topp fem beste ligaene i Europa.

Real Sociedad følte man litt “been there, done that”, og det er ganske åpenbart at de ønsket enten en lengre leieavtale eller en opsjon på kjøp, noe som var uaktuelt for Real Madrid. Arsenal ble dermed det siste reelle alternativet. Igjen så har jo Ødegaard blitt sjarmert og overtalt av en trener, på samme måte som Zidane gjorde i sommer da han ringte han og ba han komme tilbake til Madrid. Det gikk jo ikke så veldig bra, med fasit i hånden. 

Tror du han vil lykkes i Premier League under Mikel Arteta?

– Jeg blir veldig positivt overrasket dersom Ødegaard skulle utgjøre en forskjell for Arsenal og at man ser tilbake på leieoppholdet som en ubetinget suksess. Det er jo fordi man kommer inn i et nytt lag midt i sesong, man skal omstille seg til en ny liga og nye lagkamerater. Det er et voldsomt kjør på en spiller som velger å forlate Real Madrid og gå til Arsenal midt i sesongen, men han har definitivt kvalitetene til det. Men da er han avhengig av å ha litt mer flyt enn det han har hatt siden før corona-pausen på våren 2020, etter det så har det meste ikke gått på skinner. Men kanskje er det et miljøskifte som må til.

RETUREN: Martin Ødegaard i aksjon for Real Madrid under første serierunde av LaLiga 2020/21-sesongen, der han fikk starte mot gamleklubben Real Sociedad.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.