Martin Helleruds spesialer

Petter Veland: – Jeg har en snikende følelse

LaLiga-premieren nærmer seg med stormskritt og i den anledning har vi tradisjonen tro gjennomført et lengre intervju med Petter Veland!

Denne uken sparkes LaLiga i gang og lørdag klokken 22:00 blåses sesongen i gang for Real Madrid sin del når de gjester Alavés på Estadio Mendizorroza. I den anledning har vi i Peña Madridista Noruega tradisjonen tro gjennomført et lengre intervju med Norges LaLiga-orakel, Petter Veland. Intervjuet er delt opp i totalt tre artikler og i denne artikkelen tar vi for oss tre av de største offensive stjernene til Real Madrid, klubbens økonomi og hvorvidt det eksisterer et scenario der Kylian Mbappé bytter ut Paris med Madrid før overgangsvinduet stenger.

Karim Benzema holdt på mange måter Real Madrid i live i Champions League og LaLiga forrige sesong. Hvor lenge kan Real Madrid belage seg på franskmannen og tror du han opprettholder nivået også denne sesongen?

– Karim Benzema har virkelig vokst på meg, spesielt med tanke på hvor lite støy det er rundt han. Jeg er fullt klar over saken med det franske landslaget og Valbuena men som Real Madrid-spiller så har han knapt gjort en flue fortred. Han virker så snill og medgjørlig og lite interessert i overskrifter. Jeg vet om veldig mange agentselskaper og agenter og klarer å koble de til diverse spillere, som René Ramos og Sergio Ramos eller John Barnett og Gareth Bale. Men jeg aner virkelig ikke hvem som er agenten til Karim Benzema. Det har aldri vært noe uenighet under lønnsforhandlinger, aldri vært noe intriger eller noe slikt. Den forlengelsen som offentliggjøres om kort tid er vel hans tredje forlengelse siden han kom i 2009. Når man da ser på laget og det han tilføyer av kvalitet så skulle han uten tvil vært den best betalte i den troppen, men det er han ikke og det klager han ikke over.

– Som spiss så holder du gjerne litt lengre enn for eksempel sentrale midtbanespillere, men jeg tror han ville hatt godt av å få en vaskeekte spiss enten ved siden av seg eller kanskje foran seg. Enten Haaland eller Mbappé tror jeg ville passet perfekt sammen med Karim Benzema. Jeg ser veldig mye av en 10’er i han og i måten han er glad i å møte, hans vanvittige førstetouch, måten han vender bort motspillere på ett touch og pasningene han slår på ett touch. Spiller du som 10’er så trenger du ikke løpe like mye som en 9’er. Du er ikke den som setter inn førstepresset, det er det 9’eren som gjør, og du har i tillegg løpssterke midtbanespillere bak deg som også dekker opp.

ENORM: Karim Benzema var en gigant for Real Madrid forrige sesong og dro nesten på egenhånd Los Blancos til gullkampen i LaLiga og Champions League-semifinale.

Det sies at Eden Hazard har imponert trenerstaben i Madrid med den fysiske forfatningen han var i da han returnerte fra ferie. Skal dette bli sesongen der belgieren endelig viser seg draktnummeret verdig eller blir det en ny skuffelse?

– Alle gode ting er tre…? Man så bruddstykker under EM med hva han kan gjøre til tross for et veldig tynt grunnlag. Jeg mener fortsatt at det er helt sykt at han ikke har levert bedre. Jeg har forståelse for at skadene har hopet seg opp og at det er den definitive årsaken til at han ikke har lykkes. Jeg tror at mye av grunnen ligger i at da Eden Hazard kom til Real Madrid, så hadde han nådd målet sitt. Derifra så har det egentlig bare gått nedover… Alle de riktige valgene han gjorde i Chelsea og all den disiplinen han hadde gjorde at han ikke ble skadet og at han presterte hele tiden.

– Så kom han til Real Madrid, som hadde vært drømmen hans og det var liksom som å nå toppen. Når da psyken og motivasjonen kanskje ikke er 100 % og han ikke lenger har en gulrot der fremme og jobbe etter, så er det kanskje med på å skape disse skadeproblemene. De kommer kanskje av at man slurver litt med restituering, man slurver litt med kosthold og at man møter opp til pre-season med en type mage som man ikke bør ha når man er Eden Hazard og har signert for Real Madrid. 

– Men man må jo nesten tro at all den kritikken han fikk etter exiten mot Chelsea i Champions League, da han sto og lo med sine tidligere lagkamerater, at det var en liten vekker for han. Jeg håper den unnskyldningen han kom med var oppriktig og at han skjønte hva han hadde gjort. Kanskje gikk det opp et lys for han, typ «Okei, er dette min bane i Real Madrid og er det slik det skulle ende. Har jeg rotet det til nå?». Josep Pederol, som man vet har et tett forhold til Florentino Pérez, sa jo klinkende klart at Eden Hazard aldri kunne spille for Real Madrid igjen. Man kan mene hva man vil om Pederol, men at han har innflytelse er det ingen tvil om.

SKUFFET: Eden Hazard har skuffet i løpet av sine to første år i den spanske hovedstaden.

Gareth Bale er tilbake i Real Madrid og i snakkende stund peker alt mot at han blir værende. Kontrakten hans går ut neste sommer og det virker opplest og vedtatt at dette blir hans «last dance» i Real Madrid. Hva er dine forventninger til han?

– Man så i Tottenham og hva Gareth Bale kan levere når han er i sitt rette element, når han trives og når han blir sett opp til. Han scoret vel 16 mål totalt forrige sesong og det er jo veldig gode tall. Dette er tall som vanligvis trigger interesse fra Real Madrid hvis de ikke eier han, men det gjør de jo. Nå er jo Ancelotti tilbake, og under Ancelotti sist var Gareth Bale veldig god. Dette er jo et sportslig valg, men det er også et institusjonelt valg om hvorvidt du skal stoppe utviklingen til spillere som Rodrygo, Vinicius Jr og Marco Asensio for at Gareth Bale skal få spille et siste år, når du i tillegg vet at han bare ruger på kontrakten og forsvinner om et år. 

– At det var noen gnister mellom Zinedine Zidane og Gareth Bale syns jeg er helt åpenbart. Ancelotti og Bale har alltid hatt et godt forhold ut ifra rapportene fra Madrid og jeg tror Bale er veldig klar over hans egen situasjon samtidig som at Ancelotti er klar over at dette er et spesielt tilfelle. Jeg tror Ancelotti kommer til å være litt mer ydmyk og pedagogisk overfor Bale, og at han kommer til å være helt ærlig. Ancelotti er trener for en klubb som vil at man skal satse på de som er yngre. Han kommer ikke til å fryse ut Bale, han er en del av troppen men han kommer til å være helt ærlig på at en del av hans oppgave er å få frem de yngre spillerne. Jeg kan se for meg at Ancelotti har kommunisert til Bale at han kommer til å være en viktig spiller om han ønsker å bli.

BLIR VÆRENDE: Alt peker mot at Gareth Bale blir værende i Real Madrid og at han fullfører kontrakten sin med Real Madrid som går ut 30. juni 2022.

Real Madrid har en rekke unggutter som fikk sjansen forrige sesong og som ventes å få sjansen også denne sesongen. Hva er dine tanker rundt spillere som Antonio Blanco, Miguel Gutiérrez, Marvin, Mario Gila og Sergio Arribas?

– Av de nevnte så har jeg lagt spesielt merke til Antonio Blanco. Men når vi snakker om at Martin Ødegaard har masse konkurranse så har jo i utgangspunktet Antonio Blanco enda mer fordi han er jo enda lenger bak i køen. Dette fremprovoserer jo spørsmålet om hvorvidt han skal bli værende og ta de få sjansene han får og regelmessig spille på nivå tre i Spania, eller om han skal leies ut med den risikoen det medfører.  Når det er sagt så er jo nivå tre i spansk fotball spisset og nivået er høyere etter omorganiseringen, med den nye Primera RFEF. Dette gjør nok at det er riktig tidspunkt å la disse ungguttene bli i klubben fordi nå er det færre lag på nivå tre, noe som gjør at nivået blir høyere. 

– Man må jo tro og håpe som fotballsupporter at antall skader går ned i fotballen generelt, og kanskje spesielt i Real Madrid. De slet jo enormt med skader forrige sesong, og dette endres ikke over natten så det vil komme muligheter for Castilla-spillerne. Jeg tror også at Ancelotti er gira på å gi dem muligheten.

LOVENDE: Antonio Blanco regnes av mange som en av de mest lovende spillerne i Real Madrid-akademiet, og denne sesongen blir han sannsynligvis å se mer på førstelaget.

Nok en sommer har Real Madrid fokusert på å kvitte seg med spillere, til tross for at det fortsatt er en del eldre spillere med dyre kontrakter igjen i troppen. Real Madrid har ikke betalt en overgangssum for en spiller siden 2019. Hva sier dette om klubbens økonomiske situasjon i forhold til konkurrentene?

– Det står ikke så veldig ille til med Real Madrid, men jeg tror de tatt et strategisk valg for at det har blitt sånn. De brukte sist penger i 2019, og i januar-vinduene bruker Real Madrid stort sett ikke mye penger, så kom sommeren 2020 hvor Covid-19 hadde veltet over oss. Da tok Florentino Pérez et valg tidlig om å stenge krana igjen og satse på troppen de da hadde med spillerne som evt kunne bli en del av troppen etter utlån, og den situasjonen er fortsatt lik.

– Dette skjer under Covid-19-pandemien, men det skjer også i en periode der man ganske åpenlyst har jobbet langsiktig for å hente Kylian Mbappé. Det er den store drømmen til Florentino Pérez: hente Kylian Mbappé til Real Madrid. Dette vil han gjøre for å flytte hele maktsenteret over til Madrid ved at man har klart å hente den største spilleren. Real Madrid har vært tålmodig så lenge for å hente han til klubben, og Pérez håper nok at dette skal bære frukter kanskje allerede denne sesongen.

INGEN SIGNERINGER: Carlo Ancelotti ble tidlig informert om at Real Madrid ikke kom til å gjøre noen signeringer denne sommeren, med mindre Kylian Mbappé skulle bli tilgjengelig.

– For å sammenlikne med Barcelona så har ikke Real Madrid gjort så mye mer riktig, men det er Barcelona som har gjort enorme feil. De mistet hodet fullstendig etter at de mistet Neymar i 2017. De fikk 222 millioner euro inn og et stort hull i laget, men der feilberegnet de og de fikk panikk. Jeg er fullt klar over at de henter spillere som er kjempegode, som Coutinho, Dembélé og Griezmann. Men det er nok ikke tilfeldig når ingen av de lykkes… Griezmann har lykkes til en viss grad, Dembélé i ny og ne mens Coutinho aldri har lykkes. De tre kostet jo dobbelt så mye som Neymar, og har ikke gitt i nærheten av like mye tilbake.

– Når man er oppe på slike summer, da binder du deg ikke bare opp der og da. Barcelona satt med en enorm pengesekk der og da, men så brukte de penger hvor de bandt seg opp over seks-syv år frem i tid. Dette gjør at man kommer i situasjoner som den med Pjanic og Arthur, hvor man manipulerer overgangssummen for å få regnskapet til å gå opp. Det gjør at de sliter enda mer nå. Nå sitter de med Pjanic, som har en sportslig verdi som er tilnærmet lik null, som fortsatt må amortiseres 45 millioner euro. Hvis Barcelona bryter kontrakten med Pjanic så går de fortsatt 45 millioner euro i minus, selv om de sparer noe i lønn. 

– Real Madrid har klart å navigere seg igjennom dette Covid-farvannet på en langt bedre måte enn Barcelona, som på grunn av dårlig klubbstyring bare har sparket problemene foran seg. Real Madrid sto på toppen av fjellet, begynte å kjøre utenfor men så kjørte de til siden før skredet kom. Barcelona har kjørt rett ned og har blitt tatt av skredet.

GOD: Florentino Pérez har gjort en meget god jobb med å lose Real Madrid igjennom Covid-19.

Vi er i august… Kylian Mbappé har enda ikke forlenget med PSG og nesten hver dag kommer det nye drypp om at franskmannen er på vei til Real Madrid. Hva er dine tanker rundt sagaen og hvor spiller Mbappé når kalenderen viser 1. september 2021?

– Jeg har en snikende følelse av at det blir i Real Madrid. Det som setter en stopper for det er jo at PSG rett og slett bare bestemmer seg for å være vanskelige. Hvis de vil ha Kylian Mbappé, kanskje litt misfornøyd, i en sesong til istedenfor å motta overgangssum for han så bestemmer de det. Mbappé har kontrakt i et år til og må forholde seg til det, så hvis ikke PSG selger så må han være der.

– Spørsmålet er jo hvor mye Mbappé ønsker å tvinge frem en overgang nå. Tyr han til de virkemidlene som mange har gjort før han, med å skulke trening og liknende? Jeg har en følelse av at han kommer basert på disse mekanismene og slikt som jeg ser i Spania. Man begynner å se enkelte personer si et eller annet, man hører måten Florentino Pérez ordlegger seg på når han blir spurt om dette i El Chiringuito. Han snakker om Mbappé og dette som at de har kontroll. Real Madrid har håndtert Covid-19-pandemien på strålende vis og de har penger i banken. 

– Jeg har en enda sterkere følelse når det nå viser seg at Messi går til PSG. Både Messi, Mbappé og Neymar… på samme sted? Det høres jo ut som noen har hacket FIFA. Messi er verdens best betalte fotballspiller, og hvis du skal legge dette på toppen av Neymar samtidig som du skal beholde Mbappé, med de lønningene disse tre krever.. jeg kan ikke skjønne at det er mulig.

DRØMMEN: Kylian Mbappé er Florentino Pérez’ store drøm, men skal dette bli sommeren der franskmannen kommer til den spanske hovedstaden?

1 comment

 1. Alltid kloke ord fra Hr.Veland.
  Norges desidert beste synser på fotball.
  Jeg tror en spiller som Pellegrini ville passet veldig bra til Benzema.
  SKulle det väre annet type kampbilder tror jeg faktisk Schick kunne värt et godt kjöp.
  Ser ut til at han har blitt voksen., mer stabil i spillet og at avslutningene har blitt enda mer kliniske.
  Kanskjeikke verdens beste försteforsvarer dog.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.