Martin Helleruds spesialer

Petter Veland: – Florentino Pérez har helt sikkert rett

LaLiga-premieren nærmer seg med stormskritt og i den anledning har vi tradisjonen tro gjennomført et lengre intervju med Petter Veland!

Denne uken sparkes LaLiga i gang og lørdag klokken 22:00 blåses sesongen i gang for Real Madrid sin del når de gjester Alavés på Estadio Mendizorroza. I den anledning har vi i Peña Madridista Noruega tradisjonen tro gjennomført et lengre intervju med Norges LaLiga-orakel, Petter Veland. Intervjuet er delt opp i totalt tre artikler og i denne artikkelen tar vi for oss det kontroversielle Superliga-prosjektet i tillegg til de store navnene som har forlatt Real Madrid denne sommeren.

Florentino Pérez har høstet enormt med kritikk for å være en av initiativtakerne bak Superligaen. Hva er dine tanker om prosjektet og hva tenker du om Pérez’ begrunnelse om nødvendigheten av en ny liga for eliten?

– Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på superligaen siden den ble halvveis død og begravet i april.. De spanske og forsåvidt også de italienske superliga-klubbene har jo langt mer å tjene på dette prosjektet i forhold til Premier League-klubbene. Det ser man jo nå under pandemien og hvem det er som virkelig sliter og hvem som ikke sliter. Manchester City henter Jack Grealish for rundt 100 millioner euro fordi de vil. Til sammenlikning har Barcelona, selv om de har seg selv å takke i stor grad også, en kritisk økonomisk situasjon som ble fremskyndet av Covid-19. 

– Florentino Pérez har helt sikkert rett og jeg tror ikke at han lyver hvis han sier at han sitter på tall som viser at dagens ungdom ser mindre fotball enn tidligere. Men statistikk og tall er så finurlig at man kan bruke nøyaktig de samme tallene til å trekke en helt motstridende konklusjon. Dette kommer helt an på hvordan man tolker tallene og tall blir som regel tolket i den retningen som du selv vil at de skal bli tolket.

FORHATT: Florentino Pérez er en kontroversiell skikkelse i fotball-Europa etter at han var en av hjernene bak det omstridte Superliga-prosjektet.

– For å gjøre det litt dagsaktuelt så mistenker jeg at den CVC-avtalen til LaLiga, som ble offentliggjort 4. august, er et direkte svar fra LaLiga mot Superliga-gjengen. Dette tenker jeg både fordi at disse klubbene sier at inntektene går ned og at det ikke lenger er samme inntektene i fotballen, men denne avtalen viser jo det stikk motsatte, med den enorme summen som kommer inn. Dersom denne avtalen blir vedtatt så er dette antakeligvis en ny krok på døren for Superliga-prosjektet, i og med at man da blir bundet til denne avtalen i 40, kanskje til og med 50 år. 

– Personlig håper jeg ikke at det blir noen Superliga hvis det betyr at de nasjonale ligaene blir skadelidende. Hvis det derimot blir en modernisering eller spissing av Champions League – kanskje. Dette avhenger naturligvis av hvordan formatet blir og i hvor stor grad man kommer til å resirkulere disse storkampene. For å gi et eksempel, hvis du spiser indrefilet hver dag så blir du lei til slutt, mens hvis du spiser det to ganger i måneden da er det et høydepunkt.

– Hvis høydepunktene kommer hele tiden så blir man fort lei…Jeg håper at man fortsetter med UEFA Champions League, men jeg ser definitivt de eksisterende problemene med det nåværende formatet. I dag blir de beste bedre, de rikeste blir rikere og forskjellene blir større. Jeg håper man gjør noe med formatet og at man forsøker å få det jevnere.

Florentino Pérez 1.6.2018 N2
DEN TRETTENDE: Florentino Pérez observerer det trettende Champions League-trofeet som Real Madrid har vunnet, etter at klubben sikret seg trofeet sist i 2018.

Zinedine Zidane forlot klubben i mai. Ble du overrasket over at han trakk seg og hva tenker du om dette omtalte avskjedsbrevet der han blant annet kom med noen stikk mot klubbledelsen?

– Jeg ble overrasket over måten det ble gjort på. Jeg så ikke for meg at Zinedine Zidane plutselig skulle bli journalist for en dag og skrive brev i AS. Det var den måten han valgte å komme med sin side av saken, til forskjell fra en pressekonferanse der man kan bli stilt til veggs med kritiske spørsmål. 

– Jeg ble ikke overrasket over at Zidane trakk seg. Jeg hadde noen teorier igjennom våren om at han kom til å tre til side selv, fordi det har han gjort før både som spiller og trener. Det ligger litt i hans natur å gjøre ting man ikke helt forventer. Man så på mange måter dette komme da man fikk en følelse om at Zidane for andre gang hadde skvist alt saften ut av sitronen. Han klarte kanskje skvise mer saft ut av sitronen enn mange andre ville klart. Selv om hans siste sesong rent trofé-messig ikke var godkjent for en klubb som Real Madrid, så tror jeg andre trenere skulle slitt med å i det hele tatt holde Barcelona bak seg.

TRAKK SEG: Zinedine Zidane trakk seg på kontroversielt vis etter 2020/21-sesongen, blant annet etter uenigheter med Florentino Pérez.

Sagaen om Sergio Ramos tok slutt i juni da det ble bekreftet at han forlot klubben. Hva tenker du om måten han forlot klubben på og måten han og Real Madrid løste denne siste sesongen?

– Verdens største fotballklubb og en av verdens største profiler som går inn i stirrekonkurranse, der ingen vil blunke først… Da ender det opp med å gå enda mer prestisje i det, kanskje litt for mye prestisje. Real Madrid glemmer litt alt Sergio Ramos har gitt klubben, Sergio Ramos glemmer litt alt Real Madrid har gitt han.  Dette viser også litt av Real Madrid mener alvor… De sier alltid at ingen er større en klubben og i tur og orden har, for å nevne noen, Raúl, Iker Casillas og Cristiano Ronaldo forlatt klubben, og Ramos er bare en til i denne rekken. Hvis man setter et krav som Real Madrid ikke er med på, så viser dette at det er kroken på døren.

– Det jeg sitter mest igjen med av det hele er denne uttalelsen fra Ramos i etterkant, om at han ikke visste at kontraktstilbudet hadde en utløpsdato. Enten er Sergio Ramos enda litt mer ignorant enn det jeg trodde han var eller så er det Real Madrid som ikke har kommunisert dette godt nok. Eller kanskje har ikke hans bror og agent, René Ramos, kommunisert dette godt nok til Sergio Ramos selv? De rapportene som har kommet ut fra Real Madrid etter at det ble klart at Ramos ikke forlenger, går jo på at ikke alle på Ramos sin side gjorde jobben som de burde, og da er det vanskelig å se på andre enn René Ramos.

ADIOS: Sergio Ramos tar farvel med Real Madrid under en pressekonferanse på Valdebebas i juni 2021.

For kort tid siden ble det bekreftet at Raphaël Varane forlot til fordel for Manchester United klubben, for tilnærmet 50 millioner euro. Hva er dine tanker rundt salget og at Los Blancos gir slipp på spilleren som på mange måter skulle ta opp arven etter Sergio Ramos?

– Man kommer kanskje til et punkt der man ser at Raphaël Varane og Sergio Ramos har utfylt hverandre så godt at når den ene drar så er det kanskje naturlig at den andre drar også. Da skal man isteden erstatte et stopperpar istedenfor at man forsøker å få Varane til passe sammen med Militão, eller Nacho, eller Alaba.  Nacho er en spiller som man på mange måter til stadighet kan forme etter de behovene som man har, han er en potet i ordets rette forstand. Militão er på mange måter fortsatt ny mens Alaba er helt ny. Det kan fort være at det kommer inn en fjerde stopper, men det får vi se.

– Hva angår Varane konkret så er det gjerne slik at hvis du får 50 millioner euro for en som har igjen ett år på kontrakten så er det i utgangspunktet ingen annen logisk utvei enn å selge, fra et økonomisk perspektiv. Det salget kommer på et tidspunkt der Real Madrid har vært helt åpne om at de ønsker å få inn penger for å kunne legge i «Mbappé-potten». Regnestykket gikk sånn sett opp og Varane fikk disse nye utfordringene som han ønsker seg og til syvende og sist så er alle parter rimelig fornøyde. Jeg skjønner riktignok veldig godt at de som kanskje ikke er så fornøyde er fansen.

FARVEL: Raphaël Varane tar farvel med Florentino Pérez og resten av spillertroppen etter at hans overgang til Manchester United ble offentliggjort.

1 comment

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.