Kristian Schoutes spesialer

Markedsverdi i Real Madrid-stallen

Vi tar en nærmere titt på de rene tallene, med et dypdykk i markedsverdien i Real Madrid-stallen.

Real Madrid er en av verdens aller største klubber, og de har derfor også en av verdens aller mest verdifulle spillertropper. De helhvite fra Madrid har en samlet markedsverdi i spillergruppen på 888 millioner euro, hvilket gjør det til den tredje mest verdifulle spillertroppen i verden. Kun Manchester City og Liverpool har en høyere samlet markedsverdi i spillertroppen enn Real Madrid, med samlede markedsverdier på henholdsvis 1,02 milliarder og 966 millioner euro. Som et resultat av koronakrisen har markedsverdien til de fleste fotballspillere sett en solid nedgang, og i Real Madrid har faktisk alle spillerne en lavere markedsverdi enn de hadde for en måneds tid siden. I denne artikkelen skal vi se nærmere på markedsverdien i dagens Real Madrid-tropp med utgangspunkt i de oppdaterte tallene fra den anerkjent statistikknettsiden Transfermarkt.

Begrepet markedsverdi brukes for å estimere en eventuell overgangssum for en spiller ved å ta i betraktning en rekke faktorer. Slike faktorer kan blant annet være alder, tidligere overgangssummer, posisjon, nasjonalitet, skadehistorikk, kontraktslengde, form osv. Raphaël Varane og Sergio Ramos kan her fungere som et godt eksempel. På grunn av alder og Ramos sin kortvarige kontrakt, vil Varane ha en betraktelig høyere markedsverdi enn Ramos, til tross for at mange anser dem som å være omtrent like gode. I tillegg anses popularitet som å være en faktor i markedsverdien, hvilket selvsagt har sammenheng med at en overgangssum vil bli høyere desto flere lag som er interesserte. Markedsverdi er altså estimerte verdier som er basert på disse faktorene, og faktiske overgangssummer er ofte noe annerledes enn disse tallene.

Det er nok lite overraskende for de fleste at det er storsigneringen Eden Hazard som er spilleren i Real Madrid-stallen som har høyest markedsverdi. Belgieren kom til den spanske hovedstad i sommer for en rapportert sum på like over 100 millioner euro. Hazard hadde en markedsverdi på 100 millioner euro for en drøy måned siden, men nå har altså verdien hans sunket med 20 millioner euro. På grunn av den høye markedsverdien er dette også det største fallet når det kommer til antall euro. Det er likevel stort sett likt prosentvis fall  for de fleste spillerne.

Like bak Eden Hazard finner man to spillere som har lik markedsverdi og som har hatt lik utvikling etter fotballpausen. Både Casemiro og Raphaël Varane har for øyeblikket en markedsverdi på 64 millioner euro, hvilket er et fall på 16 millioner euro fra en måneds tid siden. Begge er blant de beste spillerne i verden i sin posisjon, og på grunn av alder har begge en svært høy markedsverdi. Trolig vil en eventuell overgangssum for Casemiro og Varane være langt høyere enn 64 millioner euro, men det er allikevel et tegn på at begge er svært verdifulle spillere. Federico Valverde befinner seg ikke langt bak de tre øverste med sine 54 millioner euro i markedsverdi. Selv om også Valverde har sett en nedgang etter fotballpausen, så har han sett en enormt økning i markedsverdi siden forrige sommer. Sommeren 2019 hadde uruguayaneren en markedsverdi på 20 millioner euro, men etter en strålende sesong var han helt oppe i hele 60 millioner euro i mars. Dette tyder på hvilken fantastisk sesong Fede Valverde har hatt i Real Madrid.

Det er også andre interessante observasjoner i listen over spillerne med høyest markedsverdi. Gareth Bale er helt nede på en trettende plass med en markedsverdi som er ikke er noe høyere enn 32 millioner euro. Waliseren har vært ryktet bort fra Real Madrid i flere sesonger nå, og alder og skadehistorikk tatt i betraktning, er nok ikke dette veldig urimelig. I tillegg vil nok også mange klø seg i hodet over at Luka Modric, Ballon d’Or-vinneren fra 2018, ikke har en høyere markedsverdi enn 12 millioner euro, hvilket faktisk er delt minst av alle spillerne i troppen. Her er tilfellet det samme som med Sergio Ramos, som heller ikke har en markedsverdi på mer enn 14,5 millioner euro, og som både har få år igjen av kontrakten og en ganske høy alder.

I tillegg er det veldig positivt å se hvor høyt verdsatt mange av Real Madrids unggutter er. Vinícius Júnior og Rodrygo Goes har begge en markedsverdi på 45 millioner euro, Valverde er som sagt verdsatt til 54 millioner euro, mens både Luka Jovic, Marco Asensio og Éder Militão ligger på godt over 30 millioner euro. Vi har ofte snakket om at framtiden i Real Madrid ser veldig lys ut, og det blir også tydeliggjort av markedsverdi på ungguttene i klubben.

Markedsverdi i Real Madrid-stallen:

 1. Eden Hazard:  80 millioner euro
 2. Casemiro: 64 millioner euro
 3. Raphaël Varane: 64 millioner euro
 4. Federico Valverde: 54 millioner euro
 5. Toni Kroos: 48 millioner euro
 6. Thibaut Courtois: 48 millioner euro
 7. Vinícius Júnior: 45 millioner euro
 8. Rodrygo Goes: 45 millioner euro
 9. Isco: 40 millioner euro
 10. Daniel Carvajal: 40 millioner euro
 11. Éder Militão: 36 millioner euro
 12. Karim Benzema: 32 millioner euro
 13. Gareth Bale: 32 millioner euro
 14. James Rodríguez: 32 millioner euro
 15. Luka Jovic: 32 millioner euro
 16. Ferland Mendy: 32 millioner euro
 17. Marco Asensio: 32 millioner euro
 18. Reinier Jesus: 22,5 milioner euro
 19. Marcelo: 16 millioner euro
 20. Lucas Vázquez: 16 millioner euro
 21. Sergio Ramos: 14,5 millioner euro
 22. Brahim Díaz: 13, 5 millioner euro
 23. Alphonse Areola: 13 millioner euro
 24. Mariano Díaz: 13 millioner euro
 25. Luka Modric: 12 millioner euro
 26. Nacho Fernández: 12 millioner euro

Legg inn en kommentar