Kristian Schoutes spesialer

Manchester City – Real Madrid: De store spørsmålene

(KOMMENTAR): Real Madrid har slått ut både PSG og Chelsea på veien til semifinale av Champions League, men nå venter den tøffeste oppgaven så langt. Hva kan Real Madrid gjøre mot verdens beste fotballag?

Manchester City regnes av mange som verdens beste fotballag. Klubben har brukt utallige millioner på spillersigneringer de siste årene, og det gjør at de lyseblå fra Manchester nå sitter på fotballverdens soleklart bredeste tropp med kvalitet og dybde i alle posisjoner. City har også en av verdens beste trenere i Pep Guardiola. De kjemper nå for å vinne sin andre ligatittel på rad og sin fjerde på fem sesonger. Det kan ikke kommuniseres godt nok hvor imponerende det er.

Det må noe helt spesielt til for å slå et lag som Manchester City, og det er mange som er usikre på om Real Madrid har dette. Samtidig var det nok få som hadde sett for seg før sesongen startet at nettopp Real Madrid skulle spille semifinale i Champions League etter å ha slått ut PSG og Chelsea på veien dit. I denne artikkelen tar jeg for meg noen av de store spørsmålene før disse kampene. Jeg starter med kveldens oppgjør, før jeg senere i artikkelen tar for meg de større faktorene som kan bli avgjørende over begge kampene.

Hvor mye betyr det at Casemiro er ute?

Det aller meste tyder på at Casemiro er ute til kveldens kamp, noe som Ancelotti så godt som bekreftet på pressekonferansen i går. Dette er selvsagt et stort tap når man ser på de rent defensive tallene. Casemiro er den beste ballvinneren i verden, og hvis det er én spiller som kan bryte opp spillet til Manchester City utenfor Real Madrids sekstenmeter så er det han. Vi så mot Chelsea på Stanford Bridge hvor viktig brasilianeren fortsatt kan være for laget.

Saken fortsetter under bildet

UTE: Real Madrid vil være uten Casemiro i det første oppgjøret mot Manchester CIty. Brasilianeren var svært viktig mot Chelsea i kvartfinalen.

Samtidig så er Casemiro en spiller som sliter når han blir satt under press. Han er ikke en typisk «ballspillende» defensiv midtbanespiller, slik som for eksempel Rodri, Fabinho eller Sergio Busquets er. Dette er noe Real Madrid har blitt avslørt på tidligere, blant annet i returoppgjøret mot Manchester City i 2020. Mest sannsynlig vil Kroos ta over rollen som sekser dersom Casemiro ikke er klar, og det er en spiller som er langt mer motstandsdyktig mot City sitt høye press. Sannsynligvis vil det gi Real Madrid muligheten til å kontrollere ballen litt mer og kanskje få noen gode kontringsmuligheter. Samtidig begrenser du en av lagets viktigste offensive spillere ved å plassere Kroos som ankeret, og du mister enormt mye defensivt uten Casemiro.

Rodrygo eller Camavinga?

Et annet viktig spørsmål, som Ancelotti også sa på pressekonferansen i går, er om Camavinga eller Rodrygo skal starte. Det betyr egentlig at Ancelotti er i tvil om han skal bruke en ren ving på høyrekant i Rodrygo eller Valverde som en altmuligmann. Uruguayaneren har imponert stor på høyrekant den siste tiden, mens Rodrygo leverte godt med målpoeng de siste ukene. Han scoret mot både Chelsea og Sevilla, og det er ingen tvil om at brasilianeren har gjort seg fortjent til en startplass. Valverde startet uansett, spørsmålet er om det blir som sentralmidtbanespiller eller høyrekant. Og følgelig, hvem som tar den siste posisjonen.

Rodrygo vil gi Real Madrid enda mer i angrep. Han er rask, kan utfordre og vet hvor målet står. I tillegg, noe som er en undervurdert del av spillet til Rodrygo, har han en flott innleggsfot. Han har allerede levert én målgivende pasning til Benzema på innlegg på Etihad Stadium, så det kan være noe å satse på. Selv om Rodrygo også bidrar godt defensivt er det ingenting i forhold til Valverde, som løper utrettelig hele kampen hver gang han spiller. Å bruke Camavinga på midtbanen vil også gi Real Madrid enda mer løpskraft og fysikk, noe som kan bli avgjørende i en kamp som dette. Følg med på denne når lagoppstillingene kommer!

City sitt svekkede forsvar

Manchester City går inn i denne kampen med store skadeproblemer i bakre rekker. Walker og Stones er begge ute med skade, Cancelo er suspendert og Aké er småskadet. Det har gått så langt at Pep Guardiola spøkte med å bruke Gabriel Jesus som høyreback. I realiteten står City igjen med fire forvarsspillere; Zinchenko, Laporte, Dias, Aké. Midtforsvaret er ikke svekket, men det er ingen tvil om at City mister mye når backene er ute. Spesielt João Cancelo, som en høyrebent venstreback, er en av lagets viktigste offensive spillere.

Dette blir selvsagt et enda større problem når Real Madrid har en spiller som Vinícius Jr. i angrepsrekken. Brasilianeren viste hva han gjør med trege forsvarsspillere i én mot én-dueller på Stanford Bridge for noen uker siden, og det sier sitt at Christensen ble byttet ut til pause. Vini Jr. liker nok duellene mot både Aké, Zinchenko, Stones og Jesus, så det blir en viktig faktor å følge med på i denne matchen.

Saken fortsetter under bildet

USTOPPELIG: Vinícius Jr. har til tider vært ustoppelig denne sesongen, og mot Manchester City kan han nok en gang bli avgjørende.

Press eller dyp blokk?

Nå går vi videre til noen av de større spørsmålene som angår begge kampene. Det første er Real Madrids tilnærming til disse oppgjørene. Mot PSG startet Real Madrid i en dyp blokk, men ble overkjørt i Paris. I returoppgjøret spilte de med et noe høyere press, men det var ustrukturert og tilfeldig. PSG hadde få problemer med å spille seg ut av presset, og det måtte et mirakel til fra Benzema i andre omgang for å skjule over de tydelige taktiske problemene Real Madrid og Ancelotti hadde i den kampen.

Det viktigste er at Real Madrid er nødt til å velge én av dem. Et halvveis press er ikke noe press, da kan du likegodt la være. Jeg tror ikke at laget er godt nok til å presse til å vinne noe på det mot verdens beste ballspillende lag. City-spillerne blir ikke stresset under press. Samtidig er kontringspresset til City så godt at det er skummelt å bli for dyp også. Det var dette som var problemet mot PSG i Paris, Real Madrid klarte ikke kommet seg ut av egen tredjedel. Jeg ser for meg at rommene bak City sin forsvarsrekke blir større enn mot PSG, og Ancelotti er nok klar over hva som gikk galt i Paris. Men dette er annen ting som er verdt å følge med på over disse to oppgjørene.

Hva er det Real Madrid har som Manchester City ikke har?

Under gårsdagens pressekonferanse sa Guardiola at Real Madrid har noen ting som Manchester City ikke har. Han pratet da om erfaring fra disse kampene. «De har vært her før», sa han. Og det er vel dette som er det som i størst grad kan vippe dobbeltoppgjøret i Real Madrids favør. Som Pep også sa: «Men vi har ting som de ikke har», og det er det ingen tvil om. City er nok et bedre fotballag enn Real Madrid.

Men Real Madrid har allerede slått ut to lag som de på papiret ikke skal slå. Magien og mystikken ved å spille Champions League-kamper på Santiago Bernabéu er tilbake, slik det var for noen år siden. Real Madrid vant turneringen fire ganger på fem år med flere av spillerne som fortsatt er der. Det skal man ikke undervurdere.

Saken fortsetter under bildet

MIRAKLET: Real Madrid snudde oppgjøret mot PSG med tre raske scoringer av Benzema i mars.

Stjernene avgjør de store kampene

I de aller største kampene og de aller største øyeblikkene, når man virkelig trenger de som mest, da dukker de største stjernene opp og leverer. Dette har Real Madrid virkelig vist så langt denne Champions League-sesongen. Benzema scoret hattrick mot både PSG og Chelsea, Modric fant et nytt nivå i begge utslagsrundene når man trengte det som mest, og Courtois har gjort flere enorme redninger i viktige øyeblikk. Jeg tror at Manchester City har et bedre lag enn Real Madrid, men Real Madrid har de største stjernene. Det er spesielt de tre overnevnte jeg tenker på, men Vinícius har også et nivå inne som kan gjøre han til en av verdens aller beste spillere. Hvis Real Madrid går videre over disse to kampene kommer det til å være på grunn av at stjernespillerne leverte når man trengte det.

City sin største stjerne er Kevin De Bruyne. Det er mulig at jeg undervurderer spillere som Sterling, Mahrez, Ederson og Bernardo Silva når jeg sier at Real Madrid har de største stjernene, men det føles virkelig som at spillere som Benzema, Modric og Courtois finner et helt nytt nivå når det er avgjørende kamper i Champions League. Det spørs om det er nok mot verdens beste fotballag, men det burde i det minste gi Real Madrid-supportere et håp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.