Martin Helleruds spesialer

Isco sitt enorme fall

Han kom som regjerende Golden Boy-vinner og hadde alle forutsetninger for å bli en nøkkelspiller i Real Madrid i en årrekke, isteden jobbes det nå intenst med å få Isco ut av klubben. Hvordan har man kommet hit?

Iscos dager virker å være talte i Madrid, og i helgen ble nok en gang den spanske ballmagikeren sittende på benken da Zinedine Zidane heller foretrakk å bytte inn en midtbanespiller fra Real Madrid Castilla, nemlig Sergio Arribas. Dette er langt fra første gang dette har skjedd, og Isco virker å være sist i køen om spilletid på Real Madrids midtbane.

Men hvordan har vi kommet oss hit?

«Jeg er ikke dum. Hvis jeg ikke får spille under Ancelotti, Benítez eller Zidane, så er det min skyld»

Dette sa Isco i et intervju med MARCA i oktober 2016, etter å ha slitt med tilliten under tre forskjellige trenere i Real Madrid siden hans ankomst til klubben sommeren 2013, da som regjerende vinner av den prestisjetunge Golden Boy-prisen som verdens beste U21-spiller.

Sesongen dette nevnte sitatet fant sted var utvilsomt Iscos beste sesong i Real Madrid-drakten, der han var sterkt delaktig i det faktum at Los Blancos endte opp med å vinne både LaLiga og Champions League. I LaLiga var spanjolen involvert i syv scoringer på de siste åtte seriekampene han spilte i, og han startet Champions League-finalen mot Juventus som Los Blancos vant 4-1.

FRA START: Isco startet Champions League-finalen mot Juventus i juni 2017 og kronet sin beste sesong i Real Madrid-drakten med å løfte sitt tredje Champions League-trofé.

Hvis man ser 2017 under et så var dette sannsynligvis karrierens beste år for Isco, og i den påfølgende UEFA Supercup-finalen i august 2017, mot Manchester United scoret han et av Los Blancos’ mål i 2-1-seieren over de røde djevlene. Alt lå til rette for at Isco, som på dette tidspunktet var 25 år gammel, skulle gjøre seg til udiskutabelt førstevalg i Real Madrid over de neste årene.

Høsten 2017 var også Isco et udiskutabelt førstevalg på midtbanen til det spanske landslaget, under ledelse av tidligere Barcelona-sjef Luis Enrique. Det snakkes fortsatt om den prestasjonen Isco leverte i en kvalifiseringskamp mot Italia på Santiago Bernabéu i september 2017, der han blant annet ydmyket Marco Verratti. Isco scoret to da Spania vant 3-0, og virket å ha landet for sine føtter.

Isco
FINALESCORING: Isco jubler for sin scoring i UEFA Super Cup-finalen mot Manchester United i august 2017.

2017/18-sesongen ble ikke som verken Real Madrid eller Isco hadde sett for seg. Los Blancos klarte ikke forsvare LaLiga-tittelen og Isco maktet ikke å repetere sine prestasjoner fra sesongen i forveien. I Champions League viste imidlertid Real Madrid sitt sanne jeg, og i sluttspillet startet Isco fem av syv kamper, inkludert finalen mot Liverpool – som Real Madrid vant 3-1.

Sommeren 2018 sjokkerte Zinedine Zidane hele Spania, da han valgte å trekke seg kun dager etter å ha ledet Real Madrid til sin tredje strake Champions League-triumf. Inn kom den spanske landslagssjefen Julen Lopetegui, som hadde fått frem det beste av Isco under sin periode som spanske landslagssjef, og ting så lyst ut for ballmagikeren fra Benalmádena.

SCORING: Isco tar imot hyllesten fra Santiago Bernabéu-publikumet etter en scoring mot Roma i Champions League i september 2018.

Under sin tidligere landslagssjef skulle Isco få tillit i sin favorittrolle, nemlig som offensiv midtbanespiller – rollen han briljerte i våren 2017. Mot AS Roma i Champions League i september 2018 briljerte Isco i nettopp denne rollen, og scoret et av Los Blancos’ mål i kampen som nok var Real Madrids beste oppvisning under Julen Lopeteguis ledelse.

For Lopetegui ble ingen suksess i den spanske hovedstaden, og allerede i slutten av oktober fikk han sparken etter at Real Madrid ble ydmyket 1-5 på Camp Nou, og inn i sjefsstolen kom tidligere Real Madrid-spiller Santiago Solari. Og noe av det første argentineren gjorde var å sette Isco på benken.

UTKLASSET: Isco spilte samtlige minutter da Real Madrid tapte 1-5 borte mot Barcelona 28. oktober 2018.

Isco hadde startet fem av de syv seriekamper under Julen Lopeteguis ledelse, men under Santiago Solari fikk ikke spanjolen starte en eneste av de 17 seriekampene argentineren ledet Real Madrid. Isco ble, sammen med Marcelo, plassert i den berømte fryseboksen, og argentineren mente at ballmagikeren ikke var i fysisk god nok form til å spille for Real Madrid.

Oppholdet til Solari ble imidlertid også av det korte slaget, og etter en marerittuke i februar der Real Madrid først røk ut av Copa del Rey etter å ha tapt hjemme mot Barcelona, før de så tapte hjemme mot samme motstander kun noen dager senere. Det hele toppet seg da Real Madrid ble ydmyket av Ajax og røk hodestups ut av Champions League etter å ha tapt 1-4 hjemme på Santiago Bernabéu.

SCORING I RETUREN: Isco scoret kampens første mål i Zinedine Zidanes re-debut som manager for Real Madrid.

Santiago Solari fikk fyken etter at Real Madrid tapte tilnærmet alle turneringer på en uke, og til fotball-Europas store overraskelse så gjorde Zinedine Zidane comeback på trenerbenken på Santiago Bernabéu. I comeback-kampen hans, hjemme mot Celta Vigo 16. mars 2019, fikk Isco tillit fra start for første gang i LaLiga El Clásico-tapet i oktober, og spanjolen viste seg tilliten verdig med scoring.

Men etter å ha startet fire av de første fem kampene etter Zidane sin retur til klubben så fikk spanjolen kun starte to av sesongens siste fem kamper. Real Madrid var akterutseilt i serien og hadde for lengst gitt opp håpet om seriegull, og Zinedine Zidane varslet endringer i troppen.

MÅTTE OVERBEVISE ZIDANE: Under pre-season i forkant av 2019/20-sesongen var Isco en av flere spillere som måtte overbevise Zidane og vise seg tilliten verdig.

2019/20 ble imidlertid en tøff sesong for Isco. I løpet av sesongens tre første måneder fikk spanjolen kun starte tre kamper i LaLiga. Federico Valverde hadde fått sitt gjennombrudd i den spanske hovedstaden, og sammen med James Rodríguez var Isco blant de spillerne som ikke fikk tillit av Zinedine Zidane.

Isco mottok en hel del kritkk av fansen og media for hans egen fysiske form, og for at han gjorde meget lite ut av seg når han fikk tillit i kampene. Da vi gikk inn i 2020 fant imidlertid spanjolen formen, og i januar spilte han en viktig rolle da Los Blancos vant Supercopa de España, blant annet da han scoret et av målene i 3-1-seieren over Valencia i semifinalen.

Isco
SCORINGSJUBEL: Isco feirer sin scoring i Supercopa de España-semifinalen mot Valencia i januar 2020.

Isco startet og gjorde en god kamp i den første åttendelsfinalen mot Manchester City i februar 2020, hvor spanjolen scoret Los Blancos’ mål i 1-2-tapet på Santiago Bernabéu. En god prestasjon her ga han en startplass mot Barcelona noen dager senere, der han gjorde en ny god kamp og Real Madrid vant 2-0 hjemme på eget gress.

Så stoppet verden opp.

Etter at Coronaviruset stoppet hele verden og LaLiga skulle avsluttes i lynhurtig tempo, så fikk Isco igjen en del tillit av Zinedine Zidane. Men ballmagikeren maktet ikke finne tilbake til formen han viste skimter til på våren, og igjen ble han sterkt kritisert av både fans og spansk presse for svake prestasjoner og det faktum at Isco så ut til å være i dårlig fysisk form.

UTFORDRER: Sommeren 2020 valgte Zinedine Zidane å hente tilbake Martin Ødegaard, blant annet for å gi Isco ytterligere konkurranse om plassen på midtbanen.

I forkant av det som kom til å bli en komprimmert 2020/21-sesong så ble Martin Ødegaard hentet tilbake til klubben, og det skulle bli vanskeligere for Isco å spille seg inn på Real Madrid-midtbanen. Det har det også blitt, til tross for at nordmannen i januar forlot klubben på utlån i jakten på mer spilletid.

I skrivende stund har Isco vært i troppen til 19 av Real Madrids 23 seriekamper denne sesongen, men han har kun fått tillit fra start ved tre anledninger. Spanjolen har ikke startet en seriekamp for Real Madrid siden 0-1-tapet hjemme mot Cádiz 8. november, og det er med andre ord over tre måneder siden Isco sist startet en seriekamp for Real Madrid.

SKUFFELSE: Isco har skuffet stort for Real Madrid denne sesongen og han har ikke startet en seriekamp siden 8. november.

Alt peker mot at Isco forlater Real Madrid til sommeren, og spanjolen skal ha gjort et forsøk på å forlate klubben i januar i jakten på mer spilletid, for å spille seg inn i landslagsvarmen for å delta i EM til sommeren. Isco har ikke spilt for det spanske landslaget på nesten et og et halvt år, siden 6. oktober 2019.

Hver gang Zinedine Zidane blir spurt om Isco sin situasjon så svarer han det samme; alle spillere skal få sin mulighet, og alle er viktige. Det ser imidlertid virkelig ikke ut som Isco er en viktig del av dette Real Madrid-mannskapet, og dette har krystallisert seg ut de siste ukene, der Real Madrid Castilla-spiller Sergio Arribas har blitt foretrukket istedenfor Isco.

FORBIGÅTT: Det kan nesten se ut til at Isco har blitt forbigått i køen om spilletid av Real Madrid Castilla-spilleren Sergio Arribas.

Det er veldig liten tvil om at Isco selv har mye av skylden for at hans Real Madrid-karriere ikke har blitt den solskinnshistorien den hadde potensial til å bli. Under verken Carlo Ancelotti, Rafa Benítez, Julen Lopetegui, Santiago Solari eller Zinedine Zidane har spanjone vært et ubestridt førstevalg, og for å sette det på spissen så har han kun vært direkte avgjørende i en sesong.

Hvis man ser på tallene til Isco siden 2016/17-sesongen så ser man en beinhard realitet; at han har blitt dårligere og dårligere. I samme rytme har han fått mindre og mindre spilletid, og gått fra å være fansens kjæledegge til å være spilleren de fleste knapt kan vente med å se forlate den spanske hovedstaden.

2016/17: 2238 minutter – 11 scoringer – 9 målgivende
2017/18: 2957 minutter – 9 scoringer – 10 målgivende
2018/19: 1738 minutter – 6 scoringer – 1 målgivende
2019/20: 1618 minutter – 3 scoringer – 2 målgivende
2020/21: 508 minutter – 0 scoringer – 1 målgivende

Det ser dessverre ut som at forholdet mellom Real Madrid og Isco går mot en uungåelig slutt, og det vil være med en sur smak om munnen hva angår det som kunne blitt. Isco har en kontrakt som strekker seg frem til 2022, og Real Madrid vil dermed være nødt til å selge han til sommeren for å ikke risikere å miste han gratis.

Det skal noe dramatisk til for at forholdet mellom Isco og Real Madrid kan repareres, men vi kan håpe. Zinedine Zidane har trukket Isco opp av hatten før og det har sett ut som en taktisk genistrek. Selv om dette ser veldig usannsynlig ut nå så skal man ikke utelukke noe, kanskje er det nettopp Isco som skal sende Real Madrid videre i Champions League mot Atalanta?

2 comments

  1. Han har vel mistet gnisten litt etter litt. Virker som han er glad for å ha den rollen i Real akk nå. Glemmer ikke CL 2017 da han var 10ern bak Ronaldo og Benzema.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.