William Gromstads spesialer

Hvorfor gjør du dette, Martin Ødegaard?

I dag ble det klart at Martin Ødegaard drar på lån til Arsenal frem til sommeren 2021. Fra et rent sportslig ståsted er det nok et lurt valg, men jeg setter spørsmålstegn ved om fremtiden i Real Madrid blir tvilsom etter et slikt valg.

Martin Ødegaard var navnet på alles lepper da han signerte for Real Madrid for seks år siden, og etter storspill i Real Sociedad på høsten 2019, ble spill for Real Madrid plutselig en reell mulighet, ikke bare et et fjernt håp. Fem og et halvt år med spill på dårlige gressbaner med Castilla, i Nederland, og i Baskerland, kombinert med dårlig økonomi i moderklubben, kulminerte i en muligens, og sannsynligvis, for tidlig sjanse til å komme tilbake til Real Madrid. Om dette var det Ødegaard selv ville, har i grunnen ikke så mye å si, realiteten var at han nå fikk muligheten til det flere hundre millioner fans bare kan drømme om. Den muligheten tok han ikke.

(Saken fortsetter under bildet)

FORLATER REAL MADRID: Martin Ødegaard drar på lån til Arsenal i håp om fast spilletid.

Nordmannen ble ringt av både Zinedine Zidane og klubben i forkant av returen til Madrid. Essensen i samtalen var at de ville ha nordmannen tilbake. «I utgangspunktet hadde jeg sett for meg to år i Sociedad, men så fikk jeg telefon fra Madrid om at de ønsket meg tilbake. Da ble det naturlig. Det gikk fort mot slutten, men det var ikke noe stor dramatikk. Det ble ikke noen stor diskusjon. Jeg har alltid hatt et mål og en drøm om å spille der.» Dette sa Ødegaard selv i et intervju på landslagssamling i høst. På spørsmål om det var Zidane som ringte, sier spilleren at han «snakket med han (Zidane) ja, både han og klubben.» Hvordan mediene får det til å virke som om det var spesielt Zidane som ville ha nordmannen, er vanskelig å forstå utifra dette. Klubbens og trenerens ønsker er ikke alltid det samme.

I samtalen med Zidane, skal Ødegaard ha blitt forsikret om at han skulle bli en viktig spiller for laget, et løfte mange mener ikke har blitt holdt. I det tidligere nevnte intervjuet gis det ikke uttrykk for at han er misfornøyd med å ha kommet tilbake til Real Madrid. Så kan man argumentere for at han bare uttaler seg på den måten fordi han må det, men på akkurat samme måte kan man si at Zidane måtte si at Ødegaard skulle være en viktig del av laget. Ord betyr ikke alltid like mye som de burde, noe som på ingen måte er nytt innen fotballen.

Her synes jeg mediene har bommet på måten de omtaler Ødegaard, spesielt de norske. Én god høstsesong, selv om den var meget god, betyr på ingen måte at man fortjener en plass i startellever i Real Madrid et halvt år senere. Stallen tilsier at det er lettere enn noen gang å få muligheten, men han konkurrerer tross alt med en verdensmester og en Ballon D’or-vinner. Disse to, pluss Casemiro, har levert på et minst like høyt nivå som høstsesongen til Ødegaard, men de har gjort det i årevis. Derfor klarer jeg ikke helt å kjøpe argumentene om at Martin Ødegaard fortjener mye mer spilletid enn har han fått. Jeg synes også det blir feil å si at Zidane ikke har gitt han sjansen til sikre seg mer spilletid. I begynnelsen la jo Zidane om hele formasjonen, bare for at Martin Ødegaard skulle få spille der han likte seg best.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ BANEN IGJEN: Martin Ødegaard var tilbake fra skade mot Valencia, og spilte en snau halvtime.

I tierrollen startet han de to første kampene etter at han var tilbake, og spilte 69 minutter mot Real Sociedad uten at han, eller laget, imponerte noe voldsomt. I sin andre kamp ble han byttet ut i pausen mot Betis, og da hadde han rett og slett levert en usedvanlig dårlig kamp. Deretter ble han henvist til benken i to kamper, og fikk et kort innhopp før han ble skadet i tre kamper. Spiller du så dårlig at du byttes ut i pausen, mener jeg at det er helt naturlig at du settes på benken, uansett om du heter Martin Ødegaard eller Toni Kroos. Han fikk sjansen mot Valencia i sin første kamp tilbake fra skade da han fikk 26 minutter på slutten. Det er nok tid til å vise noe positivt, spesielt når Real ligger under og er avhengige av kreativ kraft. Kreativiteten manglet fra samtlige, og Real Madrid tapte 4-1 på Mestalla.

Neste oppgjør var Ødegaard tilbake i startelleveren mot Villareal, og spilte 65 minutter. Deretter fikk han i overkant av 20 minutter i tapet mot Alaves, nok en kamp der Zidane byttet han inn i håp om mer kreativitet, men ikke fikk det. Han startet også begge Champions League-kampene han har vært tilgjengelig, og var spesielt imponerende mot Inter Milan, men samtidig var resten av laget også gode den kampen.

(Saken fortsetter under bildet)

FRA START: Martin Ødegaard imponerte da han startet mot Inter Milan..

I 1-0 seieren mot Sevilla satt han på benken hele kampen, men noe annet er da ikke å vente når man skal sikre tre svært viktige poeng, og trenger defensive spillere fremfor offensive. Åttpåtil har en video sirkulert på sosiale medier av et viljeløst defensivt løp i det korte innhoppet han fikk mot Celta Vigo, og man kan skjønne at han ikke kommer inn når laget skal sikre en seier. Etter Sevilla-kampen ble han skadet på nytt, og når han var spilleklar igjen, da kan man absolutt mene at han ikke har fått sjansen. For det har han virkelig ikke, men det er snakk om en periode på omtrent en måned.

I denne perioden har åpenbart noe gått galt, og sportslig sett gjør nok Martin Ødegaard riktig valg ved å forlate Real Madrid. Han har vært svært uheldig det siste halve året, og skal føle at Zidane ikke holdt det han lovet i forhold til spilletid. Ironisk nok skal en samtale med Arteta ha vært avgjørende for at det er nettopp Arsenal som blir hans nye klubb. Lykkes han i Arsenal vil han igjen bli aktuell for de fleste klubber i verden, og forsåvidt også for en ny retur til Real. Her slenger jeg meg på Jorge Valdano som setter spørsmålstegn ved mentaliteten til Ødegaard. Mer om det her.

(Saken fortsetter under bildet)

ENESTE FORSTERKNING: Martin Ødegaard, som her hilser på Florentino Pérez under sesongens første pre-season-trening, ble det eneste nye ansiktet i Real Madrid-troppen til 2020/21-sesongen.

Én måned er så utrolig kort tid i løpet av en lang sesong, og samtidig som jeg skjønner at Martin Ødegaard vil spille fast, viser dette en utålmodighet som kanskje ikke passer i Real Madrid. Én måned på benken er ikke mye motgang sammenlignet med å bli buet på av egne fans, noe Real Madrid-spillerne dessverre på tåle, så jeg blir usikker på om nordmannen er en spiller man vil ha i klubben i en ideen verden der økonomien ikke er ødelagt av pandemien. Ingen kan si at Lucas Vazquez ikke er en viktig spiller, og han kjemper seg gjennom lange perioder på benken, og viser en helt annen mentalitet enn det Martin Ødegaard viser nå, noe jeg synes burde vurderes grundig dersom det blir aktuelt at Ødegaard skal få en ny sjanse i Real Madrid.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.