Kristian Schoutes spesialer

Hva må til for at Real Madrid skal nå finalen i Champions League?

Onsdag kveld skal Real Madrid forsøke å ta seg videre til finale i Champions League med hele Santiago Bernabéu i ryggen. På motsatt banehalvdel står et av verdens beste fotballag. Hva skal til for at Real Madrid skal ta seg til en finale?

Lørdag kveld sikret Real Madrid den spanske ligatittelen etter 4-0-seieren mot Espanyol, men det er i morgen den virkelige festkvelden skal finne sted. Kongen av Europa, laget med 13 triumfer i verdens gjeveste klubbturnering, ligger under med ett mål mot det mange anser som verdens beste fotballag fra det første oppgjøret i Manchester. Allikevel er det mange som holder Real Madrid som favoritt til å avansere til nok en finale i Champions League.

All fornuft sier at Manchester City bare skal cruise til sin andre finale på rad. De har knapt tapt kamper hele denne sesongen, de scorer ufattelig mange mål uten å ha en ren spiss og de har en bredde i troppen som samtlige lag i verden bare kan drømme om. Men denne sesongen har Real Madrid smadret alt som kan kalles fornuft. Det er ingenting fornuftig over det Real Madrid har gjort i Champions League denne sesongen, og det er nok nettopp derfor mange ser på dem som favoritt til å gå videre. Er det én ting Real Madrid har som ikke Manchester City har, så er det at de er nettopp Real Madrid.

I denne artikkelen skal jeg ta for meg fire ting Real Madrid er nødt til å gjøre for å slå Manchester City og avansere til finalen i Paris om noen uker. Dette er basert på forrige ukes match hvor vi fikk et godt bilde av de to lagene, men også generelt hva Real Madrid må gjøre når de spiller en avgjørende semifinalekamp på Santiago Bernabéu.

1) Forsvare seg bedre

Dette høres kanskje ut som en litt enkel og teit ting å si, men Real Madrid er faktisk helt nødt til å forsvare seg bedre enn de gjorde på Etihad Stadium hvis de ønsker å avansere til finalen. Manchester City er kanskje det vanskeligste laget i verden å forsvare seg mot med sine frigjorte angreps- og midtbanespillere som finner rom og går på løp der ingen hadde sett for seg at er mulig å finne rom eller gå på løp. Så det å skulle forsvare seg godt mot Manchester City er så godt som umulig. Men det skal samtidig ikke så mye til for å forsvare seg bedre enn det Real Madrid gjorde i Manchester.

Foden, Mahrez, De Bruyne, Bernardo Silva og Gabriel Jesus rev Real Madrids forsvar i fillebiter med sine strålende løp, bevegelser og pasninger. Foden holdt seg ganske bredt på sin venstrekant og trakk til seg Carvajal før De Bruyne, Zinchenko eller Bernardo Silva utnyttet rommet som oppsto i mellomrommet på Real Madrids høyreside. Dette er akkurat det samme rommet Chelsea avslørte på Santiago Bernabéu i kvartfinalen og førte til flere av scoringen. Etter en strålende sesong har Militão falt litt i prestasjonene de siste ukene, og han slet virkelig med å demme opp for en manglende Carvajal i store deler av oppgjøret i Manchester. Det var kanskje brasilianerens dårligste kamp gjennom hele sesongen.

Så selv om det høres ut som et ganske dårlig råd så er Real Madrid rett og slett nødt til å forsvare seg bedre, spesielt i mellomrommet på sin høyreside, men også i mellomrommet langs hele linjen. Manchester City sin første scoring kom nemlig fra motsatt side, hvor Mendy og Modric ikke var i nærheten av komme nærme nok Mahrez. Da blir man straffet av såpass gode spillere som Mahrez og De Bruyne.

Real Madrid var uten Casemiro på Etihad Stadium i forrige uke, og det er ingen tvil om at laget blir styrket betraktelig med brasilianeren på banen. Casemiro er den beste ballvinneren i verden, og han er enormt god til å forutse hvor pasninger kan gå og dekke de rommene. Å ha han tilbake i laget vil hjelpe Real Madrid i å demme opp noe for Citys angrepsspillere og de uforutsigbare løpene som alltid kommer. Men det krever også at samtlige spillere i Real Madrids forsvarslinje hever nivået fra det første oppgjøret, og at Nacho, som trolig erstatter en skadet Alaba, må finne frem de prestasjonene han leverte i slutten av forrige sesong.

2) Spille seg bedre ut av press

Å spille seg ut av Manchester City sitt konstante og aggressive press er kjempevanskelig, og det er helt naturlig at de kommer til å lykkes med det flere ganger i løpet av en kamp. City presser motstanderne sin ballfører og dekker pasningsmuligheter, noe som gir dem gode muligheter til å vinne ball høyt oppe i banen. De er også ekstremt gode på såkalt kontringspress, som handler om det presset man legger inn i sekundene etter at man har mistet ballen. Dette er vanskelig for motstanderne å håndtere, men Real Madrid gjorde det ekstremt lett for City til tider i løpet av det første oppgjøret.

Det er klart at man mister mye når det kommer til å spille seg ut av press når man mister David Alaba, så dessverre blir man nok enda mer svekket i denne fasen av spillet i morgendagens kamp.  Men det vil hjelpe mye å bare heve pasningspresisjonen litt i utspillingsfasen.

I det første oppgjøret ga Real Madrid ballen bort alt for enkelt ved flere anledninger, og det førte til at man fikk flere farlige sjanser imot. Manchester City sin tredje scoring kom som et resultat av dette. En dårlig pasning fra Mendy til Vinícius ble snappet av Fernandinho. Da var resten av laget allerede på vei fremover i banen, og det ble vanskelig å omstille seg og løpe tilbake i tide. Det er grunnen til at Carvajal ikke klarte å komme nærme nok Foden i det engelskmannen satt ballen i mål; han var rett og slett på vei i angrep da Mendy spilte bort ballen i farlig posisjon.

Det er helt avgjørende at Real Madrid hever seg så mye som mulig i denne fasen av spillet, ettersom vi i løpet av det første oppgjøret fikk se hvor farlige de kan være når de får litt rom. Vinícius er en av de beste kontringsspillerne i verden, og Valverde er også svært god til å finne riktige kanaler og passere gjennom motstandernes pressledd. Klarer man å spille av City sitt press kommer man til å få gode muligheter på kontringer.

3) Finne frem sitt aller beste

For å slå ut Manchester City i morgen er Real Madrid også helt avhengige av å ha spillere som leverer på sitt aller beste. Benzema er nødt til å score avgjørende mål fra posisjoner som ingen skulle tro at det er mulig å score fra, og Modric må nok en gang ta kontroll over kampen i perioder som ingen annen spiller i verden kan. I tillegg må Vinícius Jr. være på sitt aller skarpeste når kontringsmulighetene kommer, og Casemiro må levere på det nivået vi har sett han i avgjørende kamper tidligere. Courtois kommer garantert til å bli satt på flere store prøver i løpet av kampen, og man blir nok helt avhengige av flere mesterredninger fra belgieren.

Viktigst av alt er det nok allikevel at Éder Militão finner tilbake til den formen han viste gjennom store deler av denne sesongen. De siste ukene har brasilianeren gått tilbake til noen av de enkle feilene og hodeløse øyeblikkene som gjerne var forbundet med han tidligere. Disse feilene står også i sterk kontrast til det vi så fra han i høst og gjennom hele vinteren, der han virkelig fremsto som en av verdens beste midtstoppere. Uten Alaba i laget blir det Militão som må ta steget og ledet forsvaret mot et av verdens beste angrepslag.

Det virker kanskje åpenbart at Real Madrid-spillerne må levere på sitt aller beste for å slå det mange anser som verdens beste fotballag, men det er garantert det som blir avgjørende i denne kampen. Grunnen til at Real Madrid er i semifinale er på grunn av at de har enkeltspillere som kan finne frem det utrolige når det trengs som mest og kan vippe kampene i sin favør.

Mot PSG var det først Courtois som hindret et stygt tap i Paris, blant annet med en strafferedning, mens Benzema avgjorde oppgjøret med hattrick på Santiago Bernabéu. På Stanford Bridge scoret Benzema nok en gang hattrick og Courtois leverte igjen en kjempeprestasjon i mål, mens Modric fullstendig snudde returoppgjøret på hodet med en utsidepasning fra 30 meter. Det er disse spillerne, disse øyeblikkene som har sendt Real Madrid til en semifinale i Champions League, og man blir nok derfor helt avhengig av at disse spillerne klarer å finne på noe magisk også i den avgjørende kampen på Santiago Bernabéu i morgen.

4) Skape kaos

Er det én ting Real Madrid må gjøre mer enn noe annet i morgen, så er det å skape litt kaos i matchen. Ancelotti sa selv etter det første oppgjøret på Etihad at de hadde ønsket «en åpen kamp». Manchester City er et lag som verdsetter kontroll over det aller meste. De ønsker å ha ballen i laget og sørge for at ballen stor sett befinner seg på motstanderens banehalvdel. Med ballen langt fremme i banen kan de begynne med sine bevegelser, løp og pasningskombinasjoner. Derfor er det svært viktig for Real Madrid å rokke litt ved dette og skape en mer åpen kamp.

I starten av bortekampen på Etihad fikk City det slik de ønsket, og innen kort tid var de oppe i 2-0. Det sier litt om hva de kan få til når de får kampen inn i det mønstret de ønsker. Men etter Real Madrids 1-2-scoring åpnet kampen seg opp fullstendig, og det ble rett og slett kaos utpå banen. City kunne nok ha scoret seks eller syv mål, men Real Madrid fikk det allikevel slik de ønsket. De scoret tre mål og fikk med seg et brukbart utgangspunkt hjem til Santiago Bernabéu.

En siste ting som definitivt er verdt å nevne er at Santiago Bernabéu-publikumet har respondert svært godt på disse kaos-kampene tidligere denne sesongen. I førsteomgang mot PSG var det utrolig nok ganske stille, og det var ikke før i andreomgang at publikum virkelig våknet. Det kan virke som at det engasjementet man ser hos publikum når kampene er åpne og underholdende, smitter over på spillerne. Vi får i hvert fall håpe at Santiago Bernabéu-publikumet blir vitne til nok en fantastisk Champions League-kveld i morgen!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.