Site icon Real Madrid Norge

Historien bak draktene

Hvilke farger har klubben hatt, hvor mange ganger har de blitt tatt i bruk, og hva er historien bak de?

Real Madrid har en meget rik historie, hvor spillere, trenere, klubb-presidenter, stadioner og troféer er kjent for mange som følger klubben tett. Noe som derimot ikke er like kjent er historien bak draktene til klubben, hvor de færreste kjenner til grunnlaget for at klubben har hatt hvite første-drakter i en årrekke, og hvilke farger som har gått igjen som andre-drakter og tredje-drakter. I tillegg er det et fåtall som kjenner til de ulike drakt-produsentene, samt de ulike drakt-sponsorene. Vi skal i denne artikkelen gå nærmere inn på historien bak fargevalg, samt grunnlaget for de ulike produsentene, og samtidig hvilke firmaer som har prydet fremsiden av drakten som hovedsponsor.

Hjemmedraktene

Siden klubben ble stiftet i 1902 som Madrid Football Club, har Los Blancos entret gressmatten i hvite drakter, hvilket kallenavnet kommer av. Da klubben begynte aktivt å delta i fotballturneringer i Madrid og omegn i 1904, stilte spillerne på banen i langermete hvite drakter med krage. Shortsen var i matchende hvit-farge, og strømpene var sorte. Slik fortsatte Real Madrid sine spillere å stille på banen de neste årene, dog med en liten endring da det første klubb-emblemet prydet draktene på hjerte-siden. Ingen av spillerne hadde nummer eller navn på draktene i en lang periode, ei heller var det noen draktsponsor eller noen markant drakt-produsent.

I motsetning til en rekke andre klubber verden over holdt Madrid Football Club seg til sine hvite langermete drakter med krage, og den første forandringen kom i 1920, da klubben endret navn til Real Madrid Football Club, hvor kronen ble lagt til emblemet og samtidig prydet draktene. Den første store forandringen kom omsider få år senere da klubben bestemte seg for å endre fargen på shortsen til sort, for å imitere en tidligere engelsk storklubb kalt Corinthians F.C sesongen 1925/26. Selv om klubben fra London hadde vunnet omtrent alt som var i sine hvite drakter med sort shorts, så endte det med tap i Cupen mot Barcelona, og dermed valgte presidenten å endre fargen på shortsen tilbake til hvit da han mente den sorte fargen medbragte uhell.

Den neste forandringen kom i 1931 da kongedømme Spania ble endret til republikken Spania, og kronen ble fjernet fra emblemet, samtidig som et lilla bånd for regionen Castilla ble inført. Ti år senere ble var omsider borgerkrigen over, og kronen returnerte til emblemet samtidig som emblemet ble lagt til draktene med farger, hvor bokstavene «M», «F», og «C» samt omrisset var i gull, båndet forble lilla, og kronen fikk en rød detalj. Draktene forble deretter uendret frem til 1947 da klubben innførte to sett med trøyer, en kortermet og en langermet for de forskjellige årstidene. Sesongen 1955/56 kom den neste forandringen da tall på baksiden av trøyene ble lagt til som den første klubben i Spania, samtidig som fargen på strømpene ble endret til hvit.

Noe man legger merke til opp gjennom historien er at overdelen har forblitt hvit, mens shortsen har hatt samme farge med unntak av et år, mens strømpene ble hvite i 1955. Det vil derfor si at de årene Real Madrid ikke har hatt noen drakt-produsent så har draktene vært helhvite, og det er nettopp drakt-produsentene som har innført farge-detaljer på den konge-hvite trøyen. Vi skal gå nærmere inn på produsentene senere, men noe man kan merke seg er at lilla var den fargen som ble den første til akkompagnere draktene da Hummel gikk inn som produsent i 1985. Lilla vedvarte som farge nummer to frem til Teka tok over på 90-tallet, da de innførte sort. Sort og lilla har stort sett vært fargene som har akkompagnert hjemme-draktene på tross av produsent, men Adidas har omsider i nyere tid eksperimentert noe mer med farge nummer to, hvor disse ofte har hatt en forbindelse med andre- eller tredje-draktene. Kragen er også noe som har blitt et sjeldnere syn med årene, men som dukker opp med noen års mellomrom.

Unisport – Real Madrid-drakt

Andre- og tredje-drakter

To farger som har gått igjen som detalj-farge til den konge-hvite er lilla, eller mørkeblå, og nettopp dette var fargene som gikk igjen da man ikke kunne spille i de hvite. Mørkeblå og lilla prydet andre-drakten i omtrent samtlige sesonger, med unntak av en turnering i 1965 hvor klubben spilte i grønne drakter, samt på 70-tallet da Los Blancos tok i bruk en rød drakt i tre kamper i europeisk cup. Grunnlaget for den mørkeblå og den lilla fargen var bokstavene i emblemet som fra begynnelsen av klubbens historie og i mange år fremover var nettopp mørkeblå, samtidig som båndet for regionen Castilla var lilla.

Det var egentlig ikke store forandringer man kunne se på drakt nummer to for klubben, før Adidas ble klubbens første drakt-produsent i 1980.  Heller ikke de viket langt vekk fra de to originale fargene, men forskjellige nyanser ble lansert samtidig som Adidas som oftest valgte å bruke fargen til borte-drakten i sine tre striper på første-draktene. Da Hummel tok over på midten av 80-tallet var det omsider blå som ble foretrukket som farge på andre-draktene, dog så kunne man se svake mønstre i draktene, hvilket skilte de fra tidligere drakter. I sitt siste år som drakt-produsent valgte Hummel omsider å gå tilbake til en kraftig lilla farge.

Kelme tok over for Hummel på midten av 90-tallet, og de førte lilla videre som hovedfarge på andre-draktene, samtidig som ulike mønstre prydet draktene. Sesongen 1996/97 innførte omsider den spanske produsenten en drakt nummer tre, hvor drakt nummer to var kraftig lilla med mønster, mens tredje-drakten var hvit med et lilla mønster oppe til høyre, samt nede til venstre. Den påfølgende sesongen valgte Kelme en nyanse mellom lilla og mørkeblå på andre-drakten, mens tredje-drakten var sort med lilla og hvite detaljer, samtidig som de gjorde noe kontroversielt med å sentrere emblemet, hvilket kun fikk vedvare ut sesongen.

Sesongen 1998/99 tok Adidas over rollen som drakt-produsent, hvor andre-drakten var blå med hvite detaljer, mens tredje-drakten var lilla med detaljer i gull, grunnet seieren i Champions League sesongen i forveien. Den påfølgende sesongen var det en lys variant av blå som prydet andre-drakten, mens tredje-drakten var sort med gull-detaljer. Tredje-drakten ble ført videre en sesong til grunnet nok en seier i Champions League, hvor Adidas tekte det var passende med detaljer i gull, men denne gang som andre-drakt. Sesongen 2001/02 valgte omsider Adidas å eksprimentere med designet, hvor de kroppen var sort, og ermene hvite på andre-draktene, mens kroppen var blå-grå, og ermene sorte på tredje-draktene.

De tre sesongene etter dette var borte-draktene sorte, hvor kun fargen på Adidas-stripene varierte. Tredje-draktene hadde derimot ulike farger, i form av lilla (02/03), blå-grå (03/04), og blå (04/05). Den påfølgende sesongen var borte-drakten igjen mørkeblå, mens tredje-drakten for første gang var grå. Sesongen 2006/07 var det igjen sort på andre-drakten, og lilla på tredje-drakten, men denne gang hadde begge trøyene hvite detaljer langs kragebeinet og ned langs siden av drakten. Året etter var rollene snudd om med lilla på drakt nummer to, og sort med signal-grønne detaljer på tredje-drakten. De to påfølgende sesongene var det henholdsvis blå og sort som prydet de to forskjellige draktene, før lilla tok over for blå igjen sesongen 2010/11.

Sesongen 2011/12 var sort igjen hovedfargen på andre-drakten, mens rød gjorde sitt inntog som farge på tredje-drakten, for første gang siden den ble brukt i europeisk cup på 70-tallet. Året etter var det lilla og mørkegrønn som var de to fargene som prydet andre- og tredje-draktene, hvor grønnfargen var for å minnes turneringen Real Madrid spilte i Sør-Amerika i 1965. Den påfølgende sesongen var det en klar blåfarge som var å se på andre-drakten, mens oransje var fargen på tredje-drakten for første gang i historien, og dette ble et vellykket prosjekt med seier i Champions League. Sesongen 2014/15 ble noe kontroversiell i form av farger på draktene, hvor andre-drakten var knall rosa, og tredje-drakten var sort med en drage på fremsiden, men begge har blitt en suksess blant tilhengerne til klubben, og er blant de dyreste draktene på re-sale markedet.

Året etter tonet Adidas det noe ned med grå på borte-draktene hvor detaljene var grønne, og mørkeblå med lyseblå detaljer på tredje-draktene, hvor Real Madrid igjen vant Champions League, dog med hjemme-draktene. Sesongen 2016/17 var lilla tilbake som farge på andre-draktene, som klubben forøvrig vant Champions League for andre sesong på rad i, mens tredje-draktene var sorte, med en matt lilla farge på ermene, hvor en sirkel på skuldrene tilførte et annerledes mønster. Draktene har blitt misforstått av mange, men grunnlaget bak sirkelen skal være en honnør til Placa de Cibeles hvor Real Madrid feirer sine troféer med fansen, hvilket er en gigantisk rundkjøring, derav sirkelen på skuldrene.

Forrige sesong var borte-drakten igjen sort, med lyseblå detaljer, mens tredje-drakten var en nyanse av blå med mønster som minnet om draktene fra 1996/97. Årets design viser til nok en gang til sorte borte-drakter, mens tredje-drakten er røde. Det er omsider noe som er meget spesielt med tredje-drakten da de er laget i samarbeid med Parley, som er et firma som jobber med gjenbruk av avfall fra havet. Dette er andre gang Real Madrid har drakter som er laget av materiale fra havet da de også hadde en helt hvit variant som hjemme-drakt i 2016/17. Noe klubben og Adidas har gjort de siste årene er at folk fra rundt omkring i verden kan være med på designe draktene, da de kan sende inn sitt bidrag, hvilket igjen skaper mer blest rundt draktene.

Unisport – Real Madrid-drakt

Produsenter

Den første offisielle drakt-produsenten til Real Madrid var Adidas, og den tyske giganten kom på banen i 1980, da de innførte sine velkjente tre striper til Los Blancos sine drakter. Firmaet fra Tyskland produserte draktene til klubben frem til 1985, og varierte mellom lilla, hvitt og sort i stripene på draktene. Som nevnt over ble avtalen avsluttet i 1985, da et firma kalt Hummel fra nabolandet Danmark gikk inn som drakt-produsent. Hummel var på den tiden en stor drakt-produsent innen fotballverden, og de fikk spesielt godt frem de lilla detaljene på hjemme-draktene med sine markante V’er i utstrakt stil. Det danske firmaet produserte draktene til Los Blancos frem til 1994, da et firma fra hjemlandet til klubben tok over.

Kelme var den spanske produsenten som overtok rollen fra danske Hummel, og de valgte å gå bort fra blå, og heller vende tilbake til lilla, dog med markante mønstre. De var også den første produsenten som laget tre drakter til klubben, i form av første-, andre- og tredje-drakt. Den spanske drakt-produsenten var også de første til å ta i bruk sort som farge, da de innførte dette på tredje-drakten sesongen 1997/98, samtidig som de sentrerte emblemet. Det ble omsider det siste de gjorde for klubben fra den spanske hovedstaden for sommeren 1998 tok en gammel kjenning over rollen.

Adidas var produsenten som tok over rollen med å lage drakter til Los Blancos i 1998, og var dermed tilbake som produsent etter å ha vært på sidelinjen i tretten år. Den tyske giganten er en av, om ikke verdens største produsent av fotballdrakter samt utstyr til idrett, og følte behovet for å pryde fremsiden av draktene til mektige Los Blancos på ny. Real Madrid og Adidas feirer denne sesongen tjue år med kontinuerlig samarbeid, hvor Adidas har stått for produksjonen av klubbens drakter. Verdien på avtalen ryktes å være verdt rundt en milliard kroner per år, og strekker seg over ti år av gangen.

Drakt-sponsorer

Real Madrid hadde eksistert som fotballklubb i hele 80 år, før noen prydet fremsiden av drakten til klubben, og når det først kom et firma på bordet så var et firma fra litt lenger øst i middelhavet. Zanussi var navnet stod på brystet til spillerne, og det var en italiensk fabrikant av hvitevarer og andre apparater. Det italienske firmaet ble omsider kjøpt opp av svenske Electrolux i 1984, men kun et lite år senere var det nok et italiensk firma som prydet fremsiden av draktene til Los Blancos. Denne gang var det firmaet Parmalat som var en meieri, og matvareprodusent fra Italia. Navnet til firmaet var på brystet til Real Madrid sine spillere i fire år, før en annen meieri, og matvareprodusent tok over i 1989. Denne gang var firmaet fra hjemlandet Spania, og navnet var Reny Picot, men de ble kun værende som drakt-sponsor i to år.

Det var omsider et annet spansk firma som tok over for Reny Picot i 1991, da Otaysa kom på banen. Firmaet var en spesialist innen kjøp og salg av motoriserte kjøretøy, men ble kun værende en sesong som draktsponsor for Los Blancos. I 1992 tok nemlig Teka over, som er et tysk firma som spesialiserer seg innenfor hvitevarer til kjøkken og bad. Det tyske firmaet ble værende som drakt-sponsorer i hele ni år, og er til den dag i dag drakt-sponsoren med lengst tid på brystet til Real Madrid. Sesongen 2001/2002 gjorde omsider Los Blancos noe meget vågalt da de valgte å spille en hel sesong uten drakt-sponsor, og dette grunnet i at Real Madrid akkurat hadde basert sin nettside realmadrid.com, og nettopp dette prydet fremsiden av draktene til klubben.

Klubben gikk omsider kun en sesong uten drakt-sponsor, og den påfølgende sesongen var det nok et tysk firma som var å finne på brystet til spillerne. Denne gang var det Siemens Mobile som inngikk en avtale med klubben, og deres navn prydet draktene i fire sesonger før de ble kjøpt opp av et annet mobilselskap. BenQ fra Taiwan var firmaet som kjøpte opp Siemens Mobile, og sesongen 2006/07 spilte Real Madrid med BenQ Siemens Mobile på brystet, for å gjøre overgangen så glatt som mulig. Det ble omsider kun med den sesongen, før betting-selskapet Bwin tok over. Selskapet fra Østerrike er basert på spill over nett, samt betting på idrett. De ble værende i seks sesonger, før Real Madrid og Emirates Airlines annonserte et samarbeid i 2013. Flyselskapet fra De Forente Arabiske Emirater er fortsatt drakt-sponsor den dag i dag, og «Fly Emirates» pryder fremsiden av draktene til Los Blancos.

Hvilken drakt er din favoritt, og hvilken farge ønsker du å se neste sesong? 

Exit mobile version