Martin Helleruds spesialer

Gullkalven som ville ha det på sølvfat

Martin Ødegaard hadde tilsynelatende alle forutsetninger for å triumfere i Real Madrid, men etter kun elleve kamper i den helhvite drakten er nordmannen nå ferdig i den spanske hovedstaden.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Vi skrur tilbake til januar 2015 der de fleste avisforsidene i Europa ble preget av en norsk 16-åring. Martin Ødegaard var ønsket av hele fotball-Europa og besøkte storklubber som Real Madrid, Bayern München og Liverpool. Spørsmålet var ikke om, men hvem som skulle få kloa i den norske gullkalven som fikk den tunge merkelappen «Den norske Messi», etter sine herjinger for Strømsgodset i Tippeligaen.

21. januar 2015 annonserte Real Madrid at de hadde kommet til enighet med Strømsgodset om en overgang for Ødegaard, og senere denne dagen ble drammenseren presentert på Valdebebas flankert av klubblegenden Emilio Butragueño. 16-åringen hadde signert for Los Blancos og dermed avslått tilbud fra resten av Europas fotball-elite, og i Madrid skulle Ødegaard trene med a-laget og spille kamper for Real Madrid Castilla, ledet av Zinedine Zidane.

Martin Ødegaard ble den første nordmannen i Real Madrid og forventningene var astronomiske. Florentino Pérez hadde lagt enormt med prestisje ned for å sikre seg den talentfulle midtbanespilleren, og håpet var at Ødegaard skulle bli en stjerne i Real Madrid for de neste 15 årene. 23. mai 2015 ble Ødegaard tidenes yngste Real Madrid-spiller da han fikk sin LaLiga-debut i 7-3-seieren mot Getafe, da han erstatter Cristiano Ronaldo med en drøy halvtime igjen av serieavslutningen.

De kommende årene ble meget varierende for Ødegaard, og i tur og orden ble det utlån til diverse klubber i jakten på regelmessig spilletid for å fortsette utviklingen. Først tilbragte Ødegaard halvannet år i Heerenveen, så ble han lånt ut til Vitesse i 2018/19-sesongen og til slutt ble han hentet til Real Sociedad i forkant av 2019/20-sesongen. Det endte med en kontinuerlig progresjon, før Ødegaard på mange måter fikk sitt gjennombrudd høsten 2019 for La Real.

DUELL: Sergio Ramos i duell med Martin Ødegaard under LaLiga-kampen mellom Real Madrid og Real Sociedad på Santiago Bernabéu i november 2019.

Ødegaards fantastiske høst i Baskerland satte spor i den spanske hovedstaden, og Zinedine Zidane valgte å ringe Ødegaard sommeren 2020, for å be nordmannen om å returnere til Real Madrid og avbryte det som skulle vært et to sesonger langt utlån. Han fikk tildelt draktnummer 21, og ble på mange måter sett på som sommerens overgang i et ellers meget sterkt Covid-preget marked.

Returen til Madrid ble imidlertid alt annet enn hva man så for seg. Skader og etterhvert sviktende tillit fra Zinedine Zidane gjorde at Ødegaard i januar 2021 ba om et nytt utlån, igjen i jakten på mer regelmessig spilletid. Arsenal ble klubben som stakk av med Ødegaard, og i London gikk nordmannen tilnærmet rett inn i 10’er-rollen i Mikel Arteta sitt mannskap. Nå har The Gunners hentet Ødegaard på permanent basis, og prestisjeprosjektet til Florentino Pérez har kommet til veis ende.

PRESTISJE: Det lå mye prestisje til grunn da Florentino Pérez sikret seg Martin Ødegaards signatur tilbake i 2015. Nå er nordmannen ferdig i klubben og «prosjekt Ødegaard» har nådd veis ende.

Først av alt, ingen kan komme å si at Martin Ødegaard har vært en flopp i Real Madrid. Alt handler om perspektiv, og for Real Madrids sin del så vil det å selge en spiller for ti ganger så mye som du hentet han aldri vært en flopp, uansett hvordan man vrir og vrenger på det. Har Martin Ødegaards karriere i den spanske hovedstaden vært en skuffelse sett ut ifra hvor vi var i januar 2015?

Et like rungende ja. Martin Ødegaard ble hentet i sterk konkurranse med stort sett alle andre fotballklubber i Europa, og han forlater nå Real Madrid etter kun elleve kamper for klubben, og med flere målpoeng mot Real Madrid enn for. Martin Ødegaard ble hentet for å lede Real Madrid-midtbanen de neste 15 årene, men han forlater klubben uten å ha bidratt i noen særlig nevneverdig grad. Men Real Madrid tjener penger på han, mye penger.

SKUFFENDE: Martin Ødegaards Real Madrid-karriere har vært skuffende, og han forlater klubben etter bare elleve kamper for a-laget.

Det som gjør dagens scenario så frustrerende er at jeg virkelig sitter med følelsen av at Martin Ødegaard kun er et par tilfeldigheter unna sitt virkelige gjennombrudd i Real Madrid. Han velger altså å forlate en klubb der han konkurrerer med følgende spillere.

– Luka Modric, fyller 36 i september
– Toni Kroos, skadet frem til oktober
– Isco, kontrakt ut denne sesongen
– Dani Ceballos, skadet frem til oktober

I tillegg til disse så har du Federico Valverde, Ødegaards gode kompis fra tiden i Real Madrid Castilla. Uruguayaneren står på mange måter ovenfor sitt virkelige gjennombrudd i Real Madrid-drakten, og det sies at han har imponert stort under pre-season. Men for utenom Valverde så skal det ikke mye til før Ødegaard virkelig kunne brutt igjennom i Real Madrid-drakten, men dette er en fight han ikke virker villig til å ta…

 

Den som ikke vil være i Real Madrid, vet hvor døren er.

Dette er en setning som jeg føler beskriver situasjonen til Martin Ødegaard på en meget god måte. Hvis man ikke har et ønske om å bli værende i klubben og kjempe om plassen, så kan man pakke sakene sine og forlate klubben. Dette er de kloke ordene fra den viktigste enkeltpersonen i Real Madrids klubbhistorie, nemlig Santiago Bernabéu. Sitatet står seg godt, og den gjelder om du heter Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos eller Martin Ødegaard.

Inntrykket man sitter med er at Martin Ødegaard ønsker å bli lovet en plass i startelleveren til Real Madrid, verdens største klubb. Dette er noe han ønsker uten å ha levert noe i nærheten av det nivået som kreves for å få en slik plass. Det er svært få spillere forunt å få en slik plass i den spanske hovedstaden, men hvis man ser på noen av disse så finner man flere likhetstrekk med situasjonen til Martin Ødegaard anno august 2021.

SLET: Både Marcelo og Luka Modric slet med å etablere seg i Real Madrid da de ankom klubben, men i dag er de blant de største legendene i klubbens historie.

Marcelo og Luka Modric slet begge med å etablere seg i Real Madrid-laget da de ankom klubben. Da Marcelo kom til den spanske hovedstaden i 2006/07-sesongen så måtte han konkurrere med Roberto Carlos om en plass i startelleveren, og unggutten fra Fluminense ble av mange sett på som en lett og rask ving, og ikke en back. Klubben ville låne han ut i jakten på mer regelmessig spilletid, men Marcelo nektet. Han ble værende, kjempet om plassen og har siden ikke sett seg tilbake.

Luka Modric ble som mange vet kåret til årets bomkjøp av MARCA i desember 2012. Kroaten kom til et Real Madrid-lag der han måtte konkurrere med spillere som Xabi Alonso, Mesut Özi, Kaká, Sami Khedira og Lass Diarra, for å nevne noen. Men Modric lot seg ikke affisere og jobbet videre og i Champions League-kvartfinalen på Old Trafford scoret Modric det avgjørende målet på et vakkert langskudd. Dette langskuddet var på mange måter der Luka Modric virkelig slo igjennom i Real Madrid.

SE OG LÆR: Martin Ødegaard har av mange blitt sammenliknet med Luka Modric, men nordmannen har ikke evnet å krige for plassen sin på samme måte som kroaten gjorde.

En annen spiller som mange har trukket likhetstrekk med Martin Ødegaard er kulthelten Guti Hernández. Spanjolen som spilte en årrekke i Real Madrid, med en magisk venstrefot og et hjerte som banket for klubben. Guti var sjeldent noe ubestridt førstevalg i løpet av sine år i den spanske hovedstaden, men til tross for flere tilbud om å forlate klubben så sa han til stadighet nei. For han fantes det ikke noe større enn å spille i den helhvite drakten.

– Jeg kunne dratt, det manglet ikke på tilbud. Men for meg var det større å spille 30 minutter i Real Madrid i forhold til 90 minutter for noe annet lag.

Dette sa Guti i et lengre intervju med den spanske storavisen El País i 2016. Det er denne mentaliteten som enhver Real Madrid-spiller burde ha, fordi det finnes virkelig ikke noe større enn å løpe ut på Estadio Santiago Bernabéu til lyden av «Hala Madrid y Nada Más». Dette er en mentalitet som gjentatte spillere har fått betalt for å ha, men Martin Ødegaard er ikke en av disse.

Martin Ødegaard forlater Real Madrid med inntrykket av at han er gullkalven som ville ha det på sølvfat. Han ville ha garantier om spilletid uten å ha prestert i nærheten av å skulle fortjene dette. Slik fungerer det rett og slett ikke i Real Madrid, og hvis man da ønsker seg vekk så vet man hvor døren er.

Det gjelder også Martin Ødegaard.

3 comments

  1. Martin er en flopp ikke Real Madrid som klarte å tjene 10 ganger det du kjøpte han for.
    Martin har aldri vært så god, at han klarer å være blant di 4 beste lagene i England, Tyskland, Spania eller Italia, dessverre.

  2. De aller fleste av oss trenger trygghet for å kunne prestere, så også Martin Ødegaard. Det er vel heller ingen som vet konkret hva Ancelotti har sagt til Ødegaard. Media sier at det ble listet opp X antall midtbanespillere som vel lå foran han. Ancelotti var vel heller ikke overbegeistret da Ødegaard kom til Real Madrid. At han er en god fotballspiller er det vel ikke tvil om – trenger stabilitet og trygghet. Arsenal betaler ikke i bøtter og spann for en dårlig fotballspiller.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.