Michael Tholstrups spesialer

Fortjener han en ny kontrakt?

Lucas Vázquez har levert strålende denne sesongen, men er på utgående kontrakt og kan fra 1.januar 2021 forhandle fritt med andre klubber om en ny kontrakt. Burde han få en ny kontrakt eller er hans tid i klubben over?

Lucas Vázquez er et evig samtaleemne for Real Madrid-fans. Enten er han elsket over alt på jord grunnet den enorme arbeidsinnsatsen han nedlegger hver eneste kamp, og at han nesten alltid er klar når treneren roper hans navn, eller så er han hatet som pesten grunnet lite sluttprodukt og mangel på enkelte ferdigheter. En ting er sikkert med Lucas, du vet hva du får, hver eneste gang han entrer banen.

Spanjolen sluttet seg til Real Madrid sitt akademi, La Fábrica i 2007, og siden den tid har han gått gradene i klubben. Utviklingen til Vázquez gikk ikke like bra som enkelte kanskje hadde trodd, og det var ikke før han ble lånt ut til Espanyol i 2014, og året etter kjøpt av samme klubb han fikk fart på karrieren. Real Madrid hadde som vanlig sikret seg en tilbakekjøpsklausul, og kjøpte han tilbake kun seks måneder senere for dobbel pris, hele €1M.

Siden den tid har han vært fast inventar i Real Madrid sitt førstelag, hvor han har vært med å vinne tolv troféer. Han har på ingen måte vært en selvskreven brikke i startelleveren, og mesteparten av tiden har han kommet inn fra benken eller steppet inn i et skadefravær. Det er lite ekstravagant over Vázquez, og man får ikke en rekke flashy øyeblikk, men du verden hvor stabilt den karen har levert i en årrekke.

30.juni 2021 går kontrakten til Lucas med Real Madrid ut, og fra 1.januar 2021 står han fritt til å forhandle med andre klubber om en eventuell kontrakt. Det vil si at om ikke Florentino Pérez legger penger på bordet, og kommer med et nytt kontraktsforslag så kan dette være den siste sesongen til kantspilleren i den spanske hovedstaden. Han kan da vende hjem til nordvest-kysten hvor han er født, og det uten at Real Madrid får en krone for han.

Det store spørsmålet blir da – skal Real Madrid gi Lucas Vázquez en ny kontrakt eller er hans tid omme?

Personlig har jeg variert veldig, og svaret har endret seg litt fra sesong til sesong og måned til måned. Grunnlaget for at kontrakten ikke skal fornyes er til stede, hvor blant annet alder, begrenset toppnivå og det faktumet at han ikke er fast inventar når treneren velger startelleveren taler imot. Videre kan man også peke på det positive siden, hvor han ikke tar mye plass eller oppmerksomhet bort fra andre, i tillegg til at han alltid er klar når han blir bedt om å spille.

Lucas Vázquez
NUMMER TRE: Lucas Vázquez sammen med Sergio Ramos under feiringen etter Champions League-tittelen i 2018, hans tredje Champions League-tittel som Real Madrid-spiller.

Som nevnt har svaret variert, og per nå mener jeg helt klart at Lucas Vázquez fortjener et nytt kontraktstilbud. Hovedgrunnlaget for dette baserer seg på rollen til Lucas i Real Madrid, og mulighetene en signatur fra spilleren åpner for Real Madrid. For hvor lett er det egentlig å finne en spiller som passer rollen han har hos Los Blancos så godt som han gjør? Svaret på dette er klart og tydelig at dette er ekstremt vanskelig.

Lucas Vázquez er en akademispiller, han blør hvitt blod. Alt som betyr noe for Lucas er Real Madrid, og det syns når han tar på seg drakta, ikke bare innimellom, men hver eneste gang. Arbeidsinnsatsen han legger ned kan omtrent ikke matches av en eneste spiller, og tar man da med det faktumet om at han er veldig anvendelig så blir det en «no brainer» å tilby han en ny kontrakt. For Vázquez kan spille høyreback, han kan spille høyrekant, og om Real Madrid sliter skikkelig så er jeg helt sikker på at han kunne spilt indreløper også.

Noe jeg nevnte tidligere var mulighetene det åpner for Real Madrid, og dette skal jeg gå inn på nå. Velger man å gi en ny kontrakt til Lucas, så er det ikke lenger behov for en spiller som Odriozola. Real Madrid kan da skape frisk kapital ved å selge en spiller som ikke står i høy kurs hos Zidane, og mest sannsynlig løser Lucas rollen bedre enn det Odriozola ville gjort. Ikke bare vil man ha backup til Carvajal, men med Lucas vil man også få backup lenger frem i banen. Dette vil si at muligheten for å låne ut en yngre spiller, eller å selge en spiller som ikke presterer er til stede.

SCORING: Álvaro Odriozola og Lucas Vázquez feirer sistnevntes scoring i LaLiga-premieren mot Celta Vigo i 2019/20-sesongen.

Per nå har Real Madrid Hazard, Vinícius Júnior, Rodrygo, Asensio, Bale (utlånt), Kubo (utlånt), og unggutter som Arribas og Park som kantspillere. Dette er alt for mange ettersom det kun er to plasser til disposisjon til enhver tid, i tillegg til å ha noen på benken. Lucas Vázquez viser til 72 målpoeng fordelt på 220 kamper, hvilket er et snitt på 0.35 poeng per kamp. Dette er bedre enn både Asensio og Vinícius Júnior som har henholdsvis 0.31 og 0.34 målpoeng i snitt per kamp, mens Rodrygo og Hazard er like over med 0.4 og 0.36. Så taper man egentlig så mye på å la Lucas spille? Svaret er tydelig – nei, det gjør man ikke.

Det som dog veier mest for meg er jobben Lucas Vázquez gjør, for om han ikke bidrar i målprotokollen så finner han alltid måter å bidra på, enten med kombinasjoner eller knallhard arbeidsinnsats. Dette er muligens ikke det en rekke fans ønsker å se da Lucas ikke er like «flashy» som mange andre, men personlig må jeg innrømme at det betyr ekstremt mye å se at en spiller i verdens beste klubb jobber fletta av uansett motstander, uansett rolle og uansett hvor mye han har spilt tidligere i sesongen. Det å signere Lucas Vázquez på en ny kontrakt ville ikke bare vært fornuftig, men muligens ville det vært helt nødvendig da det hadde gitt mange muligheter.

Lucas Vázquez
HARDT ARBEID: Lucas Vázquez leverer alltid varene på treningsfeltet, og dette syns når han entrer gressmatta.

Jeg er lenger ikke tvil – Lucas Vázquez fortjener ikke bare en ny kontrakt, men han skal ha en ny kontrakt! Det han har levert den siste tiden vitner om at han har mye igjen å gi for Real Madrid, og helt ærlig, hvem skal fylle rollen til Lucas like godt som han?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.