Martin Helleruds spesialer

Et nødvendig onde?

Ryktene vil ha det til at Neymar kan ikle seg Real Madrid-drakten om kort tid, men er han ønsket?

En av sommerens store overgangssagaer ser ut til å nå kokepunktet. Neymar ønsker seg vekk fra Paris Saint-Germain, og det er ikke mange klubber som har mulighet til å hente den dribleglade brasilianeren. De to eneste klubbene som nevnes som potensielle kjøpere er Real Madrid og gamleklubben hans, Barcelona. De siste dagene har pressen i både Spania og Frankrike vært samstemte om at Neymar er på vei vekk, men det er usikkert hvem han er på vei til. Madrid-pressen melder at Real Madrid er i førersetet, mens Barcelona-pressen melder at Barcelona leder jakten om verdens dyreste fotballspiller. Rapportene fra Frankrike er delte, men det som virker krystallklart er at Paris Saint-Germain ikke ønsker å selge Neymar til Barcelona, men at faktumet er at hovedpersonen selv aller helst ønsker seg til den katalanske hovedstaden.

Det det ryktes om er at Paris Saint-Germain er åpne for å låne ut Neymar til Real Madrid, med en kjøpsopsjon som mest sannsynlig vil være obligatorisk. Denne løsningen er de kun åpne for til Real Madrid, og det er ikke aktuelt for Barcelona. Franskmennene krever penger og eventuelle spillere fra katalanerne dersom de skal selge brasilianeren tilbake til klubben de hentet han fra for to år siden. Dette er basert på rapporter fra journalister som José Luis Sánchez, José Félix Díaz, Gerard Romero og Mohamed Bouhafsi, som alle regnes for å være blant de beste på sitt fagfelt. Det har også blitt meldt om at Zinedine Zidane har gitt grønt lys til en eventuell Neymar-overgang, og som de fleste vet så har Florentino Pérez vært interessert i brasilianeren veldig lenge.

Men så gjenstår spørsmålet, er Neymar ønsket i Real Madrid?

For sannheten er, at om man henter Neymar til klubben så følger det med et vanvittig sirkus. En ting er lønnspakken og det rent økonomiske ved en eventuell Neymar-overgang, som er utrolig nok som det er. Real Madrid vil mest sannsynlig måtte bryte sin egen overgangsrekord, som de allerede har brutt denne sommeren for Eden Hazard, for å hente Neymar til klubben. Dette kommer da på toppen av det faktum at Los Blancos har brukt over 300 millioner euro denne sommeren. Neymar skal visstnok ha en nettolønn på 700.000 euro i uken i Paris Saint-Germain, og selv om brasilianeren kanskje er villig til å gå ned noe i lønn for å komme seg vekk fra Paris, så kan man i alle fall ikke regne med at han kommer til å kreve noe mindre enn 500.000 euro i ukelønn i Madrid.

La meg bare være krystallklar til å begynne med: jeg ønsker ikke å se Neymar i Real Madrid-drakt. Det er så mange aspekter ved denne overgangen som enten ikke gir mening, eller som er direkte negative. Jeg har allerede vært igjennom den økonomiske delen ved en Neymar-overgang. Den eventuelle lønnen til Neymar vil gjøre han til den soleklart best betalte spilleren i Real Madrid-troppen, mest sannsynlig vil driblefanten da tjene mer enn det dobbelte av nestemann på listen. Til sammenlikning tjener Sergio Ramos rundt 230.000 euro i uken med sin nåværende kontrakt. Til tross for at det naturligvis vil være positive sider med å signere Neymar så syns jeg personlig ikke dette veier opp for de negative sidene, det skal jeg prøve å forklare forholdsvis kort her.

Lønnen er en ting, men så kommer det til det som kanskje er det viktigste – hvor skal Neymar spille?

Real Madrid har allerede brukt over en milliard norske kroner på å hente Eden Hazard til klubben, og hans utgangsposisjon er venstreving – slik som Neymar. I de siste kampene har Zinedine Zidane testet ut en 3-5-2-formasjon, og mot RB Salzburg gjorde han dette med en trio på topp bestående av Eden Hazard, Karim Benzema og Isco. Her kunne kanskje Neymar passet inn i Isco sin plass, men uansett hvordan dette ville blitt løst så er det ingen tvil om at både Neymar og Hazard er best ute på venstresiden, og der er det kun plass til én. Neymar kan også bekle en rolle bak spissen, men per dags dato er ikke dette en rolle Zinedine Zidane har hatt i sin Real Madrid-ellever på lang, lang tid. Teknisk sett kunne vel også brasilianeren spilt på topp, men der finner vi allerede Karim Benzema og man har hentet inn Luka Jovic. Konklusjonen er at Neymar er så god at han vil kunne passe inn hvor som helst, men favorittposisjonen hans er opptatt – og det gjør ting vanskelig, veldig vanskelig.

Neymar er 27 år gammel, og skal sånn sett være inne i den aller, aller beste perioden sin som fotballspiller. Allikevel har han hatt sine utfordringer i Paris siden overgangen fra Barcelona, i all hovedsak med skader. Tallene hans på banen er fabelaktige, med 80 mål-involveringer på bare 58 kamper. Men det er andre tall som er grunnlag for bekymring – stor bekymring. I løpet av hans fire år som Barcelona-spiller så gikk vingen glipp av totalt 29 kamper som følge av diverse skader. I løpet av kun to år i Paris har han imidlertid gått glipp av 44 kamper som følge av skade, hvorav han har hatt to lengre skadeavbrekk som følge av fotskader. I tillegg gikk 27-åringen glipp av sommerens Copa América grunnet en ankelskade han pådro seg rett før mesterskapet. Slik skadehistorikk er bekymringsverdig når man nærmer seg 30-årene, og Real Madrid har erfart dette på smertelig vis med Gareth Bale de siste årene.

Som toppen på kransekaka følger også «sirkus Neymar» med på kjøpet av fotballspilleren Neymar. Da han forlot Barcelona var det klinkende klart at det var for å komme seg ut av skyggen til Lionel Messi. Nå har riktignok Cristiano Ronaldo forlatt Real Madrid, så det scenarioet er ikke like lett å sammenlikne ved en eventuell overgang. Men de fleste husker situasjonen da Neymar åpenlyst kranglet med Edinson Cavani rundt et straffespark forrige sesong, og han har vist et enormt ego under sin periode i Paris som har surnet miljøet i spillergruppen til den franske gigantklubben. I Real Madrid har man en sterk kaptein i Sergio Ramos, og laget er ledet av en sterk karakter i Zinedine Zidane, men en spiller som Neymar kan fort utvikle seg til å bli en kreftsvulst innad i spillergruppen hvis han ikke «klikker» i gruppen. Riktignok er det gode muligheter for at Neymar skulle tilpasset seg godt i Madrid, med landsmenn som Marcelo, Casemiro, Eder Militão, Vinicius Jr og Rodrygo i klubben.

Ja, Neymar er kanskje en av verdens beste spillere, kanskje den aller beste bak Lionel Messi, men tusen-kroner-spørsmålet er jo om det er verdt all bryet med å hente han til klubben. Er det verdt å hente en noe skadeplaget, egoistisk og ekstremt dyr brasilianer for resultatene Neymar forhåpentligvis og sannsynligvis vil levere på banen? Allikevel kan en Neymar-overgang være akkurat det Real Madrid trenger denne sommeren, et nødvendig onde, om du vil. Hvis han ender opp med å gå til Barcelona, så vil katalanerne ha en angrepsrekke bestående av Lionel Messi, Luis Suárez, Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé og Neymar, forutsatt at ingen av disse spillerne blir brukt i en eventuell Neymar-overgang. Dette vil være en angrepsrekke det nesten er umulig å konkurrere med, derfor kan det faktum at Real Madrid henter Neymar både svekke Barcelona sportslig, mens det samtidig vil styrke Real Madrid.

En Neymar-overgang kan være et nødvendig onde for Real Madrid, og tungen på vektskålen i forkant av 2019/20-sesongen.

Det kan være en Neymar-overgang vil være verdt det, og da skal jeg spise i meg disse følgende ordene:

Det vil ikke være verdt det å hente Neymar til Real Madrid. 

Jeg håper Florentino Pérez har kontroll på hva han holder på med, fordi hvis han henter Neymar og han ikke slår til i den kongehvite drakten så vil Real Madrid få et enormt problem. Det gjenstår knappe tre uker av overgangsvinduet, og alt kan skje. Vi kan ikke gjøre annet enn å vente og se an hva som skjer, men jeg håper at når kalenderen viser 1. september så spiller ikke Neymar i Real Madrid, men jeg håper samtidig minst like mye at han ikke spiller i Barcelona – for da kan sesongen bli utfordrende for Real Madrid.

Vil du se Neymar i Real Madrid?

Legg inn en kommentar