Kristian Schoutes spesialer

Endelig Eden Hazard sitt år?

(Kommentar): Eden Hazard har hatt tre skuffende år i Real Madrid, men nå meldes det om en Hazard i storform på treningsfeltet. Hvor mye kan vi egentlig forvente av belgieren den kommende sesongen?

Eden Hazard ble signert sommeren 2019 som Real Madrid dyreste signering gjennom tidene. Han hadde vært en av de aller beste spillerne i verden i mange år, og de aller fleste så på det som en perfekt match med Real Madrid. Det var favorittklubben hans fra barndommen, Zidane var favorittspilleren og Real Madrid trengte en supersignering etter en skuffende sesong. Belgieren fikk det kravstore draktnummer syv i Real Madrid. Men Eden Hazards drømmeovergang har minnet mer om et mareritt, og han har gått ned i historiebøkene som tidenes flopp.

Det må sies at ikke alt har vært Hazards feil. Det er ingen tvil om at han til tider har fokusert for lite på å holde seg i form rent fysisk, men han har også hatt ekstremt mye uflaks. Idet han virkelig begynte å skinne i Real Madrid-drakten, spesielt i kampene mot Real Sociedad og PSG i november 2019, brakk han ankelen for første gang. Siden den tid har Real Madrid knapt kunne regne med Hazard som en del av førstelagstroppen. Det sier sitt at han enda ikke har spilt et minutt i El Clásico, til tross for å ha vært i klubben i tre sesonger.

Denne sesongen skal omsider bli Eden Hazards år, dersom man skal tro rapportene fra den spanske hovedstad. Belgieren har kommet tilbake fra ferie i svært god form, og Ancelotti skal være imponert over det han har vist på treningene så langt. Hazard har blitt testet som falsk nier, og det spekuleres i om han kommer til å være back-up til Benzema denne sesongen. Det meste tyder i hvert fall på at Ancelotti har tro på Hazard, og mest sannsynlig får vi se han fra start som spiss mot Barcelona natt til søndag.

Saken fortsetter under bildet

IMPONERER: I følge rapportene har Eden Hazard imponert både lagkamerater og treningsteamet så langt i pre-season.

Men hvor mye ligger det egentlig i det spanske presse skriver? Kan vi få virkelig få se en «ny Hazard» denne sesongen? La oss se litt nærmere på nettopp dette.

Vi ser på det positive først. Hva er det som tyder på at Hazard endelig kan bli en viktig spiller for Real Madrid?

Med unntak av Rodrygo så er nok Hazard den spilleren som tjener mest på at Mbappé-overgangen gikk i vasken. Franskmannen hadde selvsagt vært fast i laget, og det ville vært enda en spiller foran Hazard i køen. Men viktigst av alt så hadde Mbappé også blitt back-up på spissplass. Dersom Benzema ikke kunne spille ville det vært enkelt å sette Mbappé i den rollen. I stedet er det nå Hazard som ser ut til å bli reservespiss. I tillegg er det en angrepsspiller mindre å fordele minutter på, og det er ingen tvil om at Hazard kommer til å spille mer kommende sesong nå som Mbappé ikke kom til Madrid.

En annen ting som lover positivt inn mot neste sesong er at Hazard virker å være i svært god form. Han virker frisk og rask i treningene, og rapportene sier som sagt at Real Madrid har blitt svært imponert over belgieren så langt. Dette står i kontrast til tidligere sesonger, spesielt den første, hvor han langt ifra var i god nok form da pre-season startet. Han har også fått fjernet metallplaten i ankelen som han har hatt siden den første ankeloperasjonen.

I tillegg virker Hazard å være full av selvtillit. Da Real Madrid feiret Champions League-triumfen på Cibeles i slutten av mai uttalte han selv at han «skal gi alt for fansen neste sesong». Man skal ikke undervurdere hvor mye det mentale aspektet har å si for fotballspillere, og det meste tyder på at Hazard har funnet tilbake til selvtilliten.

Selv om Hazard ikke spilte særlig mye forrige sesong har vi likevel sett noen positive tegn de gangene han var på banen. Det er spesielt for det belgiske landslaget at vi har sett han i aksjon, og der har han virkelig imponert til tider. Han spiller en helt annen rolle for Belgia enn det han gjør i Real Madrid, men det er likevel positivt å se ham briljere igjen på en fotballbane. Også i Real Madrid kan man finne noe positivt. Hazard er på sjette plass på listen over spillere som har mottatt fremoverrettede pasninger, til tross for å være på 17. plass når det kommer til minutter spilt. Det tyder på at lagkameratene finner Hazard ofte med pasningene sine, og at han vil være svært involvert i spillet når han faktisk får sjansen.

I pre-season kommer Hazard til å få minutter som spiss. Det har Ancelotti allerede bekreftet, og det aller meste tyder på at vi får se han i spissrollen allerede i treningskampen mot Barcelona natt til søndag. Men belgieren kan også spille i en tierrolle eller en litt mer fri høyrekantrolle. Dersom man for eksempel bruker en midtbaneduo bestående av Casemiro og Tchouaméni bak ham kan det fungere godt. I tillegg kommer også Vinícius Jr. til å trenge mer hvile kommende sesong enn forrige, ettersom man plutselig får både VM for klubblag og VM i Qatar i løpet av vinteren. Ancelotti kommer til å rotere mer, hvilket naturligvis betyr langt flere minutter for Hazard.

Men selv om det finnes roller og system som kan passe Hazard så er faktum det at han ikke lenger er førstevalg i noen posisjoner i laget. Vinícius og Benzema er blant verdens beste spillere, og det aller meste tyder på at Rodrygo er foran ham i køen på høyrekant. Dersom Ancelotti ønsker å bruke en tier er det mer sannsynlig at Modric kommer til å spille der. Det virker også rart å endre systemet for å skvise inn en angrepsspiller ekstra når man har så mange gode midtbanespillere. Så da må man stille seg selv spørsmålet: hvor mye skal man endre på systemet og benke andre unge og lovende spillere for å skvise inn en rolle som passer Hazard?

Saken fortsetter under bildet

KONKURRANSE: Rodrygo er trolig spilleren Hazard må kjempe med om en startplass kommende sesong.

Og det er nok nettopp her det største problemet ligger for Hazard. Skadene har tatt fra ham mye. Han er langt ifra like rask som han var for noen år siden, og rykket som gjorde han så godt som umulig å stoppe i sine glansdager er så godt som borte nå for tiden. Derfor passer han rett og slett ikke like godt ute på kanten lenger. I tillegg var Vinícius en av verdens beste spillere i fjor, så Hazard vil uansett ikke være foran brasilianeren i køen på venstrekanten. Derfor er det egentlig bare én rolle som passer Hazard nå, og det er tierrollen. Det er dessverre en rolle som er tilnærmet ikkeeksisterende i et Real Madrid som sverger til sin 4-3-3-tradisjon.

Eden Hazard er heller ikke en spiller som jobber mye defensivt. Han er en spiller som alltid har vært det fremste angrepsvåpenet i alle lag han har spilt for, enten det er Lille, Chelsea eller det belgiske landslaget. Men i Real Madrid har man rett og slett ikke råd til å frigjøre den siste av de tre angrepsspillerne fra defensivt ansvar. Både Benzema og Vinícius er lojale defensivt, men å pålegge dem enda mer defensivt arbeid for å demme opp for en Hazard som ikke er det vil svekke Real Madrid i angrep. Rodrygo jobber for eksempel mye mer defensivt, og det er nok også en grunn til at nettopp brasilianeren er foran Hazard i køen for å være den siste i angrepsrekken.

Det virker altså som at Hazard sin fremste konkurrent for en fast rolle i laget vil være Rodrygo. Og hvis man virkelig ser nøye på det er Rodrygo bedre på det aller meste man trenger fra den tredje angrepsspilleren i Real Madrid. Han er raskere, bedre til bryte linjer og avansere med ball og han jobber mer defensivt. I tillegg er han nesten nøyaktig ti år yngre enn Hazard. Belgieren er nok fortsatt bedre i kombinasjonsspillet og å involvere seg i spillet fra en sentral posisjon, men det er ikke helt det Real Madrid trenger fra høyrekanten sin. De har Modric, Benzema og Vinícius til å skape ting fra sentrale posisjoner i banen.

Det siste poenget er dette med alderen til Hazard. Han har blitt 31 år og karrieren hans er definitivt på vei nedover. Derfor vil det være feil å satse på en spiller som er i begynnelsen av 30-årene når det går på bekostning av andre unge og svært lovende spillere. Det er ikke bare Rodrygo det er snakk om, men også Valverde, Tchouaméni og Camavinga vil få mindre spilletid dersom man må endre på systemet for å skvise Hazard inn i laget. Det virker usannsynlig at Real Madrid ønsker dette.

Det er ingenting jeg ønsker mer enn å se Hazard lykkes i Real Madrid, han var en av mine favorittspillere i mange år før han kom til klubben, men jeg sliter med å se det for meg. Dersom man klarer å få en solid back-up på spissplass i Hazard den kommende sesongen tror jeg at man skal være svært fornøyde med det. Belgieren har knapt bidratt med noe som helst siden han ankom klubben i 2019, men forhåpentligvis kan han bidra til å tette et hul Real Madrid har i stallen nå. Eden Hazard er i hvert fall spilleren på alles lepper før pre-season, og det er ingen tvil om at vi alle kommer til å følge godt med på ham i treningskampene.

Legg inn en kommentar