Spesialer

Elleve år siden Ronaldo signerte for Real Madrid – slik påvirket han klubben

Det er i dag elleve år siden Cristiano Ronaldo signerte for Real Madrid, og vi ser tilbake på hans enorme tid i Los Blancos.

Påvirkningen Cristiano Ronaldo hadde på Real Madrid var virkelig enorm, og det går absolutt an å argumentere for han er fotballens største signering noensinne.

Men da portugiseren offisielt ble klar for Los Blancos 26. juni 2009, fantes det også et snev av skepsis blant eksperter og supportere. Real Madrid betalte 94 millioner euro for han, og ble med det den dyreste fotballspilleren gjennom tidene på den tiden. Den rekorden sto i hele åtte år. Det var flere som antydet at Madrid hadde betalt for mye for han, men sett i etterkant er det nok få som mener det.

De første årene i Real Madrid – å gå fra menneske til maskin

Ronaldo hadde allerede vunnet Ballon d’Or i løpet av sin tid på Old Trafford, så kvaliteten hans var de færreste i tvil om. Det første året i den spanske hovedstaden førte til 33 mål i alle turneringer, noe som må sies å være en imponerende start. Det var også en økning på åtte mål fra sin siste sesong i England.

FULLE HUS: Det var stappfullt på Santiago Bernabeu da Cristiano Ronaldo ble presentert som Real Madrid-spiller for elleve år siden.

Men det var ingenting sammenlignet med det som var i vente. Som det skulle vise seg, var 2009/10-sesongen den eneste av Ronaldos ni sesonger i Real Madrid hvor han ikke scoret over 40 mål.

I 2010-11 hevet Ronaldo sin første pokal for klubben – Copa del Rey – og var involvert i 69 mål (53 scoringer, 16 assist) på 54 kamper. Dette forbedret han allerede neste sesong, og med 60 mål og 15 assist hjalp han Madrid til deres første LaLiga-tittel på fire år og Champions League-semifinale.

Europa-suksessen

Champions League har lenge vært en besettelse for Real Madrid, og det ble også et hovedmål for Ronaldo. Ikke så rart det, med tre sesonger på rad hvor Real Madrid røk ut i semifinalen, betydde det at Ronaldo hadde gått hele fem sesonger uten at han fikk løftet den berømte pokalen.

For Madrid hadde den pinefulle ventetiden vart enda lengre. De hadde jaktet «La Décima» siden 2002, men endelig, i 2013-14, var ventetiden over. Ronaldo var involvert i 65 mål (51 mål, 14 assist), noe som førte Real Madrid til mestere av Europa og den spanske cupen. Hans sene straffescoring i 4-1-seieren over Atlético Madrid som kronet Los Blancos til Champions League-konger, ble hans 17. mål i Champions League den sesongen, som var en rekord da og fortsatt står i dag.

Tre Champions League-titler fulgte de neste fire årene. Selv om 2014-15-sesongen ble Ronaldos beste sesong individuelt sett med 61 mål og 21 assist, var det en sesong uten Champions League-seier.

HYLLEST: Ronaldo og Marcelo utfører portugiserens ikoniske feiring på et fullstappet Santiago Bernabeu, som hyllet spillerne etter klubbens 13. Champions League-tittel.

Han scoret bare i en av de tre finalene, men scoret to i 4-1-seieren over sin fremtidige arbeidsgiver, Juventus, og satte det avgjørende straffesparket mot Atletico Madrid i finalen 2016.

De to siste årene for Ronaldo i Madrid hentet klubben åtte pokaler, og portugiseren scoret 86 mål og kom opp på samme antall Ballon d’Or-seire som Lionel Messi, med sine fem.

Ronaldo ble synonymt med merkevaren Real Madrid – og det var vanskelig å forestille seg de to uten hverandre, men i 2018 skilte de lag, og avsluttet et av de mest ikoniske forholdene i moderne fotball.

Cristiano Ronaldos arv

I løpet av sine ni år hos Madrid scoret Ronaldo 450 mål og assisterte 119. De enorme tallene gjør ham til klubbens mestscorende gjennom tidene.

Han overgikk Raúl (323 mål) i oktober 2015, etter å ha allerede gått forbi Ferenc Puskás, Carlos Santillana og Alfredo Di Stéfano. Av disse målene kom 311 i LaLiga, og bare Messi (440) har flere. Til Ronaldos forsvar har Messi spilt i LaLiga hele karrieren.

De fleste forsvarsspillerne i LaLiga var sannsynligvis glade for å se Ronaldo forlate LaLiga. Ronaldo hadde en spesiell forkjærlighet for å score mot noen utvalgte lag. Barcelona (18), Celta Vigo (20), Atlético Madrid (22), Getafe (23) og Sevilla (27) var hans hyppigste ofre.

Men det var ikke bare LaLiga-motstanderne han trivdes mot. Han var den første spilleren som scoret ti Champions League-mål i syv påfølgende sesonger og å score 100 mål i turneringen for en enkelt klubb.

I en alder av 35 fortsetter han å utmerke seg for Juventus i Serie A. Men det var i Madrid storhetstiden hans var, og det vil ta lang tid før klubben kommer til å ha en så stor spiller, hvis det noen gang skjer.

Legg inn en kommentar